آرتروز کمر چیست؟ (درمان ساییدگی مهره کمر)
آرتروز کمر، مشکلی رایج بین افراد بوده که ممکن است همه ما را روزی درگیر کند. مسلماً کسب آگاهی درباره اینکه اصلا آرتروز کمر چیست و چرا به وجود می آید و یا چگونه می توان آرتروز کمر را درمان کرد، به همه ما کمک می کند تا در مواجه با این عارضه، عملکرد بهتری داشته باشیم و بدانیم چه باید بکنیم. این مقاله با این هدف گردآوری شده و حتماً می تواند به سوالات شما پاسخ دهد. پس با ما همراه باشید.
آرتروز کمر چیست؟
آرتروز کمر چیست؟ این سوال مهم شاید در ذهن شما نیز ایجاد شده باشد. منظور از آرتروز کمر، التهابی است که مفاصل ساکروایلیک میان ستون فقرات، لگن و مفاصل فاست در ستون فقرات را درگیر می کند. البته گاهی التهاب در محل اتصال رباط ها به مهره های ستون فقرات یا محل اتصال تاندون ها به وجود می آید و موجب درد و ناراحتی بیماران خواهد شد؛ این درد با گذشت زمان مزمن می گردد. مهم ترین دلایل بروز این عارضه، افزایش سن و تحلیل رفتن استخوان ها، برخی عفونت ها و ابتلا به بیماری های خودایمنی است.
با افزایش سن و ورود به دوره سالمندی، استخوان های ستون فقرات، دچار فرسودگی می شوند. در این دوران، مفاصل و دیسک ها، همواره در معرض ساییدگی و ترک خوردن قرار می گیرند و گذر زمان این روند را تشدید می نماید.
با گذر زمان، غضروف ها نازک شده و رباط های متصل کننده استخوان، منعطف و ضخیم می شوند. این تغییرات که در مرکز ستون فقرات ایجاد شده، تحت عنوان آرتروز کمر شناخته می شود.
علت آرتروز کمر چیست؟
مهره هایی که بر اثر آرتروز آسیب می بینند، پارس اینترآرتیکولاری نام دارند. این مهره ها که به مفصل فاست استخوان های کمر وصل هستند، با یک ترک کوچک، مستعد بروز آرتروز خواهند شد. گاه یک ضربه دیدگی کوچک در نوجوانی که فوتبال بازی می کند، زمینه را برای ایجاد آرتروز ایجاد می کند.
آرتروز کمر را نمی توان بی ارتباط با افزایش سن دانست. همانطور که در قسمت قبل و در توضیح آرتروز چیست نیز اشاره کردیم، فرسودگی مفاصل کمر از دلایل اصلی آرتروز کمر است و افزایش سن نیز عامل ایجاد سایش در مهره های ستون فقرات. بنابراین، همه ما با گذشت زمان، بیش از پیش در معرض ابتلا به آرتروز کمر قرار خواهیم داشت. به علاوه نباید از نقش ژنتیک در این باره غافل شد. اگر ستون فقرات خانواده شما به صورت ژنتیکی باریک باشد، احتمال آنکه به آرتروز مبتلا شوید، زیاد است.
سبک زندگی در ابتلا به آرتروز کمر نقش بسیار مهمی دارد. کسانی که دائماً مشغول بلند کردن اجسام سنگین هستند، مسلماً بیش از سایرین با تهدید ابتلا به آرتروز کمر مواجه هستند. همچنین ریسک ابتلا به آرتروز کمر در مبتلایان به پوکی استخوان، بیشتر از دیگران است و دلیل آن نازکی استخوان در این بیماران می باشد.
آرتروز، می تواند بخش های مختلف از کمر را درگیر کند. با این حال بخش توراسیک یا قسمت میانی کمر، کمتر از دیگر قسمت ها در معرض خطر است و علت آن هم فشار کمتری بوده که به این بخش از کمر وارد می شود. معمولاً وقتی بخشی از کمر درگیر آرتروز می شود، دیگر نقاط هم آسیب پذیر می شوند.
نشانه های آرتروز کمر چیست؟
یک سوال مهم؛ علائم آرتروز کمر چیست و با مشاهده چه نشانه هایی می توان گفت که مفاصل کمر، دچار آرتروز شده است؟ بیمارانی که به آرتروز کمر مبتلا هستند، در زمان های مختلف به ویژه در هنگام صبح، احساس گرفتگی در کمر را تجربه می کنند و در پایین آمدن از تخت دچار مشکل می شوند. البته این گرفتگی در طول روز برطرف خواهد شد.
با تشدید علائم آرتروز کمر، مفاصل در این قسمت اقدام به ساخت خارهای استخوانی می کنند که این خارها، تورم و التهاب را افزایش داده و ریشه های عصبی اطراف مفصل را تحت فشار قرار می دهند. این عارضه که تحت عنوان تنگی کانال نخاعی شناخته می شود، در بسیاری از بیماران مبتلا به آرتروز کمر مشاهده می شود.
روش های تشخیص آرتروز کمر چیست؟
پزشک، برای تشخیص آرتروز کمر در اولین اقدام به ارزیابی سوابق پزشکی بیمار می پردازد. پس از آن، با معاینه فیزیکی، یک قدم به تشخیص دقیق بیماری نزدیک می شود. با این حال، پزشک انجام چندین آزمایش مختلف را تجویز می کند تا با بررسی نتایج آن، آرتروز کمر را به صورت قطعی تشخیص دهد.
این آزمایشات عبارت اند از:
- ام آر آی: در این روش از عکس برداری، با استفاده از امواج رادیویی، به بررسی وضعیت کمر بیمار می پردازند. نتیجه اسکن ام آر آی، به برنامه ریزی هرچه بهتر پزشک برای جراحی کمک می کند. دقت و حساسیت سیستم های عکس برداری در ام آر آی، امکان تشخیص فتق دیسک کمر که به ریشه های عصبی در کمر فشار می آورد و همچنین تومورهای نخاعی را فراهم خواهد کرد.
- اسکن کردن استخوان: در این نوع از آزمایشات، ماده رادیواکتیو به بیمار تزریق می شود. با این کار می توان فهمید که چه استخوانی در کدامین قسمت از کمر در حال فرسوده شدن است.
- سی ای تی: عکسبرداری هایی که با کمک اشعه ایکس انجام می شود، اطلاعاتی که با جزئیات زیادی همراه است را در اختیار پزشک قرار می دهد.
- میلوگرافی: در فرایند این آزمایش، پزشک اقدام به تزریق مایعی رنگی به ستون فقرات بیمار خواهد کرد.
روش های درمانی آرتروز کمر چیست؟
تا بدین جای مقاله دانستیم که آرتروز کمر چیست، علت بروز آن کدام است و چه علائمی دارد. حال وقت آن است که از روش های درمان این عارضه برای شما بگوییم تا اطلاعات تان کامل تر شود.
پزشک، روش های درمان ساییدگی مهره کمر را بسته به علائم بیمار مبتلا به آرتروز کمر انتخاب می کند. نکته مهمی که باید بدانید این است که مراحل درمان آرتروز کمر، مرحله به مرحله پیش می رود. در واقع این روش ها، از مراحل ساده آغاز خواهد شد و چنانچه آرتروز بیمار بهبود نیابد، باید روش های درمانی پیچیده تری برای او در نظر گرفته شود.
و اما مهم ترین شیوه های درمان آرتروز چیست:
- فیزیوتراپی: هدف از فیزیوتراپی، تقویت عضلات و استخوان های ستون فقرات در کمر است. وقتی عضلات قوی باشند، از ستون فقرات به بهترین شکل ممکن حمایت کرده و بار تحمیل شده روی مفاصل فاست را کاهش خواهند داد. به جرات می توان گفت که فیزیوتراپی، از بهترین روش های درمان آرتروز کمر محسوب می شود و نقش موثری در بهبود علائم این عارضه دارد.
- کاهش دادن وزن: اگرچه برای افرادی که مفاصل فرسوده ای دارند، پایین آوردن وزن کمی سخت است، اما تاثیر بسیار مثبت این اقدام در بهبود آرتروز کمر در بیماران، انگیزه آن ها برای کاهش وزن را مضاعف کرده است. وقتی وزن کاهش می یابد، مفاصل فاست، فشار کمتری را تحمل می کنند و این امر، درد را کاهش می دهد.
- گرمادرمانی و سرمادرمانی: یکی از ساده ترین راهکارهایی که برای درمان ساییدگی مهره کمر پیشنهاد می شود، گرمادرمانی و سرمادرمانی است. گرم کردن باید پس از قبل از انجام فعالیت باشد تا عضلات کمی شل شوند و سرد کردن با یخ، اقدامی کارساز پس از انجام فعالیت های سنگین است.
- مصرف داروهای ضد التهاب: گاهی پزشک، داروهای ضد التهاب را برای بهبود بیمار خود تجویز می کند. این داروها، به خوبی می توانند التهاب مفصلی که دچار آماس شده را کاهش دهند. معمولاً با کاهش التهاب، درد کم می شود.
- تزریق اپیدورال: در این روش از تزریق، داروهای ضد التهاب قدرتمندی نظیر کورتیزون، در اطراف کمر تزریق می گردد. در واقع پزشک، با استفاده از سوزن، دارو را مستقیماً به بافت آسیب دیده از آرتروز می رساند.
- کایروپراکتیک: کایروپراکتیک، فرایند تنظیم ستون فقرات با روش مانیپولاسیون است. با این روش، درد آرتروز کمر به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. البته موقتاً!
در کنار روش هایی که برای درمان ساییدگی مهره کمر بیان شد، درمان های جایگزین دیگری نیز وجود دارد که از مهمترین آنها می توان به ماساژ درمانی و طب سوزنی اشاره کرد. مغناطیس درمانی و برخی از درمان های طبیعی نیز از بهترین شیوه های درمانی برای بهبود علائم آرتروز ستون فقرات اند که عوارض جانبی چندانی ندارند و در عین حال، با پرداخت هزینه کمتری می توان از آن ها بهره مند شد.
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
علت و درمان زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها
درمان شکستگی مهره های کمر بدون جراحی
ارتباط بین آرتروز کمر و پیاده روی چیست؟ تاثیر پیاده روی بر آرتروز کمر چیست؟
در بالاتر به سوال آرتروز کمر چیست، پاسخ دادیم و حال می خواهیم به یکی از ابهامات و سوالات کسانی که با این بیماری درگیر هستند، نیز جواب بدهیم. این سوالات “آیا پیاده روی برای آرتروز کمر ضرر دارد و چه ارتباطی بین آرتروز کمر و پیاده روی وجود دارد؟” هستند.
عده ای ممکن است تصور کنند که با وجود داشتن آرتروز کمر نمی توانند و نباید پیاده روی کنند. واقعیت این است که در صورت انجام پیاده روی در شرایط درست و با لباس و کفش مناسب، این ورزش، نه تنها ضرری نداشته بلکه می تواند با کلی فایده نیز همراه باشد. اگر شما کفش مناسب ورزش و با کفی طبی به پا کرده باشید و در زمین صاف راه بروید، پیاده روی تاثیرات خوبی روی سلامت شما خواهید داشت. از جمله این تاثیرات می توان به سفت شدن ماهیچه ها و مفصل های کمر و باسن اشاره کرد. این سفت شدن عضلات باعث می شود که فشار روی ستون فقرات افزایش پیدا کرده و انحنای طبیعی نیز بیشتر بشود. البته، باز هم برای آنکه پیاده روی به نتایج منفی برای شما منجر نشود سعی کنید حتما با یک پزشک مشورت کنید.
منظور از تزریقات در مفاصل فاست به منظور بهبود آرتروز کمر چیست؟
از روش های رایجی که امروزه برای درمان آرتروز کمر رایج شده است، تزریقات در مفاصل فاست می باشد. در این روش، یک داروی استروئیدی و داروهای بی حسی موضعی، به صورت مستقیم درون مفاصلی که دچار سایش و فرسودگی شده اند، تزریق می شود.
هدف از انجام تزریقات در مفاصل فاست، تشخیص آرتروز در این قسمت از بدن است؟ می پرسید چگونه؟ ساده است. چنانچه درد بیمار پس از تزریق این داروها کاهش یابد، یعنی آرتروز در مفاصل فاست وجود داشته است. دومین هدف از این کار، کاهش درد و التهاب بیماری است که از آرتروز کمر رنج می برد. خوشبختانه انجام تزریقات در مفاصل فاست، تاثیر بسیار مثبتی در این باره دارد و بخشی از درد و رنج بیمار را برای مدت های طولانی کاهش می دهد.
جمع بندی
امیدواریم این مقاله که با هدف ارائه اطلاعات بیشتر درباره آرتروز کمر به شما مخاطبان عزیز تهیه شده بود، توانسته باشد به پرسش های مهمی که در ذهن دارید، پاسخ دهد. احتمالاً حالا می دانید که آرتروز کمر چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد.
کلینیک ارتوپدی فنی پایار، مرجع مناسبی برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه است که شما می توانید با برقراری ارتباط با عوامل فعال در آن، مشاوره های لازم جهت بهره مندی از خدمات ارتز و پروتز را دریافت نمایید.
کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …