قطع پا به علت های متفاوت روی می دهد که یکی از آنها عفونت است. اگر در خصوص این مساله و برخی موارد مرتبط با آن اطلاعات زیادی ندارید در ادامه این مقاله از کلینیک ارتوپدی فنی پایار با ما همراه باشید.
یکی از دلایلی که باعث می شود فردی مجبور شود تحت عمل جراحی قطع عضو قرار گیرد، کاهش جریان خون در بدن است. وقتی عروق خونی در بدن انسان دچار آسیب می شوند، جریان خون کاهش پیدا می کند. یکی از مهم ترین دلایلی که باعث می شود اندام ها به حیات خود ادامه دهند، مناسب و صحیح بودن میزان گردش خون است. زمانی که گردش خون در اندام های بدن کاهش پیدا می کند اندام ها اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز را دریافت نمی کنند. این اتفاق، منجر به عفونت و از بین رفتن عضو می شود. در این شرایط، بهترین کاری که فرد می تواند انجام دهد، اقدام برای ساخت انواع پروتز، همچون ساخت پروتز پا بالای زانو است.
اگر عضوی که دچار عفونت شده قطع نشود، احتمال آنکه به سایر اعضا نیز آسیب وارد شود افزایش پیدا می کند. به همین دلیل، پزشکان اگر نتوانند عفونت ایجاد شده را با دارو درمان کنند، آن عضو را قطع کرده و به این شکل از سایر اندام ها در برابر این اتفاق محافظت به عمل می آورند. به این شکل، جان بیمار نیز از هر گونه اتفاقی، در امان خواهد ماند. گرچه، بعد از عمل قطع عضو نیز نگرانی هایی مانند عوارض بعد از قطع پای دیابتی وجود دارد که نمی توان از کنار آنها به راحتی عبور کرد.
قطع پا در اثر عفونت، به راحتی که در بالا اشاره کردیم نیست و پزشکان می بایست قبل از آنکه برای قطع عضو اقدام کنند، اندام های سالم و آلوده را شناسایی کنند. این کار اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل، پزشکان از روش های متفاوتی به شرح زیر استفاده می کنند تا نواحی آلوده از سالم تشخیص داده شود:
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
درست است که قطع پا در اثر عفونت می تواند درصد نجات جان بیماران را افزایش دهد، اما باید به عوارضی که این اتفاق تلخ در زندگی انسان ایجاد می کند نیز اشاره کرد که برخی از آنها در ادامه آورده شده است:
1- تحمیل بار مالی؛
فردی که پای او در اثر عفونت قطع می شود، با عوارض گوناگونی درگیر شده که یکی از آنها بار مالی است. ما انسان ها برای آنکه بتوانیم راه برویم و به صورت کاملا مستقل به کارهای خود در زندگی رسیدگی کنیم به پاهایمان نیاز داریم؛ حال، کسی که پای او قطع شده است با مشکلات عدیده ای مواجه شده و برای رفع آنها می بایست اقدام جدی انجام دهد. یکی از بهترین کارها اقدام برای ساخت و پرداخت قیمت پاهای مصنوعی، از جمله قیمت پروتز پا بالای زانو است. این پروتزها به فرد کمک می کنند تا فرد بتواند راه برود تا از حجم مشکلاتی که قطع پا برای او فراهم کرده بود کاسته شود.
2- عوارض جسمانی؛
از دیگر عوارضی که می توان در خصوص قطع پا در اثر عفونت بیان کرد، عوارض جسمانی است که موارد زیر را شامل می شود:
3- قطع عضو مجدد؛
از دیگر عوارض قطع عضو در اثر عفونت می توان به قطع عضو مجدد اشاره کرد. متاسفانه یکی از اتفاقاتی که بعد از قطع پا برای اولین بار، درصد بروز مجدد آن از کم نمی شود، قطع مجدد اندام است. بیمارانی که نسبت به بهبود زخم ناشی از قطع عضو توجه و دقت کافی به خرج نمی دهند و به توصیه های پزشک مبنی بر ترمیم زخم ها عمل نمی کنند، ممکن است در سال های بعد از قطع عضو، مجبور شوند مجددا تحت این عمل جراحی قرار گرفته و مقدار بیشتری از اندام خود را از دست بدهند.
قطع پا در اثر عفونت، تنها یکی از مواردی است که باعث قطع پا از زیر زانو می شود. قطع پا علل دیگری نیز دارد که در ادامه آنها را شرح داده ایم:
1- قطع پا به دلیل اختلال در گردش خون؛
یکی از شایع ترین دلایل قطع پا، بیماری انسداد شریانی و ضعیف شدن جریان خون در بدن است. هم دیابتی ها و هم کسانی که سیگار و سایر مواد دخانی را زیاد مصرف می کنند، در معرض اختلال در گردش خون هستند. وقتی که خون به اندازه کافی به سلول های بدن ما نمی رسد، سلول ها اکسیژن و مواد غذایی کافی را دریافت نکرده و به این شکل، نمی توانند خود را ترمیم کنند. عدم ترمیم در سلول ها فرد را به سمت قطع عضو و اقدام برای ساخت پروتز پا زیر زانو هدایت می کند.
2- سندروم پای دیابتی؛
فردی که دیابت دارد، با اختلالات زیادی مواجه خواهد شد که این اختلالات باعث می شوند او در معرض خطر عضو قرار گیرد. این اختلالات به این شرح اند:
3-تومور؛
تومورهای سرطانی را نیز دیگر علت قطع عضو می دانند. درست است که این نوع قطع عضو به اندازه قطع پا در اثر عفونت اتفاق نمی افتد، اما با این حال، برخی تومورهایی که در قسمت زانو یا مفصل ران رشد می کنند باعث می شوند که فرد پای خود را از دست بدهند. در این نوع قطع عضو، پزشک برای آنکه از سرایت و گسترش سلول های سرطانی به سایر قسمت های بدن جلوگیری کند، هیچ چاره ای به جز قطع عضو نخواهد داشت. شاید در برخی موارد، گستردگی قطع عضو زیاد باشد اما چیزی که در نهایت اهمیت دارد نجات جان بیمار است.
4-تصادف؛
به غیر از قطع پا در اثر عفونت، این حادثه تلخ و دردناک ممکن است در اثر حوادثی مانند حادثه رانندگی و یا حادثه در حین کار نیز اتفاق افتد. البته هر چند به دلیل پیشرفتی که در صنعت خودروسازی صورت گرفته و ایمنی افراد نیز در زمانی که مشغول به کارند افزایش پیدا کرده، اما همچنان برخی افراد در زمان کار کردن ممکن است پای خود را از دست دهند. البته حوادث، تنها برای اندام تحتانی به وجود نیامده و برخی ها نیز به مانند کسانی که با دستگاه کمباین کار می کنند، ممکن است دستشان با این دستگاه قطع شده و مجبور شوند برای ساخت پروتز مچ دست اقدام کنند.
برای آنکه عوارض ناشی از قطع پا در اثر عفونت، فرد را به خود درگیر نکند، می بایست برخی نکات مهم را رعایت کرد. از جمله این نکات می توان به این موارد اشاره داشت:
1- مراقبت کردن از پوست قسمت قطع شده؛
یکی از مهم ترین کارهایی که در روزهای بعد قطع عضو در اثر عفونت باید انجام داد، مراقبت کردن از پوست است که شامل موارد زیر می شود:
2- کنترل کردن فشار؛
افرادی که با قطع پا در اثر عفونت درگیر هستند، نباید فشار زیادی به پای قطع شده خود وارد کنند. این افراد باید مدیریت فشار بر قسمت باقی مانده را به خوبی یاد بگیرند تا زخم و درد، خیلی زیاد نشود. سعی کنید به مدت زمانی طولانی روی صندلی ننشینید و یا اگر مجبور هستید، مرتبا حالات خود را عوض کنید تا کمترین فشار به پا وارد شود.
کلام آخر
قطع پا در اثر عفونت، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. اگر درگیر این اتفاق تلخ شده اید، برای آنکه بتوانید به زندگی عادی خود بازگردید چاره ای به جز اقدام برای ساخت پروتز ندارید. توصیه می کنیم برای ساخت اندام های مصنوعی به کلینیک های معتبر در کشور همچون پایار مراجعه کنید.