دلایل قطع پا از بالای زانو چیست؟⭐چگونه صورت می گیرد؟
یکی از بدترین انواع قطع عضو، قطع پا از بالای زانو است. از آنجایی که زانو نیز در این نوع، قطع می شود، مشکلات زیادی برای فرد ایجاد می شود. ما در این سری از مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار می خواهید در مورد علت های قطع پای بالای زانو صحبت کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
علت قطع پا از بالای زانو چیست؟
یکی از مهم ترین مواردی که باعث می شود پزشکان به قطع عضو فرد رضایت دهند، نجات جان بیمار است؛ اما اینکه چه می شود که پزشکان به این مرحله می رسند دلایلی به شرح زیر دارد:
1- تصادف؛
یکی از اتفاقاتی که ممکن است منجر به قطع عضو از ناحیه بالای زانو شود، تصادف در حین رانندگی است. گاهی اوقات که شدت تصادف خیلی زیاد است و پای فرد از بالای زانو دچار آسیب زیادی شده، در صورتی که پزشک صلاح ببیند، پای فرد را از بالای زانو قطع می کند تا او بتواند در آینده برای ساخت پروتز پا بالای زانو اقدام کند.
2- تومور؛
از دیگر دلایلی که آن نیز منجر به قطع پای فرد از بالای زانو می شود، می توان به تومور اشاره کرد. گرچه درصد قطع عضو به این دلیل، خیلی کم و نادر است اما باز هم در برخی افراد، وجود تومورهای بدخیم سرطانی ممکن است باعث این اتفاق ناخوشاند و تلخ شود. از آنجایی که سلول های سرطانی به سایر نقاط بدن گسترش پیدا می کنند به همین دلیل، پزشکان چاره ای جز قطع عضو ندارند. این افراد نیز می توانند با مراجعه به کلینیک های ارتوپدی معتبر و مطرح در کشور، همچون پایار برای ساخت و پرداخت قیمت پروتز پا بالای زانو اقدام کنند.
دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت پروتز پا بالای زانو با ما تماس بگیرید.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
3- دیابت؛
یکی از شایع ترین دلایل قطع پا از بالای زانو، دیابت و سندروم پای دیابتی است. هر چند که به دلیل پیشرفت صورت گرفته در حوزه پزشکی آمار قطع عضو این گروه بسیار پایین آمده، اما هم چنان، دیابتی ها یکی از کسانی که هستند که بیش از بقیه در معرض خطر قطع عضو از ناحیه بالای قرار دارند. این گروه اگر در مورد علائم قطع پای دیابتی اطلاعات کافی داشته باشند دچار این اتفاق نخواهند شد. دیابت به علل زیر باعث ایجاد شرایط مناسب برای قطع پا می شود:
- دیابتی ها کمتر عرق می کنند و همین مساله باعث می شود که پای آنها ترک بخورد. وقتی به موقع این ترک ها درمان نمی شود، عفونی شده و در موارد حاد و شدید نیز عفونتِ درمان نشده منجر به قطع عضو می شود.
- بیماری دیابت از جمله بیماری هایی است که سرعت و روند بهبود زخم ها را کاهش می دهد.
- دیابت باعث از بین رفته اعصاب قرار گرفته در پای افراد می شود. همین موضوع است که باعث می شود آنها متوجه نشوند در پای شان زخمی ایجاد شده است.
4- عفونت
از دیگر دلایلی که می توان در خصوص قطع پا از بالای زانو بیان کرد، عفونت است. این مورد یکی از دلایل نادر قطع عضو به شمار می رود و امروزه به دلیل استانداردهای بالایی که برای ضد عفونی کردن تدوین کرده اند، احتمال آنکه فرد به عفونت مبتلا شود به شدت کاهش پیدا کرده است. با این وجود، زمانی که عفونتی در بدن فرد به وجود می آید نباید نسبت به آن بی توجهی نشان دهد و بهتر است هر چه سریع تر نسبت به درمان آن اقدام کند. تورم، قرمزی، تب و درد زخم از جمله علامت های بروز عفونت در بدن به شمار می رود.
برای آنکه شرایط قطع پا از بالای زانو به وجود نیاید، کسانی که واکسن کزاز زده اند، می بایست هر ده سال یک بار برای آنکه آیا هنوز این واکسن، موثر است یا نه اقدام کنند. پزشکان برای آنکه این واکسن، اثربخشی اش را حفظ کند توصیه می کنند که هر 10 سال یک بار و یا حتی زودتر، برای تزریق مجدد این واکسن اقدام کرده و در صورتی که علائم مشکوکی را مشاهده کردند هر چه سریع تر به پزشکان مراجعه کنند. این بهترین کار برای جلوگیری از شرایط قطع عضو است.
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
دلایل قطع پا زیر زانو چیست؟چگونه صورت می گیرد؟
دلایل قطع پا از لگن چیست؟و چگونه صورت میگیرد؟
عمل قطع پا از بالای زانو به چه شکل انجام می شود؟
اینکه عمل قطع پا از بالای زانو به چه شکل انجام می شود، موضوع دیگری است که می خواهیم در مورد آن، نکاتی را با شما در میان بگذاریم. مراحل این عمل به شدت حساس و بعضا طولانی به این شرح است:
1- در اولین مرحله، بیهوشی صورت می گیرد که یا به صورت عمومی است، و یا به صورت موضعی اندام های تحتانی را بی حس می کنند.
2- در قدم بعدی، پا را از قسمتی که آسیب دیده و یا دچار عفونت شده قطع می کنند. پزشکان مجرب سعی می کنند تا جایی که می توانند کمترین مقدار از پای فرد را قطع کنند. این مرحله یکی از حساس ترین مراحل عمل جراحی است و ممکن است وقت زیادی ،بگیرد.
3- در مرحله آخر عمل قطع پا از بالای زانو و بعد از آنکه بافت های آسیب دیده جدا شدند پزشک، یا محل زخم را بخیه می کند و یا صبر می کند. در صورتی که هنوز شکی مبنی بر وجود عفونت وجود داشته باشد، بخیه زدن را به تعویض می اندازند تا عفونت از بدن فرد خارج شود. البته، ممکن است یک لوله کوچک در محل برش قرار دهند تا مایعات تخلیه شود.
در روزهای بعد از عمل، ممکن است فرد درد فانتوم داشته باشند. این درد، کاملا طبیعی است و معمولا پزشکان برای بیمار داروهای مسکن تجویز می کنند تا روزهای بعد از عمل جراحی با کمترین مشکلات و میزان درد به پایان برسد. بعد از آنکه وضعیت عمومی بیمار برای برگشت به خانه مناسب بود، او می بایست به فیزیوتراپیست مراجعه کند. اقدام برای ساخت پاهای مصنوعی، دیگر کار مهمی است که افراد باید انجام دهند. کلینیک های ارتوپدی فنی در حوزه ساخت اندام های مصنوعی فعالیت می کنند. معتبرترین آنها را شناسایی کنید و برای ساخت پروتز نزد آنها بروید.
عوارض بعد از قطع پا چیست؟ در مورد آن چه می دانید؟
هر عمل جراحی، با توجه به گستردگی و پیچیدگی هایی که دارد، با عوارضی همراه بود که اشنایی با این عوارض می تواند به فرد کمک کند تا نکات مراقبت از قسمت قطع شده را با توجه و دقت بیشتری انجام دهد. عوارض بعد از قطع پا (قطع پا از بالای زانو) نیز شامل مواردی است که در ادامه بیان کرده ایم:
1- عفونت کردن؛
یکی از دلایل شایع مرگ و میر در کسانی که قطع عضو انجام داده اند، عفونت است. احتمال بروز عفونت در کسانی که دیابت دارند، سیگار می کشند و یا در سنین بالا قرار دارند بیش از بقیه است و این سه گروه باید بیش از بقیه مواظب اندام خود باشند. از جمله علائم و نشانه های عفونت می توانیم به قرمز شدن، درد و ورم موضعی پوست اشاره کرد.
2-احساس درد؛
درد ناشی از قطع پا از بالای زانو از جمله علائم و عوارضی است که تقریبا همه کسانی که تحت عمل جراحی قطع عضو قرار گرفته اند آن را تجربه می کنند؛ اما برخی افراد این درد را با شدت بیشتر و برخی دیگر با شدت کمتری آن را حس می کنند که معمولا پزشکان داروهای مسکن برای این افراد تجویز می کنند. حتی کسانی که تحت عمل جراحی زیر زانو قرار گرفته اند نیز ممکن است این درد را تجربه کنند. اگر شما نیز عمل جراحی قطع عضو از زیر زانو را انجام داده اید، برای کاهش مشکلات و عوارض ناشی از این عمل، صفحه ساخت پروتز پا زیر زانو را مطالعه کنید.
گاهی اوقات، دردی که در روزها و ماه های بعد از قطع عضو حس می شود به دلیل قطعی عضو نیست و دلایل دیگری نیز برای آن وجود دارد که از آن جمله می توانیم به ناقص بودن سوکت، مناسب و درست نبودن پروتز و غیره اشاره کنیم. هر یک از این دلایل می توانند باعث درد شوند و به همین دلیل توصیه می کنیم که برای ساخت اندام مصنوعی به کلینیک های حرفه ای و معتبر در کشور مراجعه کنید تا مشکلی به مشکلات شما در اثر قطع عضو اضافه نشود.
3- ضعف در عضلات
از دیگر عوارضی که می توان در خصوص قطع پا از بالای زانو بیان کرد، ایجاد ضعف در عضلات است. همان طوری که در بالاتر نیز اشاره کردیم وجود درد در کسانی که پای آنها قطع شده است، مساله ای طبیعی به نظر می رسد، اما ضعف عضلات نیز عارضه ای است که برای این گروه ممکن است زیاد پیش آید. از آنجایی که افراد درگیر با قطع عضو به مانند قبل تحرک ندارند، عضلات آنها دچار ضعف می شود. یکی از بهترین کارهایی که این گروه می توانند انجام دهند مراجعه به فیزیوتراپیست ها و شرکت در جلسه های توانبخشی است. در این جلسات، تمرین هایی به فرد داده می شود تا بتواند عضله هایش را تقویت کند.
مراقبت از پای قطع شده از بالای زانو به چه شکل صورت می گیرد؟
بعد از قطع پا از بالای زانو، باید مراقبت آن بود. برخی کارهایی که می توان برای مراقبت از پای قطع شده انجام داده به شرح زیر است:
- کسانی که تحت عمل قطع عضو از بالای زانو قرار گرفته اند باید در صورتی که پزشک به آنها اجازه داده است، در خانه، چه به کمک عصا و چه به کمک پروتزها فعالیت داشته باشند.
- در روزهای بعد از عمل، نباید نسبت به بهداشت پای قطع شده بی تفاوت و بی توجه بود. بهتر است اندام باقیمانده با آب و صابون های ملایم شسته شود. بعد از شستن عضو، حتما آن را خشک کنید.
- تطبیق دادن شرایط زندگی یا شرایط جدید که برای فرد به وجود آمده است از دیگر کارهایی است که طی روزهای بعد از عمل جراحی قطع عضو باید انجام شود. حتی شاید لازم باشد که تغییرات زیادی را در منزل به وجود آورید.
- بعد از بهبودی که معمولا بین 1 تا 2 ماه طول می کشد، فرد می تواند روال عادی زندگی خود را در پیش بگیرد.
- داشتن یک رژیم غذایی مناسب از دیگر موضوعاتی که نباید از کنار آن به راحتی گذشت. کنترل و نگهداری وزن در یک محدوده ایده آل از مهم ترین کارهایی که در روزهای بعد از عمل باید به آن نیز توجه کرد.
- قسمت باقیمانده که به آن استامپ نیز گفته می شود بهتر است بالا نگه داشته شود تا ورم آن، کم کم کاهش پیدا کرده و شرایط برای نصب پروتز مخصوص قطع پا از بالای زانو فراهم شود.
- کسانی که پای آنها از بالای زانو قطع شده است می بایست استامپ را در امتداد تنه خود قرار دهند. از خم کردن قسمت باقیمانده باید اجتناب کرد؛ چرا که این کار، باعث کوتاه شدن تاندون ها و رباط های قرار گرفته در قسمت جلوی کشاله ران شده و بعدها وقتی که فرد می خواهد با پروتز راه برود، با مشکلات و سختی های زیادی رو به رو خواهد بود.
- بهتر است اندام باقیمانده بعد از قطع پا از بالای زانو، روی یک بالشت نرم قرار داده شده و به آن فشار وارد کنید. اگر هر روز، مقدار فشار را بیشتر شود، بافت این قسمت به فشار عادت می کنند و بعدها با نصب و ساخت پروتز هیچ مشکلی فرد را به خود درگیر نمی کند.
- ماساژ دادن جای بخیه ها نیز از دیگر کارهای بسیار مهمی است که می بایست فرد انجام دهد. این کار از سفت شدن بافت ها جلوگیری کرده، باعث کاهش حساسیت آن شده و جریان خون در قسمت قطع شده را زیاد می کند.
جایگزین عضو قطع شده در قطع پا از بالای زانو چیست؟
از آنجایی که در قطع پا از بالای زانو، قسمت عمده ای از پا قطع می شود به همین دلیل، افراد در زمان راه رفتن با مشکلات و چالش های زیادی رو به رو خواهند شد. بهترین و تنها کاری که این گروه می توانند انجام دهند اقدام برای ساخت پروتز مناسب است. پروتز مناسب این گروه، پروتزی است که بتواند جای خالی اندام قطع شده را پر کند.
برای ساخت پروتزهای مناسب می بایست به کلینیک هایی مراجعه کرد که در حوزه ساخت اندام های مصنوعی فعالیت می کنند. با مراجعه به این کلینیک ها، یک بررسی اولیه از وضعیت جسمانی فرد به عمل می آید. در قدم بعدی، نیازهایی که فرد دارد مورد بررسی قرار می گیرند. پروتزی که فرد می خواهد نصب کند باید با توجه به نیازهایی باشد که او دارد. برای مثال، کسانی که به صورت حرفه ای ورزش می کنند پا مصنوعی که نصب می کنند متفاوت از پروتزی است که افراد برای فعالیت های معمولی و روزمره شان مورد استفاده قرار می دهند.
اگر برای ساخت اندام های مصنوعی به کلینیک های با سابقه مانند پایار بروید، همه نکاتی که یک پروتز مناسب باید داشته باشد در اندام مصنوعی لحاظ شده و فرد می تواند با وجود کمترین مشکلات و دغدغه ها به زندگی روزمره خود رسیدگی کند.
چه مدت بعد از قطع پا از بالای زانو می توان برای ساخت پروتز اقدام کرد؟
کسانی که پای آنها از بالای زانو قطع شده است، سوال مهمی که برای شان به وجود می آید این است که چه مدت بعد از عمل قطع عضو می توانند برای نصب و ساخت پروتز اقدام کنند. موضوعی که می بایست در مورد پاهای مصنوعی بدانید این است که آنها دو نوع هستند. یکی از انواع پاهای مصنوعی که برای افراد نصب می شود پاهای مصنوعی موقتی هستند و برخی دیگر از آنها پاهای مصنوعی به صورت دائمی برای افراد ساخته می شوند. پاهای مصنوعی موقت، در اختیار بیمار قرار می گیرند تا او بتواند تا زمانی که پای مصنوعی دائمی اش را نصب می کند از آن استفاده کرده و به فقدان عضو قطع شده اش عادت کند. امکان نصب این پاهای مصنوعی چند روز بعد از عمل وجود دارد.
پاهای مصنوعی که به صورت دائمی برای فرد نصب می شوند، به این دلیل که می بایست کاملا با قسمت باقیمانده بدن فرد تطابق داشته باشد، پروسه ساخت آنها به زودی آغاز نشده و فرد می بایست صبر کند تا همه زخم ها، التهاب ها و ورم هایی که دارد کاهش پیدا کند. بعد از آنکه همه چیز رو به بهبود گذاشت در آن زمان است که فرد می تواند برای ساخت پا مصنوعی اقدام کند.
کلام آخر
قطع پا از بالای زانو، مراحل عمل و همین طور نکات مراقبتی در روزهای بعد از عمل، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. امیدواریم نکات گفته شده در افزایش اطلاعات شما کمک کننده بوده باشد.