علائم قطع پای دیابتی، موضوعی است که در این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار قصد داریم در مورد آن صحبت کنیم. اگر در این رابطه اطلاعات زیادی ندارید و نمی دانید که چه زمانی دیابتی ها مجبور به قطع عضو می شوند در ادامه با ما همراه باشید.
اگر دیابت دارید، شاید سوال “چه زمانی پای دیابتی قطع می شود” برای شما به وجود آمده باشد. عواملی که در ادامه نام می بریم باعث می شوند که خطر قطع عضو در افراد دیابتی به شدت افزایش پیدا کند:
اگر به هر یک از عواملی که در بالا نام بردیم، بی توجهی کنید و اقدامی موثر برای کنترل و درمان آنها انجام ندهید، پزشکان مجبور می شوند پای شما را از مچ قطع کند. در این شرایط، تنها گزینه ای که می تواند به شما کمک کند تا این فقدان عضو را جبران کنید، اقدام برای ساخت پروتز مچ پا است.
یکی از روش هایی که به دیابتی ها کمک می کند تا در معرض خطر قطع عضو اقدام برای ساخت پروتز پا بالای زانو قرار نگیرند، آشنایی با علائم قطع پای دیابتی است. ما در ادامه برای آنکه به این گروه از بیماران کمک بیشتری کنیم، این علائم را معرفی خواهیم کرد. امیدواریم که این هشدارهای ما را جدی گرفته و برای کنترل بیماری خود اقدام موثری انجام دهید.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
قطع پای دیابتی چیست؟و چرا کار به قطع عضو می رسد؟
نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتیآن را جدی بگیرید!
گاهی اوقات، پزشکان برای آنکه جان یک بیمار را حفظ کنند مجبورند پا را قطع کنند. تنها چیزی که باعث می شود هیچ گاه چنین وضعیتی به وجود نیاید، شناسایی و تشخیص علائم هشدار دهنده است. علائم قطع پای دیابتی به وضوح به شما می گویند که در حال نزدیک شدن به شرایط بحرانی هستید و اگر دیر بجنبید، پای شما قطع شده و مجبور خواهید بود برای ساخت و پرداخت قیمت پروتز مچ پا اقدام کنید. از جمله مهم ترین علامت هایی که بیماران دیابتی نباید از کنار آنها به راحتی عبور کنند می توان به این موارد اشاره داشت:
شاید این سوال برای شما که در مورد دیابت اطلاعاتی ندارید، پیش آید که چطور می شود یک دیابتی حس نمی کند کف پای او زخم شده و زخم او در حال بدتر شدن است. بیماری دیابت از جمله بیماری هایی است که عصب های پا را از بین می برد. وقتی چنین اتفاقی می افتد، فرد دیابتی متوجه زخم هایی که در پای او وجود دارد، نشده و در اثر این موضوع، زخم ها روز به روز بدتر می شوند. وقتی زخم ها درمان نمی شوند، گسترده تر شده و پزشک با وجود این زخم ها نمی تواند کاری برای حفظ اندام بیمار انجام دهد.
موضوع دیگری که بیماری دیابت باعث آن شده، کاهش جریان خون به سمت پاها است. در این حالت نیز وقتی که یک زخم در پای فرد به وجود می آید، از آنجایی که جریان خون در ناحیه پا زیاد نیست، سرعت بهبود زخم کاهش پیدا کند و چنانچه فرد هر چه سریع تر برای درمان اقدام نکند، خیلی زود مجبور می شود جهت ساخت پروتز مصنوعی اقدام کند. به همین جهت، از شما درخواست می کنیم به هر یک از علائم قطع پای دیابتی توجه و دقت خاصی داشته باشید و اجازه ندهید بیماری دیابت که تا حال حاضر هیچ درمانی برای آن کشف نشده است، زندگی شما را تحت تاثیر خود قرار دهد.
درمان ضعف بدن در افراد دیابتی(راه های کاربردی)
کمای دیابتی چیست؟ کمای دیابتی چقدر طول میکشد؟
علائم قطع پای دیابتی را معرفی کردیم و حال می خواهیم در مورد برخی روش های موثر جهت جلوگیری از قطع پای دیابتی صحبت کنیم. اگر دیابت دارید عمل به این توصیه ها می تواند به شما کمک کند تا هیچگاه در معرض خطر قطع عضو قرار نگیرید. این راهکارها به این شرح اند:
1- پوشیدن کفش های مناسب؛
یک دیابتی باید خیلی مواظب پاهای خود باشد. او نباید به هیچ عنوان اجازه دهد که پای او آسیب دیده و یا زخم شود. کفش های طبی علاوه بر آنکه از پاهای این گروه محافظت می کنند، اجازه نمی دهند که فشار اذیت کننده ای به پاهای آنها وارد شود. این کفش ها، تنگ و پاشنه بلند و باریک نیستند و هیچ آسیبی به پا وارد نمی کنند. در ضمن، کسانی که نمی توانند کفش مناسب با سایز خود را بیابند می توانند به کلینیک های ارتوپدی فنی معتبر و مطرح در کشور، مانند پایار مراجعه کرده و جهت ساخت کفشی کاملا مناسب با پای خود اقدام کنند.
2- نکشیدن سیگار و سایر دخانیات؛
از دیگر کارهایی که می توان برای جلوگیری از قطع عضو پا به دیابتی ها توصیه کرد، نکشیدن سیگار و سایر دخانیات است. دیابت به سهم خود باعث کاهش خونرسانی به بدن می شود، حال اگر یک دیابتی به کشیدن سیگار و یا قلیان اعتیاد داشته باشد، در این صورت اکسیژن رسانی به بافت ها به شدت کم شده و این، روی سرعت بهبود زخم ها تاثیر بسیار منفی خواهد داشت. اگر دیابت دارید و نگران این مساله هستید، اکیدا از شما درخواست می کنیم که سیگار را ترک کرده و به فکر خود و سلامتی تان باشید.
3-شستن روزانه پاها؛
از دیگر کارهایی که می بایست در جهت پیشگیری از بروز علائم قطع پای دیابتی انجام داد، شستن روزانه پاها است. کسانی که دیابت دارند بهتر است هر روز پاهای خود را با آب گرم و ملایم بشویند و بعد از آن، پاها را کاملا خشک کنند. به این شکل، از بروز هر گونه حساسیت و زخم در پاها جلوگیری کرده و نگرانی تان از بابت اقدام برای ساخت پروتز پا زیر زانو نیز به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
4-کوتاه کردن ناخن ها؛
افرادی که دیابت دارند باید بیش از هر کسی دیگری نسبت به پای خود توجه و دقت داشته باشند. کوتاه کردن ناخن ها به صورت درست و اصولی، یکی از مهم ترین کارهایی است که این گروه نباید از کنار آن به سادگی عبور کنند. بهتر است این گروه برای آنکه گوشه های ناخن هایشان به داخل پوست فرو نرود، ناخن ها را به صورت صاف کوتاه کنند. بعد از کوتاهی ناخن ها، کشیدن سوهان نیز بهتر است انجام شود تا ناخن ها تیز نباشند.
5- رعایت رژیم غذایی مناسب؛
دیابتی ها باید به شدت مراقبت میزان قند خون خود باشند و اجازه ندهند که افزایش و یا کاهش های شدید و نگران کننده ای داشته باشند. این گروه، می بایست یک رژیم غذایی درست و اصولی را انتخاب کرده و مطابق با آن پیش بروند تا مجبور نباشند در مورد علائم قطع پای دیابتی نگرانی داشته باشند.
بعد از آشنایی با علائم قطع پای دیابتی، خوب است در مورد علائمی که این اتفاق تلخ برای افراد می تواند رقم بزند نیز نکاتی را بیان کنیم. از جمله عوارض قطع پا در بیماران دیابتی می توان به موارد اشاره کرد:
1- عفونت و زخم؛
متاسفانه، بروز زخم و عفونت در کسانی که تحت عمل جراحی قطع عضو در پای خود شده اند، از جمله شایع ترین دلایل مرگ و میر در آنها به شمار می رود. معمولا، کسانی که دیابت دارند؛ کسانی که دخانیات، مانند سیگار خیلی مصرف می کنند و یا کسانی که سن زیادی دارند معمولا بیش از بقیه در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند. اینکه محل قطع عضو شده عفونت دارد یا خیر، توسط پزشک تشخیص داده می شود و به همین دلیل است که افراد و به خصوصی کسانی که در بالاتر نام بردیم می بایست در طی روزهای بعد از عمل جراحی قطع عضو تحت نظر پزشک باشند تا به محض تشخیص عفونت، درمان شده و از بین برده شود.
با دانستن علائم قطع پای دیابتی، خوب است به وجود زخم نیز توجه و دقت داشت. اگر که بخیه ها زودتر از موعد خود برداشته شوند و یا اگر تورم زیادی در محل جراحی وجود داشته باشد، بخیه ها باز شده و مشکلاتی برای فرد به وجود می آید.
کلام آخر
علائم قطع پای دیابتی را معرفی کردیم و برخی روش های مناسب برای پیشگیری را نیز با شما در میان گذاشتیم. امیدواریم نکاتی که بیان کردیم در افزایش اطلاعات شما کمک کننده بوده باشد.