قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی، موضوعی است که در این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار در مورد آن صحبت خواهیم کرد. اگر در این رابطه اطلاعاتی ندارید در ادامه این مقاله همراهمان باشید.
برای آنکه بتوانیم در مورد مرحله های زخم پای دیابتی نکاتی را بیان کنیم، خوب است با انواع زخم پای دیابتی آشنا شوید؛ این آشنایی، بهترین راه برای درمان، پیشگیری از بروز و گسترش آنهاست و به این شکل افراد مجبور نخواهند بود در آینده به دلیل قطع عضو، هزینه ای از بابت قیمت پروتز پا بالای زانو پرداخت کنند. انواع زخم در افرادی که به دیابت مبتلا هستند به این شرح است:
1- زخم درجه صفر؛
زخم درجه صفر، از جمله زخم هایی است که ضایعات باز در آن دیده نمی شود. برخی از این زخم ها ممکن است بهبود پیدا کرده باشند و نیازی نباشد که افراد در مورد آنها نگرانی خاصی به خود راه بدهند.
2- زخم های درجه یک؛
زخم درجه یک نیز از جمله زخم هایی است که سطحی بوده، به لایه های زیرین نفوذ نکرده و گسترش پیدا نکرده است.
3- زخم درجه دو؛
زخم های درجه دو، عمیق تر هستند و به تاندون، کپسول مفصل و یا استخوان رسیده اند. از کنار درمان این زخم ها نباید به راحتی گذشت.
4- زخم درجه سه؛
در زخم درجه سه، لایه های عمیق تر درگیر شده و آبسه، تاندونیت و استئومیلیت تشکیل می شود. بروز این زخم و سایر انواع آن، از جمله علائم قطع پای دیابتی به شمار می رود. پس بر هر دیابتی لازم و واجب است که همیشه و حتی به صورت روزانه، پاهای خود را از نظر وجود زخم بررسی کند.
5- زخم درجه 4؛
زخم درجه 4، یکی از بدترین انواع زخم در افراد دیابتی است و معمولا در این گروه، قانقاریا قسمت هایی از انگشت پا و یا پاشنه را به خود درگیر کرده است.
6- زخم درجه پنج؛
بدترین نوع زخم در افرادی که به دیابت مبتلا شده اند، زخم درجه 5 است. در این نوع، اسکار و قانقاریا همه پا را تحت تاثیر قرار داده است.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
هر بیمار دیابتی، باید با راهکارهای مناسب جهت قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی آشنا شود. این راهکارها می توانند به او کمک کنند تا مجبور نشود در آینده برای ساخت پروتز پا بالای زانو اقدام کند. ما در اینجا برخی از راهکارهای موثر برای پیشگیری از بروز زخم در دیابتی ها را معرفی خواهیم کرد:
برای قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی، باید با علائمی که در ناحیه پا مشاهده می شود به خوبی آشنایی داشت. اولین علائم زخم پای دیابتی به شرحی است که در ادامه بیان می کنیم:
دیابتی ها باید این علائم را به خوبی بشناسند و در صورتی که هر یک از آنها را مشاهده کردند به یک پزشک با تجربه مراجعه کنند. برای آنکه از قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی جلوگیری به عمل آورید شناخت این علائم، ضروری است و بی توجهی به آنها باعث بروز مشکلات و دردسرهای غیر قابل جبرانی برای فرد می شود که از آن جمله می توانیم به قطع پا و ایجاد الزام در فرد برای ساخت پروتز مچ پا اشاره کنیم.
برخی از علائمی که در بالا اشاره کردیم ممکن است با تب و لرز در بدن همراه باشند که اینها به نشانه آن است که عفونت در بدن فرد به وجود آمده است. بیماران دیابتی به دلیل سیستم ایمنی ضعیفی که دارند نباید اجازه دهند که در بدن آنها عفونت ایجاد شود.
کسانی که دیابت داشته و نسبت به قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی بی توجه هستند باید منتظر عواقب و عوارض زیر باشند:
1- بروز عفونت و درگیری های پوستی؛
یکی از عوارضی که بی توجهی به زخم های ایجاد شده در پا در افراد دیابتی به دنبال دارد، عفونت پوستی است. اگر این عفونت، درمان نشده باقی بماند مشکلات و عوارض زیادی برای فرد به وجود می آید که بدترین آن، قطع پا و اقدام برای ساخت و پرداخت قیمت پروتز مچ پا است. اگر این علامت، شدت پیدا کند پزشکان مجبورند قسمت بیشتری از پای فرد را قطع کنند.
2- تشکیل آبسه و بروز درد؛
از دیگر عوارضی که می توان آن را نتیجه بی توجهی به زخم های ایجاد شده در پای افراد دیابتی دانست، تشکیل آبسه است. گاهی این آبسه ها عفونی بوده و باعث می شوند که بیماران درد زیادی را حس کنند.
3- قانقاریا؛
به بافت های مرده ای که به دلیل عفونت باکتریایی و کاهش جریان خون ایجاد می شود، قانقاریا می گویند. تغییر رنگ پوست، خارج شدن ترشحات غیر طبیعی، بی حسی در ناحیه مبتلا شده از جمله علامت های این عارضه به شمار می روند.
اگر فرض کنیم، فرد دیابتی نتوانسته برای پیشگیری از قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی کاری انجام دهد، او باید در صورت مشاهده زخم در پا برای درمان آنها اقدام کند. جهت درمان این زخم ها بهتر است به شکل زیر عمل کرد:
1- یافتن یک پزشک متخصص؛
یکی از بهترین کارهایی که می بایست برای درمان زخم های دیابتی انجام داد، یافتن یک پزشک با تجربه است. این پزشکان می توانند بهترین روش را برای درمان زخم های کف پا تجویز کنند. اگر فرد دیابتی به راهکارهای پزشک خود عمل کند، زخم پای او هر چه سریع تر درمان خواهد شد.
2- مصرف دارو؛
برخی از زخم هایی که در پای افراد دیابتی ایجاد می شود منشا عفونی دارند. پزشکان با توجه به وخامت زخم های فرد، یک نوع آنتی بیوتیک تجویز می کنند. بیمار موظف است طبق ساعت هایی که پزشک تعیین کرده است داروها را مصرف کند تا هر چه سریع تر درمان شود.
3- مراجعه به مراکز مراقبت از زخم افراد دیابتی؛
از دیگر کارهایی که افراد دیابتی برای قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی می توانند انجام دهند، مراجعه به مراکز مراقبت از زخم است. در این مراکز، اقدامات خوبی جهت درمان زخم انجام خواهد شد.
4-جراحی؛
چنانچه کار از کار گذشته و پزشک نتواند با هر یک از روش هایی که در بالا اشاره کردیم زخم های فرد دیابتی را درمان کند، او باید تحت عمل جراحی قرار گیرد. در طی عمل جراحی، بافت های مرده و یا آلوده برداشته می شوند تا بافت های سالم فرد درمان شود.
5- قطع عضو؛
در صورتی که حتی عمل جراحی نیز راهگشا نباشد، پزشک چنانچه مشاهده کند که جان بیمار در خطر است مجبور است عضوی که درگیر با زخم شده است، قطع کند. زخم های عفونیِ بسیار شدید هستند که چنین شرایطی را برای دیابتی فراهم می کنند.
بهترین پماد برای درمان زخم پای دیابتی، پماد شنجار است. این پماد مخصوص زخم افراد دیابتی است و به قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی کمک می کند. کاهش التهاب، کاهش عفونت ناشی از زخم، آنتی بیوتیک بودن به علت داشتن عسل و داشتن خواص آنتی اکسیدانی از جمله خواصی است که این پماد وجود دارد. این پماد گردش خون را در نواحی اطراف زخم افزایش داده و به این شکل باعث بهبود و التیام زخم ها می شود.
کلام آخر
قطع مراحل اولیه زخم پای افراد دیابتی، ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از این عارضه و درمان آن موضوع صحبت ما در این مقاله بود. امیدواریم این مقاله در افزایش اطلاعات شما کمک کننده بوده باشد.