7نکته مهم که برای مراقبت از پای قطع شده باید بدانید؟

مراقبت از پای قطع شده

 قطع عضو، به هر علتی که اتفاق افتاده باشد نیاز به مراقبت دارد و از آنجایی که مراقبت از اندام باقیمانده، احتمال بروز قطع عضو مجدد در سال های بعد را کاهش می دهد، توصیه می کنیم اگر در روزهای بعد از قطع عضو هستید، این مقاله از مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار را به دقت مطالعه کنید؛ می خواهیم چند نکته مراقبتی برای نگهداری از پای قطع شده بگوییم.

این نکات مهم را در مورد مراقبت از پای قطع شده باید بدانید؟

هم کسانی که در اثر یک حادثه پای شان قطع شده است و هم کسانی که درگیر آمپوتاسیون پای دیابتی هستند باید از ناحیه باقیمانده به خوبی نگهداری کنند. مراقبت از پا از عفونت پا جلوگیری می کند. از جمله نکات مهم مراقبتی می توان به این موارد اشاره کرد:

1- فشار وارد شده به عضو باقیمانده باید کنترل شود؛

در قطع عضو از ناحیه پا، فرد نباید به گونه ای زندگی و کار کند که فشار زیادی به عضو باقیمانده اش وارد شود. این افراد باید مدیریت و کنترل فشار روی عضو باقیمانده شان را بلد باشند. نکته ای که افراد درگیر با قطع عضو باید به آن توجه کنند این است که هر گونه افزایش فشار به عضو باقیمانده، احتمال ایجاد زخم و درد را زیاد می کند. اگر یک فردِ درگیر با قطع عضو مجبور است مدت زمانی طولانی در یک جا قرار بگیرد، بهتر است یکی از کارهای زیر را برای کاهش درد، کاهش فشار و مراقبت از پای قطع شده انجام دهد:

  • یک جا ننشستن و جا به جا شدن روی صندلی
  • خم شدن به جلو
  • قرار دادن دست ها در دو طرف صندلی
  • ایستادن

دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت پای مصنوعی و پروتز زیر زانو با ما تماس بگیرید.

برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید

همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊

با نکات مهم مراقبت از پای قطع شده اشنا شوید

2- اندام باقیمانده باید فرم دهی شود؛

بعد از عمل جراحی قطع عضو، یکی از عوارضی که ممکن است مشاهده شود ایجاد تورم در ناحیه باقیمانده است. برای آنکه فرد بتواند جهت نصب پای مصنوعی اقدام کند، بهتر است در جهت کاهش این تورم، اقداماتی از جمله بستن بانداژ به دور پا را انجام دهند. اگر این بانداژها به صورت یک دست و محکم دور اندام پیچیده شده باشند، تورم در عرض چند هفته از بین می رود. در راستای مراقبت از پای قطع شده و برای آنکه بستن بانداژ با بیشترین نتایج همراه باشد، بهتر است نکات زیر را مورد توجه قرار داد:

  • برای آنکه جریان خون در عضو باقیمانده مختل نشود، توصیه می کنند که بانداژ را به صورت مورب بپیچید.
  • در صورتی که بانداژ، شل شد باید هر چند ساعت یک بار مجددا آن را روی پا سفت کرد.
  • بهتر است که بیشترین فشار روی ناحیه انتهایی اندام باقیمانده وارد شود.

موضوعی که به اندازه مراقبت از پای قطع شده از اهمیت برخوردار بوده، پیدا کردن یک جایگزین مناسب و شایسته است. اگر فرد بخواهد به تنهایی کارهای خود را انجام دهد و به دیگران نیازی نداشته باشد، بهتر است برای ساخت پاهای مصنوعی اقدام کند. ما در صفحه قیمت ساخت پروتز پا بالای زانو اطلاعات کاملی در مورد این اندام مصنوعی به شما داده ایم. در صورتی که برای شما سوالی پیش آمده و یا اگر خواستید دانسته های خود را در مورد پاهای مصنوعی افزایش دهید با کارشناسان ما در پایار تماس بگیرید؛ آنها به همه سوالات شما جواب می دهند.

3- جلوگیری کردن از انقباض عضله ها

از دیگر نکات مهم در خصوص مراقبت از پای قطع شده، جلوگیری کردن از انقباض عضله ها است. وقتی که عضله های قرار گرفته اطراف مفصل، سفت می شوند و به عضو باقیمانده اجازه نمی دهند که به راحتی حرکت کند، اصطلاحا گفته می شود که عضله ها دچار انقباض شده اند. در صورتی که اقدامات پیشگیرانه از بروز این عارضه صورت نگیرد، عضله های لگن و زانو دچار این انقباض می شوند. نکته ای که می بایست در مورد این حالت مورد توجه قرار داده شود این است که انقباض، دردناک و سخت است و ممکن است باعث توانایی فرد برای انجام فعالیت های روزانه اش شود. حتی این انقباض ها مانع از نصب پروتز پا می شود. جهت جلوگیری از بروز این اتفاق، بهتر است نکات زیر را رعایت کرد:

  • بهتر است وقتی که فرد درگیر با قطع عضو از ناحیه، روی زمین می نشیند و یا دراز می کشد، مرتبا حالت خود را تغییر دهد.
  • دیگر کاری که این گروه می توانند انجام دهد، صاف نگه داشتن زانو است.
  • بهتر است این گروه تا جایی که برای شان امکان پذیر به دیوار تکیه دهند.
  • کسانی که درگیر قطع پا هستند بهتر است جهت مراقبت از پای قطع شده، برای چند دقیقه در روز را روی شکم دراز بکشند. این حرکت نیز تاثیر زیادی روی کاهش انقباض عضله ها دارد.
برای مراقبت از پای قطع شده چه باید کنیم؟

4- ساخت پروتز

یکی از کارهایی که در جهت مراقبت از پای قطع شده، می توان انجام داد، ساخت پروتز است. پروتزها که به آنها اندام مصنوعی نیز گفته می شود، به فرد کمک می کنند تا بتواند راه برود. پاهای مصنوعی، انواع و اقسام متفاوت دارند و افراد می بایست با توجه به نیازهایی که دارند برای ساخت یکی از آنها اقدام کنند. برای ساخت پاهای مصنوعی می بایست به کلینیک های ارتوپدی فنی در کشور مراجعه کرد. این کلینیک ها، با توجه به نیازهایی که فرد دارد یک نوع پا مصنوعی را می سازند و در اختیارش قرار می دهند.

در مراقبت از پای قطع شده برای نصب پروتز باید دقت زیادی کرد. کسانی که مقدار بیشتری از پای آنها قطع شده است، مثلا کسانی که درگیر قطع عضو از بالای زانو و یا لگن هستند، می بایست کاری کنند که هر چه سریع تر زخم های شان بهبود پیدا کرده و تورم از بین برود. به این شکل، می توان برای ساخت اندام مصنوعی اقدام کرد و به مشکلاتی که قطع عضو ایجاد کرده است، پایان داد. خاطر نشان می کنیم، اندام های مصنوعی را می توان برای قابلیت های خاص نیز ساخت. برای مثال، کسانی که ورزش می کنند می توانند برای داشتن یک اندام مصنوعی که بتوانند با آن ورزش کنند، اقدامی انجام دهند.

نکات مهم در خصوص مراقبت از پای قطع شده که باید بدانید

5- مراقبت کردن از زخم های ایجاد شده

یکی از مهم ترین کارهایی که برای مراقبت از پای قطع شده باید انجام داد، توجه به زخم های ناشی از قطع عضو است. کسانی که قطع عضو شده اند باید تمام تلاش خود را به کار بگیرند تا بتوانند زخم های ایجاده شده را در بهترین حالت نگه دارند. ناحیه ای که زخم است باید همیشه تمیز، پوشیده و خشک باشد؛ رعایت این نکات و موارد به بهبود هر چه سریع تر فرد کمک می کند. در راستای نگهداری از زخم ها بهتر است کارها و اقدامات زیر انجام شود:

  • برای آنکه مراقبت از پای قطع شده به خوبی صورت گیرد، پانسمان باید مطابق با دستور پزشک تعویض شود.
  • بیماران نباید پوسته های بیرون زده و اضافه را از روی زخم جدا کنند؛ این کار، منجر به ایجاد خونریزی و بدتر شدن شرایط زخم خواهد شد.
  • بعد از آنکه زخم ها به صورت کامل بهبود پیدا کردند و همه بخیه ها جدا شدند، اندام باقیمانده را بهتر است با آب و صابون تمیز کرد و شست. بهتر است برای این کار از صابون های ملایم استفاده کرد تا باعث ایجاد التهاب در زخم نشد.
  • تنها در صورتی که پزشک دستور داده باشد فرد مجاز است که از کرم و یا لوسیون روی زخم ها استفاده کند.
  • اندام باقیمانده فرد نباید به صورت طولانی مدت خیس باشد. بهتر است از حمام کردن در روزهای اول اجتناب شود.
7نکته مهم که برای مراقبت از پای قطع شده باید بدانید

7- مصرف داروهای تجویز شده

از دیگر نکات مهم در خصوص مراقبت از پای قطع شده، مصرف داروهایی است که پزشک توصیه کرده است. مصرف این داروها برای آنکه فرد هر چه زودتر بهبود پیدا کند لازم و ضروری هستند. کسی که پای او قطع شده است می بایست همان داروهایی که پزشک تجویز کرده و را در دوز تعیین شده مصرف کند و به این نکته دقت داشته باشد که مصرف داروها برای آنکه قطع عضو، مشکلاتی را برای فرد به وجود نیاورد به بیمار داده می شوند. اینکه چه داروهایی تجویز می شود به نظر پزشک و شرایط بیمار بستگی دارد و افراد نباید به صورت خودسرانه و داروهایی که توسط دیگران تجویز می شود مصرف کنند؛ این یکی از اشتباه ترین کارهایی است که یک فرد می تواند در روزهای بعد از قطع عضو مرتکب شود.

8-مراجعه کردن به فیزیوتراپی

اگر فرد بخواهد بعد از قطع عضو جهت نصب پروتز اقدام کند حتما می بایست برای تقویت اندام های باقیمانده اش فکری کند. به همین جهت است که این گروه می بایست به فیزیوتراپی مراجعه کنند. متخصصان، تمرین هایی را برای تقویت عضله های باقیمانده آموزش می دهند. هر قدر که عضله ها قوی تر باشند نصب و کار کردن با پروز نیز راحت تر خواهد بود.

7نکته مهم که برای مراقبت از پای قطع شده که خوب است بدانید

مراقبت از پای قطع شده در خانه چگونه است؟

 مراقبت از پای قطع شده در خانه نیز در نوع خود اهمیت بسیار بالایی دارد. به همین جهت، چند نکته بسیار مهم برای مراقبت از پای قطع شده در خانه بیان خواهیم کرد. این نکات به این شرح هستند:

  • یکی از مهم ترین کارهایی که می بایست افراد قطع عضو شده به آن توجه کنند داشتن فعالیت در خانه است. بهتر است این گروه، با پزشک صحبت کرده و در مورد کارهایی که می توانند در خانه انجام دهند با او مشورت کنند. داشتن فعالیت به فرد کمک می کند تا در طی کوتاه ترین زمان ممکن بهبود پیدا کرده و آماده نصب اندام های مصنوعی شود.
  • رعایت بهداشت و دوش گرفتن نیز در صورت تایید پزشک، یکی از کارهای مهمی است که باید مورد توجه قرار داد. بهتر است اگر از نظر پزشک، منعی برای دوش گرفتن وجود ندارد فرد قطع عضو شده دوش بگیرد. شستن اندام باقیمانده با آب و صابون یکی از کارهای مهمی است که باید انجام شود. بعد از شستشو، اندام باقیمانده باید خیلی خوب خشک شود. برای حمام کردن، اگر نیاز به کمک داشتید می توانید روی کمک دیگران حساب کنید.
  • به خاطر قطع عضو، برخی عضلات دچار تحلیل و ضعف می شوند. به همین منظور، پزشکان چند حرکت و یا تمرین را آموزش می دهند که بهتر است فرد آنها را در خانه انجام دهد. انجام این تمرینات در خانه به افزایش قدرت فرد کمک کرده و عضلات را برای نصب پاهای مصنوعی آماده می کند.
نکات مهم مراقبت از پای قطع شده

آیا قطع پا در اثر عفونت نیز به مراقبت نیاز دارد؟

یکی از سوالاتی که برای افراد ممکن است به وجود آید این است که آیا مراقبت از پای قطع شده، فقط مخصوص کسانی است که در اثر عفونت پای آنها قطع شده است و یا دیگر افرادی که به هر دلیلی، از جمله حادثه و یا دیابت مجبور به قطع پا شده اند نیز باید به این نکات توجه داشته باشند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم، مهم نیست که قطع پا به چه دلیلی اتفاق افتاده است؛ در هر صورت، تورم و زخم ایجاد شده در اندام باقیمانده باید درمان شده و از بین برود و از بین رفتن این زخم و تورم نیز به جز رعایت نکات مراقبتی امکان پذیر نخواهد بود. انجام این نکات مراقبتی، به فرد کمک می کند تا بازه زمانی قطع عضو و نصب پا مصنوعی کمتر شده و او زودتر بتواند به روال عادی زندگی خود بازگردد. به همین سبب، توصیه می کنیم، هم اقداماتی که در این مقاله اشاره کردیم انجام دهید و هم، هر آنچه که پزشک از شما خواسته است رعایت کنید تا هر چه زودتر بهبود یابید.

 

عوارض بعد از قطع پا چیست؟ آیا مراقبت از پای قطع شده می تواند این عوارض را کاهش دهد؟

عوارض بعد از قطع پا چیست؟ آیا مراقبت از پای قطع شده می تواند این عوارض را کاهش دهد؟

هیچ عملی بدون عوارض نیست، اما باید بدانید که برخی از عمل ها با عوارض بیشتر و برخی عمل ها با عوارض کمتری همراه هستند. عمل قطع پا نیز از آن جمله عمل هایی است که باعث ایجاد عوارض می شود و به همین دلیل، و برای آنکه اطلاعات شما افزایش پیدا کند تصمیم گرفتیم در مورد عوارض بعد از قطع پا نیز صحبت کنیم. برخی عوارض این عمل به شرح زیر است:

1- ورم کردن

در برخی افراد، وقتی که پای شان قطع می شود ورم به وجود می آید. این عارضه، یکی از عوارض طبیعی عمل قطع پا است، اما با مراقبت از پای قطع شده می توان اقدامی مثبت در جهت کاهش آن برداشت. یکی از دلایل بروز این ورم، کاهش فعالیت ماهیچه در اثر آسیب و قطع عضو است. چنانچه بعد از تمام شدن عمل، به برخی نکات مانند انجام تکنینک های ورزشی عمل کرده و از تجهیزاتی مانند صندلی چرخدار استفاده کنید، شدت این عارضه کمتر خواهد شد.

2- ضعف در عضلات

دیگر عارضه ای که قطع پا برای افراد به دنبال خواهد داشت، ضعف در عضلات است. در برخی بیماران به دلیل کاهش تحرک، ضعف در عضلات پدید می آید. در این گروه، بعد از آنکه زخم ها بهبود پیدا کردند و با صلاحدید پزشک، فرد به جلسه های توانبخشی فرستاده می شود.

 

نکات مهم در مورد مراقبت از پای قطع شده که باید بدانید

3-درد

یکی از عوارض قطع شدن پا که در مراقبت از پای قطع شده می بایست برای کاهش آن، فکری کرد، درد است. درد، یکی از شایع ترین عوارض در قطع پا به شمار رفته و نمی توان از بروز آن اجتناب کرد. افرادی که پای شان قطع می شود، میزان متفاوتی از درد را تجربه می کنند. برای برخی از بیماران، دردی که ایجاد می شود بسیار شدید و غیر قابل تحمل است، اما برخی دیگر دردهایی گذرا و با شدت کمتری را تجربه می کنند. البته، گاهی اوقات دردی که فرد حس می کند به اندام قطع شده مربوط نیست. مثلا، کسانی که در اثر تصادف رانندگی دچار قطع عضو شده اند، چنانچه این تصادف باعث صدمه وارد آمدن به قسمت های دیگر نیز شده باشد، فرد می بایست درد ناشی از آسیب به سایر نقاط را نیز تحمل کند.

با توجه به مواردی که در بالا گفتیم، درد یکی از چالشی ترین عوارضی است که هر فرد قطع عضوی ممکن است آن را تجربه کند. به همین دلیل، در مراقبت از پای قطع شده می بایست حتما برای کاهش آن فکری کرد. یکی از معمول ترین درمان هایی که در همین راستا پیشنهاد می کنند، تجویز داروهای مسکن است. پزشکان با توجه به شرایط بیمار، دارویی که تشخیص می دهند درد بیمار را تسکین می دهد تجویز می کنند.

 

مهم ترین اقدام در مراقبت از پای قطع شده دیابتی ها و کاهش عوارض قطع پای دیابتی چیست!؟

مهم ترین اقدام در مراقبت از پای قطع شده دیابتی ها و کاهش عوارض قطع پای دیابتی چیست!؟

دیابتی هایی که پای آنها قطع شده است می بایست بیش از هر کسی در مورد مراقبت از پای قطع شده شان توجه و دقت به خرج دهند. درست است که قطع عضو در این گروه می تواند بدترین حادثه و تجربه ای باشد که برای شان اتفاق می افتد، اما اینجا آخر کار نیست و گاهی اوقات، قطع عضو مجدد و حتی مرگ، اتفاقاتی و عوارضی است که دیابتی ها باید نگران به وقوع پیوستن آنها باشند.

دیابتی ها برای آنکه بتوانند این وحشتناک ترین عوارض قطع پای دیابتی را کاهش دهند و باعث افزایش طول عمر خود شوند، می بایست به یک موضوع بسیار مهم و حیاتی توجه داشته باشند و آن هم کنترل قند خون است. این گروه اگر بتوانند قند خون شان را به شکل موثری تحت کنترل درآورده و آن را مدیریت کنند، نیازی نیست که از بابت عوارض بد قطع عضو در آینده نگرانی خاصی به خود راه بدهند.

کسانی که اهمیتی نمی دهند قند خون شان چقدر است و برای کنترل آن نیز قدمی بر نمی دارند، می بایست منتظر بدترین عوارض ناشی از قطع پای خویش باشند. کنترل قند خون یکی از مهم ترین کارهای مراقبتی است که دیابتی ها بعد از قطع عضو نباید آن را از خاطر ببرند و باید برای رساندن قند به حالت نرمال و بهینه تلاش زیادی کنند.

مراقبت از پای قطع شده و روزهای بعد از عمل قطع پا از بالای زانو

در مراقبت از پای قطع شده، روزهای بعد از عمل قطع پا از بالای زانو و زیر زانو و لگن چه اهمیتی دارد؟

کسانی که درگیر قطع پا از بالای زانو، زیر زانو لگن و حتی مچ پا هستند، روز اول بعد از عمل را سخت ترین روز می دانند؛ چرا که در این روز، قطع عضو را به عنوان یک واقعیت تلخ قبول کرده اند. آنها در روزهابعد از عمل قطع عضو، برای آنکه از پای قطع شده شان به خوبی نگهداری کنند می بایست کارهای متفاوتی انجام دهند که یکی از آنها پوشیدن جوراب و یا تحمل کردن بانداژ برای کاهش ورم ایجاد شده در اثر قطع عضو است.

از دیگر کارهای مهمی که برای مراقبت از پای قطع شده در روزهای بعد از عمل باید انجام شود، بستری شدن در بیمارستان است. برای آنکه پزشکان اطمینان پیدا کنند که این عمل، با موفقیت به پایان رسیده است و هیچ عاملی سلامت و جان بیمار را تهدید نمی کند، او را در بیمارستان بستری می کنند و تحت نظر پزشکان قرار می دهند. بستری شدن در بیمارستان برای کسانی که دیابت دارند اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که ممکن است به برخی داروها نیاز داشته باشند تا بدن شان درگیر عفونت و یا مشکل دیگری نشود.

کلام آخر

نکات مهم برای مراقبت کردن از پای قطع شده، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. امیدواریم مواردی که اشاره کردیم بتواند به تسریع دوران بهبود در روزهای بعد از قطع عضو کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *