درمان شکستگی مهره های کمر بدون جراحی

برای تشخیص شکستگی مهره های کمر، از چه روش هایی استفاده می شود

شکستگی مهره کمر، بر اثر فرو ریختن بدنه مهره کمر و خرد شدن آن رخ می دهد و غالباً با دردی شدید همراه است. البته در کنار درد، شکل مهره ها نیز تغییر یافته و ارتفاع آن ها کم می شود. این مقاله قصد دارد تا شما را با علل، علائم و روش های درمان شکستگی مهره های کمر آشنا نماید. اگر به این موضوع علاقه مند هستید، پیشنهاد می کنیم که تا آخر با ما همراه باشید.

 

شکستگی مهره های کمر و دلایل بروز آن

گفتیم که با شکسته شدن و خرد شدگی ستون فقرات، شکستگی مهره کمر رخ می دهد. اما چه عواملی موجب شکستن مهره های ستون فقرات خواهند شد؟ در پاسخ باید گفت تصادف، سقوط از ارتفاع، زمین خوردن، یا هر جراحت و آسیب دیدگی دیگری می تواند زمینه را برای شکستن مهره های ستون فقرات مهیا سازد. البته همیشه هم قرار نیست شکسته شدن استخوان، ناشی از آسیب و جراحت باشد. چه بسا بروز یک بیماری، موجب ضعیف شدن و پوکی مهره ها گردد و متعاقب با آن، شکستگی در استخوان رخ دهد. منظورمان بیماری هایی نظر پوکی استخوان یا سرطان است که موجب تضعیف استخوان ها خواهند شد؛ شاید باور آن عجیب به نظر برسد اما برخی از بیماران مبتلا به پوکی استخوان گاه با بلند کردن یک جسم نه چندان سنگین و یا حتی یک عطسه بلند، با شکستگی مهره های کمر مواجه می شوند.

با توجه به اینکه پوکی استخوان در میان سالمندان بسیار رایج است، می توان گفت که افزایش سن، یکی از عوامل تشدید کننده شکستگی مهره های کمر می باشد. آمارها نشان می دهد که 40 درصد از خانم هایی که بیش از 80 سال سن دارند، شکستگی در ستون فقرات به ویژه قسمت کمر را تجربه کرده اند. احتمال بروز شکستگی مهره های کمر در کسانی که از پوکی استخوان رنج می برند، 5 برابر افراد دیگر است و این هشداری است که ضرورت پیشگیری از این بیماری را به ما یادآوری می کند.

 

علائم شکستگی مهره های کمر کدامند؟

نشانه های شکستگی در مهره های کمر، با درد ناگهانی در کمر آغاز می شود. این درد روزها به طول می انجامد و شدت آن در افرادی که از پوکی استخوان رنج می برند، بیشتر است. البته بهتر است بگوییم کسانی که با کمبود چگالی استخوان دست و پنجه نرم می کنند، علائم شدیدتر شکستگی مهره کمر را تجربه می کنند.

علائم شکستگی مهره های کمر:

  • کمردرد ناگهانی به سراغتان می آید.
  • دامنه حرکات کمر محدود شده است.
  • ارتفاع ستون فقرات کاهش پیدا کرده است.
  • ستون فقرات، تغییر شکل داده و ناپایدار است.
  • درد در هنگام راه رفتن یا ایستادن تشدید می گردد.
  • هنگامی که به پشت دراز می کشید، درد کم می شود.
شکستگی مهره های کمر و دلایل بروز آن

برای تشخیص شکستگی مهره های کمر، از چه روش هایی استفاده می شود؟

می دانیم که تشخیص، اولین و مهم ترین قدم در درمان شکستگی مهره های کمر است. پزشک با گرفتن شرح حال بیمار و معاینه او، به خوبی می تواند شکستگی مهره را تشخیص دهد. اما مسلماً اظهار نظر قطعی در خصوص این شکستگی، منوط به بررسی نتیجه آزمایشات و عکسبرداری ها است. سی تی اسکن، رادیوگرافی و ام آر آی، سه روش تشخیصی هستند که با استفاده از آن ها به خوبی می توان شکستگی در مهره های کمر را تشخیص داد.

روش های عالی برای تشخیص شکستگی در مهره های کمر:

  • آزمایش سنجش تراکم استخوان: در این روش تشخیصی، چگالی مواد معدنی اندازه گیری می شود تا با بررسی آن، پوکی استخوان تشخیص داده شود. اسکنرهایی که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرند، اشعه های ایکس را به صورت متناوب با فرکانسی پایدار به سوی استخوان مورد نظر، منتشر خواهند کرد. بدین ترتیب هر تغییر کوچکی در جرم استخوان شناسایی می شود. در این روش، بررسی وضعیت ستون فقرات و کل بدن، کمتر از 5 دقیقه زمان نیاز می برد؛ به همین دلیل به عنوان یک روش منعطف برای تشخیص شکستگی مهره های کمر مطرح شده است.
  • رادیوگرافی اشعه ایکس: در فرایند رادیوگرافی اشعه ایکس، ساختار مفاصل و مهره ها، میزان تخریب دیسک، راستای استخوان و… به خوبی قابل مشاهده هستند و پزشک با دیدن آن ها، به شکل آسان تری بیماری را تشخیص خواهد داد. با رادیوگرافی، برخی از زائده های استخوانی که به اعصاب آسیب می زنند، مشهود خواهند بود.
  • سی تی اسکن: سی تی اسکن، نوعی تصویربرداری است که جزئیات استخوان، از جمله تنگی کانال و محتویات کانال و ساختارهای پیرامونی آن را با کامپیوتر نشان می دهد. در این روش از تشخیص، مقداری رنگ در ناحیه نزدیک به نخاع تزریق خواهد شد.
  • ام آر آی: این یک روش تشخیصی سه بعدی است که در آن از انرژی مغناطیسی بسیار قوی استفاده می شود. در این روش پیشرفته، ریشه های عصبی، ساختار نخاع، تومور، آسیب دیدگی ها و… قابل مشاهده خواهد بود.
روش های درمان شکستگی مهره های کمر

آنچه که باید از روش های درمان شکستگی مهره های کمر بدانید؟

خب؛ حال وقت آن است که به توضیح روش های درمان شکستگی مهره های کمر بپردازیم و به کسانی که به این عارضه مبتلا هستند، این نوید را بدهیم که خوشبختانه با وجود ده ها روشی که برای درمان شکستگی مهره های کمر وجود دارد، دیگر نباید نگرانی چندانی از این بابت داشته باشند. اینکه کدام روش درمانی می تواند حال بیماران را بهبود بخشد، امری است که تشخیص آن بر عهده پزشک است. با این حال بد نیست با شیوه های گوناگون درمان این عارضه آشنا شوید.

چند روش درمان شکستگی مهره های کمر:

  • عمل بسته: انواع شکستگی ستون فقرات، به ویژه شکستگی فشاری که ناشی از آسیب هایی مانند سقوط است، درد بسیار شدیدی را به بیماران تحمیل می کند. پزشک با بررسی وضعیت بیمار، ممکن است عمل بسته مسدودسازی فاست را انجام دهد که هدف از آن ممانعت از انتقال درد به مغز است. همچنین تزریق استروئیدها و تزریق پی آر پی (پروتئینی که با پلاسما غنی شده است.) به کسانی که از پوکی استخوان رنج می برند، می تواند تاثیر مثبتی بر کاهش درد داشته باشد. با تزریق پی آر پی، مواد مغذی به محل تزریق خواهد رسید. به غیر از این دو، تزریق ازن نیز راه حل مناسبی است که با انجام آن، گردش خون در ناحیه آسیب دیده، بهبود یافته و بافت های نزدیک مهره های شکسته تغذیه خواهد شد.
  • استفاده از کمربند طبی: برخی مواقع، بدن با آسیب های سختی رو به رو می شود و به دلیل درگیری دو ستون، نیاز است که از بریس های مناسبی استفاده گردد تا ستون فقرات بی حرکت باقی بماند. کمربند طبی، از جمله ارتزهایی است که می توان برای درمان شکستگی مهره های کمر، روی آن حساب کرد. دلیل تاکید برخی از پزشکان بر استفاده از کمربند طبی این است که کمربند طبی، به خوبی می تواند حالت پایدار ستون فقرات را حفظ نماید؛ به همین دلیل اگر تا زمان بهبودی کامل همراه با بیمار باشد، تاثیرات بسیار مثبتی را از خود نشان خواهد داد. متخصص ارتوپدی فنی، اقدام به ساخت کمربندهای منحصر به فرد برای هر بیمار خواهد کرد. خوشبختانه این کمربندها، به راحتی قابل استفاده اند و با حالات بدن بیماران هماهنگ خواهند شد.
  • انجام نرمش های سبک: کسی که از شکستگی مهره های کمر رنج می برد، نباید هیچ گونه فعالیت شدیدی داشته باشد. ورزش کردن و انجام برخی حرکات سنگین، برای این بیماران به هیچ وجه خوب نیست. از طرفی بی حرکت ماندن به مدت طولانی نیز توصیه نمی شود. بهترین کار، انجام نرمش های ملایمی مانند پیاده روی است که سیستم گردش خون را بهبود می بخشد و به تسریع درمان شکستگی کمک شایانی خواهد کرد.
  • TENS: این روش مبتنی بر ایده ای جالب است که براساس آن، اتصال سیگنال های درد به مغز، قطع می شود. این کار با تحریک منطقه دردناک انجام خواهد شد. پزشکان، بهره مندی از روش TENS را به کسانی که در حال فیزیوتراپی هستند، توصیه می کنند؛ چرا که می تواند احساس درد در عضلات و ماهیچه ها به هنگام فیزیوتراپی را کاهش دهد.
  • اولتراسوند: وقتی از اولتراسوند صحبت می کنیم، منظورمان گرمادهی به بافت های اطراف مهره های شکسته شده است که موفقیت جوش خوردگی استخوان را افزایش می دهد. در این روش، مواد مغذی به ناحیه آسیب دیده ارسال می شود تا سوخت و ساز بهبود یابد.
  • مگنت تراپی: مگنت تراپی با تغییر سوخت و ساز کلسیم، بیشترین کمک را به بازسازی استخوان ها خواهد کرد. با این روش می توان هر گونه شکستگی استخوان جوش نخورده در کمر را التیام بخشید.
  • آب درمانی: آب درمانی و برخی تمرینات ورزشی، در درمان شکستگی مهره های کمر بسیار تاثیرگذار اند و به بیمار برای برگشتن به وضعیت طبیعی در راه رفتن کمک شایانی خواهند کرد.
  • ماساژ درمانی: گاهی پزشک برای کاهش فشار روی ستون فقرات، توصیه می کند که محل شکستگی، با یخ یا کمپرس آب گرم، ماساژ داده شود. البته به شرط آنکه محل آسیب دیده در گچ نباشد.
  • مصرف دارو: از دیگر روش هایی که توسط پزشکان برای درمان شکستگی مهره های کمر پیشنهاد می شود، مصرف دارو است. فردی که دچار شکستگی ستون فقرات شده، ممکن است درد زیادی در ناحیه شکستگی حس کند، و یا نکند. در صورتی که فرد درد زیادی را حس کند، پزشکان داروهایی را برای او تجویز می کنند تا بتواند با این درد کنار آید و به عبارت دیگر، درد ایجاد شده کاهش پیدا کند. وقتی فرد، این داروها را مصرف کرده و درد او تسکین پیدا می کند، می تواند با آرامش خیال بیشتری به انجام کارهای روزانه خود بپردازد. البته، در کنار مصرف داروها می توان حرکت هایی که فیزیوتراپیست ها پیشنهاد می کنند نیز انجام داد؛ این دو در کنار هم تاثیر زیادی بر روند بهبودی از خود نشان می دهند.

    معمولا، پزشکان با تجربه داروهای مسکن درد را در کمترین و پایین ترین دوز تجویز می کنند و تا زمانی که درد بیمار شدت پیدا نکرده و در شرایط غیر عادی قرار نگیرد، پزشک داروهای قوی همچون مورفین را تجویز نمی کند. فردی که می خواهد بدون احساس درد، جهت درمان شکستگی مهره های کمر خود اقدام کند بهتر است از مصرف دارو بدون نسخه و تجویز پزشک خودداری کند.

درمان شکستگی مهره های کمر بدون جراحی، مورد توجه کلیه پزشکان است. در واقع آن ها به جراحی مهره های کمر، به عنوان آخرین گزینه نگاه می کنند و تنها در مواردی آن را تجویز می کنند که بیش از 50 درصد طول ستون مهره ها بر اثر شکستن از بین رفته باشد. در این صورت برای جلوگیری از آسیب دیدگی جدی، جراحی نخاع انجام می شود.

علائم شکستگی مهره های کمر کدامند

برای درمان شکستگی مهره کمر چه بخوریم؟

یکی از سوالاتی که برای افراد نیازمند به درمان شکستگی مهره های کمر ممکن است ایجاد شود این است که برای درمان شکستگی مهره کمر چه بخوریم. اگر واقعا نگران سلامت خود هستید و می خواهید در کنار سایر روش ها، به درمان شکستگی مهره کمر خود بپردازید مواد غذایی که در ادامه نام می بریم را در برنامه غذایی روزانه خود جای دهید:

  • مصرف کلسیم؛ این مورد را می توان از طریق شیر کم چرب تامین کرد.
  • مصرف ویتامین دی نیز از دیگر موادی است که در درمان شکستگی می تواند کمک کننده باشد.
  • منیزیم نیز برای درمان شکستگی خوب است. این عنصر در مواد خوراکی چون بادام، غلات کامل، اسفناج و سبزی های رنگی، بادام هندی و کلم پیچ وجود دارد.
  • ویتامین دی 3 نیز برای درمان شکستگی مهره های کمر خوب است. شاه ماهی، سالمون، ساردین، قارچ، شاه ماهی و قارچ از جمله مواد غذایی دارنده این ویتامین هستند.
  • ویتامین سی و ویتامین کا نیز در بهبود شکستگی مهره های کمر کمک خوبی به شمار می روند.

علاوه بر همه مواد غذایی که در اینجا نام بردیم، می توانید با پزشک تان نیز صحبت کرده و اطلاعات بیشتری در این رابطه از او دریافت کنید.

برای درمان شکستگی مهره های کمر چه بخوریم؟

جمع بندی

درمان شکستگی مهره های کمر بدون جراحی، موضوعی است که این روزها مورد توجه بسیاری از کارشناسان حوزه سلامت قرار گرفته است. ما در این مقاله سعی کردیم برخی از روش های شناخته شده برای درمان شکستگی مهره های کمر بدون جراحی را به شما معرفی نماییم. اطلاعات بیشتر در این باره را می توانید با برقراری ارتباط با مجموعه اینترنتی ما کسب نمایید. کلینیک ارتوپد فنی پایار، خدمات خود را تنها به ارائه ارتز و پروتز محدود نکرده و در کنار همه این ها، مشاوره و راهنمایی لازم درباره چگونگی بهره مندی از این خدمات را به استحضار شما عزیزان می رساند.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *