بیماری مورتون نوروما چیست؟ (علت و علائم و درمان)

علت ابتلا به بیماری مورتون نوروما (علائم مورتون نوروما)

مورتون نوروما، عارضه ای است که شاید شما نیز در طول زندگی خود با آن رو به رو شده باشید. علائم مورتون نوروما، علت و روش های تشخیص و درمان و… از موضوعاتی است که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت. پیشنهاد ما این است که تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و اطلاعات مفید این مقاله را از دست ندهید!

 

از بیماری مورتون نوروما چه می دانید؟

مورتون نوروما، تورمی است که در امتداد عصب پا ایجاد می شود. این عصب وظیفه انتقال احساس را بر عهده دارد و تورمی که برای آن ایجاد می شود، خوش خیم و غیر سرطانی است. وقتی تورم این عصب آغاز می گردد، رباط ها و استخوان ها به اعصاب فشار زیادی وارد می کنند و این باعث افزایش التهاب خواهد شد؛ اینجاست که سوزن سوزن شدن، بی حسی و سوزش در محل ایجاد می شود و علائم مورتون نوروما خود را نشان می دهد.

تورمی که از آن صحبت می کنیم، معمولاً بین انگشتان سوم و چهارم یا در موارد نادر بین انگشتان دوم و سوم پدید می آید و در بین خانم ها رایج تر است. دلیل آن شاید پوشیدن کفش های پنجه باریک و پاشنه بلند باشد. پدیدار شدن مورتون نوروما در دو پا، نادر است و غالباً یک پا را درگیر می کند.

جالب است بدانید که علائم مورتون نوروما، گاه تنها زمانی که روی دو پای خود می ایستید، آشکار می شود و خود به خود از بین می رود. در 80 درصد موارد، درمان های محافظه کار برای بیماران جواب می دهد و تعداد کمی از بیماران به جراحی نیازمند هستند. نوروم جلوی پا یا نوروم کف پا، نام های دیگر مورتون نوروما هستند.

 

علت ابتلا به بیماری مورتون نوروما

احتمالاً بسیاری از شما دوست دارید بدانید علت بروز مورتون نوروما چیست و چگونه می توان با دور شدن از عوامل خطرساز این عارضه، ریسک ابتلا به نورومای مورتون را کاهش داد؟

همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم، فشردگی و تحریک مزمن عصب، عامل ایجاد نورومای مورتون است. بنابراین هر عاملی که موجب فشار و یا خمیدگی انگشتان شود، ریسک بروز این عارضه را افزایش می دهد.

عواملی که باعث ابتلا به نورومای مورتون می شود:

  • پوشیدن کفش نامناسب: استفاده از کفش های تنگ و پاشنه بلند، موجب افزایش فشار به عصب و بافت های پا می شود.
  • برخی آسیب ها: شکستگی و دیگر آسیب هایی که به کف پا وارد می شود، فشار بر روی الیاف عصبی را افزایش داده و موجب بروز علائم مورتون نوروما خواهند شد.
  • بدفرمی آناتومی کف پا: مشکلات ساختاری پا که مواردی نظیر صافی کف پا، انگشت چکشی، قوس بیش از حد کف پا، پینه و… را شامل می شود، ممکن است شکل کف پا را تغییر دهند و فشار زیادی را به سینه پا و انگشتان وارد نمایند.
  • انجام برخی ورزش ها: برخی از ورزش ها، فشار زیادی به سینه پا وارد می کنند؛ ورزش هایی مانند رقص، پرش، دو، تنیس و… از جمله این ورزش ها هستند که موجب پدیدار شدن علائم مورتون نوروما می شوند. البته شاید برای شما هم جالب باشد بدانید برخی از ورزشکاران فعال در رشته هایی مانند صخره نوردی، اسکی و اسکیت روی یخ نیز گاه با عارضه نورومای مورتون رو به رو می شوند که دلیل آن الزام آن ها به پوشیدن کفش های بسیار تنگ است. این کفش ها فشار بر روی الیاف عصبی پا را افزایش می دهند.

همانطور که می دانید، گاه بیش از یک عامل در ایجاد عارضه نورومای مورتون دخیل است. در این صورت، فرایند درمان کمی پیچیده تر خواهد شد. با این حال به بیماران توصیه می کنیم که با یک برنامه درمانی صحیح و مناسب، نشانه های نورومای مورتون را از بین ببرند و سلامت را به پای خود بازگردانند.

 

علائم مورتون نوروما کدامند؟

اگر می خواهید بدانید که علائم مورتون نوروما چیست این قسمت را از دست ندهید. در این بخش به نشانه های این عارضه اشاره خواهیم کرد تا در صورت مشاهده آن، با اطمینان بیشتری به پزشک مراجعه کرده و روند درمانی خود را آغاز نمایید.

مهم ترین علائم مورتون نوروما:

  • درد: درد از نشانه های اصلی مورتون نوروما است. این درد متناوب است و معمولاً در یک دوره زمانی به صورت هفته ای دوبار اتفاق می افتد. احتمالاً پس از آن دیگر علائمی را مشاهده نخواهید کرد. با گذشت یکسال و با تحریک عصب آسیب دیده، مجدداً این دردهای مکرر بازمی گردد. از ویژگی های مهم این درد، متناوب بودن آن است. به طوری که با ایستادن، پیاده روی، پوشیدن کفش نامناسب، دویدن و… بدتر می شود. همچنین این درد، از قسمت کروی به سمت پنجه کشیده می شود و به لمس دردناک خواهد بود.
  • بی حسی و یا احساس سوزن سوزن شدن: بیماران، معمولاً در ناحیه آسیب دیده، سوزش، تیر کشیدن و سوزن سوزن شدن را تجربه می کنند. احساس سوزن سوزن شدن، در واقع مشابه گزگز کردن است.
  • حسی مشابه با ایستادن بر روی یک قلوه سنگ: بیماران احساس می کنند با کفشی که در آن سنگریزه ای در آن وجود دارد، راه می روند.
از بیماری مورتون نوروما چه می دانید (علائم مورتون نوروما)

درمان خانگی مورتون نوروما و از بین بردن علائم مورتون نوروما چیست؟

علاوه بر همه روش های درمانی که برای این عارضه بیان کردیم، لازم است به برخی از روش های درمان خانگی مورتون نوروما نیز اشاراتی داشته باشیم. قطعا عمل کردن به این شکل می تواند روند درمان را بهبود ببخشد. این روش ها به شرح زیرند:

  • ماساژ دادن پا و انگشتانی که تحت آسیب قرار گرفته اند یکی از بهترین روش ها برای درمان علائم مورتون نوروما هستند.
  • قرار دادن بسته های یخ در محلی که آسیب دیده است، دیگر روش درمانی مناسب برای مورتون نوروما در خانه است.
  • خوب است یک بالشتک که می تواند قوس پای شما را پشتیبانی کند، تهیه کرده و از آن استفاده کنید. این بالشتک می تواند فشار عصبی پای شما را کاهش دهد.
  • برخی داروهای مسکن که معمولا داروخانه ها آنها را بدون نسخه عرضه می کنند، دیگر روش خانگی برای درمان این عارضه به شمار می رود.
  • سعی کنید وقتی فعالیت می کنید، مدت زمانی را نیز به استراحت اختصاص دهید و فشار زیادی به پا وارد نیاورید.
  • در صورتی که اضافه وزن دارید و چاق هستید، خوب است اقدامی برای کاهش وزن انجام داده و وزن خود را به حالت ایده آل و متناسب با سن خود نزدیک کنید.

اگر به هر یک از روش هایی که در بالا نام بردیم عمل کنید، حرکت های مثبتی در جهت درمان این عارضه برداشته اید.

درمان خانگی مورتون نوروما و از بین بردن علائم مورتون نوروما چیست؟

تشخیص مورتون نوروما

وقتی بیماران با مشاهده علائم مورتون نوروما به پزشک مراجعه می کنند، مراحل مختلفی برای تشخیص قطعی بیماری در آن ها طی می شود. نخستین مرحله، ارزیابی فیزیکی است. پزشک که با مشاهده وضعیت بیمار، احتمال داده که این عارضه، مورتون نوروما است، سوالاتی درباره کفش های بیمار، سابقه پزشکی، آسیب های پای او، سابقه مشکلات عصبی، تاریخچه آرتروز و… از او می پرسد تا با اطمینان بیشتری در این باره اظهار نظر نماید.

در وهله دوم، نوبت به معاینه پای بیمار می رسد که به منظور تائید تشخیص صورت می پذیرد. پزشک، در فرایند معاینه، به دنبال نقاطی می گردد که دچار محدودیت حرکت شده اند و یا بی حس، متورم و حساس به نظر می رسند. برخی مواقع، لبه بین انگشتان آسیب دیده را بررسی می کند تا متوجه بی حسی آن شود. در صورتی که پزشک با معاینه متوجه شود که درد در چند ناحیه از پا است و نشانه های بی حسی و درد، در انگشتان دوم، سوم و چهارم به چشم می خورد، در تشخیص خود مبنی بر مورتون نوروما تردید کرده و احتمال می دهد که مفاصل پا دچار التهاب شده اند.

بسیاری از پزشکان، معاینه را برای تشخیص بیماری مورتون نوروما، کافی می دانند و لزومی به انجام آزمایشات بیشتر و دقیق تر نمی بینند. با این حال در مواردی شاهد آن هستیم که پزشک، از بیمار می خواهد نتیجه آزمایشات تصویربرداری را نیز به او نشان دهد. هدف از این اقدام، حصول اطمینان از نبود شکستگی های تنشی استخوانی است. چنانچه تشخیص پزشک باز هم با تردید همراه باشد، باید تصویربرداری مغناطیسی یا همان ام آر آی از پا انجام شود.

درمان مورتون نوروما

همه چیز بستگی به شدت علائم مورتون نوروما دارد. پزشک با بررسی های دقیقی که انجام می دهد، متوجه می شود که کدامین روش درمانی، برای بهبود وضعیت بیمار مناسب تر است و همان را تجویز خواهد کرد. مسلماً پزشک، در وهله اول به دنبال روش های غیر جراحی برای درمان این عارضه است.

روش های درمانی مورتون نوروما:

  • استراحت کردن
  • گرمادرمانی و سرمادرمانی
  • تزریق کردن کورتون در محل آسیب
  • پوشیدن کفش های مناسب و استاندارد
  • برداشتن نوروما و بی حس کردن انگشت برای همیشه
  • مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب نظیر ایبوپروفن
  • جراحی که با هدف قطع لیگامان های وصل کننده استخوان های دو طرف عصب انجام می شود.
  • استفاده از پدها و کفی های داخل کفش ( این ارتزها، فشار روی عصب های درگیر را کاهش می دهند.)
درمان علائم مورتون نوروما با ورزش

درمان علائم مورتون نوروما با ورزش؛ کدام ورزش برای مورتون نوروما خوب است؟

کسی که علائم مورتون نوروما را مشاهده می کند و پزشک نیز تشخیص داده است که او این مشکل را دارد، بهتر است تا جایی که برایش امکان پذیر است، از انجام برخی فعالیت های شدید خودداری کند. این افراد می بایست استراحت کردن را یکی از اولویت های خود قرار دهند.

بعد از استراحت کردن، می توان کارهای دیگری نیز انجام داد که به بهبود این علائم کمک می کند. برای مثال، بهترین ورزش برای مورتون نوروما، ورزشی است که در آن، برخی تمرینات کششی و تقویتی وجود داشته باشد. انجام هر یک از این تمرینات به فرد کمک می کند تا قدرت پای او افزایش پیدا کرده و علائم به مرور زمان کاهش یابد.

اگر بتوانید ورزش های کششی برای ناحیه تاندول آشیل و فاشیا، و همین طور ساق پا انجام دهید، برای تان بسیار خوب است. موضوع بسیار مهمی که در زمان شروع تمرینات باید به آن توجه و دقت داشته باشید، سبک کار کردن است. سعی کنید بدون شتاب زدگی و عجله برای درمان، همه تمرین های ورزشی که پزشک به شما توصیه کرده است، انجام دهید و شرایط را برای بروز مجدد التهاب فراهم نکنید.

 

یکی از بهترین ورزش ها برای درمان علائم مورتون نوروما، کشش است. این عمل می تواند استرس هایی که به عصب نورون وارد شده است، کاهش بدهد. این کشش باید حداقل به مدت 10 ثانیه انجام شود تا بتوان بهترین نتیجه را از آن دریافت کرد. بهتر است برای انجام ورزش های مناسب این بیماری به شکل زیر عمل کنید:

  • بهتر است با یک دست خود پاشنه پا را گرفته و دست دیگر را زیر قسمت توپی کف پا و انگشت ها بگذارید. سپس، می بایست انگشتان و جلوی کف پا را به سمت عقب کشش دهید.
  • در مقابل یک دیوار قرار بگیرید و پاها را به اندازه عرض شانه خود باز کنید. دستان تان را باز کرده و در مقابل شانه روی دیوار قرار دهید. در همین حالت، پای راست را عقب تر گذاشته و سعی کنید آن را به اندازه 2 یا 3 طول پا، در پشت پای چپ بگذارید. پاشنه پاها را روی زمین قرار داده و در حالی که زانوها را خم کرده اید به سمت دیوار متمایل شوید.
  • اگر یک بطری و یا هر شیء دیگری که گرد باشد نیز زیر پای خود قرار دهید و پا را روی آن بغلطانید، می توانید به بهبود علائم مورتون نوروما کمک کنید.
درمان مورتون نوروما (علائم مورتون نوروما)

جراحی مورتون نوروما به چه شکل علائم مورتون نوروما را از بین میبرد؟

کسانی که با برخی روش های ساده و غیر جراحی علائم مورتون نوروما در آنها از بین نمی برود، مجبورند برای انجام عمل جراحی اقدام کنند. این عمل یکی از موفقیت آمیزترین اعمال جراحی در دنیاست و طی آن، قسمت کوچکی از عصبی برداشته می شود که باعث شده است فرد درد زیادی را حس کند. در این عمل، یک برش بسیار کوچک در قسمت بالایی پا یا بر کف پا ایجاد می کنند. عصب برداشته شده باعث می شود که فرد دچار بی حسی دائمی و همیشگی پوست خود در ناحیه انگشتان آسیب دیده اش شود که اصلا جای نگرانی ندارد و معمولا مشکلی را برای فرد ایجاد نمی کند.

درست است که این عمل در اغلب موارد با موفقیت زیادی همراه بوده، اما ممکن است خطرات و عوارضی نیز داشته باشد. مثلا، یکی از عوارضی که انجام این عمل جراحی ممکن است به وجود آورد، عفونت است. گاهی اوقات بنا به دلایل مختلف، در ناحیه برش داده شده عفونت ایجاد می شود.

عارضه دیگری که ممکن است در اثر جراحی مورتون نوروما اتفاق افتد، باقی ماندن مقداری از بافت عصب است. از آنجایی که عصب ایجاد کننده درد به صورت کامل برداشته نشده است، فرد با نورومای دردناک دیگری درگیر می شود.

جراحی مورتون نوروما به چه شکل علائم مورتون نوروما را از بین میبرد؟

چگونه با تعویض کفش، می توان به درمان مورتون نوروما کمک کرد؟

شاید ساده به نظر برسد ولی این یک واقعیت است که یک کفش مناسب و ایده آل، می تواند بسیاری از علائم مورتون نوروما را بهبود بخشد. منظورمان از کفش مناسب، کفشی است که پاشنه های آن استاندارد است (یعنی ارتفاع پاشنه کمتر از دو سانتی متر است.) و سرپنجه های پهنی دارد. این کفش، فضای زیادی برای حرکت انگشتان پا دارد و می توان اندازه بند آن را تنظیم کرد.

توجه به کفی کفشی که به عنوان یک پای پوش ایده آل برگزیده اید، اهمیت زیادی دارد. بهترین نوع از کفی، جاذب شوک و دارای ضخامت زیادی است. چنین کفی، فشار زیادی بر کف پا وارد نخواهد کرد. کفش طبی و کفی طبی، هر دو در زمره کاربردی ترین ارتزها دسته بندی می شوند. چنین محصولاتی به صورت پیش فرض ارائه می شوند و نیز کلینیک های ارتوپدی، اقدام به ساخت آن ها متناسب با سایز بیماران خواهند کرد.

آیا می توان از بروز علائم مورتون نوروما پیشگیری کرد؟

آیا می توان از بروز علائم مورتون نوروما پیشگیری کرد؟

خیلی اوقات و به خصوص وقتی که صحبت از بیماری های مختلف به میان می آید پیشگیری کردن، هم با تبعات و عوارض کمتری همراه است و هم از نظر نتیجه بخش بودن، بیشتر مورد توجه است. در مورد بروز علائم مورتون نوروما نیز همین قضیه صادق است. افراد می توانند با انجام برخی کارها از بروز این مساله پیشگیری کنند و نگران عوارض روش های درمان و مشکلاتی که ممکن است در آینده برای آنها ایجاد شود، نباشند.

شاید راه و روش قطعی برای پیشگیری از مورتون نوروما وجود نداشته باشد اما می توان برخی کارهای کمک کننده را انجام داد. یکی از موضوعاتی که افراد باید به آن توجه و دقت داشته باشند، پوشیدن کفش های راحت است. کفش های راحت و کفش هایی که پاشنه آنها خیلی بلند نیست و به بیان دیگر کفشی با پاشنه نرمال هستند، از جمله کارهای پر فایده برای جلوگیری از بیماری مورتون نوروما به شمار می رود. اگر عادت ندارید چنین کفش هایی را بپوشید می بایست منتظر مشکلات و عوارض زیادی باشید. دوستانه از شما خواهش می کنیم نه تنها برای جلوگیری از این عارضه، بلکه برای ایجاد شرایطی راحت در پا کفشی را تهیه کنید که فضای آن برای فعالیت و تحرک انگشتان پا به اندازه کافی باشد.

جمع بندی

خب؛ به انتهای مقاله رسیدیم. امیدواریم اطلاعاتی که در این مقاله به شما خوانندگان عزیز ارائه شد، مفید بوده باشد. هدف ما از گردآوری آنچه خواندید، این بود که شما را با علائم مورتون نوروما آشنا کنیم و ضمن معرفی هرچه بهتر این عارضه، از روش های تشخیص و درمان آن برای شما صحبت کنیم.

همانطور که در بخش گذشته نیز گفتیم، استفاده از کفش و کفی مناسب که هر دو به عنوان یک ارتز شناخته می شوند، تاثیر زیادی در درمان مورتون نوروما دارد. شما می توانید برای دریافت خدمات ارتز به کلینیک ارتوپدی فنی پایار اعتماد کنید. پس فرصت را از دست ندهید و هم اینک با ما تماس بگیرید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *