کیفوز چیست؟⭐ (علت و راه درمان کیفوز بدون جراحی)

کیفوز چیست؟

کیفوز، اختلالی است در ستون فقرات؛ عوارض کیفوز با خمیدگی پشت بدن، خود را نشان می دهد و این وضعیت به مرور تشدید می شود. امروزه با پیشرفت علم پزشکی، روش های متعددی برای درمان این بیماری وجود دارد که هر بیمار بر اساس وضعیت بدنی خود می تواند از آن بهره مند شود. در این مقاله اطلاعاتی درباره علت، علائم و عوارض کیفوز چیست گردآوری شده که مسلماً برای شما مفید خواهد بود. پس با ما همراه باشید.

مقاله “بریس میلواکی چیست و با بریس بوستون چه تفاوتی دارد؟” را نیز حتما مطالعه کنید. ما در این مقاله، این دو نوع بریس را به صورت کامل و جامع مورد بررسی قرار داده ایم.

کیفوز چیست؟

کیفوز یا همان قوز کمر، انحرافی است که در ستون مهره ها پدید می آید. اگر به پشت فردی که به کیفوز مبتلا است نگاه کنید، متوجه می شوید که یک خمیدگی غیر طبیعی دارد. انحنای رو به جلو در کسانی که کیفوز دارند، در ناحیه فوقانی کمر ایجاد می شود و ناهنجاری آن در قالب یک کوهان در پشت فرد، خود را نشان می دهد. به این اختلال قوز کمر گفته شده و در صورتی که شدت آن زیاد باشد، به عنوان پدیده گوژپشتی از آن یاد می شود.

کیفوز در واقع نوعی بد فرمی در ستون فقرات است که البته می توان آن را درمان کرد. البته در بسیاری از موارد، نیازی به درمان کیفوز نیست و این بیماری مشکلات زیادی برای فرد ایجاد نمی کند. درمان این بیماری بستگی به سن افراد دارد؛ کسانی که هنوز رشد آنها کامل نشده، آسانتر درمان می شوند.

از بهترین روش های درمانی کیفوز، انجام ورزش هایی خاص است که مهره های کمر را تقویت کرده و ساختار قامتی را بهبود می بخشد. به علاوه استفاده از بریس کمر، برای درمان عوارض کیفوز موثر خواهد بود.

موارد بسیار شدید بیماری کیفوز، ستون مهره ها را شدیداً تحت تاثیر قرار داده و مشکلات تنفسی برای فرد ایجاد می کند. در چنین مواقعی بیمار با احساس درد در ستون فقرات به پزشک مراجعه می کند و احتمالاً پزشک جراحی را برای کاهش عوارض کیفوز توصیه خواهد کرد.

کیفوز بیشتر نوجوانانی که در آستانه بلوغ هستند را تهدید می کند؛ با این حال هر فرد در هر رده از سن ممکن است با ناهنجاری کیفوز روبرو شود.

دلیل ابتلا به کیفوز چیست؟

کیفوز یک پدیده مادرزادی است از همان ابتدای تولد با افراد همراه است. البته همیشه این طور نیست و گاه علت کیفوز اکتسابی است و فرد در بزرگسالی به آن مبتلا می شود.

علت کیفوز:

  • داشتن مهره شکاف دار
  • ایجاد اختلال در سوخت و ساز بدن
  • ابتلا به برخی از بیماری های عصبی عضلانی
  • بیماری شوئرمن: این بیماری در مردان رایج تر بوده و تاکنون علت این بیماری مشخص نشده است.
  • ابتلا به بیماری استخوان شکننده ( استئوژنز ایمپرفکتا ): بر اثر این بیماری استخوان های افراد با ضربه ای کوچک می شکند.
  • کیفوز وضعیتی: کسانی که به شکل قوز می نشینند، به مرور زمان به کیفوز مبتلا خواهند شد. ابتلا به کیفوز در اثر بد نشستن، با انجام ورزش درمان خواهد شد. این بیماری، علت بسیاری از موارد کیفوز است که در بزرگسالی رخ می دهد و از قضا شایع ترین نوع کیفوز نیز محسوب می شود.

 

علت و درمان و عوارض کیفوز

علائم کیفوز کدام است؟

 تجربه نشان داده که هر کدام از بیماران به کیفوز، تجربه ای متفاوت از علائم آن دارند و این نشانه ها در همه مبتلایان به کیفوز یکسان نیست. با این حال تصمیم گرفته ایم که در این بخش، به شایع ترین علائم کیفوز اشاره نماییم که در اکثر بیماران به چشم می خورد.

نشانه های ابتلا به کیفوز:

  •  وقتی که فرد مبتلا به کیفوز خم می شود، ارتفاع ناحیه فوقانی کمر او از میزان طبیعی بلندتر است.
  • در این مبتلایان، سر نسبت به سایر قسمت های بدن رو به جلو خم شده است.
  • تفاوت ارتفاع دو شانه در فردی که از عوارض کیفوز رنج می برد، وجود دارد.
  • ممکن است آن ها کمردردهای خفیفی را تجربه کنند. البته شدت آن چندان زیاد نیست.
  • در عضلات پشت پا و قسمت ران مبتلایان به کیفوز، کشیدگی وجود دارد.

کیفوز بیماری پنهانی نیست و نمی توان نشانه های بارز آن را در ظاهر نادیده گرفت. اطرافیان فردی که مبتلا به کیفوز بوده، به راحتی وجود ناهنجاری در پشت او را می بینند.

در صورت تشدید بیماری کیفوز، بیماران از بین رفتن حس لامسه را تجربه می کنند و برخی از مشکلات تنفسی از جمله تنگی نفس برای آنها پیش می آید. به علاوه احساس سستی و ضعف در پاهای خود می کنند که این خود نشانه شدت یافتن عوارض کیفوز است.

انواع کیفوز چیست؟

کیفوز انواع مختلفی دارد که سه مورد از مهمترین آن ها به شرح ذیل می باشد:

  • کیفوز مادرزادی: وقتی که شکل یک یا چند مهره متفاوت باشد، کیفوز مادرزادی اتفاق می افتد. این ناهنجاری از زمان تولد با افراد بوده و برخی مواقع با افزایش سن، وضعیت بیماری تشدید می شود. در نوزادانی که با ناهنجاری کیفوز به دنیا می آیند، انحنای متمایل به خارج مهره ها قابل تشخیص است.
  • کیفوز وضعیتی: به این نوع از کیفوز، کیفوز صدری نیز گفته می شود. خمیدگی در این بیماران با زاویه 50 درجه ای همراه است و ستون مهره ای در آن ها وضعیت طبیعی دارد. این بیماران، بدنی منعطف دارند و به همین دلیل گفته می شود که با انجام برخی از حرکات ورزشی، می توانند وضعیت بدنی خود را بهبود بخشند.
  • کیفوز شرمن: شیوع کیفوز شرمن در زنان و مردان برابر است و میزان آن 0.4 درصد می باشد. بیمارانی که از عوارض کیفوز شرمن رنج می برند، انعطاف بسیار پایینی دارند و وضعیت آن ها معمولاً به مرور زمان تشدید می شود.

بهترین روش تشخیص کیفوز چیست؟

یک پزشک برای تشخیص بیماری کیفوز، در گام نخست به معاینه بالینی بیمار خواهد پرداخت. طبیعتاً پزشک با پرسیدن سوالاتی درباره نشانه ها و علائم بیماری سعی می کند بیماری را به درستی تشخیص دهد تا از عوارض کیفوز جلوگیری کند.

بررسی مراحل رشدی کودک و دریافت شرح حالی از زمان تولد و کودکی، ارزیابی تاخیرات رشدی و… از اقدامات پزشک برای تشخیص کیفوز است. گاهی پزشک فشار جزئی بر ستون فقرات بیمار وارد می کند تا نقاط حساس را بشناسد. تشخیص کیفوز، تنها در موارد خفیف کمی سخت است. در موارد شدید، برآمدگی روی کمر بیمار کاملاً مشخص است و پزشک با یک نگاه از وضعیت بیمار خود مطلع خواهد شد.

از بهترین روش های تشخیصی کیفوز، به کارگیری اشعه ایکس می باشد. اشعه های نامرئی الکترومغناطیسی تصاویری از اندام ها، بافت ها و استخوان ها را بر روی فیلم ایجاد می کنند و پزشک با مشاهده آن می تواند انحنای ستون فقرات بیمار را اندازه گیری نماید. انحنا با زاویه بیشتر از 50 درجه به عنوان هایپرکیفوز و ناهنجاری تشخیص داده شده و بیمار اقدامات درمانی خود را آغاز خواهد کرد.

یادتان باشد که تشخیص زودهنگام بیماری کیفوز، بر کسب نتیجه بهتر در فرایند درمان تاثیرات بسیار زیادی دارد. این را پزشکان ایالات متحده به خوبی درک کرده اند. به همین دلیل آن ها در مدارس خود، دانش آموزان را از نظر وجود بیماری اسکولیوز بررسی می کنند و در این آزمایش ها، موارد خفیف تا شدید بیماری کیفوز را تشخیص می دهند.

کیفوز چیست؟ (علت و درمان و عوارض کیفوز)

راه درمان کیفوز چیست؟

عوارض کیفوز (به جز برخی موارد مادرزادی)، مشکلی برای ساختارهای داخلی بدن بیماران ایجاد نکرده و غالباً بدون درد است. با این حال پروسه درمانی بر اساس علائم بیماری در بدن فرد مبتلا آغاز شده و ادامه می یابد. کسانی که احساس درد داشته باشند، می بایست از داروهای آرام بخش استفاده کنند. پزشک برای برخی دیگر از بیماران، انجام برخی از ورزش ها را تجویز می کند تا عضلات مرکزی در آن ها تقویت شود.

برخی بیماران نگران خمیدگی ظاهر خود هستند. در این صورت پزشک، انجام ورزش های اصلاح حرکتی را به آن ها پیشنهاد می دهد و گاه با قرار دادن آتل، به بهبود وضعیت قامت آن ها کمک می کند.

درمان عوارض کیفوز با روش های غیر جراحی:

  • فیزیوتراپی: فیزیوتراپی برخی تمرین های غیرورزشی را شامل می شود. با انجام این ورزش ها کمردرد کاهش یافته و آن نقاط از بدن که تحت تاثیر اختلالات ستون فقرات قرار گرفته، تقویت خواهد شد. فیزیوتراپی، ماهیچه های کمر و شکم را قوی می کند و بدین ترتیب ساختار قامتی به طرز قابل توجهی بهبود می یابد.
  • تجویز برخی از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: منظور از چنین داروهایی، داروهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن است. هر سه این داروها می توانند درد در ناحیه کمر را تسکین دهند.
  • بریس: استفاده از بریس یکی از بهترین روش های درمانی برای مبتلایان به کیفوز می باشد. البته اینکه فرد بیمار از چه بریسی استفاده کند و چه مدت زمان آن را به همراه داشته باشد، بستگی به شدت خمیدگی مهره ها دارد. بستن بریس، برای بیمارانی که هنوز در سن رشد هستند، بهترین انتخاب است. توصیه می شود که تا تکمیل رشد استخوانی کودک، بریس به همراه او باقی بماند.

درمان های غیر جراحی کیفوز برای بیمارانی تجویز می شود که مبتلا به کیفوز وضعیتی هستند. بیماران کیفوز شرمن در صورتی می توانند از این روش های درمانی استفاده کنند که میزان خمیدگی در آن ها کمتر از 75 درجه باشد.

چگونه با ورزش کردن کیفوز را درمان کنیم؟

ورزش کردن برای بیمارانی که با عوارض کیفوز خفیف دست و پنجه نرم می کنند، توصیه می شود. البته فیزیوتراپی و انجام تمرینات ورزشی برای بیمارانی که از کیفوز خفیف رنج می برند مناسب است. ورزش کردن برای این عزیزان دو مزیت عمده دارد؛ اولاً درد ناشی از کیفوز را در آن ها کاهش می دهد و ثانیاً مشکلات ظاهری و خمیدگی را کنترل خواهد کرد.

عوارض کیفوز و درمان آن در پایار

شایع ترین عوارض کیفوز چیست؟

برخی مواردی که در ادامه نام خواهیم برد، از جمله عوارض کیفوز به شمار می روند. مطالعه این عوارض برای کسانی که انگیزه کافی برای درمان و اصلاح اندام خود ندارند، می تواند به عنوان یک هشدار مطرح باشد. این عوارض به شرح زیر هستند:

  • بروز سفتی و خشکی در ناحیه ستون فقرات یکی از عوارض خمیدگی پشت است.
  • در کسانی که کیفوز دارند، عضلات همسترینگ سفت است.
  • در مبتلایان به کیفوز، عضلات کمر و شکم قدرت عضلانی خود را از دست داده اند.
  • فرد مرتبا اظهار خستگی می کند.
  • یک کیفوزی، از نزدیک شدن چانه به سینه خود شکایت می کند.
  • ستون فقرات، در حرکات چرخشی با مشکل عدم وجود انعطاف پذیری کافی مواجه می شود.
  • اختلال در حرکت از دیگر عوارض ناخوشایند کیفوز به شمار می رود.
  • حجم ریه در این عارضه نیز تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش پیدا می کند. در پی بروز این عارضه، مشکلات تنفسی نیز به دیگر مشکلات فرد اضافه می شود.
  • قوس گردن در کسی که به کیفوز مبتلا شده است، کاهش می یابد.
  • دیگر عارضه ای که بی توجهی به آن به شدت خطرناک است، پوکی استخوان است. این بیماری نیز ممکن است در اثر بی توجهی به درمان کیفوز اتفاق افتد.
  • مفاصل شانه، تحرک پذیری خود را از دست می دهند.
حرکات اصلاحی کیفوز چیست؟ آیا عوارض کیفوز با انجام این حرکات از بین می رود؟

بهترین روش خوابیدن برای رفع قوز کمر و رفع عوارض کیفوز

شاید جالب باشد که بدانید، تغییر نحوه خوابیدن یکی از مهم ترین و بهترین کارهایی است که می توان برای درمان و جلوگیری از بروز عوارض کیفوز انجام داد. اینکه شما چگونه به رختخواب بروید و استراحت کنید، روی سلامت مهره ها و کمر شما تاثیر فوق العاده بالایی دارد. اگر در زمان خوابیدن به شکل به خواب رفتن خود توجه داشته باشید می توانید قدم موثر و مفیدی در جهت درمان کیفوز بردارید.

برای آنکه بتوانید خواب خوبی را تجربه کنید، بهتر است اول از همه، یک تشک و بالش مناسب را انتخاب کنید. کار بعدی که می بایست مد نظر قرار دهید، نحوه خوابیدنتان است. بهترین حالت در زمان خوابیدن، حالتی است که ستون فقرات شما در یک حالت متقارن قرار گیرد. اگر به پشت دراز بکشید، وزن بدن شما روی همه اعضاء به یک اندازه خواهد بود و هیچ عضوی فشاری مازاد تحمل نخوهد کرد.

خوابیدن به پهلو و یا خوابیدن به شکل جنین از دیگر روش هایی است که نه تنها باعث تشدید کیفوز نمی شود، بلکه آن را نیز درمان می کند. سعی کنید به هیچ عنوان روی شکم نخوابید؛ این شکل خوابیدن، وضعیت قوز کمر را خیلی بدتر از آنچه که هست می کند.

بهترین روش خوابیدن برای رفع قوز کمر و رفع عوارض کیفوز

حرکات اصلاحی کیفوز چیست؟ آیا عوارض کیفوز با انجام این حرکات از بین می رود؟

حرکات اصلاحی کیفوز، یکی از بهترین راهکارها برای درمان و از بین بردن عوارض کیفوز به شمار می رود. برخی از این حرکات اصلاحی به شرح زیر است:

1- حرکت باز کردن قفسه سینه

برای آنکه این حرکت را به درستی انجام دهید، مراحل زیر را قدم به قدم طی کنید:

  • به صورت سرپا بایستید و پاهایتان را به اندازه عرض شانه باز کنید.
  • دو دست خود را به سمت پشت ببرید و به هم قلاب کنید.
  • سعی کنید سر، گردن و ستون فقرات خود را در یک راستا قرار دهید.
  • دست های به هم قلاب شده را به سمت سقف ببرید و چند ثانیه در این حالت بمانید.
  • خوب است این تمرین 10 بار در روز انجام شود.

2- تمرین خط کش

از دیگر تمرین های اصلاحی که کمک می کند تا کیفوز درمان شود، پلانک است. برای انجام درست این حرکت، کارهای زیر را انجام دهید:

  • چهار دست و پا روی زمین قرار گیرد و پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید.
  • زانو ها را از روی زمین جدا کنید. تنها نقاطی که باید روی زمین باشد، کف دست و نوک پنجه های پاهاست.
  • سعی کنید از قوز کردن کمر در این حالت اجتناب کرده و تا جایی که می توانید در حال خط کش باقی بمانید.

3- تمرین حالت کودک:

این تمرین یکی از بهترین تمرین ها برای درمان عوارض کیفوز است. تمرین وضعیت حالت کودک که باعث رهایی فشار از ستون فقرات، عضله های سرینی و همسترینگ می شود به شکل زیر می بایست انجام شود:

  • زانوها را روی زمین گذاشته و به سمت جلو خم شوید.
  • پیشانی را به زمین نزدیک کرده و دست ها را به سمت جلو هل دهید.
  • سعی کنید همه عضله های خود را رها کنید.
  • اگر زانوهایتان در اثر قرار گرفتن روی زمین، اذیت نمی شوند بهتر است چند دقیقه در همین حالت باقی بمانید.
  • مواظب باشید در این حالت به خواب نروید.

4-خم شدن به سمت جلو؛

دیگر تمرینی که می توانید برای درمان عوارض کیفوز انجام دهید، خم شدن به سمت جلو است. این حرکت یکی از بهترین تمرین ها برای آن است که ستون فقرات، سرینی و همسترینگ تقویت شده و درگیر کشش شوند. این تمرین را به شکل زیر انجام دهید:

  • صاف بایستید و از ناحیه کمر به سمت جلو خم شوید.
  • سعی کنید با انگشت های دستتان، انگشت پا را لمس کنید.
  • بهتر است تا جایی خم شوید که می توانید؛ زیرا ممکن است در روزهای اول نتوانید انگشت پا را لمس کنید.
  • اگر می توانید، زانوها را خم کرده و سر را به سینه نزدیک کنید.
  • خوب است یک دقیقه در همین حال باقی بمانید.
عوارض کیفوز و چگونگی رفع علام آن

درمان قطعی کیفوز چیست؟

بیماری و عارضه کیفوز به دلیل عوارضی که دارد، زندگی افراد را به شدت با خود درگیر می کند و مشکلاتی را برای آنها به وجود می آورد. برای آنکه عوارض کیفوز کاهش پیدا کرده و فرد به زندگی عادی و نرمال خود بازگردد، بیمار می بایست درمان قطعی کیفوز را بشناسد و حتما آن را انجام دهد. یکی از مهم ترین موضوعاتی که در مورد سوال کیفوز چیست و چگونه آن را درمان می کنند، باید مورد توجه قرار داد، شدت بیماری است. افرادی که این عارضه در آنها شدت کمتری دارد، با رعایت برخی کارهای ساده می توانند این عارضه را درمان کنند.

دیگر موضوع تاثیرگذار بر کاهش عوارض کیفوز، تشخیص به موقع آن است. افرادی که به کیفوز مبتلا شده اند، اگر با دیدن اولین علائم و نشانه ها به پزشک مراجعه کنند، مراحل درمانی راحت تر و ساده تری خواهند داشت و خیلی زودتر از بقیه افراد درمان می شوند. به شما توصیه می کنیم، اگر نمی خواهید اندامتان تحت تاثیر این عارضه نازیبا قرار گیرد، حتما به صورت درست و صحیح روی زمین و یا صندلی بنشینید و از قوز کردن خودداری کنید؛ این بهترین راه برای پیشگیری از این عارضه است.

تفاوت لوردوز و کیفوز چیست؟عوارض کیفوز چیست؟

تفاوت لوردوز و کیفوز چیست؟

در ادامه بحث در خصوص عوارض کیفوز، باید به عارضه دیگری که آن نیز ستون فقرات را به خود درگیر می کند، اشاره داشته باشیم. این عارضه، لوردوز نام دارد. لوردوز، که همه مردم آن را به نام گودی کمر می شناسند باعث افزایش فشار روی ستون فقرات، بروز درد و ناراحتی در کمر می شود. اگر این بیماری به صورت درمان نشده باقی بماند کیفیت زندگی افراد کاهش پیدا کرده و باعث کاهش توانایی حرکت فرد می شود.

یکی از مهم ترین تفاوت هایی که بین کیفوز و لوردوز وجود دارد این است که در لوردوز، انحنای ستون فقرات به سمت داخل بوده و در عارضه کیفوز، انحنای ستون فقرات به سمت خارج از بدن فرد است.

از دیگر تفاوت ها، تفاوت در عوارض است. در مورد عوارض کیفوز که در بالاتر اشاره کردیم، خوب است بدانید که لوردوز نیز عوارضی به شرح زیر دارد:

  • کاهش دامنه حرکت گردن و کمر
  • کم شدن قدرت فرد برای کنترل مثانه
  • ایجاد مشکل برای حفظ کردن قدرت عضلانی فرد
  • بی حسی و ضعف
  • ایجاد ناراحتی های طولانی مدت در ستون فقرات، پاها و اعضای داخلی بدن

امیدواریم با توجه به توضیحاتی که بیان کردیم متوجه شده باشید که تفاوت میان کیفوز و لوردوز چیست. در هر صورت به هر یک از این دو مشکل که مبتلا هستید می بایست هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید.

جمع بندی

اگر شما به عنوان خواننده این مقاله، به بیماری کیفوز مبتلا هستید، بهتر است از همین امروز شروع کنید. ورزش کردن و استفاده از بریس پیشنهاد ما به شما است. کلینیک پایار، انواع ارتز را ارائه می دهد که در میان آن ها بریس گردن یا ستون فقرات و … می تواند وضعیت بیماران مبتلا به کیفوز را بهبود بخشد. توجه داشته باشید تمامی محصولات ارتز ما پس از معاینه و با قیمت مقرون به صرفه ای ارائه می گردد.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی با شماره نظام پزشکی ا-پ-۹۷۲ با تخصص ارتوزیست و پروتزیست تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز با بیش از ۲۵۰۰ مراجعه کننده راضی در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز شانه ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *