علت و درمان خشکی کمر در صبح (خشکی کمر صبحگاهی)

دلایل ایجاد خشکی کمر در صبح

اکثر ما با خشکی کمر در صبح، غریبه نیستیم و می دانیم که این عارضه تا چه اندازه دردسرساز است. خشکی کمر صبحگاهی به دلایل مختلفی اتفاق می افتد و برای درمان آن نیز روش های مختلفی وجود دارد. این مقاله با ارائه راهنمایی های دقیق در مورد درمان خشکی کمر در صبح قصد دارد به افزایش آگاهی شما کمک کند. پس لطفاً تا آخر با ما باشید.

علت خشکی کمر در صبح

برخی از افراد گمان می کنند که خشکی کمر، بر اثر افزایش سن ایجاد می شود. البته که این نظریه به حقیقت نزدیک است؛ به ویژه که با بالا رفتن سن، اختلال دیسک عارضه ای طبیعی بوده و زمینه ساز بروز خشکی کمر است. اما گاه خشکی کمر، در اختلالات عضلانی ریشه دارد که چندان ارتباطی با کمر ندارند و این موضوع شاید کمی عجیب به نظر برسد.

دلایل ایجاد خشکی کمر:

سفتی بخش های نزدیک به لگن و عضلات ران: این عضلات که تحت عنوان عضلات همسترینگ از آنها یاد می شود، ممکن است به دلایل مختلفی خشک شوند و بر انحنای مهره های پایینی اثراتی بگذارند و در نتیجه آن، در اتصال بین مهره های کمر و لگن، اختلال ایجاد شود. آن بخش از عضلات همسترینگ که دچار خشکی و سفتی می گردند، معمولاً عضلات همسترینگ کوتاه هستند. این عضلات به سبب برخی آسیب ها، فعالیت های فیزیکی سنگین و کشیدگی قبل و بعد از ورزش کردن و… سفت می شوند که البته با انجام برخی تمرین های کششی می توان آسیب آن ها  را مدیریت کرد. سفتی عضلات ران و لگن، با کمک فیزیوتراپیست تا حدی رفع خواهد شد.

عارضه های عضلانی، گاهی موجب خشکی و سفتی کمر می شوند.

اما منظورمان از این عارضه ها که فرد را مجبور می کننند برای درمان خشکی کمر در صبح اقدام کند چیست؟

  • میالژیا روماتیکا: این بیماری، التهابی است و عضلات نزدیک به کمر، ران و شانه را درگیر می کند. این درد، صبح ها شدیدتر است و با سفتی عضلات همراه می شود. در صورتی که التهاب سرخرگ گیجگاهی جزو علائم میالژیا روماتیکا باشد، باید هرچه سریع تر روند درمان بیمار آغاز گردد. چرا که این عارضه می تواند زمینه ساز کوری شود.
  • سندروم درد: عضلات کمر، گاه در معرض سندروم دردهای اسکلتی عضلانی قرار می گیرند. نمونه بارز آن هم فیبرومیالژیا است. این درد مزمن، با خشکی عضلات همراه است و غالباً خانم های جوان را درگیر می کند.
  • کشیدگی عضله: کشیدگی عضله به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند. برای مثال اگر یک شی سنگین را بلند کنید و یا به دلیل ورزش، فشار مداومی به عضلات شما وارد شود، دچار کشیدگی عضلات خواهید شد.

گاه اختلالات مهره ای زمینه ساز بروز خشکی کمر خواهد شد.

اما آیا می دانید این اختلالات کدامند:

سر خوردن مهره ها: وقتی مهره های پایین کمر، از جای خود بیرون می آیند، در نزدیکی اعصاب، فشار شدیدی را ایجاد خواهند کرد.

تنگ شدن کانال نخاعی: در این حالت، کانال ستون مهره ها باریک می گردد و به طناب نخاعی، فشار زیادی وارد می شود.

دیسک هایی که پاره شده یا بیرون زده اند: در این حالت دیسک های بین مهره ای برآمده می شوند و بیرون می زنند.

روماتیسم مفصلی: التهاب مفصل، نوعی از بیماری های مفصلی است که مفاصلی نظیر کمر را درگیر می کند.

درد در عصب سیاتیک: فشار بر عصب سیاتیک، به سمت پایینی کمر کشیده می شود.

آسیب دیدگی مهره ها دیگر علت خشکی کمر در صبح و از دلایل رایج ابتلا به خشکی کمر است.

دلایل آسیب دیدن مهره ها:

  • فشار طناب نخاعی: گاه کمردرد و خشکی کمر با اختلالات عصبی همراه می شود که این عارضه نشان دهنده فشار به طناب نخاعی است. عواملی که بر طناب نخاعی فشار وارد می کنند، شامل فتق دیسک، عفونت، برخی ناهنجاری های استخوانی و… است.
  • شکستگی مهره ها: شکستن یک قسمت از مهره ها، موجب درد و خشکی در کمر می شود. شکستگی مهره ها، همیشه بر اثر آسیب های فیزیکی نیست. گاه پوکی استخوان موجب نازکی و در نهایت شکستن مهره ها می شود.
  • نشستن طولانی مدت: برخی از ما برای دیدن یک فیلم یا انجام برخی از کارها، به مدت طولانی پای تلویزیون و کامپیوتر می نشینیم و یا برای مسافرت رفتن، روی صندلی های ماشین، می نشینیم. نشستن های طولانی مدت، فشار به دیسک مهره ها را افزایش می دهد و قدرت عضلات بالا و پایین کمر را از بین می برد. در این صورت ذخیره بافت نخاعی کاهش می یابد و کمر خشک می شود.
علائم خشکی کمر در صبح

علائم خشکی کمر چه می دانید؟

خشکی کمر صبحگاهی، عارضه ای است که به صورت ناگهانی یا در گذر زمان ایجاد می شود. شدت این بیماری، انجام فعالیت های روزمره را با اختلال همراه می کند و احساس ناخوشایندی را در افراد ایجاد خواهد کرد و به همین جهت است که فرد برای درمان خشکی کمر در صبح آن در سریع ترین زمان ممکن اقدام می کند.

علت خشکی کمر (علت خشکی کمر در صبح) مشکل در ستون مهره ها، عضلات کمر و یا طناب نخاعی است. بسیاری از بزرگسالان این عارضه را تجربه کرده اند اما این بدان معنا نیست که خشکی کمر تنها در بزرگسالی رخ می دهد و تهدیدی برای سنین پایین تر نیست.

نشانه های خشکی و سفتی کمر:

  • درد و خشک شدن در دیگر عضلات یا مفاصل
  • خشکی کمری که صبح ها تشدید می شود.
  • نقاط دردناک در عضلات کمر
  • انقباض در عضلات
  • کمردرد

و اما علائمی نه چندان رایج خشکی کمر:

  • افسردگی و مختل شدن خواب شبانه
  • بی اختیاری ادرار
  • کاهش توان پاها
  • احساس خستگی

چه زمان هایی مراجعه به پزشک الزامی است؟

درد ناشی از علت خشکی کمر در صبح، همیشه خطرناک نیست؛ مگر آنکه با برخی علائم همراه شود. توجه داشته باشید که در صورت مشاهده این علائم باید فوراً به پزشک مراجعه کرده و برای درمان خشکی کمر در صبح اقدام کنید.

  • در صورتی که نمی توانید فعالیت های روزمره خود را انجام دهید.
  • اگر خشکی کمر در صبح، بیش از دو هفته طول کشیده است.
  • دامنه درد و خشکی به عضلات دیگر کشیده شده است.
  • اگر در پاها و یا در کشاله ران، احساس ضعف دارید.
  • اگر این خشکی و درد ناشی از آسیب دیدگی است.
  • بینایی شما تغییر یافته و دچار درد چشم شده اید.
  • چنانچه با بی اختیاری ادرار رو به رو شدید.
  • چنانچه خشکی کمر، صبح ها شدیدتر شود.
  • احساس خستگی دارید و تبتان بالا است.

درمان خشکی کمر در صبح

خشکی کمر در صبح، گاه صدمات جبران ناپذیری به مفاصل وارد می کند. بنابراین باید آن را جدی گرفت و همواره به دنبال روش هایی برای درمان عوارض آن بود. هدف از درمان خشکی کمر در صبح، کاهش درد و پیشگیری از بدفرمی ستون فقرات است. اما آیا می دانید این روش های درمانی کدامند؟

راه های درمان خشکی کمر صبح:

  • پزشکان برای درمان گرفتگی و خشکی کمر، معمولاً استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را برای درمان علت خشکی کمر در صبح توصیه می کنند. داروهایی مانند اندومتاسین و ناپروکسن از جمله این داروها هستند. در کنار این ها، گاه مصرف داروهای عامل نکروز تومور نیز تجویز می شود. این نوع از دارو، با هدف قرار دادن برخی از پروتئین های ملتهب کننده، خشکی و درد کمر صبحگاهی را کاهش می دهد. بیماران از طریق یک خط وریدی این دارو را دریافت می کنند. اختلالات عصبی، از رایج ترین عوارض مصرف چنین داروهایی است.
  • ورزش کردن برای از بین بردن علائم خشکی کمر، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. کسانی که به صورت مستمر، تمرینات ورزشی توصیه شده را انجام می دهند، کمر منعطف تری دارند و کمتر با سفتی و خشکی در کمر خود رو به رو خواهند شد. ورزش های مناسب برای درمان خشکی کمر در صبح، تمرینات کششی بسیار آرام است که جریان خون را به بخش آسیب دیده می رساند. به تدریج می توان تمرینات استقامتی را نیز به تمرینات کششی اضافه نمود. البته بهتر است که قبل از شروع ورزش، با پزشک درباره نوع ورزش و تاثیرات آن مشورت شود.
  • فیزیوتراپی برای حفظ وضعیت مناسب بدن، بسیار مفید است. با انجام تمرینات تنفسی، ظرفیت ریه افزایش می یابد و خشکی و سفتی کمر تا حد زیادی مرتفع خواهد شد. یک فیزیوتراپیست خوب، با تکیه بر آموزش هایی که دیده، به بیماران اسپوندیلیت انکیلوزان کمک می کند تا متناسب با شرایط خود، تمرینات ورزشی ایده آلی را انجام دهند.
  • گرم کردن مفاصلی که دچار گرفتگی و خشکی شده، کوفتگی و اسپاسم کمر در صبح را کاهش می دهد. ما به بیمارانی که صبح ها با گرفتگی و درد در کمر خود رو به رو می شوند، توصیه می کنیم که از دوش آب گرم غافل نشوند. به علاوه برای رفع التهاب ناشی از تورم، می توان از روش سرد کردن برای درمان علت خشکی کمر در صبح کمک گرفت.
  • استراحت کردن: وقتی عضلات خشک شده و درد ناشی از آن آغاز می شود، می بایست سطح فعالیت کاهش یابد و از انجام حرکاتی که موجب افزایش درد می شود، پرهیز گردد. استراحت کردن تاثیر زیادی در بهبود خشکی کمر دارد.
  • استفاده کمپرس فعال یا بانداژ فشار، در کاهش ورم و خشکی کمر در صبح ها، تاثیرات مثبتی بر جای خواهد گذاشت. با این کار بافت های آسیب دیده به سرعت خود را بازسازی می کنند.
کدام قرص برای خشکی کمر مناسب است؟

کدام قرص برای خشکی کمر مناسب است؟

یکی از روش هایی که می توان برای درمان خشکی کمر در صبح پیشنهاد کرد، مصرف دارو و یا به عبارت دیگر مصرف قرص است. برخی داروها کمک خوبی برای درمان این عارضه هستند و کیفیت زندگی افراد را در هنگام صبح افزایش می دهند. مناسب ترین قرص برای خشکی کمر، داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی هستند. از جمله داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ناپروکسن یا ناپروسین
  • ایندومتاسین یا اندوسین

این داروها، از جمله داروهای رایج و متداولی هستند که پزشکان برای درمان خشکی کمر در صبح پیشنهاد می کنند. این داروها، قادرند خشکی، درد و التهابی را که در کمر وجود دارد کاهش دهند. نکته بسیار مهمی که در مورد مصرف این داروها باید نگران آن باشید، عوارضی است که ممکن است نشان دهند. برخی از داروها ممکن است باعث خونریزی معده و روده شوند.

از دیگر داروهایی که می توان برای درمان خشکی کمر در زمان صبح پیشنهاد داد، مهار کننده های عامل نکروز تومور (TNF) هستند.TNF، پروتئینی است که باعث می شود التهاب ایجاد شود. مهارکننده های تی ان اف، این پروتئین را هدف قرار می دهند و به این شکل، خشکی و درد کمر را کاهش می دهند. بیماران به واسطه ترزیق وریدی می بایست این مهارکننده را دریافت کنند.

علت خشکی کمر در صبح

تغییر سبک زندگی راهی برای درمان خشکی کمر در صبح

برای یافتن علت خشکی کمر در صبح، همیشه نباید راه دوری رفت! گاه عادات ناسالم زیستی، زمینه ساز بروز این عارضه می شود و شما را به دردسر می اندازد. مثلاً سیگار کشیدن؛ شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید تنباکو، دیسک های بین مهره ای را تخریب می کند و یا استرس و چاقی بر خشکی و کمردرد صبحگاهی تاثیرات منفی خواهد داشت. پوشیدن کفش پاشنه بلند، دیگر عادتی است که به کمر آسیب می زند.

و اما نحوه خوابیدن نیز مهم است؛ خوابیدن روی شکم، موجب ایجاد کمردرد صبحگاهی می شود. اگر نمی خواهید صبح ها وقتی از خواب بلند می شوید، با خشکی و گرفتگی در کمر خود مواجه گردید، از یک تشک سفت برای خوابیدن استفاده کنید و برای محافظت بیشتر از کمر، یک بالشت بین زانوهای خود قرار دهید و به پهلو بخوابید.

درمان خشکی کمر در طب سنتی؛ چگونه خشکی کمر در صبح را با طب سنتی درمان کنیم؟

درمان خشکی کمر در طب سنتی؛ چگونه خشکی کمر در صبح را با طب سنتی درمان کنیم؟

در طب سنتی برای بیماری های مختلف، روش های درمانی متفاوتی وجود دارد. برخی روش های درمانی موثر برای خشکی کمر در صبح به شرح زیر است:

1- چای بابونه

یکی از روش های موثر برای درمان خشکی کمر در صبح، نوشیدن چای بابونه است. ترکیباتی که در این چای وجود دارد به کاهش درد کمر کمک می کند و باعث باز شدن گرفتگی عضلات می شود.

2- دم کرده پوست درخت بید

از دیگر گیاهان تجویر شده برای درمان خشکی کمر در طب سنتی، دم کرده پوست درخت بید است. پوست این درخت، ترکیباتی مانند سالیسیلات دارد. برخی تحقیقات نشان داده است که مصرف دم کرده پوست این درخت حتی از برخی داروهای غیر استروئیدی نیز اثربخش تر است و به درمان علت خشکی کمر در صبح کمک می کند.

3- نعناع

روغن نعناع نیز از همان ترکیباتی است که می تواند به درمان خشکی کمر در زمان صبح کمک کند. این گیاه، حاوی دو ماده با طبیعت گرم به نام های منتول و کافور است. روغن این گیاه را به صورت موضعی روی کمر می مالند و خشکی کمر را درمان می کنند.

4- دم کرده سنبل الطیب

گاهی اوقات، وقتی که بدن ما تحت تنش و استرس قرار می گیرد، قسمت هایی از آن دردناک شده و علائمی همچون خشکی کمر در صبح مشاهده می شوند. برای درمان این علت، می توان گیاهانی همچون سنبل الطیب را دم و میل کرد. این گیاه به عنوان یک آرامش بخش فوق العاده مطرح بوده و حساسیت عصبی را در افراد به شدت کاهش می دهد. گرچه بسیاری از چای های گیاهی طعم و مزه خوبی دارند، اما شمایی که می خواهید دم کرده این یگاه را میل کنید بهتر است بدانید که مزه دم کرده این گیاه خوب نیست. برخی ها به جای دم کرده این گیاه، کپسول آن را میل می کنند.

5-روغن های گیاهی

از دیگر روش های درمان خشکی کمر در صبح، ماساژ بدن با روغن های گیاهی است. ماساژ دادن با این روغن ها باعث می شود که درد، کمتر شده و عضلات نیز از حالت سفتی و خشک خارج، و شل شدگی عضلات ایجاد شود. از جمله روغن هایی که برای درمان و بهبود درد کمر در زمان صبح کمکتان می کند می توانیم به روغن بادام، روغن نارگیل، روغن اکالیپتوس و روغن زیتون اشاره کنیم. بهتر است قبل از آنکه این روغن ها را مصرف کنید، اندکی آنها را گرم کرده و سپس محل درد را خیلی آرام و آهسته با آن ماساژ دهید.

پیشگیری از خشکی کمر در صبح

چگونه از خشکی کمر در صبح پیشگیری کنیم؟

اصولا، در هر حوزه ای و به خصوص بحث سلامت، پیشگیری بهتر از درمان است. اگر شما نیز به عارضه خشکی کمر در صبح مبتلا هستید بهتر است کارهای که در ادامه گفته ایم انجام دهید:

  • ممکن است خشکی کمر شما در اثر رژیم غذایی تان باشد. پس بهتر است رژیم غذایی مناسبی را دنبال کرده و از آن پیروی کنید.
  • نگه داشتن وزن در محدوده نرمال، دیگر کار مهمی است که باید انجام دهید.
  • مرتبا ورزش کرده و عضلات بدن خود را تقویت کنید.
  • حتما قبل از آنکه ورزش را شروع کنید، بدن را به شکل درست و صحیح گرم کنید.
  • وقتی روی صندلی می نشینید از انداختن پاها روی هم به شدت اجتناب کنید.
  • وقتی به رختخواب می روید، تمرینات ساده ای که برای تقویت عضلات است انجام دهید.
  • کفش هایی که فقط زیبا هستند و آرامش را از پای شما می گیرند، نپوشید. کفش ها باید راحت باشند.
  • وقتی به رختخواب می روید به پهلو دراز کشیده و یک عدد بالش نیز بین دو زانوی خود قرار دهید.
  • حتما زمانی که می خواهید جسمی را از روی زمین بلند می کنید آن را به شکل درست بلند کنید.
  • اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید.
کدام نوع قرص برای خشکی کمر (درمان خشکی کمر در صبح) مناسب است

جمع بندی

خشکی کمر در صبح، ممکن است برای هر کدام از ما رخ بدهد. خوشبختانه همانطور که گفتیم، روش های مختلفی وجود دارد که با بهره مندی از آن می توان به درمان خشکی کمر پرداخت و عوارض ناشی از آن را کاهش داد. مرکز ارتوپدی فنی پایار، با ارائه خدمات ارتز و پروتز در خدمت شما است. این مجموعه می تواند به شما کمک کند تا یک روش درمانی ایده آل را برای کاهش خشکی و کمردرد صبحگاهی انتخاب کنید. کافیست هم اینک با ما تماس بگیرید و اطلاعات بیشتری را در این زمینه به دست آورید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *