ازگود اشلاتر چیست؟ علت و درمان ازگود اشلاتر

ازگود اشلاتر چیست؟ علت و درمان ازگود اشلاتر

ازگود اشلاتر را بشناسیم؛ چرا که این دانش و آگاهی در هنگام ابتلا به آن، به کمک ما خواهد آمد. این مقاله با همین هدف آماده شده است. برای شناخت بهتر این بیماری و آگاهی از روش های درمان ازگود اشلاتر، با ما همراه باشید.

 

هر آنچه درباره بیماری ازگود اّشلاتر باید بدانید :

حتماً شما هم بارها و بارها در اطراف خود، سالمندانی را دیده اید که از زانو درد و پادرد گلایه مند هستند. زانودرد، در بین زنان و مردان مسن، آنقدر شایع است که احتمالاً دیگر با دیدن اینکه تعداد کثیری از افراد به آن مبتلا شده اند، تعجب نخواهید کرد. اما آیا از زانو دردی که گریبانگیر کودکان می شود، چیزی شنیده اید؟ آیا می دانید چرا کودکان و نوجوانان به زانو درد مبتلا می شوند؟

بیماری ازگود اشلاتر، از علل شایع زانو درد در کودکان محسوب می شود. در واقع کودکان و نوجوانانی که در حال رشد هستند، ( بویژه در زمان جهش های رشد) بعید نیست به بیماری ازگود اشلاتر مبتلا شوند و متعاقب با آن، زانو دردهای شدیدی را تجربه نمایند. شاخصه اصلی ازگود اشلاتر، ملتهب شدن قسمتی در زیر زانو (یعنی محل اتصال استخوان درشت نی به تاندون کاسه زانو) است.

در طول جهش های رشد دوران نوجوانی، بعضی از تاندون ها و عضله ها، سریعاً رشد می کنند. اما قرار نیست رشد آن ها یکسان باشد. تفاوت در قدرت و اندازه عضلات چهار سر، در هنگام انجام فعالیت، موجب فشار بیشتر به صفحه رشد موجود در کنار سر استخوان درشت نی خواهد شد.

خوب است بدانید که صفحه رشد در مقایسه با بخش های دیگر استخوان، بسیار حساس تر، آسیب پذیرتر و ضعیف تر است. بنابراین طبیعی است که با استفاده بیش از حد از آن و با تحمیل فشار فیزیکی، به سادگی تحریک شود. این تحریک، عامل ایجاد برآمدگی در زیر کاسه زانو است که بسیار دردناک می باشد.

برآمدگی زیر زانو، مهم ترین نشانه ای است که خبر از ابتلا به بیماری ازگود اشلاتر می دهد. همانطور که می دانید پسران، جهش رشد را در سنین 10 تا 15 سالگی تجربه می کنند و این فرایند برای دختران در سنین 8 تا 13 سالگی اتفاق می افتد. بیماری ازگود اشلاتر، در هفته های ابتدایی جهش های رشد در نوجوانی قابل تشخیص است. باید بدانید که ریسک ابتلا به آن در نوجوانانی که در رشته های ورزشی دو یا پرش فعال هستند، بیشتر است. خبر خوبی که برای مبتلایان به ازگود اشلاتر داریم، این است که در اغلب موارد با استراحت کردن و مصرف چند داروی ساده می توان نسبت به درمان آن اقدام کرد.

علت و درمان ازگود اشلاتر

علت ابتلا به ازگود اشلاتر چیست و چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به آن هستند؟

هنوز به درستی مشخص نشده که چرا برخی کودکان و نوجوانان به ازگود اشلاتر مبتلا می شوند. آنچه مشخص است این بوده که این بیماری با رشد استخوان ها و ضربات ارتباط دارد. بررسی ها نشان می دهد که بسیاری از مبتلایان به ازگود اشلاتر، پیش از شروع بیماری، رشد سریع استخوان را تجربه کرده اند.

همانطور که می دانید تاندون پاتلار یا همان تاندون عضله چهارسر، به قسمت برجسته استخوان درشت نی متصل شده است، کشش بخش های مختلف از آن به ویژه قسمت انتهایی آن، به همان برجستگی درشت نی منتقل می شود و استخوان سازی در این ناحیه را افزایش می دهد. علت این کشش، گاه انقباض های شدیدی است که از عضلات چهارسر شاهد هستیم.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به ازگود اشلاتر هستند:

  • نوجوانی که فعالیت های زیادی انجام می دهند و به تمرینات سخت ورزشی مانند جهش و دویدن مشغول اند.
  • پسرانی که در سنین 11 تا 18 سالگی از اضافه وزن رنج می برند.
  • کسانی که رشد اسکلتی سریعی دارند.

 

علائم ازگود اشلاتر را بشناسیم ؟

آشنایی با علائم بیماری ازگود اشلاتر، اهمیت زیادی در تشخیص و درمان آن دارد. البته که همه افراد به صورت یکسان این نشانه ها را نخواهند داشت. اما برخی علائم، در همه بیماران مبتلا به ازگود اشلاتر مشترک است.

این نشانه ها عبارت اند از:

  • زانو درد ناشی از ازگود اشلاتر، با دویدن و انجام فعالیت هایی مانند بالا رفتن از پله ها و تمرینات پرشی، شدت می یابد.
  • عضلات اطراف زانو که شامل عضله چهارسر و زردپی پشت زانو است، دچار کشیدگی می شود.
  • در زیر زانو و کمی بالاتر از ساق، حساسیت به لمس و تورم ایجاد می شود.
  • احساس نرمی در بالای درشت نی و ورم از نشانه های این عارضه است.
  • دردی که ایجاد شده، در هنگام انقباض عضله چهارسر، افزایش می یابد.
  • در قسمت جلویی زیر زانو، برجستگی و قرمزی مشاهده می کنید.
  • این درد با استراحت کردن تقریباً از بین می رود.
  • بیمار، پس از ورزش کردن می لنگد.

نباید انتظار داشت که شدت علائم ازگود اشلاتر در همه بیماران یکسان باشد. ممکن است برخی تنها با انجام برخی فعالیت ها، درد خفیفی را تجربه کنند و برخی دیگر با عوارض شدیدتر این بیماری رو به رو شوند و نتوانند از عهده انجام فعالیت های خود برآیند. همچنین دوره این بیماری، برای عده ای، چند هفته و برای برخی تا چندین سال نیز به طول می انجامد. در اغلب موارد دیده شده که علائم ازگود اشلاتر، با اتمام جهش رشد بلوغ برطرف شده است.

ازگود اشلاتر در بزرگسالان، چقدر شایع است؟

ازگود اشلاتر در بزرگسالان، چقدر شایع است؟

یکی از موضوعات مهمی که خوب است در مورد بیماری ازگود اشلاتر بدانید میزان شیوع آن است. معمولا کسانی که در سنین بزرگسالی به سر می برند، با این بیماری درگیر نمی شوند. ریسک و درصد احتمال آن دسته از بزرگسالانی به این بیماری بیشتر است که در دوران کودکی شان به آن مبتلا شده اند.

موضوع دیگری که می بایست در مورد ازگود اشلاتر در بزرگسالان بدانید که برخی ورزش های پر تحرک و با میزان جنب و جوش بالا، مانند اسکیت، والیبال، فوتبال و ورزش های این چنینی باعث می شود که ریسک ابتلا به این مشکل بیشتر باشد. پس کسانی که به انجام ورزش های یاد شده علاقه زیادی دارند، بیش از بقیه در معرض ابتلا به آن قرار دارند. با مراجعه به پزشک و بررسی برخی علائم می توان قدم های موثری در جهت تشخیص این بیماری برداشت. سونوگرافی و ام آر آی از جمله روش های تشخیص این عارضه هستند.

بزرگسالان باید برای تشخیص زودهنگام این عارضه، تدابیری را بیندشیند. در ضمن به خاطر داشته باشید، ازگود اشلاتر از جمله بیماری هایی است که قابلیت درمان دارد و از جمله بیماری های دائمی و بدون درمان نیست.

ازگود اشلاتر چیست

ازگود اشلاتر چگونه درمان می شود؟

بیماری ازگود اشلاتر، با انجام اسکن استخوان و یا رادیوگرافی قابل تشخیص است. پس از آنکه پزشک با بررسی وضعیت بیمار و انجام آزمایش، به صورت دقیق بیماری را تشخیص داد، نوبت به درمان آن می رسد. خوشبختانه روش های مختلفی برای درمان ازگود اشلاتر وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار، می توان یکی را انتخاب کرد.

 مهم ترین روش های درمان ازگود اشلاتر، عبارت است از:

  • استراحت کردن به همراه یخ درمانی: برای کاهش ورم و التهابی که در زانو به وجود آمده، باید به زانو استراحت داد. استراحت کردن، ساده ترین و در عین حال موثرترین روش برای مقابله با بیماری ازگود اشلاتر می باشد. اگر زانو کمی بلند شده و بافت ها سرد شود، ورم زانو و التهاب آن به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. چنانچه بیمار، زانو درد را فقط در حین انجام برخی فعالیت ها، تجربه می کند، استراحت کردن برای او ضروری است. البته استراحت تنها کافی نیست و اگر با فشار و سرد کردن زانو همراه باشد، مطمئناً نتایج بهتری خواهد داشت. برای این کار، لازم است که بافت های زانو بیمار، تحت فشار قرار گیرد تا التهاب بافت ها برطرف شود. به علاوه با مقداری یخ و یک زانوبند مخصوص سرمادرمانی می توان درد و التهاب ناشی از بیماری ازگود اشلاتر را به خوبی کنترل نمود.
  • حرکات کششی و ورزش های خاص: تجربه نشان داده که انجام برخی حرکات کششی، تاثیر بسیار مثبتی بر کاهش زانو درد ناشی از بیماری ازگود اشلاتر دارد. کودکان، نوجوانان و بزرگسالان می توانند برای خلاصی از درد و التهاب این بیماری، ورزش کردن را امتحان کنند. انجام تمرینات ورزشی، عضلات همسترینگ و چهارسر را نیز تقویت می کند. تقویت این عضلات، مساوی است با کاهش تنش و التهاب کاسه زانو و در بعد وسیع تر، کمک به ثبات بیشتر مفصل زانو. البته لازم است که قبل از ورزش کردن، بافت ها و عضلات به خوبی گرم شوند. برای انتخاب نوع حرکات کششی، باید سه گروه عضلانی چهار سر ران، باند ایلیوتیبیال و همسترینگ در نظر گرفته شود.
  • جراحی: اگر وضعیت بیمار مبتلا به ازگود اشلاتر وخیم باشد و روش های درمانی که گفتیم، نتواند به برطرف کردن مشکل او کمک کند، یک راه باقی می ماند و آن جراحی است. با جراحی می توان از تکرار بروز علائم این بیماری در بزرگسالی جلوگیری کرد. هدف از جراحی، از میان برداشتن ذرات استخوانی است در بافت تاندون ها باقی مانده و التهاب ایجاد کرده اند. وقتی این ذرات به عنوان عوامل مزاحم از بین برود، بافت های تاندون، بدون درد و التهاب، وظائف خود را انجام خواهند داد.
  • زانوبند طبی: امروزه مراکز فعال در زمینه ارتوپد فنی، اقدام به طراحی زانوبندهای طبی نموده اند. این زانوبندها بسیار کاربردی اند و به زانوها ثبات می بخشند. البته برای حمایت از زانو، محصولات دیگری نیز طراحی شده که شامل انواع کش، باند و… است. فرقی نمی کند؛ کودکان، نوجوانان و بزرگسالان می توانند از این ابزارهای کمکی استفاده کنند و بدون هیچ گونه درد و مشکلی، فعالیت های ورزشی خود را انجام دهند.

آیا فیزیوتراپی ازگود اشلاتر را درمان می کند؟

آیا فیزیوتراپی ازگود اشلاتر را درمان می کند؟

یکی از روش هایی که می توان برای درمان ازگود اشلاتر پیشنهاد کرد فیزیوتراپی است. در این روش با استفاده و بهره بردن از روش های مدیریت علائم، بهبود دادن و جلوگیری از عوارض بعدی می توان قدم مفید و موثری در جهت درمان این بیماری برداشت. کارشناسان فیزیوتراپی ازگود اشلاتر با توجه به نیازهای خاصی که افراد دارند می توانند یک برنامه مناسب درمانی تدوین کرده و آن را در اختیار فرد قرار دهند.

در این روش، از یک سری تمرین های کششی و تقویتی بهره برده می شود. این تمرینات باعث افزایش انعطاف پذیری زانو شده و به عنوان یک حمایت کننده زانو مطرح هستند. در برخی مواقع، چنانچه پزشک تشخیص دهد، فرد می توان از بریس زانو یا بی حرکت کننده زانو نیز استفاده کند.

کودکانی که درگیر ازگود اشلاتر هستند، بعد از آنکه علائم شان بهبود پیدا کرد می بایست زیر نظر فیزیوتراپیست به زندگی عادی برگشته و فعالیت های خود را مجددا از سر بگیرند. این از سرگیری فعالیت ها باید زیر نظر کارشناس و پزشک باشد تا پیشرفت کودک، همواره تحت نظر باشد. وقتی که استخوان ها وارد مرحله بلوغ شده و صفحات رشد بسته می شوند علائم این بیماری نیز فروکش می کند و دیگر جای نگرانی نیست.

جمع بندی

در این مقاله سعی شد تعریف درستی از ازگود اشلاتر به مخاطبان بیان شود. در ابتدا از علل ابتلا به این بیماری گفتیم و در نهایت روش های درمان ازگود اشلاتر را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم مطالبی که تا بدین جا گفته شد، مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

همانطور که گفته شد استفاده از زانوبند طبی به عنوان یکی از انواع ارتز یا بریس، به درمان ازگود اشلاتر کمک شایانی خواهد کرد. ما در مجموعه اینترنتی پایار، منتظر شما هستیم و می خواهیم خدمات ارتز و پروتز را با کمترین قیمت در اختیارتان قرار دهیم. اگر تمایل به خرید بهترین نمونه از ارتز و پروتز دارید، هم اینک با ما ارتباط برقرار نمایید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

(02) دیدگاه

  1. آزاده
    17 اردیبهشت 1401

    سلام
    مقالتون خیلی جامع و عالی بود.

    پاسخ
    • aref
      18 اردیبهشت 1401

      سلام آزاده عزیز
      مرسی از شما ، خوشحالیم از اینکه توانستیم مطالب مفیدی در اختیارتان بزاریم.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *