علت و درمان کمردرد شبانه (کمردرد موقع خواب)

علت و درمان کمردرد شبانه (کمردرد موقع خواب)

علت و درمان کمردرد شبانه (کمردرد موقع خواب) چیست؟

کمردرد شبانه، احساس ناخوشایندی را در افراد ایجاد خواهد کرد؛ برای درمان اینّ عارضه، در گام نخست باید مشخص شود که علت کمردرد شبانه چیست. در این مقاله سعی کرده ایم توضیحات مختصری را در این باره به استحضار برسانیم. اگر شما نیز از کمردرد شبانه رنج می برید یا در این باره سوالی دارید، پیشنهاد می کنیم که تا انتها همراه ما باشید.

آنچه از کمردرد موقع خواب باید بدانید:

همه ما در طول زندگی خود، بارها و بارها کمردرد را تجربه کرده ایم. کمردرد که به دلایل مختلفی در افراد بروز پیدا می کند، در سال های اخیر بسیار شایع شده است. اما در میان کمردردهایی که ممکن است تجربه کنید، کمردرد شبانه از بدترین ها است. چرا که خواب و آسایش را از افراد سلب می کند. این نوع از کمردرد، گاه خبر از وجود مشکل در ستون فقرات می دهد.

برای آنکه بهتر متوجه این موضوع شوید، بگذارید ساییدگی دیسک را مثال بزنیم. همانطور که می دانید دیسک، یک بافت میان مهره ای است که جلوی ضربات را می گیرد. این بافت به مرور زمان تحلیل می رود و متلاشی شدن آن، موجب ابتلا به کمردردهای شبانه می شود. به علاوه اسکولیوز؛ اسکولیوز یا همان انحراف ستون فقرات، از مهم ترین علل ابتلا به کمردردهای شبانه، انحراف ستون فقرات است که از آن تحت عنوان اسکولیوز یاد می کنند.

تشک های بد و بالشت های غیر استاندارد، اصلی ترین علت کمردرد شبانه

برای یافتن علت کمردرد شبانه نیازی نیست که راه دوری بروید؛ کافیست به بررسی کیفیت تشک تان بپردازید. یک تشک خوب، به بهترین شکل ممکن از بدن شما حمایت می کند. با داشتن این نوع از تشک ها، ستون مهره ها غیر طبیعی قرار نمی گیرد و عضلات فرسوده نخواهد شد. برخی از افراد فکر می کنند، تشک خوب، یعنی تشکی که نرم باشد. مسلماً اینطور نیست و تشک خوب، تشکی است که نه چندان نرم است و نه چندان سفت.

بالشت نیز به اندازه یک تشک مهم است. شاید ارتباط بالشت با کمردردهای شبانه کمی عجیب به نظر برسد؛ اما واقعیت این است که اگر بالشت مورد نظر شما نتواند گردن و سرتان را به درستی نگه دارد، کمردرد شبانه ایجاد می شود. یک بالشت عالی، فاصله بین سر و گردن را پر نخواهد کرد و از سوی دیگر سفت و سخت نیست و در ضمن به عنوان یک روش موثر برای رمان کمردرد شبانه به شمار می رود.

خوابیدن طولانی مدت، دیگر علت کمردرد شبانه

 اگر مدت طولانی دراز بکشید، ماهیچه های شما خشک می شود. به همین دلیل است که برخی اوقات، بلافاصله پس از بیدار شدن از خوابی طولانی مدت، حس می کنید کمرتان خشک و سفت شده است. این درد به سادگی رفع می گردد؛ تنها کافیست تمرین های کششی سبکی را انجام دهید تا ستون فقرات آرام شود و ماهیچه ها شل گردند. بدین ترتیب جریان خون در بدن افزایش می یابد و کمردرد تسکین پیدا می کند.

شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید گاه علت کمردرد شبانه، می تواند اشتباه پایین آمدن از تخت باشد. مثلاً اگر شما به بدنتان حرکت تندی بدهید و فوری از جای خود بلند شوید، با درد در کمر خود رو به رو خواهید شد. 

دو بیماری مهمی که علت کمردرد شبانه اند:

آیا می دانستید ابتلا به بیماری هایی نظیر سنگ کلیه می تواند زمینه را برای بروز کمردرد شبانه مهیا سازد. همانطور که می دانید سنگ کلیه منجر به ایجاد دردهای بسیار شدید در پهلو شده و قسمت پایینی کمر را نیز در بر می گیرد. به همین دلیل بیماران کمردرد به ویژه کمردرد شبانه را تجربه می کنند.

آندومتریوز، بیماری دیگری است که در صورت ابتلا به آن، کمردرد شبانه ایجاد می شود. این بیماری صرفاً زنان را درگیر می کند. به عبارت بهتر آندومتریوز، در رحم ایجاد می شود و در نتیجه آن، دردهای شکمی ایجاد خواهد شد. درد در پایین کمر و لگن نیز از نشانه های آندومتریوز است که غالباً شب ها تشدید می شود. درمان این دو عارضه می تواند به درمان کمردرد شبانه شما نیز کمک کند.

اگر کمردرد شما ناشی از پوشیدن کفش های غیر استاندارد است، مقاله بهترین کفی طبی را مطالعه کنید.

علت و درمان کمردرد شبانه

حاملگی و ارتباط آن با کمردرد شبانه

با شروع پروسه بارداری، طبیعی است که زنان تغییرات مختلفی را در بدن خود تجربه می کنند. افزایش وزن در این دوران بدیهی است و این وزن بر کمر فشار وارد می کند. البته کمردرد شبانه در دوران بارداری یک دلیل دیگر نیز دارد و آن رشد لگن است. باید بدانید که با بزرگ شدن لگن، سیاهرگ دچار فشار می شود و کمردرد شبانه رخ می دهد. این سیاهرگ، همان رگی است که خون فاقد اکسیژن را به سمت قلب هدایت می کند.

روش های پیدا کردن علت کمردرد شبانه و درد وسط کمر در خواب چیست؟

روش های پیدا کردن علت کمردرد شبانه و درد وسط کمر در خواب چیست؟

برای آنکه متوجه شوید علت کمردرد شبانه و درد وسط کمر در خواب چیست باید به پزشک مراجعه کنید. آنها با روش هایی که آموزش دیده اند در صدد بر خواهند آمد تا بفهمند شما چرا به این مشکل دچار شده اید و سپس یک روش درمان مناسب به شما توصیه می کنند. روش های تشخیصی پزشکان برای کمر درد شبانه به شرح زیر است:

  • لمس کردن؛ پزشک کمر را لمس می کند تا متوجه شود که کدام یک از عضلات، سفت و یا دچار گرفتگی شده اند.
  • معاینه عصبی؛ این روش معاینه شامل حرکاتی چون، عقب و جلو بردن مچ پا، خم کردن شست پا و بررسی حرکت های ناخودآگاه مفصل ران است. لمس ناحیه ای که درد می کند و بررسی واکنش فرد وقتی که یک سوزن به قسمت پایین کمر، باسن و پاها وارد می شود از دیگر کارهایی است که در قالب معاینه عصبی قرار می گیرد.
  • بالا آوردن پا؛ در این روش معاینه، از بیمار می خواهند تا به کمر روی تخت دراز کشیده و پای خود را تا جایی که اذیت نمی شود و می تواند، بالا بیاورد. اگر که این بالا آوردن باعث کمر درد در او شود، احتمالا فتق دیسک در این ناحیه اتفاق افتاده است.
  • تست رفلاکس؛ در این تست نیز واکنش پاها بررسی می شود تا اگر واکنش ها، ضعیف شده اند و یا قدرت عضلانی فرد کاهش پیدا کرده است پزشک متوجه شود.

آیا کمردرد شبانه، خطرناک است؟

بله؛ البته نه همیشه! آنطور که پزشکان می گویند، کمر درد شبانه، گاه خبر از وجود عفونت دراسپوندیلیت آنکیلوزان و یا استئومیلیت (استخوان ستون فقرات) باشد. در این صورت، ستون فقرات در یک موقعیت ثابت می ماند و در اصطلاح، خشک می شود.

به علاوه، گاه وجود تومور در ستون فقرات، علت کمردرد شبانه است. البته این الزاماً بدان معنا نیست که حتماً تومور در ستون فقرات تشکیل شده است. بلکه گاه انتشار سلول های سرطانی که بخش دیگری از بدن را درگیر کرده اند، باعث ایجاد کمردرد شبانه می شود. البته که به ندرت پیش می آید که علت کمردرد شبانه، وجود سرطان در بدن باشد؛ اما اگر این طور باشد، باید هر چه سریع تر برای تشخص و درمان کمردرد شبانه اقدام کرد.

اگر در کنار کمردرد شبانه، با این نشانه ها رو به رو شدید، به پزشک مراجعه نمایید:

  • در صورتی که کمردرد شبانه در شما مدت ها طول کشیده است.
  • دامنه حرکتی در شما محدود شده و در خم شدن مشکل دارید.
  • حس می کنید پاهایتان گزگز می کند یا بی حس شده است.
  • تب دارید و قسمت های مختلف از بدنتان گرم شده است.
  • سابقه ابتلا به بیماری های سرکوب کننده ایمنی دارید.
  • نمی توانید روده و مثانه خود را کنترل نمایید.
  • بدون دلیل وزن زیادی را از دست داده اید.
  • کمردرد شما به سمت پایین انتشار می یابد.
  • اگر کمردرد ناشی از آسیب دیدگی باشد.
  • قبلاً به سرطان مبتلا شده اید.
کمردرد موقع خواب

برای پیشگیری از بروز علت کمردرد شبانه، چه کارهایی میتوان انجام داد؟

گاهی اوقات، با انجام برخی کارهای ساده و کارهایی که به افزایش کیفیت زندگی ما نیز کمک می کند می توانیم از بروز و ظهور علت کمردرد شبانه جلوگیری کنیم. اکثر متخصصان برای آنکه به کمردرد شبانه مبتلا نشوید، کارهای زیر را پیشنهاد می کنند:

  • سعی کنید تا جایی که می توانید از بلند کردن و یا جا به جا کردن اشیا و وسایل سنگین اجتناب کنید. این عمل، فشار زیادی به کمر وارد می کند و یکی از مهم ترین دلایل کمردرد به شمار می رود.
  • سیگار کشیدن از دیگر کارهایی است که باعث کمردرد می شود. ترک سیگار کمک می کند فرد، کمردرد کمتری را تجربه کند.
  • ورزش و تمرینات مناسب نیز از آنجایی که در تقویت عضلات شما کمک کننده هستند، دیگر اهرم جلوگیری کننده از بروز کمردرد به شمار می روند.
  • کسانی که ساعات طولانی از روز را روی صندلی می نشینند بهتر تا جایی که می توانند از نشستن روی صندلی های غیر ارگونومیک و غیر استاندارد پرهیز کنند. صندلی های ارگونومیک، با ساختار کمر شما سازگاری بیشتری داشته و به شکلی طراحی شده اند که دردهای فیزیکی به حداقل برسند.
  • اگر یک خانم هستید و دلتان نمی خواهد به درد کمر مبتلا شوید کفش هایی که پاشنه مناسب و معقولی دارند به پا کنید.
برای پیشگیری از بروز علت کمردرد شبانه، چه کارهایی میتوان انجام داد؟

برای درمان کمردرد شبانه چه اقداماتی می توان انجام داد؟

تا اینجا از کمردرد موقع خواب صحبت کردیم و سعی نمودیم به بیان علت کمردرد شبانه بپردازیم تا شاید با برطرف کردن آن، از این عارضه دردسرساز در امان بمانید. با این حال روش هایی که در ادامه به بیان آن خواهیم پرداخت، به تسریع بهبود کمردرد شما کمک شایانی خواهد کرد.

بهترین روش های کمکی برای درمان کمردرد شبانه:

  • ورزش: ورزش کردن که یک اصل مهم برای رسیدن به سلامت و تندرستی است، برای بهبود کمردرد شبانه نیز می تواند مفید باشد. منظورمان از ورزش کردن، یوگا و برخی حرکات کششی بسیار ملایم است که به کاهش استرس کمک شایانی خواهد کرد. برخی از حرکات یوگا، عضلات پشت بدن را تقویت می کند؛ به همین دلیل گرفتگی عضلات و فشار به ستون فقرات به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. البته لازم است که پیش از شروع هر رشته ورزشی، حتماً با پزشک خود در این باره مشورت کنید و مطمئن شوید که ورزش شما به اندازه کافی ایمن است.
  • به سراغ یک تشک جدید بروید: اگر کمردرد شبانه موجب آزار شما شده، بد نیست استفاده از تشک های نو و جدید را امتحان کنید. تجربه نشان داده که تشک های قدیمی، موجب تشدید کمردرد خواهد شد. دقت کنید که تشک باید حتماً مناسب وضعیت ستون فقرات شما باشد و از آنجایی که همه افراد شرایط یکسانی ندارند، مسلماً نمی توان یک نوع از تشک را برای خرید پیشنهاد داد. با این حال، بهتر است که تشک ها دارای سفتی متوسطی باشند.
  • سعی کنید همیشه به پشت بخوابید: بیمارانی که از کمردرد شبانه رنج می برند، بهتر است به پشت خوابیدن عادت کنند. اگر از آن دسته افرادی هستید که همیشه عادت دارند دمر بخوابند، باید منتظر کمردردهای شبانه هم باشید. اما شاید به پشت خوابیدن برای شما سخت باشد! در این صورت بهتر است یک بالشت را زیر زانوهای خود قرار دهید؛ این کار باعث می شود که فشار از روی کمر شما برداشته شود. چنانچه به پهلو خوابیدن را ترجیح می دهید، خوب است یک بالشت بین پاهایتان بگذارید.
  • برای افزایش کیفیت خوابتان تلاش کنید: رعایت بهداشت خواب به شما کمک می کند تا خوابی آسوده تر را تجربه کنید و کمردرد کمتر از همیشه موجب آزارتان شود. وقتی از بهداشت خواب صحبت می کنیم، منظورمان این است که سعی کنید از غذاهای سبک تری استفاده کنید، نوشیدن چای و قهوه پیش از خواب را فراموش کنید، در تاریکی اتاق به صفحه گوشی، لپ تاپ یا کامپیوتر چشم ندوزید.
  • استفاده از داروهای مسکن غیر اعتیادآور: چنانچه با روش های فوق نتوانستید به کمردرد شبانه غلبه نمایید، باید از پزشک بخواهید که داروهای بدون نسخه نظیر آسپرین یا ایبوپروفن را برای شما تجویز کند. اگر قبل از خوابیدن، این داروها را مصرف کنید، کمردرد تان تسکین می یابد و خواب آسوده تری خواهید داشت.
  • روش گرما درمانی: اگر قبل از خواب در وان آب دراز بکشید و پد گرمایی روی کمر تان قرار دهید، عضلات منقبض و خشک، شل می شود و درد و گرفتگی آن تا حد زیادی برطرف خواهد شد.
علت و درمان کمردرد شبانه چیست

آیا خواب زیاد باعث کمر درد می شود؟

یکی از سوالاتی که ممکن است برای برخی افراد ایجاد شود این است که آیا خواب زیاد باعث کمر درد می شود؟ واقعیتی که وجود دارد این است که خوابیدن زیاد نمی تواند باعث کمر درد شما شود، بلکه درست نخوابیدن ماست که باعث کمر درد می شود. برای آنکه خوابیدن باعث بروز علت کمردرد شبانه نشود خوب است کارهای زیر را انجام دهید:

  • یکی از مواردی که باید به آن توجه و دقت داشته باشید، تشک نامناسب است. تشک شما باید به اندازه مناسب سفت باشد و از قوس کمر شما به خوبی پشتیبانی کند؛ کمر شما نباید در تشک فرو برود. از طرف دیگر، تشک نباید خیلی هم سفت باشد؛ زیرا تشک های سفت اجازه نمی دهد که انحنای طبیعی کمر حفظ شود.
  • اگر عادت کرده اید به پشت بخوابید حتما در زمان خوابیدن، یک عدد حوله را لوله کرده و زیر زانوهای خود قرار دهید. این عمل به حفظ انحنای طبیعی بدن کمک زیادی خواهد کرد. معمولا کسانی که به این مدل خوابیدن عادت دارند بهتر است ارتفاع بالش زیر سرشان را نیز تغییر دهند؛ البته اگر حس می کنند که این عامل آنها را اذیت می کند.
  • کسانی که به خوابیدن به شکم عادت دارند می توانند برای جلوگیری از بروز علت کمردرد شبانه، این عادت خود را ترک کنند. با این مدل خوابیدن فشار زیادی به گردن و کمر وارد می شود.
بین علت کمردرد شبانه و سرطان چه ارتباطی وجود دارد؟ آیا ممکن است بیماری سرطان باعث ایجاد این درد شود

بین علت کمردرد شبانه و سرطان چه ارتباطی وجود دارد؟ آیا ممکن است بیماری سرطان باعث ایجاد این درد شود؟

معمولا علت کمردرد شبانه، موضوعی نیست که خود را در مورد آن نگران کنید. این درد را برخی افراد در طول زندگی خود تجربه می کنند و شایع ترین علت آن نیز می تواند شرایط بد کاری باشد. البته، همیشه هم موضوع به این سادگی نیست و ممکن است گاهی اوقات بین کمردرد شبانه و سرطان، رابطه تنگاتنگی وجود داشته باشد. کسانی که در زمان کمردرد، یکی از علائم زیر را مشاهده می کنند، حتما می بایست برای فهمیدن علت این درد، و درمان کمردرد شبانه اقدام کنند؛ این نشانه ها و علائم به شرح زیرند:

  • کاهش حساسیت نسبت به سرما و گرما
  • از بین رفتن عملکرد روده و مثانه
  • افزایش درد، به خصوص در شب
  • از دست رفتن احساس در نواحی دست و پا
  • ضعیف عضلانی که ممکن است ضعیف تا شدید باشد
  • ایجاد اختلال در راه رفتن، و یا حتی زمین خوردن

اگر علائمی که ذکر کردیم را مشاهده کردید، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. چنانچه خدای ناکرده، کمر درد شما در اثر بیماری سرطان باشد، هر چه زودتر متوجه شوید، می توانید در نتیجه بخش بودن پروسه درمان، موفقیت بیشتری را مشاهده کنید.

چگونه با وجود کمر درد هنگام خوابیدن به پشت در شب کنار آییم؟

گاهی اوقات، بدون آنکه علت کمردرد شبانه را بدانید، ممکن است درد زیادی را در این ناحیه حس کنید. در این شرایط اگر نخواهید مُسکن مصرف کنید و امکان مراجعه به پزشک نیز برای شما وجود نداشته باشد، چه باید کنید و اینکه چگونه با کمر درد هنگام خوابیدن به پشت کنار آیید؟

در شرایطی که در بالا اشاره کردیم، کارهای متفاوتی را می توان انجام داد. یکی از این کارها، خوابیدن روی شکم است. اگر درد کمرتان در زمان خوابیدن به پشت زیاد است و با خوابیدن روی شکم مشکلی ندارید، بهتر است این مدل خوابیدن را نیز امتحان کنید. نکته ای که در این مدل باید به خاطر داشته باشید، این است که اگر خواستید به شکم بخوابید حتما یک بالش زیر شکم خود قرار دهید. بهتر است سعی کنید راحت ترین شرایط را برای خود ایجاد کنید.

اگر با روشی که در بالا اشاره کردیم به درمان کمر درد شبانه تان پایان دادید که بسیار عالی خواهد بود؛ زیرا می توانید خواب راحتی را تجربه کنید. در غیر این صورت، راه دیگری به جز مراجعه به پزشک وجود ندارد. او می تواند علت کمردرد شبانه تان را تشخیص دهد و در درمان آن کمکتان کند.

جمع بندی

داشتن یک خواب آسوده و آرام، حق شماست و قرار نیست کمردرد شبانه آن را از شما سلب نماید. شما به عنوان مخاطب این مقاله، می توانید از ساده ترین روش ها برای پیشگیری و درمان این مسئله استفاده کنید و کمردرد شبانه را از بین ببرید.

و اما سایت ما در این زمینه چه کمکی می تواند به شما نماید؟ ما در مجموعه ارتوپد فنی پایار، با ارائه خدمات ارتز و پروتز به شما کمک می کنیم که علت کمردرد شبانه را بیابید و متناسب با آن، بهترین روش های درمانی را امتحان نمایید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی با شماره نظام پزشکی ا-پ-۹۷۲ با تخصص ارتوزیست و پروتزیست تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز با بیش از ۲۵۰۰ مراجعه کننده راضی در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز شانه ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) و …

(02) دیدگاه

  1. احمدی
    12 بهمن 1402

    مطالب مفیدی عنوان کردید
    پیشنهادم اینه، آزمایش ها و تست های مورد نیاز برای هر احتمال رو عنوان کنید
    سپاسگزارم

    پاسخ
    • aref
      12 بهمن 1402

      مرسی از ثبت نظرتون
      بله حتما در آینده بررسی و اقدام میکنیم انشاالله

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *