علت و درمان زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها

تشخیص زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها

زانو درد، مشکلی شایع است که بسیاری از ما برای یکبار هم که شده آن را تجربه کرده ایم. این درد، بر فعالیت های روزمره ما تاثیر زیادی می گذارد. برخی افراد وقتی روی سطوح صاف راه می روند، زانو درد ندارند ولی هنگامی که می خواهند از پله ها بالا بروند، درد شدیدی را در زانوی خود تجربه می کنند. زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها، با روش های گوناگونی قابل درمان است. در این مقاله به صورت مفصل با روش های درمان زانو درد آشنا خواهید شد. پس همراهمان باشید.

 

درباره زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها

مفصل زانو، از پیچیده ترین مفاصل در بدن بوده و متشکل از استخوان ها، عروق و اعصاب، مایع مفصلی و تاندون ها است. تاندون ، از ثبات و پایداری استخوان ها حمایت می کند و مایع مفصلی در قالب روان کننده ایفای نقش می کند. در این بین، غضروف محافظ اصطکاک بین دو استخوان است. در واقع غضروف که زیر استخوان کشکک قرار گرفته، از فشار آمدن به زانو جلوگیری می کند. به نرم شدن این غضروف در اصطلاح پزشکی، کندرومالاسی گفته می شود. دردی که کندرومالاسی ایجاد می کند، هنگام خم شدن زانو بسیار زیاد است؛ حتی بیشتر از زمانی که شخص می دود. گاه این درد بعد از صاف کردن زانو نیز ادامه می یابد و مشکلاتی را برای فرد به وجود می آورد.

همانطور که می دانید کشکک زانو، در هنگام بالا رفتن از پله ها، بیش از حد طبیعی بر روی استخوان ران، بالا و پایین کشیده می شود. چنانچه غضروف فرسوده باشد و کشکک در محل خود نلغزد، با خم و راست شدن زانو، درد شدیدی ایجاد می شود. البته این درد در هنگام راه رفتن کاهش می یابد و دلیل آن هم تحرک نه چندان زیاد مفصل زانو در موقع راه رفتن است.

 

علت زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها

زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها، گاه با درد ناگهانی آغاز می شود و گاهی به تدریج آغاز شده و به مرور زمان شدید می شود. همه چیز بستگی به این دارد که آسیب بافت های مفصل زانو تا چه اندازه عمیق باشد.

همانطور که گفتیم، بسیاری از افراد با مشکل زانو درد در هنگام بالا رفتن از پله ها رو به رو می شوند و دلیل آن را نمی دانند. زانو دردی که موقع بالا رفتن از پله ها پدید آید، دلایل مختلفی دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.

زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها چه دلایلی دارد:

  • صدمه دیدگی تاندون مچ پا: اگر تاندون مچ پا آسیب دیده باشد، زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها را تجربه خواهید کرد. دلیل آن هم استفاده بیش از حد از عضلات چهارسر ران است. این عضلات که در بخش جلویی مچ پا قرار گرفته اند، مانع از خم شدن زانو در هنگام پریدن می شوند و وقتی به صورت مداوم، کشیده می شوند، تغییرات التهابی در تاندون مچ پا ایجاد می شود. آسیب دیدگی تاندون مچ پا، در بین کسانی که بسیار راه می روند و نیز در میان دوندگان، بسیار شایع است.
  • آرتروز زانو: آن دسته از بیمارانی که از آرتروز زانو رنج می برند، با هر حرکتی که انجام می دهند، دچار درد خواهد شد و بالا رفتن از پله ها نیز شامل این حرکات می شود. همان طور که می دانید آرتروز، به غضروف هایی که به عنوان بالشتک در میان استخوان های زانو قرار گرفته اند، آسیب می زنند. ساییدگی این غضروف ها، مساوی است با احساس درد زانوها در هنگام انجام دادن کارهای مختلف از جمله بالا رفتن از پله.
  • زانوی ورزشکار: به این اختلال زانوی دونده نیز گفته می شود. مبتلایان به این عارضه، کسانی هستند که بیش از حد از زانوی خود استفاده می کنند. مثلاً دویدن در یک مسافت طولانی، راه رفتن بیش از اندازه یا کوهنوردی که در فرایند انجام آن ها، خم شدن و کش آمدن مکرر مفاصل را شاهد هستیم. بی دلیل نیست که افراد پس از انجام این فعالیت ها، درد و حساسیت را در ناحیه مچ پا یا دو طرف زانو تجربه می کنند.
  • جابجایی کشکک زانو: بر اثر خارج شدن کشکک زانو از شیار استخوان ران که محل اصلی آن است، زانو درد موقع راه رفتن از پله ها رخ می دهد. دلیل جابجایی و یا بهتر است بگوییم دررفتگی کشکک زانو، احتمالاً ضعف در یک قسمت از عضله ران است؛ در این صورت، زانو به طرف قوی تر کشیده می شود.
  • اختلاف داشتن طول پا: شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بسیاری از مردم، عارضه اختلاف طول پا دارند و از آنجایی که این اختلال، دردی ندارد، متوجه آن نیستند. با این حال برای برخی هم، این عارضه مشکل ساز است و به خصوص هنگام بالا رفتن از پله ها، موجب زانو درد در آن ها خواهد شد.
  • ضعف در عضلات زانو: وقتی قدرت عضلات کاهش می یابد، وابستگی مفاصل بیشتر می شود و با گذشت زمان، این عارضه بافت های مینیسیک و غضروف را تحت فشار قرار می دهد و موجب دردناک شدن آن خواهد شد.
  • تاندینیت: وقتی از تاندینیت استخوان کشکک صحبت می کنیم، منظورمان التهاب تاندون هایی است که در هنگام بالا رفتن از پله ها، به شما کمک می کنند. این التهاب، درد و ضعف زیادی را در زانوها به وجود می آورد.
علت زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها

تشخیص زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها

یک پزشک متخصص، از روش های مختلفی برای تشخیص این عارضه استفاده می کند. اما یکی از کارآمدترین این روش ها، سایش مختصر استخوان کشکک زانو به استخوانی است که در زیر آن قرار دارد؛ یعنی همان استخوان ران. با این کار، درد و خارش شدید به سراغ بیمار می آید. چنانچه عضلات ران، بیش از حد سفت یا شل باشد، فشار مفصل زانو مضاعف می گردد.

روش دیگری که پزشک برای تشخیص و درمان مشکلات ساختاری در زانو برمی گزیند، تست اشعه ایکس می باشد. البته لایه های غضروف در عکس برداری از طریق اشعه ایکس، مشاهده نخواهد شد.

و اما آزمایش خون نیز از جمله تست هایی است که برای تشخیص مشکلات زانو از آن استفاده می شود؛ چرا که برخی از بیماری ها از جمله دیابت و تیروئید، غضروف ها را ضعیف کرده و احتمال آسیب دیدگی آن را افزایش می دهد. آزمایش خون، تنها روشی است که با آن می توان به این موارد پی برد.

 

علت و درمان زانو درد

برای درمان زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها چه کنیم؟

با توجه به آنچه تا بدین جای مقاله خواندید، احتمالاً می خواهید بدانید با چه روش هایی می توان زانو درد موقع بالا رفتن از پله ها را کاهش و یا تسکین داد؟ خبر خوبی که برای شما داریم این است که خوشبختانه روش های مختلفی وجود دارد که با بهره مندی از آن ها می توان این عارضه را درمان کرد.

روش های درمان زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها:

  • استراحت: اگر به مفصل زانو استراحت دهید، غضروف ها یا بافت هایی که بر اثر فعالیت های سخت آسیب دیده اند، بهبود می یابند. توصیه ما این است که از پیاده روی سریع در مدت زمان طولانی و دویدن بپرهیزید ولی پیاده روی عادی را کماکان ادامه دهید. نکته ساده ای که رعایت آن تاثیر زیادی در درمان زانو درد هنگام دارد، بالا نگهداشتن پاها در هنگام استراحت کردن است. با این کار، گردش خون در زانو بهبود می یابد و عضلات آسیب دیده و تاندون ها، به خوبی تغذیه می شوند.
  • سرما درمانی و گرما درمانی: اگر زانو دچار تورم شده، می توانید از یخ برای کاهش ورم استفاده کنید. همچنین اگر زانویتان درد می کند، گرما درمانی در کاهش درد تاثیرگذار خواهد بود. برای گرما درمانی می توان از کیسه آب گرم، کرم های حرارتی و یا حتی یک بطری آب گرم استفاده کرد. به علاوه پک های سرد، یخ و ژل سرد، گزینه ای مناسب برای سرما درمانی اند.
  • فیزیوتراپی: با فیزیوتراپی، هر مشکلی که در قسمت زانو وجود داشته باشد، قابل تشخیص می باشد. فیزیوتراپیست ها، برنامه بازیابی توان را برای کمک به مدیریت درد ارائه می کنند که با بهره مندی از آن، زانو درد در هنگام بالا رفتن از پله ها کاهش می یابد.
  • ورزش کردن: اگر می خواهید زانوهای سالمی داشته باشید، نباید از ورزش کردن غافل شوید. ورزش کردن به زانوها قدرت می دهد. البته منظور ما ورزش هایی است که بتواند همسترینگ، عضلات چهار سر پا و عضلات گلوتئال را هدف قرار دهد.
  • درست بالا رفتن از پله ها: توصیه می کنیم که در هنگام بالا رفتن از پله ها، از نرده کمک بگیرید. بدین ترتیب بار تقسیم می شود. همچنین در بالا رفتن از پله عجله نکنید و روی هر پله مکث کنید.
  • ماساژ دادن: ماساژ دادن به ویژه اگر با استفاده از روغن های پرخاصیتی مانند روغن زیتون و روغن نارگیل باشد، التهاب و درد در زانو را به طرز قابل توجهی کاهش می دهد.
  • مصرف داروهای ضد التهاب و مسکن ها: مسلماً استفاده منظم از داروهای تسکین دهنده درد، فواید زیادی برای درمان زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها دارد.
  • نگه داشتن وزن در حد مناسب: از دیگر کارهایی که می توان برای درمان زانو درد هنگام بالا رفتن انجام داد، نگه داشتن وزن در حد نرمال و متعارف است. معمولا وقتی وزن یک فرد خیلی بالا می رود، فشار زیادی به ناحیه زانوها اعمال شده و مفاصل زانوها دچار ساییدگی می شود. کسانی که نگران این وضعیت و شرایط هستند، بهتر است در صورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را کم کرده و اجازه ندهند که غضروف ها دچار ساییدگی شود. چنین کسانی، بهتر است از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنند تا همیشه وزن آنها در محدوده عادی قرار گیرد.
  • جراحی: افرادی که به زانو درد هنگام بالا رفتن مبتلا هستند، در صورتی که به هیچ یک از روش های درمانی پاسخ نداده و درد آنها کاهش پیدا نکند، بهتر است تحت عمل جراحی قرار گیرند. روش کار نیز به این صورت است که غضروفِ تخریب شده خارج می شود و به این ترتیب، رباط ها و تاندون هایی که دچار گرفتگی شده اند، رها می شوند. معمولا این روش، جزء یکی از آخرین روش هایی است که پزشکان به بیماران خود توصیه می کنند تا انجام دهند. فقط پزشکان می توانند تشخیص دهند که آیا این روش، مناسب هست یا خیر.
درباره زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها

پیشگیری از زانو درد هنگام بالا رفتن، و روش صحیح بالا و پایین رفتن از پله؟

برای آنکه بتوانید از زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها پیشگیری کنید، می بایست در مورد روش صحیح بالا و پایین رفتن از پله اطلاعات کافی داشته باشید. به این شکل، هیچ گاه باعث نمی شوید که پای شما در اثر بالا و پایین رفتن از پله ها دچار آسیب شود. اگر مجبورید به خاطر کار و یا شرایط محل زندگی خود، دائما از پله ها بالا و پایین بروید، این نکات را رعایت کنید:

  • سعی کنید یکی یکی پله ها را بالا بروید؛ به این شکل که اول پای راست خود را روی پله بعدی بگذارید و سپس پای چپ را روی همان پله کنار پای راست قرار دهید. اگر این طوری عمل کنید، به خستگی عضلاتی دچار نخواهید شد و مشکلی برایتان ایجاد نمی شود.
  • سعی کنید پله ها را تند تند و با شتاب، بالا و پایین نروید. شما با این کار آسیب شدیدی به زانوهایتان وارد خواهید کرد. بهتر است حتما در پاگردهای ساختمان استراحت کرده و سپس بالا رفتن از آنها را ادامه دهید.
  • کسانی که بیماری قلبی دارند، بهتر است بعد از آنکه چندین پله را طی کردند، استراحت کرده و بعد به مسیر خود ادامه دهند.

آشنایی با علل زانو درد هنگام بالا رفتن

برای زانو درد چی خوبه بخوریم؟

برای آنکه زانو درد هنگام بالا رفتن، امان شما نبرد و بتوانید این فعالیت را به راحتی انجام دهید است، بهتر است مصرف برخی مواد غذایی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. از آنجایی که سوال برای زانو درد چی خوبه بخوریم، سوال خیلی کسانی است که زانو درد دارند ما تصمیم گرفتیم که در این بخش، به این سوال پاسخ دهیم. از جمله مواد غذایی که برای درد زانو و تقویت آن خوب است می توان به این موارد اشاره کرد:

  • ماهی های چرب یکی از بهترین مواد خوراکی برای زانو درد هستند. از جمله این ماهی ها که می توانیم به ماهی خال مخالی، شاه ماهی و سالمون اشاره کنیم که میزان امگا 3 بالایی دارند.
  • آووکادو نیز از جمله میوه هایی است که چربی های غیر اشباع آن زیاد است. چربی های غیر اشباع برای بدن خواص زیادی دارند و آووکادو به دلیل داشتن این نوع چربی می تواند میوه خوبی برای کسانی باشد که زانو درد هنگام بالا رفتن را زیاد تجربه می کنند. این میوه یک نوع ترکیب ضد التهابی و میزان زیادی ویتامین ای نیز دارد که باعث تقویت شدن بافت همبند و افزایش سلامت آن می شود.
  • بذر کتان نیز یکی دیگر از منابع غنی چربی امگا 3 به شمار می رود. ترکیباتی که در این ماده به چشم می خورد باعث کاهش کلسترول بدن نیز می شود.

جمع بندی

زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها، با روش هایی که بدان اشاره کردیم، قابل درمان خواهد بود. مهم این است که شما به عنوان یک مخاطب، اطلاعات خود درباره این عارضه را بالا ببرید و بدانید که چه روش هایی به بهبود وضعیت زانو درد شما کمک خواهد کرد.

اگر مایل باشید می توانید با مجموعه درمانی ما یعنی کلینیک ارتوپد فنی پایار ارتباط برقرار کنید و سوالاتی که در این زمینه دارید با ما در میان بگذارید. خوشبختانه خدمات ارتز و پروتز در این مرکز با قیمت بسیار مناسبی به متقاضیان ارائه می گردد و هدف از آن جلب رضایت مشتریانی است که به این کلینیک اعتماد کرده اند.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *