کوتاهی تاندون آشیل (کوتاهی آشیل پا) درمان و علت

کوتاهی تاندون آشیل پا

کوتاهی تاندون آشیل، مسئله ای است که برخی از افراد در رده های مختلف سنی (از نوزادی تا سالمندی) به آن مبتلا می شوند. کوتاهی آشیل پا، عارضه خطرناکی نیست و در صورت شناخت این بیماری، به راحتی می توان در راستای درمان آن گام برداشت. این مقاله برای آشنایی بیشتر شما با کوتاهی تاندون آشیل و درمان کوتاهی تاندون آشیل آماده شده است. پس لطفاً تا انتها آن را بخوانید.

کوتاهی تاندون آشیل چیست؟

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بزرگ ترین و قوی ترین تاندون بدن، آشیل پا است. این تاندون، یک بافت رشته ای بسیار محکم است که استخوان پاشنه را به عضلات ساق پا متصل می کند. برخی آن را با نام تاندون پاشنه می شناسند.

موقعیت تاندون آشیل، درست پشت مچ پای شما است و همین باعث شده بسیار حساس و آسیب پذیر باشد. این آسیب پذیری، به دلیل خونرسانی محدود و در عین حال فشار زیادی است که به آن وارد می شود. ورزشکاران، به ویژه کسانی که ورزش های سرعتی انجام می دهند، بارها و بارها با آسیب های مختلف تاندون آشیل مواجه شده و مشکلاتی مانند پارگی و انقباض را تجربه کرده اند.

انقباض آشیل، یعنی همان کوتاهی تاندون آشیل. به عبارت دیگر وقتی عضلات ساق پا، منقبض می گردد، تاندون آشیل روی پاشنه کشیده شده و باعث می شود تاندون آشیل، کوتاه گردد. مبتلایان به کوتاهی تاندون آشیل، اغلب از حرکت دادن مچ پا ناتوانند و گاه پادرد دارند. بیشتر مواقع می توان با برخی مراقبت ها و ورزش کردن، کوتاهی تاندون پاشنه را درمان کرد اما برای درمان کوتاهی تاندون آشیل حاد، تنها با عمل جراحی قابل درمان است.

علت کوتاهی تاندون آشیل پا

همه افراد در هر سنی ممکن است به عارضه کوتاهی تاندون آشیل مبتلا شوند. فرقی نمی کند سالمندان یا نوزادان تازه متولد شده؛ در هر صورت ابتلا به کوتاهی آشیل پا، چندان عجیب و دور از انتظار نیست. البته علت بروز این بیماری، در همه افراد یکسان نخواهد بود. مثلاً نوزادان، به عنوان یک نقص مادرزادی با آن مواجه می شوند و کودکان به دلایل مختلف از جمله فلج اطفال، به این عارضه مبتلا می شوند. یا بروز کوتاهی تاندون آشیل در سالمندی، احتمالاً به دلیل از کارافتادگی تاندون ها و عضلات است که حتی در این سنین نیز بهتر است برای درمان کوتاهی تاندون آشیل اقدام کرد.

دلایل رایج کوتاهی تاندون آشیل پا (علت کوتاهی تاندون آشیل)

  • یکی از دلایل رایجی که موجب بروز کوتاهی تاندون آشیل پا می شود، پیاده روی در وضعیت نامناسب است. معمولاً خانم هایی که از کفش های پاشنه بلند استفاده می کنند، از عارضه کوتاهی تاندون آشیل پا رنج می برند.
  • کوتاهی تاندون آشیل، برای کسانی که ورزش های سرعتی انجام می دهند، مشکلی شناخته شده است. به ویژه ورزش هایی که برای انجام آن لازم است روی پاشنه پا بیاستند.
  • بیماری هایی مانند فلج اطفال، می تواند زمینه ساز بروز انقباض در عضلات ساق پا شود و تاندون آشیل را کوتاه کند.
  • گاه کوتاهی تاندون آشیل، عارضه ای مادرزادی است. در واقع تاندون های نوزاد، در هنگام تولد منقبض است.
کوتاهی تاندون آشیل (کوتاهی آشیل پا علت پا درد) درمان و علت

علت کوتاهی تاندون آشیل در کودکان چیست؟

از دیگر گروه هایی که در معرض ابتلا به کوتاهی تاندون آشیل هستند، می توان به کودکان اشاره کرد. کوتاهی تاندون در آشیل کودکان نیز دلایل متفاوتی دارد که ما در اینجا می خواهیم در مورد آنها صحبت کنیم. این دلایل به شرح زیرند:

  • یکی از مواردی که باعث می شود تاندون کودکان کوتاه شود، راه رفتن آنها روی پنجه است. وقتی کودک بدون هیچ دلیل خاصی روی پنجه راه می رود، تاندول آشیل او کوتاه می شود.
  • کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند نیز ممکن است در معرض ابتلا به این عارضه قرار داشته باشند. این کودکان به دلیل بیماری که دارند، روی پنجه راه می روند و به این شکل باعث می شوند که تاندول آشیل در آنها کوتاه شود.
  • برخی کودکان مبتلا به فلج مغزی نیز به دلیل وارد آمدن آسیب به عضله های ساق پای شان، و به دلیل اینکه عضلات این قسمت، سفت و منقبض شده است، روی پنجه راه می روند. این گروه نیز از جمله کسانی هستند که ممکن است کوتاهی تاندون در آشیل را تجربه کنند.

کودکانی که به کوتاهی تاندون آشیل مبتلا شده اند، عوارضی همچون آسیب دیدگی در مچ پا، خستگی زیاد بعد از طی یک مسافت کوتاه، زمین خوردن در زمان راه رفتن و یا دویدن را تجربه می کنند. به همین دلیل است که می بایست هر چه سریع تر برای درمان این عارضه اقدام کرد.

علت کوتاهی تاندون آشیل در کودکان چیست؟

علائم کوتاهی تاندون آشیل را بشناسید؟

کسانی که به عارضه کوتاهی تاندون آشیل مبتلا می شوند، در قرار دادن پاشنه پا بر روی زمین دچار مشکل هستند؛ چرا که به دلیل انقباض تاندون ها، پا و پاشنه آن، اجازه حرکت آزادانه را ندارند.

از مهمترین نشانه های کوتاهی آشیل پا، مشکل داشتن در پیاده روی است. از آنجایی که فرد مبتلا نمی تواند به درستی گام بردارد، ممکن است در مفصل زانو، درد خفیف یا شدیدی احساس کند و کمی بلنگد.

و اما زخم شدن تاندون آشیل پا، در موارد حاد این بیماری نیز از دیگر علائم کوتاهی تاندون آشیل است. علت این زخم، در تماس بودن این قسمت از پا با سطحی است که روی آن راه می روند. بنابراین اگر دوره این بیماری طولانی شود و فرد اقدام موثری برای از میان برداشتن علت کوتاهی تاندون آشیل برندارد، باید منتظر زخم هایی در قسمت تاندون آشیل پا بود.

بسیاری از بیماران مبتلا به کوتاهی تاندون آشیل، از درد در پشت پا یا مچ پا، گلایه مند هستند. در واقع این درد، بخشی از علائم بیماری کوتاهی آشیل پا است. نشانه های کوتاهی تاندون آشیل، غالباً در یکی از پاها پدیدار می شود. اما کسانی که به صورت مادرزادی از این مسئله رنج می برند، احتمالاً در هر دو پای خود این مشکل را دارند.

مهمترین نشانه های کوتاهی تاندون آشیل:

  • پاها ثبات ندارند.
  • پاها دچار درد می شوند.
  • لرزش پا بیش از همیشه اتفاق می افتد.
  • درد در زانو و کمر نیز احساس می شود.
  • پینه در زیر پا تشکیل شده و همواره پیشرفت می کند.

کوتاهی تاندون آشیل، چگونه درمان می شود؟ روش های درمان کوتاهی تاندون آشیل!؟

از علت کوتاهی تاندون آشیل و علائم کوتاهی تاندون آشیل گفتیم. حال وقت آن رسیده که از روش های درمان این عارضه برای شما بگوییم. قبل از هرچیز باید به این اشاره کنیم که آسیب دیدگی های خفیف تا متوسط تاندون آشیل، به درمان خاصی نیاز ندارند و به مرور زمان و خود به خود بهبود می یابند. اما می توان با انجام برخی اقدامات، روند بهبود کوتاهی تاندون آشیل را کوتاه تر کرد. حال که می دانید علائم این عاره چیست، بهتر است در صورت ابتلا به آن، هر چه سریع تر برای درمان کوتاهی تاندون آشیل اقدام کنید.

و اما این اقدامات درمانی کدامند:

  • پا را در وضعیت مناسبی قرار دهید: وقتی می نشینید یا دراز می کشید، حتماً پای خود را روی یک بالشت قرار دهید.
  • به پای خود استراحت بدهید: سعی کنید وزن بدنتان را روی پاها نیاندازید. برای جلوگیری از اعمال فشار روی پا، شاید لازم باشد که از عصا استفاده کنید.
  • ساق پا را تحت فشار قرار دهید: فشرده سازی ساق پا، التهاب و درد را تا حدی تسکین می دهد. برای این کار از یک نوار کشی استفاده کنید و آن را دور ساق پا ببندید.
  • از یخ استفاده کنید: یخ درمانی همیشه راهکار مفید و موثری برای درمان کوتاهی تاندون آشیل و درد ناشی از آن است. به این منظور کافیست یخ را به مدت 20 دقیقه روی موضع آسیب دیده قرار دهید.
  • انجام حرکات ورزشی تقویتی و کششی را فراموش نکنید: این تمرینات را به همراه فیزیوتراپیست انجام دهید و عضلات تان را تقویت نمایید.
  • از بالابرنده پاشنه استفاده کنید: اگر برای درمان کوتاهی آشیل پا به پزشک مراجعه کنید، احتمالاً از شما می خواهد که برای تسریع در بهبودی، از کفی بالابرنده پاشنه استفاده کنید. این کفی، درون کفش جای می گیرد و از کشش هرچه بیشتر تاندون آشیل ممانعت خواهد کرد.
  • داروهای مسکن مصرف کنید: البته با تجویز پزشک! داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی که مواردی مانند ناپروکسن و ایبوپروفن را شامل می شود، به کاهش درد و التهاب کمک خواهند کرد. البته اگر سابقه حساسیت نسبت به مصرف این نوع از داروها را دارید، حتماً با پزشک خود در این باره صحبت کنید. یادتان باشد که قبل از مصرف داروهای مسکن، دستورالعمل های درج شده بر روی برچسب دارو را مطالعه نمایید.
  • جراحی کنید: چنانچه روش های درمان غیر جراحی، به درمان کوتاهی آشیل پا و از بین بردن علت کوتاهی تاندون آشیل کمک نکند، باید به سراغ گزینه آخر رفت و آن جراحی است. جراح، با توجه به سن بیمار، وضعیت سلامت او، سطح فعالیت و… رویکرد مناسبی را برای جراحی تاندون آشیل پا انتخاب خواهد کرد. جراحی جهت افزایش طول تاندون آشیل، ایجاد برش های کوچک به منظور بلند کردن تاندون، برش دادن عضله دوقلو، بلند کردن تاندون با روش زد و… از روش های رایج برای جراحی کوتاهی تاندون آشیل پا می باشد.

کوتاهی تاندون آشیل

در جراحی کوتاهی تاندون آشیل، از آنجایی که دو سر تاندونِ پاره شده به هم وصل می شود، ممکن است افراد در طی هفته های بعدی، احساس تورم، بی حسی و یا خشکی را در قسمت جراحی شده احساس کنند. وجود کبودی و یا ورم در نواحی اطراف مچ و ساق پا نیز از دیگر علائمی است که این گروه ممکن است مشاهده کنند. پزشکان به این گروه از افراد توصیه می کنند که کمپرس آب سرد روی قسمت جراحی شده قرار دهند.

هر قدر در روز های بعد از عمل جراحی، فرد بیشتر استراحت کند، تاندون های او قوی تر می شود. پس بهتر است در این دوران از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید و تا جایی که امکان دارد به استراحت بپردازید. معمولا حدود 6 تا 12 هفته بعد از عمل جراحی، بهتر است تحت نظر پزشک خود باشید و پوتین یا یک محافظ نیز به پا کنید. این محافظ را برای آن می پوشتد که پا حرکت شدیدی نداشته و به سمت پایین نگه داشته شود.

دیگر کار مهمی که می بایست انجام دهید، انجام برخی تمرینات کششی مناسب است. این تمرینات باید توسط فیزیوتراپیست ها تجویز شده و زیر نظر آنها انجام شود. اگر بعد از عمل جراحی کوتاهی تاندون آشیل می خواهید ورزش کنید، بهتر است حداقل تا 6 ماه صبر کنید.

کوتاهی تاندون آشیل (کوتاهی آشیل پا علت پا درد)

آیا با درمان خانگی کوتاهی آشیل پا آشنا هستید؟ ورزش های مناسب درمان کوتاهی تاندون آشیل چیست؟

کسانی که به عارضه کوتاهی تاندون آشیل مبتلا هستند، می توانند به سراغ درمان های خانگی این عارضه بروند. از جمله روش های درمان خانگی کوتاهی آشیل پا می توانیم به ورزش کردن و انجام برخی حرکات ساده و موثر در منزل اشاره کنیم. اگر می خواهید علت کوتاهی تاندون آشیل را در خانه درمان کنید، حرکات زیر را انجام دهید:

1- عضلات ساق پای خود را بکشید

یک حرکت موثر برای درمان کوتاه شدن آشیل پا، کشش عضلات ساق پا است. برای انجام درست این حرکت می بایست در مقابل یک دیوار بایستید و دو دست خود را روی دیوار قرار دهید. پایی را که آشیل آن آسیب دیده است یک قدم به عقب ببرید، صاف کنید و سپس زانوی جلویی را تا جایی که زانو، درد نمی گیرد خم کنید. در این حرکت، میزان خم کردن و کشش نباید خیلی زیاد باشد.

2- روی یک پا بایستید

حفظ حالت تعادل دیگر درمان کوتاهی تاندون آشیل در خانه است. روش برای انجام این حرکت نیز می توانید از دیوار یا صندلی کمک بگیرید. به خاطر داشته باشید که پای آسیب دیده، پایی است که باید روی زمین قرار گیرد و پای سالم شما، پایی است که خم می شود. بهتر است سعی کنید حالت تعادل را حفظ کرده و حدود 30 ثانیه در آن باقی بمانید. با انجام این حرکت، کوتاهی آشیل پا را در خانه درمان کنید.

3- کشش پنجه روی دیوار

یکی از بهترین حرکت های درمان کوتاهی تاندون آشیل، آن است که شما در مقابل یک دیوار قرار بگیرید و پنجه ها را روی دیوار بگذارید. هر قدر شما سعی کنید که پنجه پای تان در ارتفاع بالاتری قرار گیرد کشش بیشتری را حس خواهید کرد. پای دیگر را به سمت عقب برده و پاشنه آن را روی زمین قرار دهید. بهتر است سه بار در روز و هر بار به مدت 30 ثانیه این حرکت فوق العاده مفید را انجام دهید.

4-ایجاد کشش در انگشت های پا

برای آنکه از انجام این حرکت به نتیجه برسید ابتدا می بایست روی یک صندلی قرار بگیرید و پایی که دچار کوتاهی تاندون شده است، دراز کنید. پاشنه پا باید روی زمین قرار داشته باشد. سپس، با دست خود انگشت شست پا را گرفته و آن را به سمت عقب و بالا، یعنی به سمت مچ پا بکشید. حدود 15 تا 30 ثانیه در این حالت باقی بمانید. انجام این حرکت، 2 تا 4 بار در روز و به مدت 5 بار در هفته توصیه می شود.

5- ایجاد کشش در پا به کمک پله

از دیگر حرکت های اصلاحی کوتاهی تاندون آشیل که می توان در خانه انجام داد، ایجاد کشش در پا به کمک راه پله است. خوب است روی لبه های یک پله قرار بگیرید و برای آنکه تعادل تان در این حالت حفظ شود دست ها را به نرده بگیرید. در این حالت، پاشنه ها را از لبه پله ها به سمت عقب برده و کاری کنید که در پشت ساق پا احساس کشش کنید. بهتر است 15 ت 30 ثانیه در  این حال باقی بمانید. انجام این حرکت، 5 جلسه در هفته و 2 تا 4 بار در روز توصیه می شود.

دوره ی نقاهت آسیب تاندون آشیل چند ماه است؟

دوره ی نقاهت آسیب تاندون آشیل چند ماه است؟

بعد از انجام روش های درمان کوتاهی تاندون آشیل، دوران نقاهت نیز باید طی شود. همه چیز در این دوران بستگی به شدت آسیب دیدگی تاندون آشیل دارد. با این حال انتظار می رود که بهبود از این بیماری، چند ماه به طول بیانجامد. بیماران در فرایند بهبودی می توانند فعالیت داشته باشند. البته تعیین نوع فعالیت، به مشورت پزشک بستگی دارد. با این حال نباید عجله کرد؛ چرا که بهبودی به صورت تدریجی اتفاق می افتد و بیماران تنها باید با صبر و حوصله پیگیر فرایند درمان خود باشند.

از نشانه های بارزی که خبر از بهبود کوتاهی آشیل پا و درمان علت کوتاهی تاندون آشیل می دهد، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • بیمار می تواند پای خود را مانند یک پای سالم حرکت دهد.
  • در هنگام راه رفتن، پریدن و دویدن، احساس دردی ندارد.
  • در همان پای آسیب دیده، احساس قدرت می کند.

 یادتان باشد که تا پیش از حصول بهبودی کامل، ابداً به پایتان فشار وارد نکنید. در این صورت ممکن است با آسیب های جدی تری مواجه شوید و این درد به یک مسئله جدی و طولانی مدت تبدیل شود.

اگر قصد ورزش کردن در دوران نقاهت را دارید، حتماً به سراغ ورزش های کم تحرک بروید و آن را جایگزین فعالیت های پرتحرکی نظیر دویدن نمایید. پیشنهاد ما دوچرخه سواری و شنا است که هر دو کمترین فشار را به تاندون وارد خواهند کرد. فراموش نکنید که تنها با این مراقبت ها می توانید سلامت خود را بازیابید.

جمع بندی

کوتاهی تاندون آشیل و ارائه روش های موثر درمان کوتاهی تاندون آشیل، موضوعی بود که مفصلاً در این مقاله راجع به آن صحبت کردیم. در ابتدا سعی کردیم کوتاهی تاندون آشیل را مختصراً تعریف کنیم و عوامل ایجاد آن را مورد بررسی قرار دهیم. سپس از علائم این ناهنجاری گفتیم و روش های درمان آن را بررسی نمودیم. با این حال اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید، نباید به آنچه در اینجا گفته شد،  اکتفا کنید. پیشنهاد می کنیم که با تحقیق و جستجوی بیشتر، بر دایره اطلاعات خود بیافزایید. مطمئن باشید که در صورت مواجه احتمالی با عارضه کوتاهی آشیل پا، عملکرد بهتری در برابر آن خواهید داشت.

مجموعه ارتوپد فنی پایار، سال ها است در این حوزه فعالیت دارد و منابع خوبی برای کسب دانش در اختیار شما قرار می دهد. این سایت خدمات ارتز و پروتز را با قیمت های مناسبی به بیماران ارائه می نماید و در صدد جذب رضایت شما عزیزان است. حتماً با ما تماس بگیرید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *