چه زمانی پای دیابتی قطع می شود؟ ⭐ مراقب سلامت خود باشید
یکی از بدترین اتفاقاتی که ممکن است هر دیابتی را به خود درگیر کند، خطر قطع عضو، به خصوص قطع پا است. درست است که این مساله برای همه دیابتی ها اتفاق نمی افتد، اما این گروه از بیماران باید اطلاعات کاملی در مورد آن داشته باشند. ما در این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار می خواهیم در خصوص این مساله، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
چه زمانی پای دیابتی قطع می شود؟
دیابت از جمله بیماری هایی است که نه تنها در آن، تعادل میزان قند خون در بدن به هم می خورد، بلکه مشکلات دیگری نیز ممکن است فرد را به خود درگیر کند که یکی از آنها آمپوتاسیون پای دیابتی یا قطع پای دیابتی است. در بیماری دیابت، جریان خون به پاها کاهش پیدا کند. وقتی که این اتفاق می افتد، زخم هایی که در پای بیمار ایجاد شده است، چه به دلیل ضربه و چه به هر دلیل دیگری، توسط بیمار حس نشده و به عبارت دیگر، فرد دیابتی متوجه نمی شود که این زخم ها در پای او ایجاد شده اند.
علاوه بر کاهش جریان خون، اسیب رسیدن به اعصاب نیز دیگر علتی است که باعث می شود دیابتی ها متوجه زخم ها در پای خود نشوند. دیابتی هایی که اعصاب پای آنها آسیب دیده است نمی توانند زخم هایی که در پای شان ایجاد شده متوجه شوند. اگر فرد متوجه این زخم ها نشود، زخم ها به صورت درمان نشده باقی مانده و عفونی می شوند. اگر این عفونت ها گسترش پیدا کنند، احتمال آنکه فرد در معرض قطع عضو قرار گیرد به چندین برابر افزایش پیدا می کند و اینجاست که باید نگران پاسخ سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود بود. اگر در معرض چنین اتفاقی قرار گرفته اید و پای شما از زیر زانو قطع شده است، رفتن به صفحه قیمت ساخت پروتز پا زیر زانو می تواند به شما کمک کند.
عفونت های درمان نشده باعث آسیب های بافتی زیادی می شوند. در اثر عفونت، بافت های زنده بدن به بافت های مرده تبدیل شده و زندگی و جان فرد در معرض خطر قرار می گیرد. در این شرایط، تنها راهی که باقی می ماند قطع کردن اندامی است که به صورت کامل عفونی شده است. بافت های آلوده و آسیب دیده را قطع می کنند تا بافت های سالم حفظ شده و دچار آسیب نشوند.
دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت پروتز پا زیر زانو با ما تماس بگیرید.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
علائم قطع پای دیابتی چیست؟
در ادامه تکمیل بحث، پیرامون چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، لازم است در مورد علائم قطع پای دیابتی نیز نکاتی را بیان کنیم. توجه به این علائم ممکن است مانع از آن شود که دیابتی ها مجبور به قطع عضو شوند. اینکه چه علامت هایی خطر قطع عضو را هشدار می دهند به این شرح است:
- ایجاد تورم و سرخی در پا
- مشکل پای ورزشکار
- احساس گرما در یک نقطه خاص از پا
- تاول زدن در پا
- به وجود آمدن برجستگی های گوشتی و یا ایجاد لکه های تیره در ناحیه کف پا
- بهبود پیدا نکردن پا بعد از گذشت 1 تا 2 هفته
- به وجود آمدن زخم های عمیق در پا
- افزایش اندازه زخم در پا به بیش از 2 سانتی متر
- تغییر پیدا کردن رنگ پوست پا
- درد در ناحیه پا
- ناخن فرورفته در پا
در صورتی که این علائم را مشاهده کنید، می بایست هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. اقداماتی که توسط پزشکان توصیه می شود می تواند در کاهش نگرانی از بابت سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، مفید و موثر باشد. اگر دیابت دارید نسبت به این علائم بی تفاوت نباشید و برای درمان زودهنگام زخم ها اقدام کنید.
عوارض بعد از قطع پا چیست؟
با دانستن این مساله که چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، خوب است در مورد عوارض بعد از قطع پا نیز نکاتی را بدانید. ممکن است با دانستن عوارض بعد از قطع پا، اگر تا به حال نسبت به بیماری دیابت خود بی توجه بوده اید، از این به بعد مراقبت بیشتری از خود به عمل آورید. عوارض ناشی از قطع عضو به شرح زیر است:
1- ایجاد تورم؛
یکی از عوارض ناشی از قطع پا در افراد دیابتی، ورم پا است. این عارضه در اثر ناهماهنگی بین بافت ها به وجود آمده و ممکن است در برخی کسانی که تحت عمل جراحی قطع پا قرار گرفته اند، مشاهده شود. دیگر علت ورم در ناحیه باقیمانده، این است که ماهیچه دچار آسیب شده و نمی تواند به مانند گذشته فعالیت کند. اگر این عمل توسط پزشکان ماهر انجام شود، احتمال بروز ورم به شدت کاهش پیدا می کند. در ضمن، انجام برخی تکنیک های ورزشی نیز می توانند به کاهش این ورم کمک کند.
2- زخم و عفونت؛
زخم و عفونت در عضو باقیمانده از دیگر عوارضی است که نباید به سادگی از کنار آنها گذشت. از آنجایی که سرعت بهبود زخم در بیماران دیابتی بالا نیست، به همین دلیل این گروه باید مراقب زخم های خود باشند تا هر چه سریع تر بهبود پیدا کرده و عفونی نشوند. احتمال ایجاد زخم و عفونت در کسانی که سیگار می کشند و یا آنهایی که در سنین بالایی قرار دارند، بیشتر از سایر دیابتی هایی است که در هیچ یک از این دو گروه قرار ندارند. اگر قرمزی، ورم موضعی و یا درد داشتید، هر چه سریع به پزشک مراجعه کنید و اجازه ندهید که وخامت اوضاع شدت پیدا کند.
3- درد داشتن؛
در اغلب کسانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند، درد در ناحیه جراحی شده ممکن است حس شود و در واقع، این علامت یکی از غیر قابل اجتناب ترین عوارض به شمار می رود. این عارضه با یک شدت در همه افراد بروز پیدا نمی کند و برخی ها آن را با شدت بیشتر و برخی دیگر با شدت کمتری تجربه می کنند. برای آنکه بتوان توانبخشی و فیزیوتراپی را به خوبی انجام داد، باید کنترل درد به خوبی صورت گیرد.
چند راهکار موثر برای جلوگیری از قطع پای دیابتی ها؟
با توجه به توضیحاتی که در مورد سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، ارائه کردیم لازم می دانیم در مورد راهکارهای موثر جهت جلوگیری از قطع پای دیابتی ها نیز چند نکته را بیان کنیم.
1- رسیدگی روزانه به پاها؛
یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از قطع پا در کسانی که دیابت دارند، رسیدگی روزانه به پاها است. این افراد باید هر روز پاهای خود را بررسی کرده و اجازه ندهند که ترک خوردگی ها، زخم ها، بریدگی ها، حساسیت های پوستی و تورم ها درمان نشده باقی بماند. از دیگر کارهایی که آن نیز در زمره مراقبت از پاها قرار دارد، شستن پاها با آب گرم و صابون های ملایم است. بهتر است بعد از شستشوی پا، حتما از کرم های مرطوب کننده استفاده شود تا به دلیل خشکی، پوست به ترک دچار شود.
2-درمان میخچه و خار پاشنه با کمک پزشک؛
دیابتی هایی که خار پاشنه و میخچه دارند نباید خود سرانه آن را در خانه درمان کرده و باید برای درمان قطعی و نتیجه بخش به پزشکان مراجعه کنند. آنها بهتر می دانند که چگونه باید این دو عارضه را درمان کنند.
3-پوشیدن کفش های مناسب؛
اگر نگران سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، هستید باید بگوییم به جای نگران شدن، باید دست به کار شده و از خود مراقبت بیشتری به عمل آورید. برای مثال، یکی از بهترین کارهایی که دیابتی ها می توانند برای کاهش احتمال قطع عضو انجام دهند پوشیدن کفش های طبی است. فردی که نوروپاتی دیابتی دارد باید با پوشیدن کفش مناسب به بهترین شکل ممکن از پای خود محافظت به عمل آورد. کفش هایی که دیابتی ها می خرند باید دارای مشخصات و ویژگی های زیر باشد:
- کفش هایی با قابلیت تنظیم، بهترین کفش ها برای دیابتی ها هستند. کفش هایی که می توان آنها را گشاد و یا تنگ کرد بهترین ها برای یک بیماری دیابتی به شمار می روند.
- بهتر است دیابتی ها از خرید کفش های نوک تیز، کفش هایی که جلو باز هستند و یا دمپایی هایی که به دمپایی های لاانگشتی معروفند خودداری کنند؛ این دسته از پاپوش ها آسیب های زیادی به پای فرد وارد می کنند.
- کفش هایی را راحت و مناسب می خوانند که در قسمت پنجه، فضای کافی برای قرارگیری انگشتان پا وجود داشته باشد. کفش یک فرد دیابتی نباید خیلی تنگ باشد؛ چرا که انگشتان پا را فشرده کرده و باعث آسیب به آنها می شود. در ضمن، هیچگاه به این امید که کفش جا باز می کند آن را تهیه نکنید؛ این جمله، دروغی بیش نیست. امیدواریم با اطلاعاتی که دادیم نگرانی شما از بابت چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، کمتر شده باشد.
4- داشتن یک رژیم غذایی مناسب
در ادامه پاسخ به سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، و برای آنکه بتوانیم از قطع پا در دیابتی ها پیشگیری کنیم لازم است در مورد رژیم نیز صحبت کنیم. رژیمی که دیابتی ها رعایت می کنند باید سالم بوده و می بایست همه مواد غذایی که دیابتی ها نیاز دارند به اندازه کافی به بدن آنها برساند. رژیم غذایی مناسب، کم کلسترول است، مواد غذایی چرب در آن به چشم نمی خورد و مقدار مناسبی از فیبر و کربوهیدرات در آن گنجانده شده است. به صورت کلی اگر بخواهیم بیان کنیم، باید بگوییم که رژیم غذایی دیابتی ها در اینکه آنها بتوانند قند خونشان را کنترل کنند، تاثیر زیادی دارد.
2- ورزش کردن
فردی که دیابت دارد و سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، برای او به یک دغدغه و نگرانی تبدیل شده است می بایست علاوه بر همه نکاتی که در بالا اشاره کردیم، نسبت به ورزش کردن نیز بی تفاوت نباشد. اگر یک دیابتی به صورت منظم و مرتب ورزش کند، می تواند حساسیت بدنش به انسولین را بهبود دهد و میزان قند خون خود را کنترل کند. نکته ای که دیابتی ها باید به آن توجه و دقت داشته باشند نوع ورزش است. نوع ورزشی که یک دیابتی انتخاب می کند می بایست با شرایط بدنی او تناسب داشته باشد تا ورزش برای او مفید فایده باشد.
چند نکته مهم در خصوص مراقبت بعد از قطع پای دیابتی!؟
در مورد سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، نکاتی را بیان کردیم و حال می خواهیم در مورد روزهای بعد از عمل جراحی نیز صحبت کنیم. کسانی که پای آنها قطع می شود می بایست به این نکات توجه و دقت داشته باشند.
1- مراجعه به فیزیوتراپ
یکی از کارهایی که در روزهای بعد از قطع عضو باید انجام داد، مراجعه به فیزیوتراپ است. در جلسه های فیزیوتراپی، به فرد آموزش هایی داده می شود تا بتواند توان و قدرت لازم برای راه رفتن را به دست آورد. در طی این جلسات، تمریناتی نیز به فرد آموزش داده می شود تا بتواند در خانه انجام دهد. از جمله اهدافی که این تمرین ها دنبال می کنند می توان به افزایش بهبود گردش خون، جلوگیری از سفت شدن مفصل ها، افزایش قدرت عضلات، کاهش تورم و بهبود تعادل فرد اشاره کرد.
2- کنترل قند خون
بعد از دریافت پاسخ سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود و برای آنکه فرد مجددا در معرض خطر عضو قرار نگیرد، می بایست بیش از قبل نسبت به کنترل قند خون توجه و دقت نشان داد. کسانی که طی روزهای بعد از عمل قطع عضو، نسبت به کنترل قند خون بی توجه هستند باید منتظر یک عمل جراحی قطع عضو دیگر نیز باشند.
3- کنترل درد
در ادامه تکمیل بحث مان پیرامون چه زمانی پای دیابتی قطع می شود و اینکه بعد از قطع پا در ا فراد دیابتی چه باید کرد، کنترل درد موضوع مهمی است که حتما می بایست به آن اشاره کنیم. کسانی که پای آنها قطع می شود در روزهای بعد از عمل قطع عضو، احساس درد می کنند. درد یکی از شایع ترین مشکلات در روزهای بعد از عمل است و بیماران برای آنکه یادگیری آنها برای مهارت های جدید دچار چالش نشود می بایست سعی کنند درد را کنترل کنند. با کنترل درد، توانبخشی اولیه بیمار نیز بهبود پیدا خواهد کرد. در کنار کاهش درد، کاهش تورم نیز مساله مهم دیگری است که نباید نسبت به آن بی تفاوت بود. مصرف دارو و انجام برخی از تمرین های فیزیوتراپی به کاهش تورم کمک قابل توجهی می کند.
4- بهبود زخم
حالا که می دانید چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، خوب است در مورد دیگر کار مهمی که دیابتی بعد از عمل قطع عضو نباید به آن بی تفاوت باشند، اشاره کنیم. بهبود زخم، همواره یکی از نگرانی های بیماران دیابتی به شمار می رود و لازم است که این گروه از بیماران تمام تلاش خود را به کار گیرند تا زخم های شان بعد از قطع عضو هر چه سریع تر بهبود پیدا کند.
5- مصرف دارو
در ادامه پاسخ به سوال چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، لازم است در مورد دیگر روش های مراقبت از پای قطع شده در خانه نکاتی را بیان کنیم و توضیحاتی در خصوص آن ارائه دهیم. ممکن است با توجه به شرایطی که در آن هستید پزشک از شما بخواهد تا دارو مصرف کنید. مصرف داروها باید مطابق با نسخه و دستور پزشک صورت گیرد و افراد برای آنکه زودهنگام بهبود پیدا کنند نباید داروها را به صورت خودسرانه زیاد و یا کم مصرف کنند.
یکی از داروهایی که ممکن است برای دیابتی ها بعد از قطع پا تجویز شود، آسپرین است. آسپرین از جمله داروهای رقیق کننده خون است که آن نیز می بایست توسط پزشک تجویز شود. در مورد اینکه این داروها در چه ساعت هایی و با چه دوزی می بایست مصرف شود بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.
از دیگر داروهایی که ممکن است پزشکان تجویز کنند می توان به داروهای مسکن و یا تسکین دهنده درد اشاره کرد. با توجه به شدت دردی که فرد بعد از قطع پا حس می کند، پزشک یک یا چند داروی مسکن تجویز کرده و از بیمار خود می خواهد تا در ساعت مقرر آن را مصرف کند.
کلام آخر
چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. ما علاوه بر این موضوع چند راهکار موثر نیز برای جلوگیری از قطع عضو بیان کردیم. اگر بنا به هر دلیلی، پزشکان مجبور شدند پای شما را قطع کنند، نامید نشوید؛ زیرا زندگی هنوز پایان نیافته است. مراکزی همچون کلینیک ارتوپدی فنی پایار به شما کمک می کنند تا بتوانید با داشتن اندام های مصنوعی، به روال عادی زندگی برگردید.