گرفتگی عضلات کمر (اسپاسم کمر) علت و درمان

گرفتگی عضلات کمر (اسپاسم کمر)

گرفتگی عضلات کمر، مشکل شایعی است که شاید شما نیز بارها آن را تجربه کرده باشید. هدف ما از گردآوری مقاله پیش رو، کمک به آشنایی شما با اسپاسم یا همان گرفتگی عضلات کمر است. با مطالعه آنچه در اینجا بیان شده، با علت ها، نشانه ها و روش های درمان گرفتگی عضلات کمر، بهتر آشنا خواهید شد. پس لطفاً با ما همراه باشید.

 

مختصری درباره گرفتگی عضلات کمر

به گرفتگی و انقباض خود به خودی عضلات، اسپاسم گفته می شود. گرفتگی عضلات کمر، از شایع ترین انواع اسپاسم، می توان به گرفتگی عضلات کمر اشاره کرد. اگر آن را تجربه کرده باشید، حتماً می دانید که تا چه اندازه شدید و غیر منتظره است. این احساس درد، با سفت شدن ماهیچه ها و لمس نوعی برآمدگی همراه است. اسپاسم عضلات کمر و درد شدید آن، در نتیجه تحریک یا آسیب دیدگی ماهیچه ها، عصب ها و رباط های کمر ایجاد می شود.

اگرچه به نظر می رسد که گرفتگی عضلات کمر، غیر منتظره و ناگهانی اتفاق افتاده؛ اما در واقعیت، حرکتی که زمینه ساز بروز اسپاسم کمر شده، حاصل اعمال فشارهای جزئی به ساختار ستون فقرات است که به مرور پیشرفت می کند.

 

علت اسپاسم و گرفتگی عضلات کمر چیست؟

همواره احتمال دارد که دیسک، به دلایل مختلف دچار بیرون زدگی و فتق گردد؛ مثلاً ابتلا به فتق دیسک و یا دیسک تحلیل رونده که در هر دو حالت، موجب بروز درد در قسمت پایینی کمر می شود. وقتی دیسک با چنین آسیبی مواجه گردد، ریشه عصب نخاعی کناری خود را تحت فشار قرار می دهد و موجب التهاب و تحریک آن می گردد. بدن برای توقف درد، ساختار عضلانی اطراف ناحیه درد را بدون تحرک نگه می دارد و بدین ترتیب، عضلات دچار گرفتگی خواهند شد.

عضلات ما به دلیل کم آبی، ورزش نکردن، عدم تعادل ساختاری، تحرک بیش از حد، از دست رفتن الکترولیت و… سفت می شود. از سوی دیگر می دانیم که برخی گروه های عضلانی در بدن ضعیف و حساس اند و وقتی از تعادل خارج شوند، نیروی غیر عادی به ستون فقرات وارد می شود. در چنین مواقعی، یک حرکت سریع و ناگهانی، به رباط ها، مفاصل و دیسک ستون فقرات آسیب می زند و اینجاست که گرفتگی و اسپاسم پیش می آید.

علت گرفتگی عضلات کمر، کشیدگی عضلات کمر، التهاب ماهیچه، حساس شدن به لمس و تورم است. بی دلیل نیست که ورزشکاران، به ویژه فعالین در رشته های وزنه برداری، بیس بال، فوتبال، گلف و بسکتبال و… بیش از سایرین در معرض ابتلا به اسپاسم عضلات کمر هستند. تمرینات آن ها، با چرخش سریع، هل دادن و کشیدن همراه است و این ها یعنی ماهیچه های کمر و تاندون ها، همواره در خطر پاره شدن قرار دارند.

به علاوه کسانی که از انحنای ستون فقرات به سمت جلو یا همان لوردوز رنج می برند یا به اسپوندیلوز، فتق دیسک کمر، آرتروز و لغزش مهره مبتلا هستند، ممکن است با گرفتگی عضلات کمر مواجه شوند. ناگفته نماند که ضعف عضلات شکم، عدم انعطاف عضلات روی ستون مهرها، سفتی عضلات پشت ران و…احتمال اسپاسم به ویژه اسپاسم کمر را افزایش می دهد.

گرفتگی عضلات کمر

اسپاسم و گرفتگی عضلات کمر چه نشانه هایی دارد؟

مهمترین علائم گرفتگی عضلات کمر، احساس درد و ناراحتی در ناحیه کمر است. این درد به حدی شدید است که در مدت زمان کوتاهی شما را ناتوان از انجام هر حرکتی خواهد نمود.

به صورت کلی باید نشانه های گرفتگی و اسپاسم کمر را در همان درد ناگهانی که موقع چرخیدن، هل دادن و یا کشیدن چیزی به سراغ شما می آید، خلاصه کرد. البته برخی از مبتلایان به اسپاسم عضلات کمر، کماکان می توانند فعالیت های خود را انجام دهند. اما چند ساعت بیشتر طول نمی کشد که عضلات آن ها خونریزی کرده و ماهیچه تاندون ها کشیده خواهد شد. اینجاست که فعالیت آن ها متوقف شده و قادر به انجام هیچ حرکتی نخواهند بود.

اگر به حرکات افراد مبتلا به گرفتگی عضلات دقت کرده باشید، حتماً متوجه شده اید که این افراد حالت خوابیده را ترجیح می دهند و مایلند در فرایند خواب، زانوهای خود را به طرف داخل خم کنند. در واقع وقتی ستون فقراتشان قوس دار شده، بیشترین حس راحتی را دارند.

 

روش های درمان گرفتگی و اسپاسم کمر

از دلایل بروز گرفتگی عضلات کمر گفتیم و نشانه هایی که خبر از بروز اسپاسم در کمر می دهد را با هم مرور کردیم. حال وقت آن رسیده که از شیوه های درمان گرفتگی عضلات کمر برایتان بگوییم.

این روش ها عبارت اند از:

  • استفاده از کمپرس گرم: گرما برای تسکین درد مفید است. اگر می خواهید نتیجه بهتری بگیرید، از کمپرس گرم به همراه رطوبت استفاده کنید. اینکه متخصصان تاکید دارند که پس از هر بار استفاده از کمپرس آب سرد، حتماً از کمپرس آب گرم استفاده کنید، به این دلیل است که گرما، به شل شدن عضلات کمک زیادی خواهد کرد. یک حمام آب گرم، تاثیر بسیار زیادی بر درمان گرفتگی عضلات کمر دارد. اگر گرفتگی کمر به سراغتان آمده، هر 4 ساعت یک بار، زیر آب گرم بروید و این کار را تا تسکین درد ادامه دهید؛ البته توجه داشته باشید که گرما درمانی، برای برخی افراد نتیجه معکوس دارد. ما به آن ها توصیه می کنیم که یخ درمانی را امتحان کنند.
  • یخ درمانی: منظور از یخ درمانی این است که هر دو ساعت به مدت یه ربع، کمپرس سرد را در موضع درد قرار دهید. تجربه نشان داده که استفاده از کمپرس آب سرد، در از بین بردن علائم گرفتگی عضلات کمر، بسیار موثر است. بهتر است این کار را به دفعات زیاد تکرار کنید. البته توجه داشته باشید که دفعات بعدی، قبل از کمپرس سرد، از کمپرس گرم استفاده کنید.
  • پاهایتان را در بالا قرار دهید: شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید برخی اسپاسم ها و گرفتگی هایی که در قسمت کمر ایجاد می شود، با تغییر وضعیت بدن، بهبود می یابد. وقتی دچار گرفتگی عضلات کمر می شوید، اولین کاری که باید انجام دهید، این است که زانوها را بالاتر از لگن قرار دهید. یا اگر می خواهید بنشینید، حتماً پاهایتان را روی یک چهارپایه و یا روی چند بالش بگذارید تا کمی بالا بیاید. یادتان باشد که برای خوابیدن، حتماً از یک تخت سفت استفاده کنید.
  • نرمش های ملایم: ما انتظار نداریم که به محض شروع اسپاسم و گرفتگی عضلات، شروع به ورزش کردن نمایید، اما هنگامی که درد و انقباض کاهش پیدا کرد، حتماً نرمش های ملایم را امتحان کنید. مثلاً کمرتان را صاف نگه دارید، قدم بزنید و در حین قدم زدن، زانوهایتان را بالا بیاورید. یا اینکه بازوها را بالا برده و عضلات پشتی را به آرامی بکشید و تا عدد 10 بشمارید. این تمرین را چندین بار در روز انجام دهید.
  • دارو درمانی: استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، راهی برای درمان گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر است. مصرف این نوع داروها و یا دیگر داروهای شل کننده عضلات، قطعاً در کاهش درد اسپاسم، موثر خواهد بود. البته دقت داشته باشید که پس از مصرف این داروها نباید رانندگی کنید.
  • تزریق کورتیزون: کسانی که از اسپاسم کمر رنج می برند، با تزریق کورتون، تا ماه ها از درد و رنج ناشی از گرفتگی عضلات کمر، دور خواهند بود. با تزریق کورتیزون، اکسیژن فعال به بافت های آسیب دیده می رسد و التهابات از بین می رود. تزریق کورتون توسط پزشکی حاذق و آموزش دیده، ایمن و کم خطر است.
  • فیزیوتراپی: اگر به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید، روش های شل کردن عضلات را به شما خواهد آموخت. تمرینات مناسب و ایمنی که فیزیوتراپیست به شما می آموزد، تنها برای افزایش انعطاف پذیری عضلات نبوده و آن ها را به بهترین شکل تقویت خواهد کرد.
  • استراحت کردن را فراموش نکنید: اگر علت اسپاسم کمر، جراحت ماهیچه ای باشد، حتماً دو یا سه روز استراحت برای رفع آن لازم است. البته نه استراحت مطلق؛ بلکه اگر در کنار آن کمی هم راه بروید، عضلات تان خشک و سفت نخواهد شد. برای جلوگیری از افزایش اسپاسم، از چرخیدن و خم شدن بپرهیزید.
  • فعالیت ها را متوقف کنید: حتی اگر فکر می کنید اسپاسم کمر چندان شدید نیست، باز هم هر فعالیتی که موجب بروز آن شده را برای مدتی کنار بگذارید و ناحیه درگیر را ماساژ دهید.

 

برای درمان گرفتگی عضلات کمر در خانه چه کنیم؟

برای درمان گرفتگی عضلات کمر در خانه چه کنیم؟

برای درمان گرفتگی عضلات کمر راه های متفاوتی را می توان توصیه کرد که برخی از آنها قابلیت انجام در خانه را نیز دارند. ما در اینجا می خواهیم برخی روش های موثر برای درمان گرفتگی عضلات کمر در خانه را به شما معرفی کنیم. این روش ها به این شرح اند:

  • ماساژ دادن یکی از بهترین کارهایی است که می توان در خانه انجام داد. افراد می توانند ناحیه از کمرشان که دچار گرفتگی شده است به آرامی ماساژ دهند تا قسمت های گرفته، شل شود.
  • از دیگر کارهایی که می توان برای این مورد انجام داد، کشیدن نفس عمیق و مدیتیشن است.
  • در صورتی که معده تان با آب ترشی دچار مشکل نمی شود، می توانید مقدار آب ترشی نیز میل کنید. برخی ها اعتقاد دارند که این کار باعث برگشت تعادل الکترولیت شده و در واقع خاصیت درمانی دارد.
  • حمام آب گرم با نمک اپسوم نیز می تواند روش خوبی برای درمانگرفتگی عضلات کمر در منزل باشد. این نمک، مقداری منیزیم دارد و وقتی که شما در حمام داغ با وجود این نمک قرار می گیرد، منیزیم با پوست بدن تماس پیدا می کند. سم زدایی، شل شدن عضلات و جلوگیری از کمبود منیزیم از جمله تاثیرات مثبت این نمک به شمار می رود.
گرفتگی عضلات کمر (اسپاسم کمر) علت و درمان

ماساژ دادن چه کمکی به درمان گرفتگی عضلات کمر خواهد کرد؟

از بهترین و موثرترین روش هایی که برای درمان گرفتگی عضلات کمر از آن استفاده می شود، ماساژ درمانی است. البته ماساژ درمانی انواع مختلفی دارد که در ادامه به سه مدل از آن اشاره خواهیم کرد.

 

انواع ماساژ درمانی برای رفع اسپاسم کمر:

  • ماساژ درمانی ساده: ماساژ درمانی، نه تنها برای بهبود وضعیت جسمانی فردی که دچار گرفتگی عضلات شده، مفید است، بلکه آرامش روحی را نیز برای او به ارمغان خواهد آورد. می دانیم که خستگی عضلانی، از عوامل موثر در بروز گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر است. وقتی در ماساژ درمانی، عضلات کشش می یابند، ریلکس می شوند و خستگی آن ها تا حدی رفع می گردد؛ در واقع با افزایش مایع لنفاوی و خروج مواد زائد از عضله، چنین اتفاقی می افتد.
  • ماساژ بافت عمیق: همانطور که گفتیم، برخی مواقع اسپاسم عضلانی، در اثر کشیدگی بیش از حد عضلات ایجاد می شود و متعاقباً فشار و تنش ها افزایش می یابد. با ازدیاد تنش ها، عضلات به صورت غیر ارادی منقبض خواهند شد. ماساژ بافت عمیق، از انباشت تنش ها می کاهد و تراکم را از بین می برد. یک ماساژ بافت عمیق، عضلات را شل و یا بهتر است بگوییم آزاد خواهد کرد.
  • ماساژ سوئدی: گاه دلیل بروز گرفتگی عضلات کمر، ضعف گردش خون در آن ناحیه است. وقتی خون به خوبی در قسمت کمر جریان نداشته باشد، مواد زائد در آن قسمت انباشته شده و اکسیژن و مواد مغذی لازم به ناحیه مورد نظر نمی رسد. ماساژ سوئدی راهکار مفید و موثری برای بهبود گردش خون و درمان گرفتگی عضلات ناشی از آن است. هدف از انجام ماساژ سوئدی، ایجاد اصطکاک بین انگشتان و پوست ناحیه تحت درمان است؛ با این کار، گردش خون افزایش می یابد.

جمع بندی

با توجه به آنچه درباره علل، نشانه ها و روش های درمان گرفتگی عضلات کمر گفته شد، دانستیم که این عارضه چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد. اگر به گرفتگی عضلات کمر (اسپاسم کمر) مبتلا هستید، حتماً مقاله های مشابه این را بخوانید و تا جایی که امکان دارد، اطلاعات خود درباره اسپاسم کمر را افزایش دهید تا به نحو احسن در مسیر درمان آن گام بردارید. ما در کلینیک ارتوپد فنی پایار، خدمات ارتز و پروتز را با کم ترین هزینه به شما ارائه خواهیم کرد. پس حتماً با ما در تماس باشید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

(01) دیدگاه

  1. 22 اردیبهشت 1402

    بسیار عالی و کاربری

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *