بیماری بلانت (پای پرانتزی مادرزادی) چیست؟ علائم و درمان
بیماری بلانت همان پای پرانتزی مادرزادی است که به دلایل مختلف ایجاد می شود و مشکلات زیادی را برای آن ها به وجود می آورد. اگر می خواهید بدانید که علت بیماری بلانت چیست و روش های تشخیص و درمان آن کدام است، حتماً تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بیماری بلانت چیست و علت بیماری بلانت (پای پرانتزی مادرزادی)
در مورد پاسخ به سوال بیماری بلانت یا پای پرانتزی مادرزادی چیست، باید بگوییم، بیماری بلانت، نوعی اختلال رشدی است که استخوان های ساق پا را منحرف کرده و آن را کمانی می کند. وقتی صفحه رشد بالایی درشت نی در کودکان دچار مشکل شود، بیماری بلانت رخ می دهد و در نتیجه آن، زانوها پرانتزی خواهد شد.
اما اگر بخواهیم به شکل دقیق تری علت بیماری بلانت را برای شما شرح دهیم باید بگوییم که در این بیماری، رشد در قسمت میانی صفحه رشد، متوقف می شود و از آنجایی که هنوز رشد در بخش خارجی صفحه رشد ادامه دارد، استخوان تیبیا، در جهت داخل منحرف می گردد و پاها پرانتزی خواهند شد.
سن ابتلا به بیماری بلانت، کمتر از 3 سال است. جالب است بدانید که این بیماری، در 60 درصد موارد دوطرفه بود و به عبارت بهتر، هر دو پا را درگیر خود می کند؛ و جالب تر اینکه شیوع آن در نژاد آفریقایی، بسیار بیشتر از دیگر نژادها است. حتی گفته می شود نوزادی که یک ریشه از نژاد آفریقایی داشته باشد، بیشتر در معرض ابتلا به بلانت قرار خواهد داشت و نژاد، یک علت بیماری بلانت است.
پزشکان هنوز نتوانسته اند یک عامل مشخص را به عنوان علت بیماری بلانت، ذکر نمایند. از نظر آن ها، مجموعه ای از عوامل مکانیکی، ژنتیکی و محیطی، می تواند زمینه را برای ابتلا به بیماری بلانت مهیا سازد.
تجربه نشان داده کودکانی که از همان سنین پایین شروع به راه رفتن می کنند، دچار بیماری بلانت می شوند. بنابراین راه رفتن در سنین پایین، گاه علت بیماری بلانت است.
و اما از آنجایی که کودکان چاق بیش از دیگران به بلانت مبتلا می شوند، می توان گفت که چاقی هم یکی دیگر از علل ابتلا به بلانت می باشد. پزشکان می گویند وزن اضافی بدن کودکان، فشار زیادی به استخوان درشت نی وارد می کند و این امر زمینه ساز بروز اختلالات غیر معمول در رشد استخوان های او و علت بیماری بلانت خواهد شد.
از علائم بیماری بلانت (پای پرانتزی مادرزادی) چه می دانید؟
در ادامه پاسخ به سوال بیماری بلانت چیست، باید بگوییم، بیماری بلانت، گاه یکی و گاه هر دو پا را درگیر خود می کند. مهمترین نشانه ای که خبر از ابتلا به بیماری بلانت می دهد، خم شدن ساق پا از مچ تا زیر زانو است. با رشد کودک، خمیدگی افزایش می یابد و اصطلاحاً بدتر می شود. گاه کودک هیچ نشانه ای از عارضه بلانت را در خود احساس نمی کند. اما وقتی بزرگتر می شود و به سن نوجوانی می رسد، احتمالاً از درد در پایین ساق پا و یا داخل مفصل زانو شکایت خواهد کرد.
بررسی ها نشان می دهد در کودکان بزرگتری که از بیماری بلانت رنج می برند، استخوان های ران هم به نوعی تحت تاثیر بیماری بلانت قرار می گیرد و مشکل آفرین می شود. با این حال خمیدگی پا، از مهم ترین علائم بیماری بلانت است. البته اگر شما به راه رفتن کودکی که از بیماری بلانت رنج می برد، توجه نمایید، متوجه می شوید که کودک کمی لنگ می زند و یا سکندری می خورد.
تشخیص بیماری بلانت؛ بهترین روش تشخیص پای پرانتزی مادرزادی چیست؟
وقتی کودک برای انجام معاینه نزد یک پزشک معمولی برده می شود، بیماری بلانت یا همان پای پرانتزی در او تشخیص داده خواهد شد. پس از تشخیص اولیه، کودک باید توسط جراح ارتوپد، معاینه شود و وضعیت او به صورت کامل مورد ارزیابی قرار گیرد.
پزشک برای مشاهده تغییراتی که در پای کودک به وجود آمده از اشعه ایکس استفاده می کند. در فرایند عکس برداری، ناهنجاری استخوان درشت نی و آن تغییراتی که در صفحه رشد استخوان زیر زانو به وجود آمده قابل مشاهده خواهد بود. پزشک با بررسی تصاویر ثبت شده از زوایای مختلف، سعی در تشخیص سریع بیماری بلانت دارد. این ارزیابی ها، به پزشک کمک می کند تا متناسب با وضعیت بیمار، یک برنامه مناسب و دقیق را برای درمان او، در نظر بگیرد.
درمان بیماری بلانت چیست؟
تا اینجای مقاله دانستیم که علت بیماری بلانت چیست و چگونه تشخیص داده می شود. حال وقت آن رسیده که با فرایند درمان بیماری بلانت آشنا شویم. قبل از هر چیز بگوییم که هدف از درمان عارضه بلانت، اصلاح کردن ناهنجاری ها است که زمینه اصلاح تراز کلی پاها را فراهم خواهد کرد.
اینکه چه زمانی باید فرایند درمان بیماری بلانت آغاز شود، بستگی به سن بیمار و میزان انحنای پای او دارد. برای مثال چنانچه انحراف جزئی در پای یک کودک یک یا دو ساله تشخیص داده شود، جراح ارتوپد، پیشرفت وضعیت بیمار را مورد ارزیابی قرار می دهد. معمولاً پزشک یک دوره یک ساله یا بیشتر را برای اصلاح این ناهنجاری در نظر می گیرد.
آیا می دانید مهم ترین روش های درمان بیماری بلانت کدامند؟ آیا می دانید بهترین روش درمان پای پرانتزی مادرزادی چیست؟ استفاده از بریس، فیزیوتراپی و عمل جراحی، سه روش اصلی برای درمان عارضه پای پرانتزی مادرزادی هستند که در ادامه بیشتر با آن ها آشنا خواهیم شد.
استفاده از بریس
در ادامه پاسخ به سوال بیماری بلانت چیست، باید بگوییم استفاده از بریس، یکی از بهترین اقداماتی است که برای درمان بیماری بلانت می توان انجام داد. این روش درمانی، برای کودکان کمتر از دو سال که هنوز در مراحل اولیه بیماری بلانت قرار دارند، بسیار موفقیت آمیز است. با استفاده از بریس، نیروهای فعال در صفحه رشد، مجدداً توزیع می شوند و رشد طبیعی پا تقویت خواهد شد.
ارتز پا و ارتز مچ پا، ارتز زانو و مفصل ران که تحت عنوان ارتز HKAFO شناخته می شود و ارتز زانو، پا و مچ پا یا همان ارتز KAFO، بریس هایی هستند که پزشک برای بهبود وضعیت بیمار خود تجویز می کند.
ساخت بریس توسط ارتزیست یا متخصص ساخت بریس انجام می شود. ارتزیست، با اندازه گیری های دقیق، مناسب ترین بریس را می سازد. از سوی دیگر، فیزیوتراپیست، روش استفاده از این ارتز را به بیمار آموزش می دهد و به او کمک می کند تا با بریس راه برود و به خوبی تعادل خود را حفظ نماید.
برای بهبود شکل استخوان ساق پا، باید 1 تا 2 سال، از بریس استفاده گرددد. معمولاً بهبودی در همان سال اول حاصل می شود و وقتی پای کودک رشد می کند، بریس تنظیم خواهد شد. اما اگر در مدت زمان 12 ماه، بهبودی حاصل نشود، باید به سراغ روش های دیگر درمان بلانت از جمله جراحی رفت.
جراحی؛ روشی برای درمان بیماری بلانت پیشرفته
در صورتی که بیماری بلانت (پای پرانتزی مادرزادی) به مراحل پیشرفته تری رسیده و دیگر روش های درمانی، با موفقیت همراه نباشد، جراحی توصیه می شود. به علاوه برای درمان آن دسته از کودکان مبتلا به بلانت که بیش از 10 سال سن دارند، معمولاً از روش جراحی استفاده می شود. و اما چه روش های جراحی منظور ما است؟
از مهم ترین روش های جراحی برای درمان عارضه بلانت، استئوتومی است که شامل برش دادن و تنظیم کردن مجدد استخوان ها است. با این روش، استخوان ها در وضعیت طبیعی تری قرار می گیرند. استئوتومی، تغییر شکل پا را به سریع ترین شکل ممکن اصلاح خواهد کرد.
دیگر روش جراحی برای درمان عارضه بلانت، همی ایفیزیوزدیس است که در واقع همان خشک کردن موقتی و البته یک طرفه صفحه رشد می باشد. این روش، نسبت به جراحی استئوتومی، مدت زمان بیشتری برای بهبودی می طلبد و تغییر شکل پا را در طی زمان طولانی، اصلاح خواهد کرد.
در فرایند جراحی همی ایفیزیوزدیس، پلاک هایی را در یک سمت از صفحه رشد قرار می دهند تا از رشد آن در سمت دیگر جلوگیری شود. این بست ها، استخوان را به حالت صاف هدایت می کنند و این در حالی است که سمت دیگر از صفحه رشد، به صورت عادی به رشد خود ادامه می دهد. و اما پس از جراحی، پزشک استفاده از بریس های ثابت کننده را توصیه می کند که اگر به مدت 10 هفته استفاده شوند، هماهنگی پا حفظ خواهد شد.
برای انجام عمل جراحی و درمان علت بیماری بلانت، پزشک ابتدا می بایست به بررسی و عکس برداری از زانو بپردازد و به این یقین برسد که تنها راه درمان این عارضه، عمل جراحی است. برای انجام این عمل، بیمار باید بیهوش شود و به همین جهت باید از خوردن هر گونه ماده غذایی و نوشیدن هر نوع مایعاتی اجتناب کند. اگر بیمار از یک داروی خاص استفاده می کند باید حتما به پزشک خود اطلاع دهد.
باید به خاطر داشته باشید که عمل جراحی استئوتومی و درمان علت بیماری بلانت، عوارض خاص خود را دارد. برخی از مواردی که به عنوان عوارض این عمل یاد می کنند به شرح زیر است:
- پیوند نشدن قطعه های مختلف استخوان
- آرام نشدن درد به صورت کامل
- عفونت کردن استخوان ها و یا بافت های قرار گرفته شده در اطرف استخوان ها
- وارد آمدن آسیب به عروق خونی و یا اعصاب قرار گرفته در اطراف زانو
کسانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند می بایست همه سعی و تلاش خود را برای راه رفتن به کار بگیرند و زودتر راه بروند. بهتر است هر 3 تا 6 ماه یک بار، از زانوها عکس گرفته شود تا روند بهبودی و وضعیت آنها بررسی شود.
فیزیوتراپی
در خصوص پاسخ به سوال پای پرانتزی مادرزادی چیست، باید ذکر شود، فیزیوتراپی پس از عمل جراحی پا در بیماران مبتلا به بلانت، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. یک فیزیوتراپیست مجرب و حرفه ای، به بیمار مبتلا به بلانت، می آموزد که چگونه وزن مناسبی روی پا قرار دهد و با استفاده از عصا یا واکر راه برود. با کمک تمریناتی که فیزیوتراپیست داده، می توان به سلامت پا کمک کرد و قدرت مفاصل را مجدداً به دست آورد. فیزیوتراپی، نه تنها موجب تقویت قدرت عضلات می شود، بلکه انعطاف پذیری بافت های پیرامونی ساق پا را حفظ می کند.
بسیاری از بیماران مبتلا به عارضه بلانت، پس از آنکه از بیمارستان مرخص می شوند، هفته ای 2 یا 3 بار با فیزیوتراپیست کار می کنند. به برخی از این افراد، اجازه داده می شود که وزن خود را روی پایی که جراحی شده قرار دهند تا استخوان ها سریع تر ترمیم شوند. در مجموع می توان گفت که فیزیوتراپی، ناهنجاری های پا را به بهترین شکل ممکن اصلاح می کند و می تواند روش مناسبی برای بهبود وضعیت بیماران مبتلا به پای پرانتزی مادرزادی باشد.
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
علت و درمان زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها
درمان شکستگی مهره های کمر بدون جراحی
اگر علت بیماری بلانت از بین برده نشود چه اتفاقاتی برای بدن خواهد افتاد؟
کودکانی که بیماری بلانت آنها در سن زیر 4 سال تشخیص داده شده و برای درمان آن اقدام می شود، می توانند امیدوار باشند که در مدت زمانی بسیار کوتاه، این بیماری در آنها درمان شود. نکته ای می خواهیم آن را به عنوان یک هشدار بیان کنیم این است اگر علت بیماری بلانت به سرعت تشخیص داده نشده و درمان نشود، پرانتزی بودن پاها شدید تر می شود و کودک در معرض خطرات و آسیب های جدی قرار می گیرد. یکی از بدترین عوارضی که می توان از آن نام ببریم، ناتوانی کودک در زمان راه رفتن است.
اگر این بیماری و عارضه درمان نشود شرایط، بدتر شده و همزمان با رشد کودک، این عارضه نیز شدت بیشتری پیدا می کند. در کودکان، به این دلیل که هنوز استخوان آنها نرم است با استفاده از ابزارهایی همچون بریس درمان، سریع تر و راحت تر اتفاق می افتد و نیازی نیست که او تحت عمل جراحی قرار بگیرد. هر قدر که بیماری زودتر تشیخص داده شود قطعا با روش های راحت تری می توان آن را درمان کرد و از بروز عوارض خطرناک و غیر قابل جبران پیش بینی به عمل آورد. از آنجایی که پای پرانتزی ممکن است بعد از بهبود باز هم ظاهر شود به همین جهت به والدین توصیه می کنیم به صورت دوره ای و مرتب، کودک خود را نزد پزشکان ببرند.
نحوه تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان چگونه است؟ علت و درمان بیماری بلانت (پای پرانتزی) در بزرگسالان چیست؟
در مورد پای پرانتزی مادرزادی چیست، نکاتی را بیان کردیم، و حال خوب است در مورد بروز این بیماری در بزرگسالان نیز صحبت کنیم. تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان، با توجه به علائم آن صورت می گیرد. کسی که در ناحیه زانو احساس درد می کند و بقیه نیز با نگاه کردن به پاهای او متوجه می شوند زانوها از هم دور هستند، باید به یک ارتوپد (ارتوپد چیست) مراجعه کند. این پزشکان به راحتی و با مشاهده وضعیت پاها و راه رفتن فرد می توانند متوجه وجود این عارضه شوند. به خاطر داشته باشید، برخی بزرگسالان به پای پرانتزی مادرزادی مبتلا نبوده و در سال های بعد از تولد، علل زیر باعث ایجاد این عارضه در آنها می شود:
- کم بودن برخی ویتامین ها، به خصوص ویتامین دی
- ایجاد شکستگی در زانو
- افزایش وزن
با توجه به نکاتی که در مورد توضیح و پاسخ به سوال بیماری بلانت چیست (پای پرانتزی مادرزادی چیست) بیان کردیم، یکی از گروه هایی که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند، افرادی اند که اضافه وزن داشته و سبک زندگی درستی ندارند. این گروه باید ورزش کرده و ویتامین ها را مطابق با نظر پزشک مصرف کنند.
درمان پای پرانتزی در بزرگسالان بدون جراحی؛ برای بزرگسالان، بهترین روش درمان پای پرانتزی مادرزادی چیست؟
در مورد علت بیماری بلانت صحبت کردیم و گفتیم که این بیماری در چه شرایطی بروز پیدا می کند. یکی از مهم ترین سوالاتی که برای مبتلایان به این عارضه حتما به وجود می آید، این است که آیا درمان پای پرانتزی در بزرگسالان بدون جراحی امکان پذیر است؟ خوشبختانه بیش از 90 درصد کسانی که به این عارضه دچار هستند، می توانند بدون آنکه تحت عمل جراحی قرار گیرند، درمان شوند. اگر می خواهید بدانید که برای گروه بزرگسال، بهترین روش برای درمان بیماری بلانت چیست می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- ورزش کردن؛ این کار هم به تقویت عضلات کمک می کند و هم از افزایش وزن جلوگیری به عمل می آورد. تناسب اندام از وارد آوردن فشار اضافی به زانوها جلوگیری می کند.
- مصرف برخی مکمل های ضروری نیز می تواند به درمان پای پرانتزی مادرزادی در بزرگسالان کمک کند. از جمله این مکمل ها می توانیم به ویتامین دی، کلسیم و ویتامین سی اشاره کنیم. مصرف میوه ها و سبزی هایی که امگا 3 زیادی دارند نیز به تقویت عضلات کمک قابل توجهی می کند.
- بزرگسالان برای آنکه قدمی موثر برای درمان علت بیماری بلانت بردارند، بهتر است کفش های طبی مخصوص افراد پرانتزی به پا کنند.
بهترین ورزش برای پاهای پرانتزی کودکان چیست؟
در مورد علت بیماری بلانت در کودکان نکاتی را بیان کردیم و گفتیم که ورزش کردن یکی از بهترین روش ها برای درمان این عارضه است. اگر می خواهید در جریان ورزش ها و حرکات مناسب برای درمان این عارضه قرار بگیرید بهتر است به پزشکان و فیزیوتراپ ها مراجعه کنید. این افراد می توانند مناسب ترین و بهترین حرکت را برای درمان به شما آموزش دهند.
در بیماری بلانت، عضلات پا ضعیف می شود. پزشکان حرکات ورزشی را به فرد آموزش می دهند و به این شکل به او کمک می کنند تا عضلات پای خود را تحت کشش قرار دهد تا به این شکل قوی شوند. وقتی عضلات پای فرد قوی می شود این عارضه نیز درمان شده و فرد در زمان راه رفتن می تواند تعادل بیشتری داشته باشد. اصولا حرکاتی که به تقویت عضلات پا کمک می کند بهترین حرکات ورزشی برای درمان این عارضه به شمار می رود.
والدین نیز می توانند نقش موثری در درمان علت بیماری بلانت کودک خود ایفا کنند. والدین می بایست در وهله اول، یک پزشک مجرب بیابند و کودک خود را نزد او ببرند و در مرحله بعدی، می بایست نحوه درست انجام حرکات را آموزش ببینند و در خانه به کودک خود کمک کنند تا به درستی این حرکات را انجام دهد.
جمع بندی
در بخش های گذشته گفتیم که علت بیماری بلانت چیست، علائم آن کدام است و چگونه می توان این عارضه را درمان کرد. حال که به بخش پایانی این مقاله رسیدیم، جا دارد که به معرفی یکی از برترین سایت های فعال در ارائه خدمات ارتز و پروتز بپردازیم و آن کلینیک ارتوپدی فنی پایار است. در این مجموعه، کادری فعال حضور دارند که آماده پاسخگویی به سوالات شما خواهند بود. شما می توانید پرسش های خود در زمینه علت بیماری بلانت، علائم، روش های تشخیص و درمان آن دارید را با پزشکان متخصص این مرکز در میان بگذارید.
کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …