انگشت ماشه ای چیست؟⭐ و چگونه درمان می شود؟

انگشت ماشه ای چیست

به خمیدگی انگشت دست، انگشت ماشه ای گفته می شود. البته منظور خمیدگی ای است که ماندگار باشد. انگشت ماشه ای، مشکل چندان متداولی نیست؛ با این حال بد نیست که با این بیماری آشنا شوید، علائم آن را بشناسید، روش های تشخیص و درمان آن را بدانید و… این آگاهی شاید در آینده به کار شما بیاید. مطالبی که در این مقاله ارائه شده، به آشنایی هرچه بهتر شما با این عارضه، کمک خواهد کرد. پس حتماً آن را تا انتها بخوانید و در نهایت نظرات خود را با ما در میان بگذارید. شاید مقاله “قیمت پروتز انگشت قطع شده” به درتان بخورد؛ آن را نیز مطالعه کنید.

انگشت ماشه ای چیست؟

چشمان خود را ببندید و تصور کنید یک تفنگ در دست دارید و انگشت خود را روی ماشه نگه داشته اید. حالت انگشت شما چگونه است؟ اگر یک انگشت مدت زمان طولانی در این وضعیت قرار گیرد، به عنوان عارضه انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر شناخته می شود. در این وضعیت، یکی از انگشتان دست خم شده و در همان حالت باقی می ماند.

قبل از هرچیز باید بدانید که عارضه انگشت ماشه ای (trigger finger) با شصت ماشه ای (trigger thumb) شباهت زیادی دارد. گاه دو عارضه همزمان اتفاق می افتد و درد شدیدی را برای بیماران ایجاد می کند. البته به غیر از درد، محدودیت حرکتی نیز از پیامدهای این بیماری است. در موارد شدید بیماری، انگشت قفل شده و فرد به هیچ عنوان قادر به تکان دادن آن نخواهد بود. اما تریگر فینگر چگونه ایجاد می شود؟

می دانیم که تاندون ها شبیه یک طناب، مفاصل را به استخوان ها وصل می کنند. در اطراف هر تاندون، یک پوشش محافظتی وجود دارد که ممکن است حساس شده و تحریک گردد. انگشت ماشه ای، ناشی از التهاب رویه ای بوده که تاندون ها را در بر گرفته است. برای کسانی که با مشکل تریگر فینگر دست و پنجه نرم می کنند، خم و راست کردن و حرکت دادن نرم و روان انگشت، بسیار سخت می شود. در صورتی که بیمار احساس کند انگشت بیش از حد ملتهب شده و داغ به نظر می رسد، باید فوراً به پزشک مراجعه نماید؛ چراکه این علائم، هشدار عفونت انگشت است.

علائم انگشت ماشه ای

عارضه انگشت ماشه ای گاه با علائم شدید و گاه با نشانه های خفیف بروز می یابد. البته علائم تریگر فینگر، در همه بیماران یکسان نیست. با این حال در این قسمت با برخی از علائم مشترک این بیماری آشنا خواهیم شد.

اگر نمی دانید علائم انگشت ماشه ای چیست، این قسمت را با دقت بیشتری مطالعه کنید:

  • در قسمت گره انگشت برآمدگی وجود دارد و درد می کند.
  • انگشت شما در حالت خمیده قفل شده و قادر به راست کردن آن نیستید.
  • در طول روز به ویژه هنگام صبح، انگشت شما خشک و سفت خواهد شد.
  • انگشتی که در حالت خمیدگی قفل شده، به صورت ناگهانی راست می شود.
  • وقتی انگشت خود را حرکت می دهید، صدای ترق و تروق یا ترق ترق ایجاد می شود.

سوال پر تکراری که بسیاری می پرسند این است که انگشت ماشه ای، کدام انگشت دست را درگیر می کند؟ و یا اینکه انگشتان کدام دست، بیشتر در معرض ماشه ای شدن هستند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت این عارضه، ممکن است برای هر یک از انگشتان رخ دهد. گاه حتی چند انگشت در هر دو دست با این آسیب رو به رو می شوند.

قفل شدن انگشتان دست، غالباً صبح ها رخ می دهد. معمولاً وقتی سعی می کنید انگشتتان را راست کنید و یا شی ای را در دست بگیرید، متوجه قفل بودن آن خواهید شد.

عوامل زمینه ساز بروز انگشت ماشه ای

علت انگشت ماشه ای؛ مهمترین دلیل ایجاد انگشت ماشه ای چیست؟

عارضه تریگر فینگر، مانند بسیاری دیگر از بیماری ها، ممکن است برای هر کدام از ما پیش آید. با این حال برخی از افراد، ریسک بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.

گفته می شود که با افزایش سن، خطر ابتلا به انگشت ماشه ای نیز افزایش می یابد. البته برخی پزشکان معتقدند که تریگر فینگر، از حرکت مکرر انگشت در هنگام برداشتن یک شی ناشی می شود. در بیانی دقیق تر، وقتی انگشتان دست، برای گرفتن چیزی مکرراً خم می شود، تاندون ها و غلافی که در اطراف آن است تحریک شده و این حساسیت باعث ایجاد ضخامت و شکل گرفتن گره در انگشت خواهد شد. بنابراین وقتی تاندون، دست را حرکت می دهد، گره با لبه های غلاف تماس پیدا کرده و در واقع به آن ها گیر می کند. با ایجاد فشار بر روی دست و برگشتن گره به زیر رباط، بیمار احساس درد خواهد کرد.

عوامل زمینه ساز بروز انگشت ماشه ای:

  • شواهد بیانگر آن است که شیوع تریگر فینگر در زنان بیش از مردان است.
  • یکی از عوارض جراحی سندرم تونل کارپال برای بیماران، انگشت ماشه ای است. این عارضه معمولاً شش ماه پس از عمل رخ می دهد.
  • اگر با شغلی سروکار دارید که به تبع آن مجبورید مکرراً اشیاء را به دست بگیرید و آن ها را محکم نگه دارید، بدانید که در خطر ابتلا به تریگر فینگر هستید!
  • اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید و از مشکلاتی نظیر روماتیسم مفصلی، نقرس یا آرتروز رنج می برید، ریسک بروز این بیماری در شما افزایش می یابد. توجه داشته باشید که مبتلایان به دیابت، بیش از دیگران در خطر این عارضه هستند.

تشخیص انگشت ماشه ای

پزشک برای تشخیص تریگر فینگر، در ابتدا به بررسی علائم بیمار می پردازد. این بیماری، با ارزیابی انگشت و به شکل بالینی قابل تشخیص خواهد بود. اما اگر پزشک، در فرایندهای اولیه، قادر به تشخیص انگشت شیشه ای نباشد، از بیمار می خواهد که سایر مراحل تست را انجام دهد.

اما پزشک چگونه می تواند با معاینه بیمار، این عارضه را تشخیص دهد؟ در وهله اول، بیمار انگشت خود را باز و بسته می کند، میزان نرمی حرکات و نواحی درد از سوی پزشک، مورد بررسی قرار می گیرد. یکی از مهم ترین علائمی که با مشاهده آن، تشخیص تریگر فینگر آسان می شود، لمس دست بیمار به منظور یافتن برآمدگی است. چنانچه برآمدگی قابل لمس باشد و با حرکت دادن انگشت جابجا شود، پزشک یک قدم به تشخیص قطعی انگشت ماشه ای نزدیک تر خواهد شد.

درمان انگشت ماشه ای

حال که می دانید انگشت ماشه ای چیست، می بایست در مورد روش های درمانی آن نیز صحبت کنیم. برای درمان انگشت ماشه ای، روش های مختلفی وجود دارد. بگذارید در ابتدا به بیان درمان های خانگی تریگر فینگر بپردازیم. اولین روش درمانی ورزش کردن و انجام تمریناتی است که به بهبود این عارضه کمک می کند. سرما و گرما درمانی در کنار استفاده از داروهای ضد التهاب، دو شیوه دیگر هستند که بیماران مبتلا به این عارضه، می توانند آن را امتحان کنند. برخی افراد استفاده از انگشت بند (بریس) را به هر روش دیگری ترجیح می دهند. انگشت بند، ابزار ساده ای است که روند بهبودی بیماران را تسریع می بخشد؛ پس استفاده از آن خالی از لطف نیست.

اگر این درمان های ساده موثر واقع نشود، پزشک تزریق داروی ضد التهاب، داخل انگشت بیمار را آغاز خواهد کرد. داروهای کورتونی، از التهاب می کاهند و حرکت تاندون ها را روان می کنند. تزریق استروئید، از متداول ترین روش های درمانی برای رفع انگشت ماشه ای است که برای برخی از بیماران یک بار و برای برخی دیگر دوبار انجام می شود. تجربه نشان داده که تاثیر این روش، برای بیماران دیابتی کمتر است.

کسانی که درد زیادی را تجربه می کنند، می توانند از داروهای مسکن نظیر ایبوپروفن و ناپروکسن استفاده کنند. مصرف این داروها، درد را تسکین می دهد اما در روند بهبودی تاثیری ندارد.

علت و درمان انگشت ماشه ای

آیا در مورد درمان های غیر جراحی انگشت ماشه ای چیزی می دانید؟

علاوه بر تمام روش هایی که در فوق اشاره کردیم، روش های درمانی دیگری نیز برای درمان این عارضه پیشنهاد می شود. برخی از این روش ها به شرح زیر هستند:

1- استراحت کردن

یکی از روش هایی که به درمان این عارضه کمک زیادی می کند، استراحت کردن است. استراحت در این عارضه به معنای استراحت مطلق نیست و در واقع منظور ما، انجام ندادن برخی فعالیت ها به کمک انگشتی است که به عارضه انگشت ماشه ای دچار شده است. تا مدتی از انجام فعالیت هایی چون بلند کردن اجسام، جا به جا کردن آنها، نگه داشتن یک شیء و کارهایی شبیه به این خودداری کنید. اگر رعایت چنین اصولی برایتان سخت است، توصیه می کنیم دستکش های بالشتک دار محافظتی خریداری کرده و استفاده کنید.

2- آتل

دیگر روشی که به شما کمک می کند تا این عارضه را درمان کنید، استفاده از آتل است. اگر پزشک تشخیص دهد که باید به مدت 6 ماه انگشت خود را در آتل نگه دارید، موظفید به آن عمل کنید. این آتل به عضلات انگشت کمک می کند تا استراحت کنند.

3- انجام تمرین های کششی

انجام برخی تمرین های کششی به درمان این عارضه کمک می کند. بهتر است از پزشک خود در مورد این تمرینات سوال کنید؛ او بهتر می تواند شما را راهنمایی کند.

چگونه با ورزش کردن، انگشت ماشه ای را درمان کنیم؟

ورزش کردن، آسان ترین و کم هزینه ترین روش برای بهبود تریگر فینگر است. بسیاری از کسانی که این روش را برای درمان انگشت ماشه ای انتخاب کرده اند، از نتایج به دست آمده شگفت زده شده اند.

اگر نمی دانید بهترین ورزش برای درمان انگشت ماشه ای چیست، این قسمت را با دقت مطالعه کنید:

  • انگشتان دست را به سمت داخل جمع کنید. توجه داشته باشید که انگشتان تنها باید از بند اول خم شوند. حالا یک کش دور آن ها بیاندازید و سعی کنید انگشت ها را در وضعیت تحت فشار باز کنید.
  • انگشتی که دچار آسیب دیدگی شده با انگشت شست بگیرید. همانطور که می بینید که یک دایره تشکیل شده است. انگشتان را به مدت 5 ثانیه در این حالت نگه دارید و سپس به حالت اول برگردانید. این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.
  • آیا می دانستید یا یک توپ تنیس ساده هم می شود تریگر فینگر را بهبود بخشید. می پرسید چگونه؟ به راحتی! کافیست توپ تنیسی را کف دست بگیرید و آن را به مدت 5 ثانیه فشار دهید و رها کنید. این ورزش باید 10 مرتبه در روز تکرار شود.
  • ورشی که در این بخش به شما معرفی می کنیم، نه تنها برای درمان انگشت ماشه ای کاربرد دارد، بلکه با بهره مندی از آن می توان عضله های دور کننده انگشتان را نیز تقویت نمود. برای انجام این حرکت، باید دستتان را کاملاً باز کنید و انگشت ها را با فاصله از یکدیگر نگه دارید. حال انگشتان را جمع کرده و مشت کنید. بهتر است این حرکت چندین بار تکرار شود.
  • دستتان را کاملاً باز کنید و انگشت ها را در وضعیت صاف نگه دارید. همه انگشتان را از بند اول و دوم جمع کرده و آن را به حالت اول بازگردانید. حالا دوباره انگشت ها را خم کنید. توجه داشته باشید که در این مرحله دستتان مشت می شود. حال دست ها را باز کنید. سومین مرحله از این فرایند، به گونه ای انجام می شود که بند اول انگشتان خم نشده و سر همه آن ها در نزدیکی مچ قرار می گیرد.
درمان انگشت ماشه ای

بهبود انگشت ماشه ای با روش درمانی انتشار زیرپوستی و جراحی

چنانچه پزشک تشخیص دهد که روش درمانی انتشار زیرپوستی برای بهبودی بیمار لازم است، این فرایند را با کمک سونوگرافی پیش خواهد برد. او در وهله اول کف دست را بی حس کرده و یک سوزن مقاوم را وارد بافت اطراف تاندون خواهد کرد. وقتی پزشک سوزن را حرکت می دهد، نواحی انقباض یافته که امکان حرکت نرم نداشتند، از هم باز شده و به نرمی حرکت خواهند کرد.

پزشک با استفاده از سونوگرافی، حرکات نوک سوزن در زیر پوست را به درستی مشاهده می کند و بدون آنکه آسیبی به تاندون ها برساند، غلاف های محافظ را از هم باز خواهد کرد.

جراحی؛ آخرین گزینه برای درمان انگشت ماشه ای است. در این روش، جراح برشی کوچک در انگشت ایجاد می کند تا بتواند بخش آسیب دیده غلاف محافظ را قطع نماید. این پروسه در اتاق عمل انجام خواهد شد.

عوارض عمل جراحی انگشت ماشه ای چیست؟

در بالاتر اشاره کردیم، یکی از کارهایی که می توان برای درمان انگشت ماشه ای انجام داد، عمل جراحی است. در مواقعی که سایر روش ها برای درمان این عارضه، موثر نباشد، بهتر است عمل جراحی انجام شود. اما، یکی از مسائلی که ممکن است ذهن برخی بیماران را به خود مشغول کند، عوارض عمل جراحی انگشت ماشه ای است. این عمل نیز به مانند هر عمل دیگری عوارضی دارد که ما در اینجا می خواهیم به آنها اشاره کنیم:

  • عفونت کردن انگشتی که تحت عمل جراحی قرار گرفته است، یکی از عوارض انجام این عمل جراحی است.
  • سفت شدن و یا بروز درد در ناحیه انگشت، دیگر مشکلی است که ممکن است در اثر انجام این جراحی به وجود آید.
  • زخم شدن و یا بروز حساسیت نیز دیگر خطری است که به دلیل انجام این عمل جراحی ممکن است مشاهده شود.
  • اگر پزشکی که جراحی انگشت ماشه ای را انجام می دهد، در کار خود حرفه ای نباشد، ممکن است باعث ایجاد آسیب در عصب ها شود.
  • ریسمان کردن و یا قرار دادن تاندون ها در موقعیتی و وضعیتی اشتباه از دیگر عوارض این عمل است.
  • ورم کردن دست و یا درد در آن نیز می تواند یک عارضه این عمل باشد.
راحت ترین و ساده ترین نرمش انگشت ماشه ای چیست

راحت ترین و ساده ترین نرمش انگشت ماشه ای چیست؟ با چند حرکت ورزشی مناسب برای درمان این عارضه آشنا شوید!؟

به نظر شما، راحت ترین و ساده ترین نرمش انگشت ماشه ای چیست؟ کدام یک از نرمش های مخصوص انگشتان دست می توان به درمان این عارضه کمک کند؟ برخی از مناسب ترین نرمش ها برای درمان انگشت ماشه ای به شرح زیر است:

1- استفاده از کاغذ

اگر هیچ وسیله ای در خانه ندارید، یک تکه کاغذ و یا یک حوله آماده کرده و با آن تمرین کنید. در این تمرین، می بایست کاغذ و یا حوله را در دستی که عارضه انگشت ماشه ای دارد، بگذارید، انگشتان خود را ببندید و سعی کنید چند ثانیه کاغذ و یا حوله را با دست خود نگه دارید و به آن فشار وارد کنید. بعد از گذشت چند ثانیه، کاغذ یا حوله را رها کنید. خوب است روزی 10 بار این تمرین را انجام دهید.

2- کشیدن انگشت

برای درمان انگشت ماشه ای، می توانید دست خود را روی یک سطح صاف قرار دهید. بعد با دست دیگر، انگشت مبتلا شده به عارضه را تا جایی بلند کنید که کشش ملایمی در آن احساس شود. بعد از آن، انگشت را به جای خود برگردانید. سعی کنید، این تمرین را در نهایت آرامش و بدون وارد آوردن فشار اضافی انجام دهید.

3- پِرس کف دست

از دیگر تمرین های مناسب برای درمان و اصلاح انگشت ماشه ای می توان به پرس کف دست اشاره کرد. برای انجام این حرکت می توانید یک شیء کوچک را برداشته و آن را در کف دست نگه دارید. بهتر است در این حالت، شیء را به مدت چند ثانیه فشار دهید و سپس رها کنید. این تمرین به دلیل ایجاد انقباض روی تاندون ها و عضله های انگشت دست، باعث از بین رفتن درد و افزایش محدوده حرکتی آن خواهد شد. اگر پزشک از شما خواسته که این تمرین را انجام دهید، سعی کنید تمرین را مطابق با دستور او انجام دهید تا بیشترین نتیجه را دریافت کنید.

4- برداشتن و بلند کردن اشیاء کوچک

اشیاء کوچکی چون سکه، خودکار، مداد، دکمه، دستمال، سنجاق و اشیاء این چنینی که کوچک هستند و ون زیادی ندارند را از روی زمین و یا میز بلند کنید و آنها را بین انگشت ماشه ای و انگشت شست خود قرار دهید. بعد از آن، اشیاء را در قسمت دیگری از میز بگذارید و این کار را چندین بار انجام دهید. دو بار در روز و هر بار به مدت 5 دقیقه می توانید این تمرین را انجام دهید و اثر خوب آن را مشاهده کنید.

راحت ترین و ساده ترین نرمش انگشت ماشه ای چیست؟ با چند حرکت ورزشی مناسب برای درمان این عارضه آشنا شوید!؟

جمع بندی

این مقاله، برای آشنایی هر چه بیشتر شما با عارضه انگشت ماشه ای آماده شد. امیدواریم که با مطالعه هر بخش از آن به نکات تازه ای دست پیدا کرده باشید. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، آگاهی از عوامل به وجود آورنده بیماری، علائم، روش های تشخیص و درمان و… تریگر فینگر مهمترین گام در پیشگیری و درمان آن است.

کلینیک ارتوپدی فنی پایار، خدمات خود را به صورت ویژه برای بیمارانی که از انگشت ماشه ای رنج می برند، ارائه می نماید. عرضه خدمات ارتز و پروتز در این کلینیک با بهترین قیمت ها انجام می شود و بیماران از این نظر خاطری آسوده دارند.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی با شماره نظام پزشکی ا-پ-۹۷۲ با تخصص ارتوزیست و پروتزیست تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز با بیش از ۲۵۰۰ مراجعه کننده راضی در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز شانه ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *