دلایل آمپوتاسیون انگشتان دست چیست؟⭐پیوند انگشت مصنوعی طبیعی

آمپوتاسیون انگشتان دست

آمپوتاسیون انگشتان دست، موضوعی است که در این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار می خواهیم در مورد آن صحبت کنیم. اگر نمی دانید آمپوتاسیون چیست و دلایل انجام آن چیست، در ادامه با ما همراه باشید.

دلایل انواع آمپوتاسیون انگشت دست چیست؟

قبل از آنکه در مورد علل بروز انواع آمپوتاسیون صحبت کنیم لازم می دانیم به صورت خلاصه و مختصر بگوییم که آمپوتاسیون چیست. آمپوتاسیون به قطع عضو گفته می شود. این واژه، یک واژه فرانسوی است و نه تنها انگشتان دست، بلکه سایر قسمت های بدن از جمله پا، مچ دست و آرنج نیز ممکن است آمپوته یا قطع شوند.

خوب است بدانید که دلایل زیر در بروز آمپوتاسیون نقش اساسی و بسیار مهمی دارند:

1- عفونت های گسترده؛

اگر بنا به هر علتی، عفونتی در دست ایجاد شود و فرد هیچ اقدامی برای درمان آن انجام ندهد، چنانچه این عفونت، گسترده تر شده و جان بیمار به خطر افتد، پزشکان برای آنکه از گسترش آن جلوگیری به عمل آورند تصمیم می گیرند که عمل جراحی آمپوتاسیون یا قطع عضو را انجام دهند. پزشکان تمامی بافت های آلوده و عفونی را قطع کرده و به این شکل، اجازه نمی دهد که عفونت، دیگر قسمت های بدن را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. شاید از نظر شما منطقی به نظر نیاید اما گاهی اوقات، این عمل یک راه درمانی به شمار می رود. اگر فرد در شرایطی قرار داشته باشد که این روش، تاثیر زیادی روی زندگی او بگذارد، چاره ای به جز اقدام برای ساخت پروتز انگشت دست باقی نخواهد ماند.

2- نرسیدن جریان خون به انگشتان دست برای مدت طولانی؛

نرسیدن جریان خون به دست و پا که گاهی ممکن است در اثر سرما باشد، دیگر علت قطع انگشتان دست است. به عنوان مثال، کسانی که کوهنورد هستند و به مدت طولانی زیر برف و کولاک مانده اند، چنانچه نتوانند انگشتان دست و پای خود را گرم نگه دارند، در اثر کاهش گردش خون در این نقاط، انگشتان دست و پا دچار سرمازدگی شدید می شود. در این شرایط، اگر یخ زدگی و سرمازدگی، آسیب زیادی در انگشتان دست ایجاد کرده باشد پزشکان، ناچارند عمل جراحی آمپوتاسیون انگشتان دست را انجام داده و انگشتان را قطع کنند. این گروه نیز برای آنکه این اتفاق تلخ، کیفیت زندگی آنها را تغییر ندهد مجبور خواهند شد برای نصب و پرداخت قیمت پروتز انگشت دست اقدام کنند.

البته، گاهی اوقات سرما نیز دخالت ندارد. مثلا، مثل فردی که دست و پای او بسته است، اگر به مدت طولانی در این حالت باقی بماند، از آنجایی که خون به دست و پا نمی رسد بافت های دست شروع به مرگ می کنند و فرد مجبور می شود تحت عمل جراحی قطع عضو یا آمپوتاسیون قرار گیرد.

دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت پروتز انگشت دست با ما تماس بگیرید.

برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید

همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊

دلایل آمپوتاسیون انگشتان دست چیست

3-برخی از بیماری های زمینه ای؛

از دیگر دلایل آمپوتاسیون انگشتان دست می توان به برخی از بیماری های زمینه ای اشاره کرد. دیابت و بیماری های عروقی از جمله بیماری هایی هستند که خونرسانی به قسمت های متفاوت از بدن را کم می کنند. دیابت، در صورتی که کنترل نشود آسیب های جبران ناپذیری برای بدن به دنبال خواهد داشت. در این مواقع، برای آنکه صدمه وارد شده گسترش پیدا نکند قطع عضو انجام می شود. البته، خاطر نشان می کنیم که این بیماری بیشتر پاهای فرد را به خود درگیر می کند و خیلی کم مشاهده شده که افراد دیابتی دچار قطع عضو از ناحیه دست شوند.

4-برخی بیماری های مادرزادی؛

بیماری های مادرزادی نیز در شرایطی که قسمت از انگشتان دست به صورت کامل رشد نکنند ممکن است اتفاق افتد. اگر مشکل مادرزادی باعث ایجاد محدودیت در فرد شود و او نتواند انگشتان دست خود را به درستی حرکت دهد و چنانچه پزشک تشخیص دهد، یک قسمت یا کل آن قسمتی که باعث شده فرد نتواند زندگی عادی داشته باشد قطع می شود. البته، برای پزشکان و جراحان، قطع عضو یکی از اولین راه های درمان نیست و معمولا با توجه به شرایطی که بیمار در آن قرار دارد آمپوتاسیون انگشتان دست انجام می شود.

آمپوتاسیون انگشتان دست به چه شکل انجام می شود؟

5-حادثه در حین کار یا رانندگی

از دیگر دلایلی که می توان در خصوص آمپوتاسیون انگشتان دست بیان کرد، حادثه در حین کار و یا رانندگی است. معمولا، 50 درصد از مواردی که باعث قطع انگشت دست می شود به خاطر همین عامل است. زمانی که حادثه آنقدر شدید است که امکان نگهداری عضو آسیب دیده اصلا وجود ندارد، بهترین کاری که می توان انجام داد قطع عضو است. در گذشته، زمانی که شکستگی های گسترده ای دست اتفاق می افتاد، طبیان دست را قطع می کردند، اما امروزه به دلیل پیشرفتی که در حوزه پزشکی روی داده، جراحان به جای آمپوتاسیون انگشتان دست، استخوان ها را در کنار هم قرار می دهند. کارهایی که در آنها، انگشت دست زیر دستگاه رفته و له شده نیز باعث می شود که انگشتان دستش قطع شود.

6- پاشیدن اسید

به غیر از مواردی که در بالا اشاره کردیم، پاشیدن اسید نیز می تواند باعث از بین رفتن بافت دست شود. اگر اسیدِ پاشیده شده، اعصاب و عروق دست را به شکل غیر قابل ترمیمی از بین ببرد، نمی توان هیچ امیدی به حفظ و نگهداری انگشتان دست داشت و تنها کاری که پزشکان در این مواقع می توانند انجام دهند آمپوتاسیون است.  

در مورد دلایل آمپوتاسیون انگشتان دست چه می دانید؟

آمپوتاسیون انگشتان دست به چه شکل انجام می شود؟

برای آنکه امپوتاسیون انگشت دست انجام شود بیمار ابتدا می بایست بیهوش شود. در طی بیهوشی، او هیچ دردی را حس نکرده و جراحان به راحتی می توانند به کار خود رسیدگی کنند. قبل از آنکه جراح اقدام کرده و انگشت یا انگشتان دست را قطع کند، قسمتی که می بایست قطع شود مشخص شده و نشانه گذاری می شود. پزشکان برای آنکه متوجه شوند کدام یک از قسمت های انگشت دست را می بایست قطع کنند به علائم زیر توجه می کنند:

  • دمای قسمت مرده و سالم مرده را ارزیابی می کنند.
  • در محل نزدیک به آمپوتاسیون، ضربان را اندازه گیری می کنند.
  • حساسیت منطقه مورد نظر به لمس را در نظر می گیرند.

بعد از بررسی همه علائم و نشانه ها، پزشکان همه قسمت های آسیب دیده بیمار از جمله استخوان ها، تاندون ها و رگ ها را می بردارند و استخوان را در محل باقیمانده به صورت کامل صاف می کنند. بعد از این مرحله، محل جراحی شده بخیه می شود و پوست بیمار را در همان منطقه می بندند.

بسته به اینکه میزان و شدت آمپوتاسیون چقدر بوده است ممکن است که پزشک تصمیم بگیرد که بیمار خود را به مدت 1 تا 2 هفته در بیمارستان بستری کند. در طی روزهایی که بیمار در بیمارستان بستری است وضعیت او به دقت بررسی شده و هر گونه تغییر به اطلاع پزشک رسانده می شود.

در عمل آمپوتاسیون انگشتان دست چه اتفاقی می افتد؟

ارزیابی قبل از عمل آمپوتاسیون انگشتان دست به چه شکل است؟

اگر که فرد، نیاز فوری به انجام عمل آمپوتاسیون انگشتان دست نداشته باشد قبل از آنکه پزشکان، عمل جراحی را انجام دهند بیمار را به صورت کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند. این بررسی برای آن انجام می شود تا عوامل احتمالی که روی عمل جراحی تاثیر می گذارند شناسایی شوند. این کار، احتمال و درصد موفقیت عمل را به شکل قابل توجهی افزایش می دهد. از جمله ارزیابی هایی که قبل از عمل انجام می شود می توان به این موارد اشاره داشت:

  • شرایط جسمانی بیمار از جمله عملکرد مثانه ها، وضعیت تعذیه او، سیستم قلبی و عروقی و عملکرد روده به صورت کامل بررسی می شود.
  • بررسی عضو باقیمانده نیز حائز اهمیت است؛ چرا که بعد از قطع عضو، فشاری که روی اندام باقیمانده خواهد بود افزایش پیدا می کند و به همین جهت، عضو باقیمانده نیز می بایست سالم بوده و در شرایط خوبی باشد.
  • بررسی کردن وضعیت روحی و روانی بیمار نیز در نوع خود اهمیت دارد. هر قدر که بیمار از نظر روحی در شرایط بهتری باشد در روزهای بعد از عمل و در مواجه با مشکلات، تاب آوری بیشتری داشته و خیلی بهتر می تواند با مسائل و مشکلات پیش رو مقابله کند.
ارزیابی قبل از عمل آمپوتاسیون انگشتان دست به چه شکل است؟

مزیت های آمپوتاسیون انگشتان دست چیست؟

سوالی که با خواندن این تیتر ممکن است برای شما پیش آید این است که آیا قطع انگشتان دست می تواند مزیتی داشته باشد؟ شاید در نگاه اول این طور به نظر اید که قطع انگشتان و یا به صورت کلی قطع عضو هیچ وقت نمی تواند مزیتی به همراه داشته باشد اما واقعیتی که خوب است به آن دقت داشته باشید این است که قطع عضو در برخی شرایط خاص، خوبی هایی نیز دارد.

زمانی که پزشکان، بیمار را بررسی کرده و متوجه می شوند که در انگشتان دست عفونت و یا بیماری به وجود آمده است، برای آنکه اجازه ندهند این بیماری به سایر قسمت های بدن نیز سرایت کند برای قطع عضو اقدام می کنند. بنابراین حفظ جان بیمار و جلوی گسترش عفونت را گرفتن از جمله مزیت هایی است که می توان در خصوص آمپوتاسیون یا همان قطع عضو بیان کرد.

به غیر از عفونت، بیماری های دیگری نیز ممکن است که در بدن به وجود آید و وقتی که پزشک می بیند تنها با قطع عضو است که می تواند برای کنترل درد آن اقدام کند، عضوی از بدن بیمار که با بیماری درگیر شده است قطع می کند.

مزیت های آمپوتاسیون انگشتان دست

عوارض ناشی از آمپوتاسیون انگشتان دست چیست؟

حال که متوجه شده اید آمپوتاسیون انگشتان دست تحت تاثیر چه عواملی قرار دارد، لازم است که در مورد عوارضی ناشی از آن نیز نکاتی را بیان کنیم. این عمل جراحی نیز حساسیت های خاص خود را داشته و ممکن است با برخی عوارض و مشکلات برای افراد همراه باشد. از جمله عوارض این عمل جراحی می توانیم اینها را مثال بزنیم:

  • مرگ بافت های عضو باقیمانده
  • ایجاد لخته خون در عضو باقیمانده
  • عفونت
  • درد
  • زخم
  • قطع عضو مجدد
  • ایجاد کبودی
  • نامتقارن شدن مفاصل

نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که در صورت بی توجهی به عوارض ناشی از آمپوتاسیون انگشت های دست، ممکن است شرایط، وخیم تر شده و پزشک صلاح ببیند که یک بار دیگر، عمل جراحی قطع عضو را انجام دهد و قسمت بیشتری از عضو را قطع کند. به همین دلیل، سعی کنید بعد از عمل جراحی، حتما تحت نظر پزشک قرار بگیرید و در فواصل زمانی مرتب به او مراجعه کنید. به این شکل، حتی اگر مورد غیر طبیعی نیز در بدن شما وجود داشته باشد، پزشک آن را تشخیص داده و هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام می کند.

برای ساخت پروتز، بهترین جایگزین استامپ آمپوتاسیون انگشت دست، چه کنیم؟

بعد از آمپوتاسیون انگشتان دست چه باید کرد؟

وقتی که آمپوتاسیون انگشتان دست انجام می شود، بیمار می بایست چند روزی را در بیمارستان بستری بماند. اینکه این مدت چند روز طول می کشد به شرایط بستگی دارد و به همین دلیل است که مدت زمان بستری در افراد مختلف، متفاوت است. در طی مدت زمانی که فرد در بیمارستان بستری شده است، پزشکان وضعیت بهبود بیمار را بررسی و پیگیری می کنند و هر گونه مورد مشکوکی که مشاهده کردند حتما در جهت حل و برطرف کردن آن بر می آیند.

در طی روزهای بعد از قطع انگشت، از داروهای تسکین دهنده درد و همین طور داروهای آنتی بیوتیک استفاده می کنند. مصرف این داروها درد بیمار را تسکین می دهد و از بروز عفونت جلوگیری می کند. در صورتی که پزشکان صلاح ببینند، ممکن است که بیمار به متخصص فیزیوتراپ نیز معرفی شود. با این کار، قدرت عضله های فرد افزایش پیدا کرده و او یاد می گیرد که کارهای خویش را بدون کمک دیگران انجام دهد. اگر یکی یا دو تا از انگشت های دست قطع شده باشد، مشکل زیادی برای فرد به وجود نمی آید و او می تواند با کمک روش های جایگزین انگشت قطع شده، مشکل به وجود آمده را حل کند و به زندگی خویش ادامه دهد.

 

بعد از آمپوتاسیون انگشتان دست چه باید کرد؟

از آنجایی که انگشت های دست به ما کمک می کنند تا بتوانیم به انجام کارهای روزانه خویش بپردازیم، نبود آنها فقدان و نقص بزرگی را در زندگی ما ایجاد می کند و به همین دلیل است که ما باید به فکر یک جایگزین مناسب برای آمپوتاسیون انگشتان دست و بازسازی انگشتان قطع شده بیفتیم.

حقیقتی که در مورد جایگزینی انگشت های قطع شده باید به آن توجه داشت این است که افراد قرار گرفته تحت عمل جراحی آمپوتاسیون انگشت دست، تنها راهی که می توانند انتخاب کنند، اقدام برای ساخت انگشت های مصنوعی است. انگشت های مصنوعی با توجه به نوعی که دارند می توانند قسمتی از مشکلات کسانی را که در اثر بیماری و یا حادثه انگشت دستشان قطع شده است، حل کنند.

البته، نه تنها افراد آمپوته می توانند برای ساخت و نصب انگشت های مصنوعی اقدام کنند، بلکه کسانی هم که به صورت مادرزادی انگشت پا و دست ندارند نیز می توانند برای ساخت آن اقدام کنند. این بهترین و مناسب ترین جایگزینی است که می توانیم برای روزهای بعد از آمپوتاسیون پیشنهاد کنیم.

دلایل آمپوتاسیون انگشتان دست چیست

نکات مراقبتی بعد از آمپوتاسیون چیست؟

آمپوتاسیون انگشتان دست، یکی از بدترین اتفاقاتی است که برای هر فردی ممکن است بیفتد، اما متاسفانه به جز کنار آمدن با این واقعه و پیدا کردن یک راه حل مناسب برای آن راه دیگری وجود ندارد. ضمن آنکه روزهای بعد از آمپوتاسیون اهمیت زیادی دارد. با ذکر این نکته، سوال مهم ترین نکات مراقبتی بعد از آمپوتاسیون چیست، ممکن است برای برخی ها ممکن است ایجاد شود. پاسخ به این سوال را به شکل زیر خلاصه کرده ایم:

  • احساس درد، یکی از احساساتی است که بعد از آمپوتاسیون انگشتان دست ممکن است حس شود. پزشکان برای کاهش درد بیماران، به آنها قرص های مسکن می دهند. این داروها یا به صورت خوراکی و یا تزریقی هستند.
  • از آنجایی که احتمال لخته شدن خون در افراد وجود دارد، بهتر است برخی حرکت ها و تمرین ها را در خانه انجام داد.
  • حرکت دادن عضو باقیمانده نیز می تواند به کاهش التهاب و ورم ایجاد شده در محل کمک زیادی کند.
  • برای کنترل ورم نیز بیماران می توانند از پوشش های مخصوص کمپرسی استفاده کنند. به وسیله این کمپرس ها، ورم تا مقدار زیادی قابل کنترل خواهد بود.
  • انجام فیزیوتراپی در روزهای بعد از قطع عضو از دیگر کارهای مهم است که افراد باید انجام دهند. انجام فیزیوتراپی، به بازگشت سریع فرد به روال عادی زندگی اش کمک خواهد شد.
در مورد دلایل آمپوتاسیون انگشتان دست چه میدانید

برای ساخت پروتز، بهترین جایگزین استامپ آمپوتاسیون انگشت دست، چه کنیم؟

اگر یک یا دو بند از انگشت دست قطع شده باشد، شاید نیاز به اقدام برای ساخت انگشت های مصنوعی دست وجود نداشته باشد؛ اما زمانی که فرد چندین انگشت دست او قطع می شود ناچار است که برای ساخت انگشت های مصنوعی اقدام کرده و به این ترتیب از استامپ آمپوتاسیون انگشتان دست نیز به بهترین شکل ممکن حفاظ کند. استامپ به عضو قطع شده می گویند و لازم است که بیمار از پروتزها استفاده کند تا این قسمت به جایی برخورد نکرده و ضربه نبیند.

بهترین و عاقلانه ترین کاری که می توان برای ساخت انگشت های مصنوعی دست پیشنهاد کرد، مراجعه کردن به کلینیک هایی همچون کلینیک پایار است. این مجموعه در حوزه ساخت انواع اندام های مصنوعی فعالیت می کند و تا به امروز نیز با ساخت پروتزهای کاربردی، توانسته کمک های خوبی به افراد درگیر با قطع عضو کند. هر قدر گستردگی قطع عضو بیشتر شود، مشکلات آن نیز بیشتر می شود به همین جهت، توصیه می کنیم اگر دستتان از ناحیه مچ قطع شده است، به صفحه ساخت پروتز مچ دست مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتری در این رابطه به دست آورید.

کلام آخر

دلایل آمپوتاسیون انگشتان دست، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. امیدواریم نکات گفته شده در افزایش اطلاعات شما کمک خوبی بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *