مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی، یکی از موارد بسیار مهمی است که دیابتی ها باید در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشند. ما در این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار قصد داریم نکاتی را در این رابطه بیان کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
قبل از آنکه در خصوص نکات مراقبتی بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی صحبت کنیم، لازم می دانیم به این موضوع بپردازیم که قطع انگشت پا دیابت به چه علت اتفاق می افتد و چرا این گروه مجبور می شوند برای ساخت پروتز پا زیر زانو اقدام کنند. این دلایل مهم به این شرح است:
1- کم شدن میزان خون رسانی؛
یکی از علت هایی که باعث می شود دیابتی ها در معرض خطر قطع پای دیابتی قرار گیرند، کاهش خون رسانی به پاها است. وقتی یک فرد به دیابت مبتلا می شود، رگ های خونی تنگ شده و میزان خون رسانی به پاها کاهش پیدا می کند. وقتی میزان خون رسانی به پاها کاهش پیدا می کند، سرعت بهبود زخم نیز کم می شود، زخم ها عفونت کرده و در صورتی که این عفونت درمان نشود، قطع پا الزامی خواهد شد.
2- ابتلا به نوروپاتی دیابتی؛
کسب اطلاعات در خصوص مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی، تا زمانی که دیابتی ها به نوروپاتی مبتلا نشده اند لزومی نخواهد داشت. نورپاتی دیابتی، اعصاب پا را از بین برده و باعث می شود که احساس درد در افراد کاهش پیدا کند. به دنبال این اتفاق و هنگامی که زخمی در پا به وجود می آید، فرد دیابتی، هیچ دردی را در پای خود حس نکرده و اقدامی برای ترمیم و درمان زخم انجام نمی دهد. به این شکل، وخامت اوضاع رو به افزایش گذاشته، زخم ها غیر قابل درمان شده و افراد مجبور می شوند بودجه ای را برای قیمت پروتز پا زیر زانو پرداخت کنند.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
3-زخم های غیر قابل درمان
قبل از آنکه در مورد مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی نکاتی را بیان کرده و این بحث را تکمیل کنیم، لازم می دانیم در مورد دیگر علتی که باعث می شود دیابتی ها در معرض خطر قطع عضو قرار گیرند، صحبت کنیم. به وجود آمدن زخم های غیر قابل درمان، یکی از خطراتی است که دیابتی ها را تهدید می کند و باعث قطع پای آنها می شود. برخی دیابتی ها، ممکن است زخم هایی در بدن شان ایجاد شود که به هیچ عنوان بهبود پیدا نکند. در این شرایط، تنها کاری می تواند برای بیمار انجام داد برداشتن قسمتی است که دچار زخم شده است.
4- کنترل نکردن قند خون
دیابتی هایی که قند خون آنها حالت کنترل نشده و مزمن پیدا کرده و بالا می رود، همیشه در معرض بروز زخم ها و یا عفونت هستند. گاهی، زخم هایی که به دلیل افزایش میزان قند خون ایجاد می شود، عمیق و جدی هستند و تنها کاری که می توان برای نجات جان بیمار انجام داد، قطع پای او است. یکی از کارهایی که در مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار است، توجه و کنترل دائم قند خون است تا خطر قطع عضو مجدد کاهش پیدا کند.
برای آنکه عوارض بعد از قطع پا، کمترین درگیری را برای فرد به وجود آورد باید مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی انجام شود. ما در اینجا می خواهیم در مورد برخی از این عوارض صحبت کرده و آنها را به شما معرفی کنیم؛ این عوارض به این شرح اند:
امیدواریم با توجه به هشدارهایی که در خصوص عوارض قطع پا بیان کردیم متوجه شده باشید که چقدر مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی اهمیت دارد. با رعایت این نکات مهم می توان از قطع عضو مجدد پا جلوگیری به عمل آورد و حتی احتمال مرگ و میر را نیز کاهش داد. پس از شما درخواست می کنیم اگر سلامتی و زندگی تان برایتان در اولویت قرار دارد به نکاتی که در ادامه می گوییم توجه و دقت داشته و آنها را مو به مو اجرا کنید:
1- بهبود زخم ها؛
اولین و مهم ترین کاری که بعد از عمل جراحی قطع عضو باید انجام شود، بهبود زخم ها است. دیابتی ها به دلیل مشکلات و عوارضی که این بیماری برای آنها به وجود می اورد باید بیش از هر کس دیگری برای بهبود زخم های خود تلاش کنند. پزشکان می توانند در این رابطه به شما کمک کرده و راهکارهایی برای افزایش سرعت بهبود زخم ها ارائه دهند.
2- کنترل درد؛
کسی که بعد از عمل جراحی احساس درد می کند، باید این مساله را با پزشک خود در میان گذاشته و برای کنترل آن کاری انجام دهد. این کنترل درد به فرد کمک می کند تا تمرینات توانبخشی را راحت تر و ساده تر انجام دهد. هر قدر توان عضو باقیمانده افزایش بیشتری پیدا کند، او می تواند با سرعت بالاتری برای ساخت پروتز، مانند ساخت پروتز مچ پا قدم بردارد.
3- حساسیت زدایی؛
کسانی که عضوی از بدنشان قطع شده است، نسبت به لمس، حساس شده و این قضیه آنها را اذیت می کند. برای حساسیت زدایی خوب است کارهای زیر انجام شود:
4- استفاده از وسایل کمکی؛
یکی از وسایلی که در روزهای بعد از قطع پا به فرد کمک می کند، ویلچیر است. اگر قطع پا در ناحیه وسیعی اتفاق افتاده بهتر است یکی سفارش دهید تا بتوانید تا زمان بازگشت قدرت عضلات، به راحتی راه بروید و در اثر نداشتن تعادل به زمین نخورید.
5- پیشگیری؛
یکی دیگر از کارهایی که می بایست برای کاهش نگران از بابت مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی انجام داد، پیشگیری کردن است. اگر دیابت دارید و نمی خواهید که دائما نگران قطع عضو خود باشید، می بایست از بروز این اتفاق تلخ پیشگیری کنید. به بیماران دیابتی توصیه می کنیم حتما نسبت به انجام کارهای زیر خود را متعهد بدانند:
6-مصرف کردن داروهای ضدعفونی کننده؛
از دیگر کارهایی که می بایست برای مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی انجام داد، مصرف کردن داروهای ضدعفونی است. برخی از زخم هایی که در بدن یک فرد دیابتی ایجاد می شوند ممکن است نیاز به ضدعفونی کرده داشته باشند. مهم ترین هدفی که با مصرف این داروها محقق می شود، بهبود زخم ها و کاهش عفونت است. این مورد یکی از مهم ترین کارهایی است که در روزهای بعد از قطع انگشت پا می بایست انجام داد.
7-پوشیدن کفش های مناسب
کار مهم دیگری که آن را نیز می توان یکی از مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی دانست، پوشیدن کفش های مناسب است. بعد از آنکه عمل قطع انگشت پا اتفاق افتاد باید به خوبی از قسمت های قطع شده محافظت کرد و به همین دلیل است که توصیه می کنیم حتما برای ساخت کفش و کفی طبی اقدام شود. این کفش های شرایط فوق العاده و بسیار خوبی برای پا به وجود می آورند و از صدمه دیدن قسمت های باقیمانده جلوگیری می کنند. برای ساخت کفش های طبی می بایست به کلینیک های ارتوپدی فنی مطرح در کشور مراجعه کنید.
مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی، تنها در نکاتی که در این مقاله بیان کردیم خلاصه نشده و افراد می بایست برای مراقبت کردن از خود در روزهای قطع عضو کارهای مهم دیگری نیز انجام دهند. یکی از این کارها، اقدام برای ساخت پروتز انگشت پا است. با ساخت این پروتز و قرار دادن آن، بقیه افراد متوجه نخواهند شد که انگشت پای فرد قطع شده است. معمولا در ساخت این پروتز ها از ماده ای به نام سیلیکون استفاده می کنند. پروتز انگشت پا سیلیکونی شباهت زیادی به انگشت های واقعی پای فرد دارد و همین شباهت است که باعث می شود بقیه متوجه قطع انگشت پا نشوند.
برای ساخت انگشت های مصنوعی می توانید به کلینیک هایی مراجعه کنید که در حوزه ساخت اندام های مصنوعی فعالیت می کنند. از جمله این کلینیک ها، پایار را می توانیم نام ببریم که در کار خود بسیار حرفه ای ظاهر شده است و می تواند با توجه به نیازهایی که فرد دارد یک نوع اندام مصنوعی بسازد و در اختیار او قرار دهد. افراد برای دریافت قیمت پروتز انگشت پا نیز می توان با کارشناسان این مجموعه صحبت کرد و همه اطلاعات مورد نیاز را از آنها خواست کنند.
برای آنکه نیازی نباشد اطلاعاتمان را در مورد مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی افزایش دهیم، می خواهیم چند راهکار موثر جهت جلوگیری از قطع پای دیابتی پیشنهاد کنیم. این راهکارها به این شرح اند:
1- مراقبت کردن از پاها؛
یکی از مهم ترین کارهایی که دیابتی ها باید حتما به آن توجه و ویژه و خاصی نشان دهند، مراقبت کردن از پاها و انگشتان پا است. این گروه از بیماران باید هر روز، پاهای خود را بررسی کنند و مطمئن شوند که در قسمت های مختلف پا، چیز غیر عادی مشاهده نمی کنند. باید وجود هر گونه تاول، زخم، کبودی شدید، برش و یا قرمزی را جدی گرفت و به سرعت به پزشکان مراجعه کرد.
2- تمیز کردن و شستن پاها؛
شاید آنقدر که دیابتی ها باید نسبت به شستشوی پای خود اهمیت دهند، برای دیگر افراد، این مساله اهمیت چندانی نداشته باشد. دیابتی ها باید هر روز، پای خود را با آب ملایم و صابون هایی که نرم کنندگی پای آنها را افزایش می دهند، بشویند. بعد از شستن پاها آنها را خیلی خوب خشک کنید؛ خاطر نشان می کنیم، مرطوب ماندن پاها ابتلا به عفونت را در این گروه از بیماران افزایش می دهد. رعایت این نکات به اندازه مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی مهم است. با این کارها از اقدام برای ساخت و پرداخت قیمت پروتز مچ پا پیشگیری کنید.
3- کنترل کردن قند
در ادامه معرفی مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی و اینکه چگونه از قطع انگشت پا در افراد دیابتی پیشگیری به عمل می آید، می توانیم به کنترل کردن بیماری قند اشاره کنیم. کسانی که به بیماری دیابت مبتلا هستند باید متناسب با نوع بیماری قندی که دارند برای کنترل قند خون خود اقداماتی را انجام دهند. برای آنکه بدانید چه کارهایی به کنترل قند خون کمک می کند باید با پزشکتان مشورت کرده و اطلاعات بیشتر را از آنها بخواهید. آنها راهکارهای خوبی برای کنترل این بیماری معرفی می کنند.
به صورت کلی، خوب است یک رژیم غذایی سالم در پیش گرفته و به آن عمل کنید. به غیر از این مورد، ورزش کردن به صورت روزانه و اندازه گیری مرتب قند خون از دیگر کارهایی است که می توان برای جلوگیری از افزایش قند خون معرفی کرد. در کنار این روش ها مصرف داروهایی که پزشک به شما توصیه کرده است نیز می تواند برای کنترل قند خون، خوب و موثر باشد. توجه به این موارد باعث می شود که شما نیازی به اطلاع از روش مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی نداشته باشید؛ زیرا هیچگاه در معرض خطر قطع انگشتان پا قرار نخواهید گرفت.
کلام آخر
مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. اولا، سعی کنید تا جایی که می توانید به دیابت مبتلا نشوید؛ اما اگر دیابت گرفتید، در کنترل قند خون تمام تلاش خود را به کار ببرید. اگر خدای نکرده مجبور به قطع عضو شدید برای ساخت پروتز به کلینیک های مطرح در کشور، همچون پایار مراجعه کنید؛ این کلینیک در حوزه ساخت پروتز فعالیت می کند.