هالوکس ریجیدوس چیست؟ علت و درمان خشکی شست پا

هالوکس ریجیدوس چیست؟ علت و درمان خشکی شست پا

هالوکس ریجیدوس، یعنی همان خشکی شست پا. همه ما ممکن است به دلایل مختلف به آن دچار شویم و نتوانیم مثل سابق فعالیت هایمان را انجام دهیم. اما شناخت این بیماری، به موفقیت در درمان آن کمک می کند. این مقاله با هدف معرفی هر چه بهتر بیماری هالوکس ریجیدوس آماده شده است. اگر مایل به دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این عارضه و درمان خشکی شست پا هستید، با ما همراه باشید.

هالوکس ریجیدوس چیست؟

آیا برای شما نیز اتفاق افتاده که درد و خشکی در شست پای خود تجربه نمایید و به مرور حس کنید خم کردن انگشت پا سخت تر از همیشه شده است؟ نه همیشه اما این علائم ممکن است ناشی از ابتلا به بیماری هالوکس ریجیدوس باشد. عبارت هالوکس یعنی انگشت شست پا و کلمه ریجیدوس به معنای خشکی و سفت شدن است.

هالوکس ریجیدوس یا همان خشکی شست پا، نوعی آرتریت است که گاه نگران کننده بوده و فرد را از انجام بسیاری کارها ناتوان خواهد کرد. از آنجایی که ما و شما برای انجام فعالیت هایی نظیر راه رفتن، ایستادن، خم شدن، بالا رفتن و… از انگشت شست پا استفاده می کنیم، خشکی و سفتی آن برایمان آزار دهنده خواهد بود. به همین دلیل، متخصصان توصیه می کنند که اقدامات جدی برای درمان علت خشکی شست پا انجام شود.

از ویژگی های بارز عارضه هالوکس ریجیدوس، پیشرونده بودن آن است. هر روز که می گذرد، علائم شدیدتر و جدی تر خود را نشان می دهند و دامنه حرکت انگشت پا، نسبت به گذشته کاهش خواهد داشت. در مراحل اول که اصطلاحاً حالت هالوکس ریمیتوس نام دارد، تا حدودی می توان انگشت شست پا را حرکت داد. ولی با پیشرفت این عارضه، دامنه حرکتی انگشت شست کاهش یافته و وقتی این بیماری به اوج می رسد، انگشت شست پا کاملاً خشک و سفت می شود. هالوکس ریجیدوس، اغلب در بزرگسالی رخ می دهد و افراد 30 تا 60 سال را درگیر می کند. به دلیل مشکلاتی که این عارضه ایجاد می کند، توصیه می کنیم هر چه زودتر برای درمان خشکی شست پا اقدام کنید.

علت هالوکس ریجیدوس چیست؟

شایع ترین علت خشکی شست پا، ناهنجاری ساختاری پا و عملکرد نه چندان صحیح آن است. اما اینکه چرا برخی افراد به آن مبتلا می شوند و بعضی دیگر نه، موضوعی است که در ادامه به آن می پردازیم.

احتمال دارد که علت هالوکس ریجیدوس، اشکال در آناتومی پا باشد. حتی آسیب دیدگی غضروف مفصل که گاه به دلیل ضربه به شست پا ایجاد شده، زمینه ساز بروز هالوکس ریجیدوس خواهد شد.

ناهنجاری ساختاری پا، منجر به بروز آرتروز در مفصل انگشت شست می شود. طبق بررسی ها، شیوع آرتروز در قاعده شست پا یا همان مفصل متاتاروفالنژیال، بیشتر از دیگر نقاط پا است. این همان جایی است که استخوان کف پا و استخوان شست به یکدیگر می رسند. با هر بار گام برداشتن، این مفصل خم می شود؛ به همین دلیل است که خشکی و سفتی آن، بسیار دردناک خواهد بود. دردناک بودن آن است که باعث شده افراد برای درمان خشکی شست پا اقدامات جدی انجام دهند.

بخش انتهایی استخوان های قاعده شست، توسط غضروف مفصلی پوشیده شده است. اگر ضربه یا فرسایش، به غضروف مفصلی آسیب بزند و غضروف را از بین ببرد، بخش انتهایی استخوان ها، سایش پیدا می کند و اینجاست که برجستگی استخوانی روی استخوان پدید می آید و با سفت شدن شست، اصطلاحاً عارضه هالوکس ریجیدوس رخ خواهد داد. وجود این برجستگی، اجازه خم شدن کافی به شست را در هنگام فعالیت نمی دهد.

کسانی که به دلیل نقص، با اختلال در عملکرد انگشت پا روبرو شده اند، بیش از سایرین در معرض ابتلا به هالوکس ریجیدوس هستند. ولی این عارضه گاه زمینه ارثی و ژنتیکی دارد. حتی برخی مواقع دلیل آن، فعالیت بیش از اندازه است. مثلاً کارگرانی که به سختی کار می کنند و همیشه خم می شوند و قوز می کنند یا زنان شاغلی که روی پا می ایستند و فشار روی شست را تجربه می کنند، ممکن است به مرور زمان، دچار خشکی و سفتی شست پا شوند.

بررسی ها نشان می دهد که احتمال ابتلا به هالوکس ریجیدوس در کسانی که از بیماری های التهابی نظیر نقرس و یا آرتریت روماتوئید رنج می برند، بیش از دیگران است. برای آگاهی از علت دقیق هالوکس ریجیدوس، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

هالوکس ریجیدوس چیست

از علائم خشکی انگشت شست پا چه می دانید؟

در ادامه صحبت در خصوص هالوکس ریجیدوس چیست، باید در مورد علائم آن نیز صحبت کنیم. همه چیز از زمانی شروع می شود که شما، متوجه دشواری در خم کردن شست پا به سمت بالا و پایین می شوید. احتمالاً درد شست پا اجازه نمی دهد که به خوبی راه بروید و ناچار باید بر روی کناره خارجی پا حرکت کنید. این ها نشانه هایی است که خبر از هالوکس ریجیدوس داده و به شما هشدار می دهد که برای درمان خشکی شست پا اقدام کنید.

علائم هالوکس ریجیدوس:

  • اولین و مهمترین علامت، احساس درد در مفاصل شست پا است. این درد در هنگام فعالیت، به شدت افزایش می یابد. در هنگام راه رفتن، زمانی که انگشتان پا را از زمین برمی دارید، درد ناشی از علت خشکی شست پا را احساس خواهید کرد.
  • نوعی برجستگی سفت استخوانی بر روی شست پا نمایان می شود. در بیماری هالوکس والگوس، این برجستگی در کنار شست پا است اما در هالوکس ریجیدوس، برجستگی دقیقاً روی شست پا است.
  • خشکی در مفاصل شست پا به اندازه ای است که شما قادر به بالا و پایین آوردن آن نخواهید بود.
  • اطراف مفصل شست پا، دچار تورم می شود.

تشخیص هالوکس ریجیدوس

تشخیص زودهنگام بیماری هالوکس ریجیدوس، گام مهمی برای رسیدن به موفقیت در درمان علت خشکی شست پا است. در واقع هر چه زودتر این عارضه در فرد تشخیص داده شود، فرایند درمان او آسان تر خواهد شد. بهترین زمان برای مراجعه به پزشک، هنگامی است که اولین نشانه های خشکی انگشت شست پا را مشاهده می کنید. معمولاً اگر قبل از ایجاد برجستگی و خار روی استخوان پا، این بیماری تشخیص داده شود، بهتر است.

پزشک برای تشخیص هالوکس ریجیدوس، به معاینه پای شما می پردازد و با حرکت دادن انگشت، از میزان دامنه حرکتی آن مطلع خواهد شد. با یک رادیوگرافی ساده، محل دقیق خار استخوانی، اندازه آن، میزان تخریب و… تعیین می شود. در کنار این ها، استفاده از اشعه ایکس، برای تشخیص ناهنجاری های ایجاد شده و میزان آرتروز در دستور کار پزشک متخصص قرار دارد.

تشخیص هالوکس ریجیدوس

در ادامه تشخیص هالوکس ریجیدوس، پزشکی که به او مراجعه می شود، نقاط اطراف انگشت شست پا و نقاطی را که بیمار اظهار می کند در آنها درد دارد، به دقت بررسی می کند. علاوه بر درد، هر گونه قرمزی و تورم نیز در این ناحیه مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهد گرفت. متخصص در قدم بعدی، قدرت عضله های قرار گرفته از مچ پا به پایین و ساق پا را نیز بررسی کرده و از کنار  هر علامتی به راحتی گذر نمی کند. حتی پزشک برای آنکه با اطمینان بیشتری بتواند در مورد این عارضه اظهار نظر کند از بیمار می خواهد که در مقابل انجام یک سری حرکت ها، مقاومت کند.

از دیگر کارهایی که پزشکان برای تشخیص هالوکس ریجیدوس انجام می دهند، بررسی کردن نحوه ی راه رفتن، دویدن با سرعت کم و آهسته و نحوه ایستادن بیمار است. شاید از نظر بیمار، کار به نظر بی اهمیتی آید، اما کفش های بیمار نیز مورد بررسی قرار خواهند گرفت. این اطلاعات قطعا به پزشک کمک می کند تا بتواند بهترین روش را برای درمان تجویز کند. اگر در تصویر آماده شده از اشعه ایکس، مورد غیر طبیعی وجود نداشته باشد، اما پزشک احتمال دهد که یک آسیب دیدگی وجود دارد، بیمار می بایست آم آر آی یا سی تی اسکن نیز بگیرد.

 

روش های درمان خشکی شست پا و هالوکس ریجیدوس

روش های درمان خشکی شست پا

هالوکس ریجیدوس چیست را تعریف کردیم و از علت و علائم بیماری هالوکس ریجیدوس نیز برایتان گفتیم. حال نوبت آن است که از روش های درمان خشکی شست پا بگوییم تا دانش شما در این باره کامل گردد. برای درمان هالوکس ریجیدوس، دو شیوه اصلی وجود دارد که یکی مبتنی بر جراحی است و دیگری روش های غیر جراحی را در برمی گیرد.

وقتی صحبت از روش های غیر جراحی درمان خشکی شست پا می شود، احتمالاً اولین چیزی که به ذهنتان می رسد، دارو درمانی است. استفاده از داروهای ضد التهابی نظیر ایبوپروفن، از درد و ورم شست پا می کاهد. اما در کنار این روش درمان علت خشکی شست پا می توان با غوطه ور کردن پا در آب گرم و سرد و یا با قرار دادن کیسه یخ بر روی انگشت شست پا، التهابات ناشی از این عارضه را به حداقل برسانید. برای انجام این کار، کافیست دو ظرف آب که یکی سرد و دیگری گرم است را آماده کنید. پا را 30 ثانیه در آب سرد قرار دهید و پس از خارج کردن، بلافاصله آن را به ظرف آب گرم منتقل کنید. اگر این تناوب 5 دقیقه ادامه پیدا کند و در طول روز 3 مرتبه تکرار شود، حتماً تاثیرگذار بوده و سفتی انگشت شست پا را کاهش می دهد.

پوشیدن کفش های پنجه پهن، توصیه بسیاری از پزشکان است. با پوشیدن این کفش ها، فشار کمتری به شست وارد می شود. در مقابل، پوشیدن کفش پاشنه بلند اصلاً پیشنهاد خوبی نیست. معمولاً کفش هایی که دارای کفی سفت اند و مانع از خم شدن شست پا در هنگام راه رفتن می شوند، بهترین انتخاب برای پوشیدن اند. دقت داشته باشید شیوه های درمانی که تا بدین جا بیان کردیم، در کنترل علائم هالوکس ریجیدوس تاثیر گذارند، اما مانع از پیشرفت بیماری نخواهند شد.

از دیگر روش های درمانی هالوکس ریجیدوس می توانیم به ماساژ دادن اشاره کنیم. در این روش درمانی از تکنیک هایی استفاده می شود تا بتوان با وارد آوردن فشار کافی به بافت های قرار گرفته در سطح، به ساختار عمیق نیز دسترسی پیدا کرد. از جمله مزیت های این روش می توان به کاهش میزان ورم، افزایش میزان جریان خون، بهبود سرعت ترمیم بافت ها و از بین بردن اسپاسم عضلات اشاره کرد.

آموزش نحوه درست راه رفتن نیز می تواند در درمان این عارضه، کمک کننده باشد. در مواقعی که بیمار به دلیل انداختن وزن روی یک پا، باعث ایجاد این مشکل برای خود شده است، پزشکان و متخصصان شکل درست راه رفتن را به او آموزش می دهند. ممکن است در طی روند آموزش نیاز باشد از برخی ابزار کمکی نیز استفاده شود که این بسته به نظر پزشک دارد.

شاید طب سوزنی هم بتواند هالوکس ریجیدوس را درمان کند. در این روش، سوزن های خاصی را در نقاط هدف وارد می کنند و بافث کاهش و یا افزایش میزان انرژی فرد در بدن می شوند. تسکین دادن درد و افزایش سرعت روند بهبود از جمله مزیت های طب سوزنی به شمار می رود. برای استفاده از فواید این روش درمانی بهتر است به متخصصان مراجعه کرد.

علت و درمان خشکی شست پا (هالوکس ریجیدوس)

درمان هالوکس ریجیدوس به روش جراحی؛

حال که می دانید هالوکس ریجیدوس چیست، خوب است در مورد درمان آن نیز نکاتی را بیان کنیم. نخستین روش برای جراحی عارضه هالوکس ریجیدوس، کیلکتومی خشکی شست پا است. این جراحی برای موارد خفیف تا متوسط این بیماری کاربرد دارد. جراح با برداشتن برجستگی استخوانی به علاوه بخشی از استخوان شست پا، فضای لازم جهت خم شدن شست پا را فراهم خواهد کرد.

برش جراحی کیلکتومی، در پشت پا ایجاد می شود. طبیعی است که محل جراحی، تا مدت ها متورم باشد. استفاده از صندل مناسب با کفی چوبی و سفت، عوارض جراحی را تا حدی کاهش می دهد.

دومین شیوه جراحی هالوکس ریجیدوس و درمان خشکی شست پا، فیوژن یا آرترودز نام دارد. واژه فیوژن یعنی جوش دادن. چنانچه تخریب غضروف شدت یابد، باید از روش جوش دادن استخوان ها به یکدیگر استفاده شود. در فرایند آرترودز، غضروف آسیب دیده برداشته شده و مفصل با استفاده از پلاک و پیچ، فیکس خواهد شد.

به جرات می توان گفت که جراحی فیوژن، موثرترین روش برای کاهش درد بیماری هالوکس ریجیدوس و درمان علت خشکی شست پا می باشد اما واقعیت آن است که پس از این نوع جراحی، بیمار هرگز نمی تواند مفصل خود را حرکت دهد. جوش خوردن استخوان ها در این روش، 2 یا 3 ماه زمان می برد. در این مدت، باید از آتل گچ و عصا استفاده کرد و کفش مناسب پوشید.

اگر بیماران مبتلا به هالوکس ریجیدوس، سالمند باشند و تحرک آن ها چندان زیاد نباشد، از روش تعویض مفصل برای جراحی او استفاده می شود. این روش که به عنوان آرتروپلاستی شناخته شده است، عوارض زیادی برای بیماران دارد و چندان توصیه نمی شود. ضمن آنکه پروتزهای سیلیکونی ساخته شده برای مفصل که جهت تعویض استفاده خواهد شد، طول عمر زیادی ندارند و بنابراین این روش چندان مناسب نیست.

تفاوت هالوکس ریجیدوس با هالوکس والگوس چیست؟

هالوکس ریجیدوس چیست را تعریف کردیم و حالا می خواهیم به دیگر عارضه ای که ممکن است در انگشت شست پا ایجاد شود، بپردازیم. عارضه ای که به آن اشاره کردیم، هالوکس والگوس است. درست است که هر دو عارضه انگشت شست را درگیر می کنند، اما تفاوت هایی با هم دارند.

همانطوری که در مورد هالوکس ریجیدوس گفتیم، در این عارضه، انگشتان پا سفت و خشک شده و فرد نمی تواند آنها را خم کند، اما در هالوکس والگوس انگشت شست پا به سمت بقیه انگشتان حرکت کرده و در اثر این حرکت، یک برجستگی یا برآمدگی در کنار این انگشت ایجاد می شود. این مهم ترین تفاوتی است که بین این دو عارضه وجود دارد.

دیگر تفاوت بین این دو عارضه، روش های درمان شان است. درمان خشکی شست پا را که در بالاتر توضیح دادیم، اما برای والگوس از ابزارهایی مانند ارتز استفاده شده و یا عضلات تقویت می شوند.

دیگر تفاوتی که می توان ریجیدوس و والگوس بیان کرد، علت بروزشان است. علت خشکی شست پا ممکن است در اثر آسیب و یا آناتومی پا باشد و علت ایجاد والگوس، عوامل وراثتی، صاف بودن کف پا و آتروز است.

تفاوتی هالوکس والگوس با هالوکس ریجیدوس چیست

تفاوتی هالوکس والگوس با هالوکس ریجیدوس چیست؟ در این مورد چه می دانید؟

یکی از عارضه هایی که ممکن است نام آن را شنیده باشید، هالوکس والگوس است. این عارضه که به آن انحراف شست پا یا بونیون نیز گفته می شود، از جمله مشکلاتی است که در ناحیه شست پا بروز می کند. برای اطلاع کسانی که نمی دانند تفاوت هالوکس والگوس با هالوکس ریجیدوس چیست، باید بگوییم که در هالوکس ریجیدوس، مفاصل خشک می شوند و فرد در زمانی که می خواهد انگشتان خود را از روی زمین بردارد، درد زیادی را حس می کند. اما در عارضه انحراف شست پا، یک برجستگی استخوانی، در قسمت کناری و خارجی پا ایجاد می شود.

علت بروز بونیون، با علت خشکی شست پا تفاوت دارد. کسانی که به بونیون مبتلا می شود، همان کسانی هستند که به مدت طولانی سر پا می ایستند و یا عادت به پوشیدن کفش های تنگ دارند. فشاری که این افراد به شست پای خود وارد می آورند، زمینه ابتلا به این بیماری را فراهم می کند.

هم، درمان خشکی شست پا و هم درمان بیماری بونیون، می تواند درد فرد را در زمان راه رفتن به شدت کاهش دهد. اگر به یکی از این عارضه ها مبتلا هستید، هر چه سریع تر برای درمان آنها اقدام کنید.

چه کسانی و با چه محدودیتهایی باید برای عمل جراحی هالوکس ریجیدوس اقدام کنند؟

عارضه هالوکس ریجیدوس، از جمله عوارضی است که لازم است گاهی اوقات حتما برای درمان فوری آن اقدام کرد و حتی تن به انجام عمل جراحی داد. اما سوالی که در اینجا ممکن است ایجاد شود این است که چه کسانی در اولویت انجام عمل جراحی هالوکس ریجیدوس قرار دارند و چه کسانی می بایست هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنند.

برای آنکه بتوانیم به سوال بالا پاسخ دهیم باید بگوییم که این عارضه با توجه به شدت و ضعفی که دارد، باعث ایجاد محدودیت هایی در زندگی افراد می شود.  برای مثال، سفت شدن و ایجاد محدودیت در حرکت مفاصل یکی از مشکلاتی که این عارضه در مراحل اولیه ایجاد می کند.

در مراحل ابتدایی بیماری، شاید فرد در پیاده روی های طولانی مدت مشکل داشته باشد، اما هر قدر اقدام برای درمان را بیشتر به تاخیر بیندازد، مشکلات بیشتری برای او ایجاد می شود؛ برای مثال، قدرت پیاده راه رفتن حتی در زمان کوتاه را ندارد و رانندگی نیز برای او مشکل خواهد شد. چنین کسانی می بایست برای آنکه فرصت زندگی با بهترین کیفیت را از دست ندهند، هر چه سریع تر برای درمان این عارضه اقدام کنند.

جمع بندی

امیدواریم آنچه در این مقاله بیان شد، توانسته باشد اطلاعات کافی درباره بیماری هالوکس ریجیدوس را در اختیار شما عزیزان قرار دهد. البته که مطالعات مقالات بیشتر در این زمینه و یا کسب مشاوره از مراکز معتبر و فعال در این زمینه، می تواند مفید باشد. مجموعه اینترنتی پایار، مثل همیشه در خدمت شما است و اگر با آن تماس بگیرید، اطلاعات بیشتری درباره بیماری هالوکس ریجیدوس دریافت خواهید کرد.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *