عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست؟⭐مراقب خود باشید

عوارض بعد از قطع پای دیابتی

عوارض بعد از قطع پا، موضوعی نیست که بتوان به راحتی از کنار آن عبور کرد. اگر دیابت دارید و نمی خواهید در معرض خطر قطع عضو قرار بگیرید در ادامه این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار با ما همراه باشید.

عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست؟

حقیقت تلخی که در مورد بیماری دیابت وجود دارد این است که این بیماری ممکن است در بدترین شرایط منجر به قطع عضو شود و متاسفانه، این اتفاق پایان ماجرا نبوده و در پی آن ممکن است عوارض دیگری فرد را به خود درگیر کند. از جمله عوارضی که بعد از قطع پای فرد دیابتی ایجاد می شود می توان به این موارد اشاره کرد:

1- کاهش کیفیت زندگی؛

کسانی که برای ساخت پروتز پا بالای زانو اقدام می کنند، قطعا با کاهش کیفیت زندگی مواجه خواهند شد. اندام های مصنوعی هر قدر هم که پیشرفته و هوشمند باشند، اما باز هم نمی توانند جای خالی اندام قطع شده را پر کنند. این عارضه از جمله عوارضی آزار دهنده قطع پا است.

2- تحمیل بار اقتصادی؛

از دیگر عوارضی که آن نیز از جمله عوارض اجتناب ناپذیر قطع پا به شمار می رود، تحمیل بار مالی است. فردی که دیابت دارد اگر اقدامی برای کنترل دیابت خود انجام ندهد و اندام او قطع شود، هزینه هایی از جمله جراحی قطع عضو و پرداخت قیمت پروتز پا بالای زانو به او تحمیل می شود. هزینه های جانبی، مانند هزینه تهیه داروها و تجهیزات از دیگر عوارض بعد از قطع پای دیابتی به شمار می رود.

3- قطع عضو مجدد؛

از دیگر عوارضی که می توان برای قطع شدن پای فرد دیابتی نام برد، مخدوش شدن ساختار پا است که این اتفاق باعث می شود که فرد در آینده نیز قسمت بیشتری از عضو خود را از دست بدهد. وقتی پا قطع می شود، بیومکانیک پا دچار تغییر شده و یک درب ورودی برای میکروب ها باز می شود. با این اتفاق، زخم ها عود پیدا کرده و این شرایط باعث می شوند که فرد در آینده مجبور شود دو مرتبه تحت عمل قطع عضو قرار گیرد.

4-افزایش میزان مرگ و میر؛

بدترین و غیر قابل جبران ترین عوارضی که می توان برای قطع پای دیابتی بیان کرد، مرگ و میر است. حدود 40 تا 50 درصد کسانی که قطع عضو شده اند، محکوم به مرگ هستند. این گروه تا 5 سال بعد از قطع عضو با چنین عارضه ای درگیر می شوند. برای آنکه نخواهید دائما نگران این عارضه باشید، به مراقبت های بعد از عمل قطع انگشت پا در بیماران دیابتی توجه کرده و آنها را مو به مو اجرا کنید.

دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت کفش و کفی طبی با ما تماس بگیرید.

برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید

همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊

عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست

5-عود مجدد زخم

از دیگر عوارضِ بعد از قطع پای دیابتی می توان به بروز مجدد زخم در پای فرد اشاره کرد. کسانی که دیابت دارند می بایست همیشه مواظب قسمت قطع شده بدنشان باشند و هر روز آن را بررسی کنند.

6- احساس درد

یکی از علامت های شایع بین همه کسانی که پای آنها در اثر دیابت قطع شده، احساس درد است که برخی ها آن را بیشتر و برخی دیگر آن را به میزان کمتر و خفیف تری درک می کنند. احساس درد در گروهی که تحت عمل جراحی قطع عضو در اثر دیابت قرار گرفته اند به علت التهاب، تغییر در عملکرد عصب ها و یا تحریک عصب ها اتفاق می افتد. درست است که احساس درد از جمله متداول ترین عوارض بعد از قطع پای دیابتی به شمار می رود، اما کسانی که درد زیادی را در روزهای بعد از عمل جراحی قطع عضو تجربه می کنند می بایست هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرده و راه حلی برای کاهش و تخفیف درد از او بخواهند.

7- کاهش عملکرد فرد

وقتی که پا قطع می شود، افراد دچار کاهش عملکرد شده و نمی توانند برخی کارهایی که قبلا به سادگی انجام می دادند، انجام دهند. این گروه، برای آنکه با چنین عارضه درگیر نشوند می توانند برای ساخت پروتز مناسب خود اقدام کنند.

در مورد عوارض بعد از قطع پای دیابتی چه می دانید؟

علائم قطع پای دیابتی چیست؟

کسانی که نمی خواهند درگیر عوارض قطع پای دیابتی شوند می بایست به دنبال شناسایی علائم آن باشند. اگر در مورد علائم قطع پا در بیماران دیابتی اطلاعات زیادی ندارید، این قسمت را با دقت مطالعه کنید؛ چرا که می خواهیم علائم قطع پای دیابتی را به شما معرفی کنیم:

  • درد در قسمت پا
  • ایجاد تورم در پاها
  • قرمز شدن پاها
  • فرو رفتن ناخن در پا
  • خونریزی پا
  • ایجاد زخم های باز در پا
  • تغییر رنگ در پوست پا
  • ایجاد زخم های عمیق در پا
  • احساس گرما در یک قسمت خاص از پا
  • بزرگ شدن اندازه زخم در پاها

اگر دیابت دارید و چند تا علامت هایی که در بالا اشاره کردیم در شما وجود دارد، بهتر است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. بی توجهی به این علائم، نه تنها برای شما سودی ندارد بلکه باعث می شود که شما با سرعت بیشتری به سمت قطع پا سوق داده شوید. اگر وضعیت زخم در پای شما وخیم باشد و پزشکان نتوانند برای درمان و ترمیم آنها کاری کنند، هیچ راهی به جز قطع عضو باقی نخواهد ماند. متاسفانه، قطع عضو پایان راه نیست و اگر بیمار دیابتی برای کنترل قند خون کاری انجام ندهد، مجددا در معرض خطر قطع عضو قرار خواهد گرفت.

علائم قطع پای دیابتی چیست؟

برای کاهش عوارض بعد از قطع پا کنیم؟

برای آنکه از بروز عوارض بعد از قطع پای دیابتی جلوگیری کنیم، باید برخی کارهای مهم و اساسی را انجام دهیم. از جمله راهکارهای موثر جهت کاهش این عوارض می توانیم به این موارد اشاره داشته باشیم:

  • کسانی که پای آنها قطع می شود مجبورند چند روزی را در بیمارستان بستری شده و استراحت کنند. مدت زمان بهبود فرد به نوع عملی که روی او انجام شده و روش بیهوشی بستگی دارد. پزشکان برای آنکه مطمئن شوند هیچ مشکلی از نظر گردش خون در اطراف زخم وجود ندارد، جریان خون رسانی را در اطراف محل قطع عضو بررسی می کنند.
  • از دیگر کارهایی که بعد از قطع عضو انجام می شود، می توان به فیزیوتراپی اشاره کرد. متخصصان فیزیوتراپی یک برنامه توان بخشی با توجه به نیازهای اساسی که فرد دارد برای او طراحی کرده و به بیمار ارائه می کنند. از جمله تمریناتی که پزشکان در این دوره توصیه می کنند می توان به انداختن وزن، روی عضو باقیمانده اشاره کرد.
  • مراقبت کردن از عضو قطع شده نیز دیگر کار بسیار مهمی است که بیماران درگیر با قطع عضو باید نسبت به انجام آن وسواس و دقت زیادی به خرج دهند. اگر ترمیم محل زخم به خوبی صورت گیرد، عوارضی جانبی قطع پا در افراد دیابتی به مرابت کاهش پیدا می کند.
  • دیابتی هایی که پای آنها قطع شده باید موظب وزن خود باشند و یک رژیم غذایی سالم در پیش بگیرند. ورزش منظم و کاهش مصرف غذاهایی که چربی زیادی دارند از جمله کارهای مهمی است که این گروه باید انجام دهند.
آشنایی با عوارض بعد از قطع پای دیابتی

چند راهکار مفید برای جلوگیری از قطع پای دیابتی؟

حال که می دانید عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست، خوب است در مورد برخی راهکارهای بسیار مهم در خصوص جلوگیری از قطع پای دیابتی نکاتی را بیان کنیم. این نکات به این شرح اند:

1- استفاده از کفش ها و کفی های طبی؛

یکی از مهم ترین کارهایی که افراد برای جلوگیری از قطع عضو و پیشگیری از نصب و ساخت پروتز پا زیر زانو باید انجام دهند، پوشیدن کفش و کفی طبی است. این کفش ها و کفی ها به خوبی از پای فرد حمایت کرده و اجازه نمی دهند که در اثر وارد آمدن ضربه، زخمی در پای فرد دیابتی به وجود آید. از آنجایی که اعصاب در ناحیه پا به واسطه دیابت از بین رفته است، کسانی که دیابت دارند خیلی دیر متوجه زخم پاهای خود می شوند و هیچ اقدامی برای درمان آن انجام نمی شوند. ترمیم دیر هنگام زخم هاست که باعث می شود شرایط برای قطع پا فراهم شود.

2- معاینه کردن پاها به صورت مرتب؛

از دیگر کارهایی یک دیابتی باید خود را ملزم به انجام آن کند، مراجعه به پزشک و معاینه پاها است. برای آنکه از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری کرد، بهتر است هر چند وقت یک بار به نزد پزشک رفت و از او خواست تا پاها را معاینه کند. به این شکل می توان از سلامت پاها اطمینان حاصل کرد. حداقل یک بار در سال مراجعه به پزشک برای این مورد الزامی است.

3- داشتن یک رژیم غذایی مناسب؛

از دیگر کارهایی که نمی توان از آن، به عنوان یک روش موثر برای جلوگیری از بروز عوارض بعد از قطع پای دیابتی و اقدام برای ساخت و پرداخت قیمت پروتز پا زیر زانو یاد کرد، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و پیروی کردن از آن است. در این رژیم غذایی از خوردن مواد غذایی که شیرین کننده های مصنوعی دارند باید اجتناب کرد. مصرف میوه، سبزی، مواد غذایی حاوی فیبر و نوشیدن آب به میزان کافی از جمله کارهایی مهمی است که افراد دیابتی موظف به انجام آن هستند.

4- استفاده از کرم های مرطوب کننده؛

کسانی که نمی خواهند دائما نگران عوارض بعد از قطع پای دیابتی باشند، باید از خشک شدن پاهای خود جلوگیری کنند. به این منظور، کرم های مرطوب کننده می تواند به آنها کمک کند تا هیچ گونه ترک و شکافی در پای شان ایجاد نشود. وقتی که کف پای افراد دیابتی به دلیل کم بودن میزان آب در بدن آنها خشک و حساس می شود، ترک هایی در آن به وجود می آید. وجود این ترک، یک راه برای ورود باکتری ها ایجاد می کند. هر زمانی که فرد دیابتی پای خود را می شوید بهتر است بعد از آن حتما از کرم های مرطوب کننده استفاده کرده و رطوبت از دست رفته پا را به آن باز گرداند.

عوارض بعد از قطع پای دیابتی و مراقبت بعد از قطع پا

5- درمان نکردن برخی آسیب های پوستی در خانه

برخی از دیابتی ها ممکن است دچار میخچه، خار پاشنه و یا عوارضی از این دست شوند. این ضایعات پوستی ممکن که به خودی به خود عارضه و مشکل خاصی به دنبال نداشته باشند، اما وقتی که فرد تصمیم می گیرد که خودش آنها را در خانه و با کمک ابزارهایی چون چاقو و ناخنگیر بردارد، آن زمان است که این ها به یک ضایعه خطرناک، به خصوص برای دیابتی ها تبدیل می شود. اگر روش های ساده و خانگی درمان میخچه، خشکی و یا زگیل، در موثر نیستند بهتر است به یک پزشک متخصص مراجه کنید و از او بخواهید تا این ضایعات را برای شما بردارد.

6- کنترل کردن و مدیریت قند خون

از دیگر راهکارهای موثر برای جلوگیری از قطع پای دیابتی، کنترل و مدیریت قند خون است. کسانی که دیابت دارند می بایست با داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب و مصرف داروهایی که پزشک به آنها توصیه کرده است، حتما در جهت کنترل و مدیریت قند خون خود قدم بردارند. وقتی که قند خون، حالت کنترل نشده پیدا می کند، زخم های ایجاد شده در پا نیز به راحتی درمان نمی شوند  وآن زمان است که مشکلات، یکی یکی از راه می رسند.

چرا کار به قطع پای دیابتی می رسد؟

چند نکته مهم در خصوص مراقبت بعد از قطع پای دیابتی که باید بدانید!؟

حال که می دانید عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست، خوب است با چند نکته مهم در خصوص مراقبت بعد از قطع پای دیابتی نیز اشنا شوید. این نکات مهم به این شرح اند:

1- بلند شدن؛

یکی از مهم ترین کارها بعد از قطع پای فرد دیابتی، بلند شدن است. این اتفاق، زمانی می افتد که فرد احساس خوبی داشته و درد زیادی را در محل قطع عضو حس نکند. بلند شدن، با کمک فیزیوتراپیست ها و به وسیله امن ترین راه ها صورت می گیرد. ممکن است شما در دفعه های اول برای آنکه از رختخواب خود خارج شوید به کمک دیگران نیاز پیدا کرده و این کار را به سختی انجام دهید؛ اما، هیچ جای نگرانی نیست، برخی وسایل کمک درمانی به شما کمک می کنند تا این کار را به راحت ترین شکل ممکن انجام دهید.

2-مدیریت اندام باقیمانده؛

جهت کاهش عوارض بعد از قطع پای دیابتی، مدیریت اندام باقیمانده نیز باید به برنامه های روزانه فردی که در اثر دیابت پای او قطع شده است قرار گیرد. اگر خون رسانی به عضو باقیمانده به درستی انجام شود؛ کمترین درد و ورم در آن ناحیه وجود داشته باشد و زخم ها نیز در حال بهبودی بوده و نرم باشند، آن وقت است که می توان گفت اندام باقیمانده، یک اندام ایده آل است و فرد توانسته به خوبی از آن نگهداری و مراقبت کند. این افراد می توانند خیلی سریع برای ساخت پروتز مچ پا اقدام کنند.

بدترین عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست؟

3- کنترل کردن درد

یکی از عوارض بعد از قطع پای دیابتی، درد است که افراد آن را با شدت های متفاوت حس می کنند. این عارضه، یکی از شایع ترین عوارض بوده و معمولا راه گریزی از آن وجود ندارد و بیمار مجبور است که بعد از قطع عضو، راهکارهایی را به کار گرفته تا بتواند درد خود را کنترل کند. نکته ای که افراد درگیر با قطع عضو باید بدانند این است که کنترل درد می تواند توانبخشی افراد را بهبود داده و باعث شود که آنها دوران سخت بعد از قطع عضو را راحت تر طی کنند.

یکی از کارهایی که می توان در روزهای بعد از قطع عضو برای کاهش درد انجام داد، مراجعه به یک فیزیوتراپیست است. فیزیوتراپیست ها به کنترل درد کمک می کنند و داروهایی برای کاهش آن تجویز می کنند.

علاوه بر کاهش درد، می بایست به کاهش تورم نیز اهمیت داد. کاهش تورم باعث می شود که شرایط جسمانی فرد برای نصب اندام مصنوعی آماده شده و بیمار هر چه زودتر بتواند فعالیت های خود را از سر بگیرد. با کنترل درد می توان جلوی بروز عوارض بعد از قطع پای دیابتی را گرفت و از شدت درد ناحیه آسیب دیده کاهید.

 

آشنایی با عوارض بعد از قطع پای دیابتی

4- حساسیت زدایی کردن

برای آنکه بتوان عوارض بعد از قطع پای دیابتی را کاهش داد، یکی دیگر از کارهایی که می توان انجام داد حساسیت زدایی است. برای انجام این کار می توان با یک ماده نرم مانند یک توپ پنبه ای، به صورت دایره ای قسمت باقیمانده را مالش دهید. بعد از آن می توانید از مواد زبرتر همچون دستمال کاغذی و سپس یک حوله استفاده کنید. این کار مزیت های زیادی دارد که یکی از آنها کم شدن حساسیت اندام باقیمانده به لمس شدن است. این کار را بهتر است بعد از آنکه پانسمان برداشته شد انجام داد. 2تا 3 بار در روز، در زمان دوش گرفتن و یا بعد از آن مناسب ترین زمان برای حساسیت زدایی اندام باقیمانده است.

5- ضربه زدن

از دیگر کارهایی که افراد درگیر با قطع پا در روزهای بعد از عمل جراحی قطع عضو می بایست انجام دهند ضربه زدن یا تپینگ است. به این منظور می بایست با نوک انگشتان به قسمت باقیمانده ضربه زده شود. این کار می بایست به آرامی و ملایمت و ضربه زدن با نوک انگشتان روی خط بخیه، زمانی که گیره ها و بخیه ها برداشته شدند انجام شود. زمانی که پانسمان هنوز هم برداشته نشده است انجام این کار امکان پذیر است.

عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست؟ مراقب خود باشید

هزینه قطع پای دیابتی چقدر است؟

حال که می دانید عوارض بعد از قطع پای دیابتی چیست، شاید لازم باشد در مورد هزینه قطع پای دیابتی نیز نکاتی را با شما در میان بگذاریم. اول از همه، خوب است بدانید که این عمل با هزینه ثابتی در کشور انجام نمی شود و پارامترهای متفاوتی روی هزینه آن تاثیر دارد. عمل قطع پای یک فرد دیابتی با توجه به اینکه پیچیدگی های آن چقدر است با هزینه های متفاوتی صورت می گیرد. عمل هایی که پیچیدگی های زیادی دارند هزینه بیشتری را تحمیل می کنند.

موضوع دیگری که روی هزینه ها تاثیر دارد، بیمارستانی است که این عمل در آنجا انجام می شود. بیمارستان هایی که دولتی هستند هزینه کمتری از بیماران خود دریافت می کنند و بیمارستان هایی که خصوصی هستند با هزینه های بالاتری این عمل را برای افراد انجام می دهند. کسانی می توانند به بیمارستان های خصوصی بروند که توان پرداخت هزینه ها را داشته و یا تحت پوشش بیمه های تکمیلی قرار داشته باشند.

پس شاید بتوان گفت، بالا بودن هزینه عمل جراحی قطع عضو یکی از عوارض بعد از قطع پای دیابتی به شمار می رود. بیماران دیابتی برای آنکه مجبور نشوند تحت عمل جراحی قطع عضو قرار بگیرند بهتر است تا جایی که می توانند میزان قند خون خود را کنترل کنند و از افزایش بیش از حد آن جلوگیری کنند.

هزینه قطع پای دیابتی و عوارض بعد از قطع پای دیابتی

آیا اقدام برای ساخت پروتز می تواند عوارض بعد از قطع پای دیابتی را کاهش دهد؟

کسانی که دیابت دارند و در بی توجهی به کنترل و مدیریت این بیماری، مجبور شده اند پای شان را قطع کنند می بایست به دنبال بهترین راه حل ها جهت کاهش عوارض بعد از قطع پای دیابتی باشند. یکی از بهترین کارهایی که این گروه می تواند انجام دهد اقدام برای ساخت پروتز است. پروتزها را با توجه به قسمت باقیمانده بدن فرد می سازند و به همین دلیل، می توانند بسیاری مشکلاتی که افراد قطع عضو با آن مواجه هستند کاهش دهند.

برای ساخت پروتزها با اندام های مصنوعی، بهترین کاری که می توان انجام داد مراجعه کردن به کلینیک هایی است که در حوزه ساخت اندام های مصنوعی فعالیت می کنند. این کلینیک ها که به آنها کلینیک های ارتوپدی فنی گفته می شود، از بدن فرد یا به عبارت دقیق تر از قسمت باقیمانده عضو قطع شده قالب گیری می کنند و با توجه به آن یک اندام مصنوعی می سازند و در اختیار فرد قرار می دهند.

به کسانی که بیماری دیابت باعث قطع پای آنها شده است توصیه می کنیم به کلینیک های ارتوپدی فنی معتبری همچون پایار مراجعه کنند. این کلینیک در حوزه ساخت اندام های مصنوعی سابقه و تجربه زیادی دارد و می تواند با توجه به نیازهایی که بیمار دارد بهترین نوع پا مصنوعی را ساخته شده در اختیار متقاضیان قرار دهد.

ساخت پروتز و عوارض بعد از قطع پای دیابتی

برای ساخت پروتز مخصوص قطع پای دیابتی چه باید کرد؟

یکی از بهترین کارها بعد از قطع پای دیابتی ساخت پروتز است. با دانستن این موضوع، خوب است به این مساله نیز بپردازیم که برای ساخت پروتز چه باید کنیم و به کجا باید مراجعه کنیم.

کلینیک هایی در کشور ما مشغول به فعالیت هستند که به آنها کلینیک های ارتوپدی فنی گفته می شود. در این کلینک ها، ساخت اندام های مصنوعی صورت می گیرد. کارشناسانی که در اتوپد فنی ها مشغول به فعالیت هستند، تخصص و تجربه کافی برای ساخت انواع پروتز ها را دارند و با توجه به شرایط بیمار یکی از انواع پروتزها که شامل پروتزهای عملکرد و زیبایی می شود برای فرد می سازند.

نکته مهمی که در  مورد ساخت پروتز باید به آن توجه شود کاربردی بودن و مناسب بودن پروتز است. اگر می خواهید هزینه ای که از بابت ساخت پروتز پرداخت می کنید به هدر نرود خوب است به معتبرین ارتوپد فنی تهران، پایار مراجعه کنید که در رزومه آن موارد بسیاری از ساخت موفق پروتز دیده می شود. در این کلینیک با توجه به نیازهایی که بیمار دارد یک نوع پروتز متناسب ساخته شده و در اختیار او قرار داده می شود.

ساخت پروتز و قطع پای دیابتی

کلام آخر

ما در این مقاله، عوارض بعد از قطع پای دیابتی را بررسی کردیم. اگر بنا به هر دلیلی یک دیابتی مجبور به قطع عضو شود، می بایست برای آنکه این قطع عضو تاثیری روی زندگی او نداشته باشد، برای ساخت پروتز یا پای مصنوعی اقدام کند. دیابتی های درگیر با قطع عضو می توانند به کلینیک های ساخت اندام مصنوعی چون پایار مراجعه کنند.  

(02) دیدگاه

  1. علی
    2 بهمن 1402

    سلام قطع عضو پاشدم یک نقطه از استخوان پا همیشه سوزش دارد به دکتر مراجعه کردم میگویند از عصب پا است با اینکه پروتز گذاشتم راه رفتن برایم سخت است پس ازگمی راه رفتن درد شدیدی درناحیه قطع عضو میباشم لطفا راهنمای فرمایید متشرم

    پاسخ
    • aref
      2 بهمن 1402

      سلام علی عزیز
      لطفا با شماره های کلینیک تماس بگیرید، تکنسین های ما خیلی کامل راهنماییتون خواهند کرد

      02188775606
      09195152318
      09126338568

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *