نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی⭐آن را جدی بگیرید!

نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی

جلوگیری از قطع پای دیابتی، یکی از موضوعات مهم و اساسی برای کسانی است که به دیابت مبتلا هستند. اگر شما نیز دیابت دارید در ادامه این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار با ما همراه باشید تا در مورد روش های موثر برای جلوگیری از قطع پای این بیماران اطلاعاتی به دست آورید.

چه زمانی پای دیابتی قطع می شود؟ در این رابطه چه می دانید؟

چه زمانی پای دیابتی قطع می شود، یکی از سوالات مهمی که است که باید حتما در مورد آن صحبت کنیم. اگر دیابت دارید و نمی خواهید برای قیمت پروتز پا زیر زانو، هزینه ای پرداخت کنید، باید حسابی مواظب خودتان باشید و اجازه ندهید که این بیماری زندگی شما را تحت تاثیر خود قرار دهد.

یکی از عوارض و مشکلاتی که دیابت برای افراد به وجود می آورد، کاهش جریان خون است. کاهش جریان خون به سمت پاها موجب باعث می شود که این گروه از بیماران، بیش از بقیه در معرض به وجود آمدن زخم در پاهای خود باشند. با کاهش جریان خون، سرعت روند بهبود زخم ها کاهش پیدا می کند. از طرف دیگر، اعصاب این قسمت نیز آسیب دیده و وقتی که فرد دچار زخم می شود، اصلا احساس نمی کند که زخمی در پای او به وجود آمده است. همه این عوامل باعث هدایت فرد به سوی ساخت پروتز پا زیر زانو خواهند شد.

به همین جهت است که به دیابتی ها توصیه می شود حتما اقداماتی جهت جلوگیری از قطع پای دیابتی انجام دهند. این اقدامات پیشگیرانه به فرد کمک می کند تا بتواند اندام خود را حفظ کرده و مجبور به استفاده از پروتز مصنوعی نشود. ما در ادامه، برخی از کاربردی ترین و بهترین کارهایی که می توانید برای جلوگیری از قطع پا انجام دهید، بیان خواهیم کرد. امیدواریم که این راهنمایی ها بتوانند از شما و اعضای بدن تان در مقابل این بیماری حفاظت کند.

دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت پروتز مصنوعی و قیمت پروتز مچ پا با ما تماس بگیرید.

برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید

همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊

روش های جلوگیری از قطع پای دیابتی

در مورد عوارض قطع پای دیابتی چه می دانید؟

قبل از انکه در مورد جلوگیری از قطع پای دیابتی نکاتی را بیان کنیم، لازم می دانیم با ذکر عوارض قطع پای دیابتی، هشدارهایی نیز در این رابطه بدهیم. قطعا آگاهی از این عوارض می تواند باعث شود که شما برای کنترل بیماری دیابت خود، اقدامات موثرتری انجام دهید و نسبت به آن بی توجه نباشید. عوارض قطع عضو به این شرح است:

1- مشکلات و عارضه های جسمانی؛

یکی از بدترین عوارضی که می توان برای دیابت عنوان کرد، کاهش فعالیت های جسمانی است. کسانی که پا و دستشان قطع می شود نمی توانند به مانند گذشته فعالیت و تحرک داشته باشند. این کاهش میزان فعالیت، تاثیرات منفی زیادی روی زندگی شخصی و کاری افراد خواهد داشت. کاهش استقلال و همین طور، کاهش کیفیت زندگی از دیگر تبعاتی است که کم شدن فعالیت های جسمانی با خود به همراه دارد.

2- عوارض روحی؛

مشکلاتی که بیماری دیابت برای ما دارد، تنها شامل عوارض جسمی نیست و در اثر این واقعه، روح و روان ما نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. از جمله احساساتی که قطع عضو با خود به دنبال دارد می توان به احساس ناتوانی، کاهش اعتماد به نفس، افسردگی، اضطراب و کاهش میزان استقلال فرد اشاره کرد. برخی کسانی که به دلیل قطع عضو مجبورند از عصا یا پروتز استفاده کنند، برای آنکه بقیه با نگاهی متعجب به آنها خیره نشوند از حضور در اجتماع فرار می کنند و به این شکل، بر شدت مشکلات خود می افزایند.

3-مشکل تر شدن کنترل قند خون؛

وقتی عضوی از بدن در اثر بیماری دیابت قطع می شود، تنظیم قند خون نیز مشکل خواهد شد. با قطع و فقدان عضو، ممکن است تغییر در میزان نیاز بدن به انسولین به وجود آید و این نیز به نگرانی های افرادی که دیابت دارند، می افزاید.

روش ها و نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی

4- ورم کردن

برای جلوگیری از قطع پای دیابتی لازم است در مورد عوارضی که قطع پا برای فرد به دنبال دارد نیز نیز اطلاعاتی داشت و دانست که ورم کردن از دیگر عوارضی است که قطع پا می تواند برای افراد به همراه داشته باشد. ناهماهنگی و ترومای ایجاد شده در افراد باعث می شود که ورم ایجاد شود. در این مواقع، درد و مشکل در حرکت کردن از جمله عوارضی است که به دنبال ورم کردن مشاهده می شود. معمولا، برای حل این عارضه می توان با پزشکان مشورت کرد و راهکارهایی جهت کاهش ورم از آنها خواست.

5-احساس درد

یکی از شایع ترین عوارض قطع پا را می توان احساس درد دانست. احساس درد در اطراف مختلف، متفاوت بوده و برخی ها آن را با شدت بیشتری و برخی دیگر آن را با شدت کمتری تجربه می کنند. گاهی اوقات، دردی که بیمار حس می کند به دلیل قطع عضو نیست و کسی که در اثر تصادف اندام او قطع شده است ممکن است در قسمت های دیگر بدنش نیز احساس درد کند. احساس درد یکی از چالش هایی است که بیماران قطع عضوی با آن درگیرند و برای از بین بردن آن، هم باید صبر داشته باشند و هم داروهایی که پزشک به آنها توصیه می کنند مصرف کنند. امیدواریم دادن اطلاعات در مورد این عوارض، برای انجام برخی اقدامات مناسب جهت جلوگیری از قطع پای دیابتی، انگیزه کافی در شما ایجاد کرده باشد.

در مورد نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی میدانید؟

آیا در مورد روش های جلوگیری از قطع پای دیابتی چیزی شنیده اید؟

بعد از معرفی عوارضی که قطع پا دارد، بهتر است به مبحث اصلی که همان روش های مناسب برای جلوگیری از قطع پای دیابتی است نیز بپردازیم. مهم ترین کارهایی که دیابتی ها می توانند انجام دهند تا هیچ گاه در معرض قطع عضو و عوارض ناشی از آن قرار نگیرند به این شرح است:

1- مراقبت کردن از ناخن های پا؛

یکی از کارهایی که برای پیشگیری کردن از قطع پا در افراد دیابتی باید به آن اشاره کردیم، مراقبت درست و اصولی از ناخن های پا است. در مورد نگهداری از ناخن ها، به مواردی که اشاره می کنیم توجه کنید:

  • ناخن ها را بعد از آنکه دوش گرفتید، کوتاه کنید. در این مواقع، ناخن ها نرم هستند و خیلی راحت کوتاه می شوند.
  • برای آنکه گوشه های ناخن وارد گوشت پای تان نشود، آن را به صورت صاف کوتاه کنید.
  • از زیاد کوتاه کردن ناخن ها اجتناب کنید.
  • اگر ناخن های شما ضخیم و زرد شده حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

2- تهیه کفش ها و کفی های طبی؛

دیگر کار مفید و موثری که می توان برای حفاظت از پا در افراد دیابتی توصیه کرد، پوشیدن کفش ها و کفی های طبی هستند. اگر دیابت دارید و به عارضه آسیب عصبی یا نوروپاتی دیابتی مبتلا شده اید، حتما می دانید که پاها در این شرایط، خیلی حساس هستند. به همین جهت، بهتر است برای خرید کفش و کفی های طبی اقدام کرده و هر کفشی نپوشید. اگر به مراکز ساخت کفش و کفی طبی در کشور، مانند پایار مراجعه کنید، با توجه به شرایطی که پای شما در آن قرار دارد، یک جفت کفش و کفی طبی مخصوص پای دیابتی ساخته شده و در اختیار شما قرار داده می شود. کفش های طبی که در این مرکز ساخته می شود، مشخصات زیر را دارد:

  • این کفش ها در قسمت پنجه، جادار هستند و هیچ گونه فشاری به ناحیه انگشتان و پنجه پا وارد نمی کنند. به خاطر داشته باشید، کفش ها هیچگاه جا باز نمی کنند. کفش های تنگ یکی از بدترین انوع کفش برای دیابتی به شمار می رود.
  • در ساخت این کفش ها از چرم طبیعی استفاده می شود. چرم طبیعی به پا اجازه می دهد که تنفس کند.
  • دیگر مزیتی که در کفش های طبی ساخته شده در پایار به چشم می خورد و افراد دیابتی باید به آن توجه کنند، مناسب بودن اندازه پاشنه در کفش در آنهاست. پاشنه این کفش ها نه خیلی کوتاه است و نه خیلی بلند.
همه چیز در رابطه با نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی

3- بررسی کردن روزانه پاها؛

از دیگر کارهایی که در لیست مربوط به نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی به چشم می خورد، مراقبت کردن از پاها است. به دلیل بیماری دیابت، پاها در معرض خطر قطع عضو قرار دارند و به همین دلیل است که دیابتی ها باید بیش از هر کس دیگری به این اندام خود توجه کرده و آن را به صورت روزانه بررسی کنند. این گروه از بیماران باید پاهای خود را به از نظر وجود هر نوع حساسیت، تورم، بریدگی، قرمزی و یا زخم بررسی کرده و اجازه ندهند که هیچ گونه زخمی در پای آنها باقی بماند.

4- کنترل کردن قند خون؛

دیگر کار مهمی که در مورد نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی باید انجام شود، کنترل روزانه قند خون است. افزایش قند خون، مشکلات زیادی را برای دیابتی ها به وجود می آورد. آنها باید سعی کنند یک رژیم غذایی سالم در پیش گرفته و به صورت مرتب و روزانه قند خون خود را بررسی کنند. کنترل قند مساله بسیار مهمی است که دیابتی ها اصلا نباید نسبت به آن بی توجهی داشته باشند. علاوه بر داشتن یک رژیم غذایی مناسب، بهتر است داروهایی که پزشک شما توصیه کرده نیز مصرف کنید تا مشکلاتی چون قطع عضو شما را تهدید نکند. با این عمل، از اقدام برای ساخت پروتز پا بالای زانو پیشگیری خواهید کرد.

نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی آن را جدی بگیرید

5- جلوگیری از ایجاد آسیب در پاها

یکی دیگر از کارهای مهمی که در جلوگیری از قطع پای دیابتی می بایست انجام شود، جلوگیری از آسیب در پاها است. از جمله کارهایی که ممکن است به پا آسیب بزند می توان به راه رفتن با پاهای برهنه اشاره کرد. این کار باعث ایجاد زخم در دیابتی ها می شود.

6- بررسی کردن قسمت رویی پاها

یک دیابتی، علاوه بر آنکه کف پای خود را بررسی می کند می بایست سطح پاها، رو و میان انگشتان را نیز از نظر وجود تاول، زخم، قرمزی و تورم بررسی کرده و مطمئن شود که هیچ یک از این علائم وجود ندارند. در صورتی که یک دیابتی این علائم و نشان ها را مشاهده کرد می بایست یا خودش در خانه آن را درمان کند و یا بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرد و او را در جریان این موضوع قرار دهد.

7- کنترل وزن

کسی که دیابت دارد برای جلوگیری از قطع پای دیابتی می بایست وزن خود را نیز کنترل کند و در صورتی که اضافه وزن دارد می بایست آن را کاهش دهد. بالا بودن وزن باعث افزایش فشار به پاها شده و ایجاد تاول و بریدگی می شود. اگر روش درست و اصولی کاهش وزن را نمی دانید خوب است به متخصصان مراجعه کنید و همیشه با انتخاب بهترین انگشت برای تست قند خون، قند خون روزانه تان را اندازه گیری کنید.

روش های جلوگیری از قطع پای دیابتی

8-ورزش کردن

یکی دیگر از کارهایی که می توان برای جلوگیری از قطع پای دیابتی انجام داد ورزش کردن است. با ورزش کردن می توانید به چندین هدف برسید. یکی از هدف هایی که با ورزش کردن محقق می شود افزایش جریان خون در بدن است. از دیگر اهداف می توان به کاهش و کنترل وزن اشاره کرد. افراد برای ورزش کردن، یا می توانند به سالن های ورزشی مراجعه کنند و یا به انجام برخی ورزش های ساده همچون پیاده روی مشغول شوند. متخصصان اعتقاد دارند که روزانه 30 دقیقه پیاده روی می تواند جلوی قطع پا در افراد دیابتی را بگیرد.

9- مصرف داروهای تجویز شده

وقتی یک فرد به بیماری دیابت مبتلا می شوند برای آنکه جلوی افزایش و یا کاهش قند خون خود را بگیرد می بایست دارو مصرف کند. این دارو با توجه به نوع بیماری و شدت آن در افراد مختلف متفاوت بوده و می تواند قرص و یا آمپول باشد. بهتر است کسانی که دیابت دارند مطابق با توصیه های پزشک خود داروها را مصرف کنند و از اینکه به صورت خودسرانه، دارویی را قطع کنند و یا دز مصرفی آن را افزایش دهند خودداری کنند. این، یکی از بدترین و اشتباه ترین کارهایی است که یک دیابتی ممکن است انجام دهد.

نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی، آن را جدی بگیرید

با علائم قطع پای دیابتی آشنا شوید!؟

یکی دیگر از کارهای مهمی که می توان آن را نیز در لیست پاسخ های مربوط به نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی قرار داد، آشنایی با علائم قطع پای دیابتی است. اگر دیابتی ها با این علائم آشنا باشند، خیلی سریع برای درمان آن اقدام کرده و اجازه نمی دهند که وخامت اوضاع، شدت یافته و آنها مجبور به اقدام برای ساخت و پرداخت قیمت پروتز پا بالای زانو شوند. اگر دیابت دارید، حواستان به علائمی که در ادامه ذکر می کنیم باشد:

  • ایجاد تاول در پا؛
  • متورم شدن و سرخ شدن پاها؛
  • احساس کردن گرما و حرارت در یک نقطه خاص از پا؛
  • ایجاد زخم های باز در پا؛
  • خونریزی از زخم ها؛
  • احساس درد در پا؛
  • تغییر رنگ پیدا کردن پوست؛
  • استشمام بوی بد از پاها؛
  • خوب نشدن زخم ها حتی بعد از گذشت 2 هفته؛
  • بروز زخم های عمیق در پاها؛
  • به وجود آمدن برجستگی ها و لکه های تیره در کف پا؛

برای آنکه بتوانید در نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی به درستی عمل کنید، باید به محض مشاهده هر یک از نشانه های که در بالا اشاره کردیم، به پزشک مراجعه کرده و از او برای درمان، کمک بخواهید.

آشنایی با نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی

درد قطع پا در افراد دیابتی چگونه است؟

درد قطع پا، چه در افراد دیابتی و چه در کسانی که به علت دیگری مجبور می شوند تحت عمل جراحی قطع عضو قرار بگیرند، زیاد است و یکی از نکاتی که بیمار بعد از آشنایی با نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی باید در مورد آن بداند، کنترل این درد است. یکی از دردهای شایع در کسانی که قطع عضو شده اند، درد فانتوم است. این درد، از ناحیه عضوی حس می شود که قطع شده و دیگر وجود ندارد. در گذشته تصور بر این بود که این درد از یک مشکل شناختی ناشی می شود اما تحقیقات نشان می دهند که احساس درد، یک احساس واقعی است و در مغز و نخاع فرد درگیر با قطع عضو ایجاد می شود.

موضوعی که این گروه باید به آن دقت داشته باشند این است که علت این درد هنوز مشخص نیست و ضمنا، این درد با این حس که هنوز اندام قطع شده وجود دارد، تفاوت می کند. برخی ها بعد از گذشت مدتی، درد فانتوم یا خیالی شان درمان می شود اما برای برخی دیگر از کسانی که این درد را تجربه می کنند، ممکن است چالش ها و مشکلات زیادی به وجود آید. در این مواقع، بیمار به کمک پزشک خود می تواند کاری کند که این درد را کمتر حس کند. کنار آمدن با این حس، هم به اندازه آشنایی با نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی اهمیت دارد.

چرا اشنایی با نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی مهم است؟

کفش های طبی، در جلوگیری از قطع پای دیابتی چه اهمیتی دارند؟

کسانی که دیابت دارند، چنانچه به بیماری نوروپاتی دیابتی مبتلا شده اند، برای آنکه بتوانند موثرترین کارها را جهت جلوگیری از قطع پای دیابتی انجام دهند می بایست به کفشی که می پوشند توجه زیادی داشته باشند. کفش ها یکی از مهم ترین لوازم و ابزار برای نگهداری از پاها به شمار می روند. اگر یک دیابتی کفش هایی را بپوشد که مشخصات زیر را دارد می تواند جلوی قطع عضو خود را بگیرد:

  • کفش هایی که دیابتی ها می پوشند، راحت هستند.
  • این کفش ها پنجه پهنی دارند و به همین دلیل، انگشت ها به هم فشرده نمی شوند. کفش های تنگ مناسب پای فردی که به دیابت مبتلا شده است، نیست.
  • کفش های مناسب یک فرد دیابتی، نوک تیز نیست و پاشنه خیلی زیادی ندارد.
  • این کفش ها، به وسیله ی چسب، بند و یا قلاب، تنگ و گشاد می شود.
  • در کفش یک فرد دیابتی هوا جریان دارد و پاهایش در آن عرق نمی کند.
  • کفش های مخصوص یک فرد دیابتی از چرم، جیر یا کرباس ساخته می شود و پلاستیکی نیستند.
  • کفی که این بیماران در کفش خود قرار می دهند، طبی است و شرایط خوبی برای پای آنها ایجاد می کند.
کفش های طبی، در نحوه جلوگیری از قطع پای دیابتی چه اهمیتی دارند؟

آیا همه دیابتی ها می بایست برای جلوگیری از قطع پای دیابتی اقدامی انجام دهند؟

در سال هایی که چندان دور هم نیستند، نبود روش های مناسب برای درمان زخم های دیابتی باعث شده بود که بسیاری از دیابتی ها نگران قطع عضو باشند. با گذشت سال ها و با وجود پیشرفت هایی که در حوزه درمان زخم های دیابتی ها صورت گرفته است این نگرانی به میزان زیادی کاهش پیدا کرده و امروزه با روش هایی که برای درمان زخم ها کشف شده است خیلی راحت تر می توان در جهت جلوگیری از قطع پای دیابتی اقدام انجام داد و دیگر لازم نیست که دیابتی ها نگران زیادی از بابت این مساله داشته باشند.

امروزه، کلینیک هایی تحت عنوان کلینیک های درمان زخم در کشور فعالیت خود را شروع کرده اند که به دیابتی ها کمک می کنند تا بتوانند زخم های ایجاد شده در اثر این بیماری را در اسرع وقت و با کمترین عارضه درمان کنند. با مراجعه به این کلینیک ها می توان در جهت مراقبت از پاها و درمان زخم ها قدم موثر و مثبتی برداشت. متخصصان و کارشناسان این کلینیک ها با روش های بروز و جدید می توانند در درمان زخم ها دیابتی به آنها کمک کنند.

کلام آخر

جلوگیری از قطع پای دیابتی، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. امیدواریم با توجه به نکاتی که اشاره کردیم متوجه شده باشید که برای حفاظت از پای خود می بایست چه کارهایی را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *