عمل های جراحی، عوارض مخصوص به خود را دارند و در این بین، برخی از آنها مانند عمل جراحی قطع عضو با عوارض نگران کننده تری همراه است. اگر در مورد عوارض بعد از قطع انگشت پا اطلاعاتی ندارید، در ادامه همراهمان باشید.
داشتن اطلاعات کافی در مورد عوارضی که عمل جراحی قطع انگشت پا دارد، به فرد کمک می کند تا در آینده با مشکلات کمتری دست و پنجه نرم کند و از نگرانی های او کاسته شود. ما در اینجا می خواهیم به این عوارض اشاره ای داشته باشیم:
1- ورم کردن؛
در برخی عمل های جراحی، بعد از آنکه عمل به پایان رسید و چند روز از آن گذشت ممکن است محل زخم، ورم کند. این ورم، معمولا ناشی از ناهماهنگ بودن بافت ها و تروما ایجاد می شود. وقتی که ماهیچه ها آسیب می بینند و نمی توانند به مانند گذشته فعالیت کنند، ورم ایجاد می شود. با وجود این ورم، نصب و ساخت پروتز انگشت پا با مشکلاتی همراه خواهد بود. البته، پزشکان راه هایی را به شما آموزش می دهند تا به مرور زمان ورم ایجاد شده درمان شود.
2- ایجاد زخم
از دیگر مواردی که آن نیز به عنوان یکی از مخاطرات و مشکلات قطع انگشت پا به شمار می رود، ایجاد زخم و عفونت است. کسانی که در یکی از گروه های زیر قرار دارند بیش از بقیه در معرض این عفونت هستند:
برای کاهش عوارض قطع انگشت پا افرادی که شرایط بالا را دارند، تا زمانی که فرد در بیمارستان حضور دارد، پرستاران و پزشکان مرتبا محل قطع عضو را از نظر بروز عفونت بررسی می کنند. کسانی که دیابت دارند بیش از هر کسی دیگری می بایست به عوارض بعد از قطع پای دیابتی توجه کنند و اقداماتی که پزشک به آنها توصیه کرده است انجام دهند.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
3- درد؛
دیگر عارضه ای که افرادِ قرار گرفته تحت قطع عضو باید با آن کنار آیند، درد است. درد از جمله عوارض قطع انگشت پا به شمار می رود که هیچ راه فراری برای آن وجود ندارد. به خاطر داشته باشید، کسانی که تحت عمل جراحی قطع انگشت پا قرار می گیرند، مجبورند برای ساخت و پرداخت قیمت پروتز انگشت پا اقدام کنند. اگر این پروتز توسط حرفه ای های ساخت اندام های مصنوعی، همچون کلینیک پایار ساخته نشود، فرد با مشکلات زیادی بعد از نصب پروتز درگیر خواهد شد.
گفتیم که درد، یکی از عوارض قطع انگشت پا است و کسی که درگیر قطع عضو از این ناحیه است، نمی تواند از آن فرار کند. مساله ای که در مورد این عارضه باید مورد توجه قرار داده شود این است که افراد، این عارضه را با شدت های یکسان تجربه نمی کنند. درد، انواع مختلف دارد؛ برخی از آنها خیلی دردناک و ادامه دار است و برخی دیگر نیز گذرا و گسسته. کنترل درد و از بین بردن آن یکی از چالش های اساسی بعد از عمل جراحی قطع عضو است. برای تسکین درد، تنها پزشکان هستند که می توانند کمک کنند.
4- عفونت؛
از دیگر عوارض قطع انگشت پا می توانیم به عفونت اشاره کنیم. این عارضه یکی از شایع ترین دلایل مرگ در کسانی است که تحت عمل جراحی قطع عضو قرار گرفته اند؛ اما هیچ جای نگرانی در مورد آن نیست. چرا که اگر بیماران از عضو خود به درستی مواظبت و مراقبت کنند و به صورت دائم تحت نظر پزشک باشند، هیچ مشکلی از این نظر برای آنها به وجود نخواهد آمد.
درست است که همه گروه ها باید نگران عفونت باشند، اما افرادی که زیاد سیگار می کشند؛ کسانی که به بیماری دیابت مبتلا هستند و کسانی که در سنین بالایی تحت عمل جراحی قطع عضو قرار می گیرند از جمله افرادی اند که می بایست بیش از بقیه نسبت به بروز عفونت در محل باقیمانده از بدن، حساسیت نشان داده و مراقب خود باشند.
کسانی که در روزهای بعد از انجام عمل قطع عضو از ناحیه انگشتان پا هستند، اگر می خواهند درگیری بیشتری با عوارض قطع انگشت پا از نظر عفونت نداشته باشند، می بایست در صورت مشاهده قرمز شدن پوست، ورم و هر گونه درد به پزشک خود مراجعه کنند و اجازه ندهند که شرایط از اینی که هست وخیم تر شود. پزشکان سعی می کنند هر چه سریع تر عارضه به وجود آمده را درمان کنند و از گسترش آن جلوگیری به عمل آورند.
5- ضعف عضلات
وقتی که انگشت پا قطع می شود، اینکه بدن فرد با شرایط فعلی او سازگاری ندارد، موضوعی کاملا طبیعی به نظر می رسد. در بسیاری از موارد، وقتی که فرد نمی تواند به اندازه کافی تحرک داشته باشد، ضعف عضلات از دیگر عوارض قطع انگشت پا به شمار می رود که بیماران با آن درگیر می شوند. با به وجود آمدن این عارضه، اگر پزشک صلاح بداند به بیمار خود توصیه می کند تا در جلسات توانبخشی شرکت کند. طی این جلسات، فرد به انجام تمرینات برای تقویت عضلات خود می پردازد و در جهت تقویت آنها اقدام می کند.
حال که با عوارض قطع انگشت پا آشنا شده اید، خوب است چند راهکار و ترفند بسیار موثر برای مراقبت از پای قطع شده و کاهش این عوارض به شما بگوییم. اگر به این نکات عمل کنید می توانید از عوارض عمل های جراحی قطع انگشت پا بکاهید:
یکی از موضوعاتی که خوب است در مورد آن نیز اطلاعاتی داشته باشید، این است که عمل قطع انگشت پا به چه شکل انجام می شود. کسانی که می بایست تحت عمل جراحی انگشت پا قرار گیرند به صورت معمول، 5 تا 14 روز در بیمارستان بستری می شوند. بی حسی را با توجه به شرایط بیمار انجام می دهند. گاهی اوقات نیاز است که بیهوشی به صورت کلی باشد و گاهی نیز لازم است که بی حسی به صورت موضعی انجام شود. جراح، سعی می کند همه قسمت های آلوده بیمار را برداشته و قسمت های سالم را باقی بگذارد. بعد از برداشتن قسمت های آلوده، استخوان های ناهموار نیز هموار می شوند تا بعدها او بتواند برای ساخت و نصب انگشت مصنوعی پا اقدام کند.
برخی عوارض قطع انگشت پا به اینکه عمل قطع عضو چگونه انجام شود، ارتباط دارد. اگر این عمل توسط پزشکان و جراحان زبده و متخصص انجام شود برخی عوارضی که بعد از عمل ظاهر می شوند به شدت کاهش پیدا می کند. به همین جهت توصیه می کنیم که برای انجام این عمل حساس به جراحانی مراجعه شود که سابقه و تجربه طولانی در این حوزه دارند.
یکی از سوالاتی که برای برخی ها ممکن است ایجاد شود این است که آیا اقدام برای ساخت و نصب انگشت های مصنوعی می تواند به کاهش عوارض قطع انگشت پا کمک کن یا خیر. واقعیتی که در مورد این سوال وجود دارد این است که این پروتز می تواند برخی عوارض ناشی از قطع انگشت را در پا کاهش دهد. عوارضی که از آن حرف می زنیم، محدودیت هایی است که قطع انگشت برای فرد به وجود آورده است. برای مثال، سخت راه رفتن و یا ظاهر بدی که قطع انگشت برای پا ایجاد کرده است از جمله عوارضی هستند که با نصب انگشت های مصنوعی از بین رفته و برطرف می شوند.
سایر عوارضِ ناشی از این حادثه که یکی از آنها احساس درد است با نصب این پروتز از بین نرفته و افراد مجبورند به دیگر راهکارها و ترفندها متوسل شوند تا بتوانند با این عوارض کنار آیند. مثلا، یکی از کارهایی که برای کاهش درد می توان انجام داد مصرف کردن داروهای مسکنی است که پزشک تجویز کرده است. عفونت نیز که ممکن است در برخی ها ایجاد شود با مصرف داروهای آنتی بیوتیک از بین می رود و درمان می شود.
ما در مورد عوارض قطع انگشت پا صحبت کردیم و نکته مهمی که باید به آن توجه و دقت داشته باشید پیشگیری از بروز قطع انگشت پا است. برای جلوگیری از قطع انگشت پا در حین کار و یا حوادث دیگر، توصیه خاصی نمی توانیم بدهیم به جز اینکه همه ما باید مواظب و مراقب خودمان باشیم تا دچار چنین اتفاقاتی نشویم؛ اما برای جلوگیری از قطع پای دیابتی و انگشت پای دیابتی می توان راهکارهایی به شرح زیر ارائه کرد:
1- کنترل مرتب و مستمر پاها؛
دیابت به علل مختلف باعث می شود که افراد نتوانند زخم های ایجاد شده در پای خود را درمان کنند. برای مثال، کاهش گردش خون باعث می شود که روند بهبود زخم ها کاهش پیدا کند. پس بیماران دیابتی باید حتما به صورت روزانه و مرتب پاهای خود را از نظر وجود حتی کوچک ترین زخم ها کنترل کنند و اجازه ندهند که هیچ زخم درمان نشده ای در پای آنها باقی بماند.
2- پوشیدن کفش ها و کفی های طبی؛
دیگر کار مهمی که دیابتی ها می بایست برای کاهش عوارض قطع انگشت پا، خود را نسبت به انجام آن موظف و متعهد بدانند، پوشیدن کفش ها و کفی های طبی است. این کفش ها از پای افراد دیابتی به خوبی محافظت کرده و به دلیل ساختار خاصی که دارند شرایط بروز زخم را در پای آنها فراهم نمی کند. برای ساخت کفش و کفی طبی می توانید به کلینیک های ارتوپدی مطرح و معتبر مراجعه کنید.
3- کنترل قند خون؛
کنترل کردن روزانه قند خون نیز دیگر راهکار موثر برای جلوگیری از قطع انگشت در کسانی است که دیابت دارند. رعایت رژیم غذایی درست و سالم و ورزش کردن از جمله کارهایی که به دیابتی ها کمک می کند تا قند خون شان به حالت کنترل شده در آید.
در مورد که عوارض قطع انگشت پا دارد نکاتی را بیان کردیم و حال می خواهیم عوارض این نوع قطع عضو را با عوارض قطع پا از بالای زانو مقایسه کنیم. اغلب عوارضی که در قطع شدن انگشت پا به چشم می خورد با عوارضی که در قطع پا از ناحیه بالای زانو دارد، مشترک به نظر می رسد اما از نظر شدت است که تفاوت هایی بین آنها مشاهده می شود. برای مثال، هم کسانی که پای آنها از بالای زانو قطع شده و هم کسانی که انگشت پای آنها قطع شده، درد را حس می کنند اما به دلیل وسعت قطع عضو در بالای زانو، این افراد درد بیشتری را حس می کنند.
دیگر تفاوتی که بین عوارض این دو نوع قطع عضو به چشم می خورد، قابلیت ساخت پروتز است. کسانی که پای شان از بالای زانو قطع شده، نمی توانند بدون داشتن پروتز یا پای مصنوعی، زندگی کرده و زندگی شان با مشکلات و مسائل متفاوتی درگیر است. اما کسانی که انگشت پای آنها قطع شده تنها مشکلی که ممکن است داشته باشند، سختی در راه رفتن است. در برخی موارد، کسانی که یک انگشت پای آنها قطع شده است می توانند بدون مشکل خاصی راه بروند.
کلام آخر
عوارض قطع انگشت پا موضوع صحبت ما در این مقاله بود. امیدواریم با نکاتی که گفتیم و راهکارهایی که ارائه کردیم، توانسته باشیم قسمتی از مشکلات ناشی از قطع انگشت پای تان را حل کرده باشیم.