روماتیسم ستون فقرات چیست؟⭐ علائم و روش های درمانی
روماتیسم ستون فقرات؛ نامی که شاید برای شما نیز آشنا باشد. ما در این مقاله سعی کرده ایم مهمترین مطالب را در این باره گردآوری نماییم تا اطلاعات شما در این زمینه تکمیل گردد. بگذارید در ابتدا ببینیم که اصلا روماتیسم ستون فقرات چیست و علت بروز آن چه مواردی است. با ما همراه باشید.
مقاله “علت و درمان خشکی کمر در صبح” را حتما مطالعه کنید؛ این دو مقاله در کنار هم می توانند به شما در تشخیص و شناسایی انواع کمر درد و انجام اقدامات لازم برای درمان آنها کمک کننده بانشد.
روماتیسم ستون فقرات چیست؟
روماتیسم ستون فقرات که در علم پزشکی با نام اسپوندیلیت آنکیلوزان از آن یاد می شود، نوعی آرتروز است که مفاصل ستون فقرات را درگیر می کند. روماتیسم با ایجاد درد و تورم بر روی بخش های مختلف از ستون فقرات مانند ستون فقرات کمری، ستون فقرات صدری و ستون فقرات گردنی، موجب رنج بیمار می شود.
شدت روماتیسم در افراد، متفاوت است. اگر از برخی بیماران مبتلا به این عارضه درباره علائم این بیماری سوال کنید، می گویند دردهای متناوب در قسمت کمر دارند و گروه دیگری از بیماران، خشک شدن مفاصل را به عنوان یکی از نشانه های این بیماری تجربه می کنند.
در موارد بسیار حاد و شدید بیماری روماتیسم، استخوان های جدیدی شکل می گیرد و مهره های ستون فقرات را به یکدیگر متصل خواهد کرد. این اتفاق زمانی می افتد که استخوان ها در ستون فقرات، در میان مفاصل و درست در جایی که تاندون ها به آن وصل شده اند، دچار التهاب می شوند.
بدن با هدف ترمیم این آسیب، اقدام به ساخت استخوانی جدید خواهد کرد اما غافل از اینکه با رشد استخوان جدید، مهره ها به استخوان ها و مفاصل دیگر می چسبند و در نتیجه ستون فقرات ثابت و خشک می شود. این عارضه گاه به بروز تغییرات اساسی در وضعیت بدن منجر خواهد شد؛ کیفوز که یک انحراف رو به جلو در بالای ستون فقرات است، یک نمونه از این تغییرات می باشد.
علت بیماری روماتیسم ستون فقرات چیست؟
علم پزشکی هنوز نتوانسته دلیل مشخصی را به عنوان علت ابتلا به بیماری اسپوندلیت آنکیلوزان بیابد. نتیجه تحقیقاتی که در این خصوص انجام شده نشان می دهد که بیشتر افراد مبتلا به این بیماری، یک نشانگر ژنتیکی به نام HLA-B27 دارند. این موضوع نقش مهم ژن ها در بروز بیماری روماتیسم در ستون فقرات را اثبات می کند.
خطر بروز روماتیسم ستون فقرات در این افراد بیشتر است:
- کسانی که یکی از اعضای خانواده شان به این بیماری مبتلا شده باشد.
- بزرگسالان ( نوجوانان و جوانان 15 تا 35 ساله)
- افرادی که از بیماری التهابی روده رنج می برند.
- کسانی که نشانگر ژنتیکی HLA-B27 را دارند.
- مردها
گفته می شود که مردان سه برابر بیشتر از زنان در معرض ابتلا به بیماری روماتیسم ستون فقرات قرار می گیرند. این عارضه سن و سال نمی شناسد و در هر زمانی، ممکن است اشخاص را درگیر کند. با این حال اواخر نوجوانی و اوایل جوانی، نقطه آغاز ابتلا به اسپوندلیت آنکیلوزان در اکثر بیماران بوده است.
علائم بیماری روماتیسم ستون فقرات
در مورد اینکه روماتیسم ستون فقرات چیست، صحبت کردیم و حال لازم می دانیم در مورد علائم نیز نکاتی را بیان کنیم. علائم روماتیسم ستون فقرات، به تدریج خود را نشان می دهند. برخی اوقات این بیماری زمانی تشخیص داده می شود که سالها از بروز آن گذشته است. با این حال برخی بیماران تجربه متفاوتی دارند و از همان ابتدای بروز روماتیسم، دردهای بسیار شدید و ناتوان کننده ای را احساس کرده اند. رفتار این بیماری گاه عجیب می شود؛ به طوری که در یک دوران، به صورت ناگهانی تشدید شده و با گذشت زمانی کوتاه، بهبود می یابد. در واقع علائم آن ظاهر شده و به سرعت از بین می رود.
نشانه های بیماری روماتیسم ستون فقرات:
درد و خشک شدن پایین کمر ( البته به شرطی که بیش از سه ماه طول بکشد.) چنین دردی از نیمه های شب آغاز شده و زمانی که از تخت بلند می شوید، تشدید خواهد شد. شدت درد و گرفتگی مفاصل، ممکن است شما را تا صبح بیدار نگه دارد. البته این درد در روز و زمانی که حرکت می کنید، کاهش می یابد.
علائم روماتیسم ستون فقرات:
- مختل شدن خواب شبانه و احساس خستگی طولانی
- درد و تورم در مفاصل به ویژه مفصل زانو و ران
- مشکلات تنفسی از جمله تنگی نفس
- احساس درد در قسمت باسن
- انحنای ستون فقرات
در صورت دیدن این علامت حتما به پزشک مراجعه کنید!!!
گاهی برخی افراد به نشانه ها و علائم روماتیسم ستون فقرات توجه نکرده و نمی دانند که برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت، باید هر چه سریع تر به یک پزشک مجرب مراجعه کنند. معمولا کسانی که در ناحیه باسن و یا کمر دچار درد شده اند، باید به داشتن این بیماری شک کنند. به یاد داشته باشید، اگر در هنگام صبح درد زیادی را در ناحیه کمر حس می کنید و یا اگر این درد، نیمه های شب شما را از خواب بیدار می کند، بهتر است برای درمان خود اقدام موثری انجام دهید.
برخی افراد، از درد کمر و باسن شکایت کرده و ابراز می کنند که این درد در هنگام ورزش و یا با استراحت کاهش پیدا می کند. این نیز از دیگر نشانه ها و علائم رایج این بیماری است و به این معناست که باید نزد پزشک بروید تا او روش های درمانی موثر را به شما پیشنهاد کند. قرمز شدن و دردناک شدن چشم ها و همین طور افزایش حساسیت آنها به نور و یا حتی تاری دید از دیگر علائم روماتیسم ستون فقرات است.
تشخیص بیماری روماتیسم ستون فقرات؛ بهترین روش تشخیص روماتیسم ستون فقرات چیست؟
اگر با یک یا چند علائمی که در قسمت بالا گفته شد مواجه شدید و هفته ها از آن گذشت، حتماً باید با پزشکتان در این باره صحبت کنید. وقتی پزشک مراجعه می کنید، در قدم اول، از علائمی که دارید سوالاتی می پرسد و سپس مفاصل، کمر و قفسه سینه را معاینه خواهد کرد. در فرایند معاینه فیزیکی، پزشک از شما میخواهد که به جهت های مختلف خم شوید. این کار برای مشخص شدن دامنه حرکتی ستون فقرات لازم است.
ممکن است پزشک در حین معاینه، قسمت های خاصی از لگن را فشار دهد و پای شما را در حالت های خاصی حرکت دهد تا با بازتولید درد، اطلاعات بهتری درباره بیماری شما به دست آورد. احتمالاً پزشک، به این موارد بسنده نکرده و سابقه پزشکی شما را نیز مورد بررسی قرار می دهد. اگر تشخیص اولیه پزشک، ابتلا به بیماری روماتیسم ستون فقرات باشد، از شما می خواهد که روند درمانی خود را زیر نظر یک روماتولوژیست آغاز کنید.
روماتولوژیست، پزشک متخصصی است که در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مفصلی و بافت اطراف آن، مهارت دارد و میتواند به درمان بیماران مبتلا به اسپوندلیت آنکیلوزان کمک شایانی نماید.
مهم ترین آزمایشاتی که پزشک برای تشخیص بهتر بیماری روماتیسم مفصلی، از شما میخواهد که انجام دهید:
- آزمایش خون
- اسکن ام آر آی
- آزمایشات تصویربرداری از مفاصل و کمر
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
میخچه چیست؟ و علت ایجاد میخچه و نحوه درمان آن چگونه است؟
علائم و علت و درمان پوکی استخوان
روش های درمان روماتیسم ستون فقرات کدام است؟
در حال حاضر روشی قطعی برای درمان روماتیسم مرتبط با ستون فقرات وجود ندارد. شیوه های درمانی تنها می توانند علائم اسپوندلیت آنکیلوزان را تسکین داده و عوارض آن را کاهش دهند. احتمال موفقیت درمان روماتیسم ستون فقرات، در صورت تشخیص زود هنگام بیماری (قبل از آنکه آسیب جدی به مفاصل رسیده باشد) بیشتر است.
روش های درمان روماتیسم ستون فقرات:
اگر نمی دانید روش های درمان روماتیسم ستون فقرات چیست، این نکاتی که در ادامه می گوییم را به خاطر بسپارید:
- دارو درمانی: داروهای ضد التهابی درد را تسکین داده و خشکی مفاصل را از بین می برند. با این داروها، پیشرفت بیماری کند خواهد شد. در صورت تشدید بیماری و بی اثر بودن روش های درمانی، پزشک استفاده از داروهای ضد روماتیسمی را به منظور اصلاح بیماری تجویز می کند؛ سولفاسالازین از جمله این داروها است. داروهای بیولوژیکی نیز شامل آدالیمومب و اتانرسپت است که مهارکننده عامل نکروز تومور اند.
- فیزیوتراپی: ورزش هایی که فیزیوتراپیست ها به بیماران آموزش می دهند، بدن را انعطاف پذیر و آماده خواهد کرد. برخی از آن ها آب درمانی را توصیه می کنند که در واقع همان ورزش کردن در آب داخل استخر است. در کنار این ها، انجام تمرینات تنفسی یکی از فرایندهای مهم در فیزیوتراپی است که قفسه سینه و دنده ها را منعطف خواهد کرد.
- الکتروتراپی: اگر بخواهیم یک روش درمانی غیر دارویی، غیر تهاجمی که اعتیادآور نباشد را برای درمان روماتیسم ستون فقرات معرفی کنیم، الکتروتراپی است. در این روش غیر مخدر، از انرژی الکتریکی برای رفع درد و اسپاسم عضلانی استفاده می شود. الکتروتراپی می تواند سیگنال های درد را مسدود کند و اجازه ندهد که به مغز برسند. تجربه نشان داده که این روش علائمی نظیر التهاب و دردهای مزمن در بیماران مبتلا به روماتیسم ستون فقرات را تا حد زیادی کاهش می دهد و تاثیرات مثبتی دارد.
- لیزرتراپی: منظور از لیزر تراپی همان فتوتراپی یا لیزر تراپی سرد است که شامل استفاده از نور لیزر بر روی ضایعات و نقاط آسیب دیده است. این روش درمانی درد و التهاب را کاهش می دهد و سرعت ترمیم بافت ها را به طرز قابل توجهی بالا می برد. به غیر از اسپوندلیت آنکیلوزان، انواع روماتیسم مفصلی با این روش قابل درمان خواهد بود.
- ماساژ درمانی: خشکی مفاصل در بیماران مبتلا اسپوندلیت آنکیلوزان موجب قرار گرفتن بدن در وضعیت بد می شود و در نهایت زمینه کشیدگی عضلات را ایجاد خواهد کرد. ماساژ دادن محل درد، آن را تسکین می دهد و ذهن را نیز آرام خواهد کرد. با ماساژ درمانی، بیمار برای تحرک بیشتر آماده می شود و خشکی عضلات در او کاهش می یابد.
- ترکشن ستون فقرات: منظور از ترکشن ستون فقرات، استفاده از نیروهای مکانیکی و دستی برای تحرک هرچه بیشتر ستون فقرات و تقویت آن است. در فرایند ترکشن، عضلات ستون فقرات به درستی کشیده می شوند و کمردرد تسکین می یابد. به علاوه حفره های بین مهره ای باز شده و گیرافتادگی ریشه های عصبی رفع خواهد شد.
- اوزون تراپی: اوزون پزشکی، اکسیژن خالصی است که با استفاده از تخلیه الکتریکی در ولتاژ بالا به دست می آید. کاربرد اوزون پزشکی، استفاده فوری در یک ژنراتور مخصوص است. پزشکان برای درمان انواع روماتیسم مفصلی و روماتیسم ستون فقرات از روش اوزون تراپی استفاده کرده و نتایج بسیار مثبتی از آن مشاهده نموده اند.
- مگنت تراپی: اگر بیماری روماتیسم ستون فقرات به حدی پیشرفته نباشد که استخوان ها و دیسک های بین مهره ای آسیب جدی ببینند، مگنت تراپی از بهترین روش های درمانی برای آن خواهد بود. درمان اسپوندیلوز با روش مگنت تراپی، تاثیر زیادی در کاهش درد بیماران دارد.
- گردن بند طبی: از روش های معمول برای درمان اسپوندیلوز استفاده از گردن بند طبی است. البته در کنار گردن بند، معمولاً استفاده از داروهای مسکن تجویز می شود.
- استروئید: در صورتی که مفاصل ملتهب و دردناک باشند، پزشک تزریق استروئید به بدن را تجویز خواهد کرد.
سرد و گرم کردن مفاصل: با استفاده از یک کیسه آب گرم و یا یک کیسه حاوی تکه های یخ، درد و التهاب ایجاد شده در اثر این بیماری را کاهش دهید.
آیا روماتیسم ستون فقرات خطرناک است؟ خطرات روماتیسم ستون فقرات چیست؟
در بالاتر، در مورد روماتیسم ستون فقرات چیست، نکاتی را بیان کردیم و حال می خواهیم به این سوال بپردازیم که آیا روماتیسم ستون فقرات خطرناک است یا خیر. هر آنچه که در مورد این عارضه بیان کردیم، مد نظر داشته باشید و فراموش نکنید که روماتیسمی که در ناحیه ستون فقرات ایجاد می شود، ممکن است در صورت بی توجهی و عدم درمان، به چشم ها نیز سرایت کرده و این قسمت و عضو حساس بدن را نیز درگیر کند. با توجه به آنکه هیچ درمان قطعی برای درمان این بیماری وجود ندارد، نباید به هیچ وجه، به علائم آن بی توجه بود و از کنار آنها به راحتی عبور کرد.
دیگر خطری که روماتیسم ستون فقرات برای افراد ایجاد می کند، سختی در تنفس است. اگر دنده های فرد نیز درگیر این عارضه شوند، تنفس برای فرد به یک امر بسیار سخت و دشوار تبدیل می شود و مشکلات و عوارض بعدی برای او پدید می آید. متاسفانه، این بیماری در آقایان بیش از خانم ها بروز پیدا کرده و علائم آن نیز در اوایل بزرگسالی مشاهده می شوند. برخی تحقیقات نشان می دهد که در نشان دادن علائم بیماری، ژن ها نیز تاثیر زیادی دارند.
درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات را بشناسید؟
روماتیسم ستون فقرات چیست را توضیح دادیم و در مورد علائم آن و روش های درمانی توصیه شده توسط پزشکان نیز نکاتی را بیان کردیم. موضوعی که در زمان بروز علائم این نوع روماتیسم باید مورد توجه قرار داده شود، مراجعه به پزشک است. اگر هر یک از علامت هایی که در بالاتر اشاره کردیم، در خود مشاهده می کنید، می بایست هر چه سریع تر به یک پزشک مجرب مراجعه کنید.
درست است که روش های درمانی متفاوت و گوناگونی را برای این بیماری توصیه می کنند، اما به خاطر داشته باشید، هر قدر شما سریع تر به نزد پزشک بروید، اثر بخشی و کارآمدی هر یک از روش های توصیه شده در فوق را زودتر مشاهده خواهید کرد. تشخیص زودهنگام این عارضه و رعایت همه راهکارها و نکاتی که پزشک به شما می گوید، درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات است.
اگر می خواهید مفاصل ستون فقرات شما زودتر جوش بخورد و بدشکلی ظاهری آنها کاهش پیدا کند می بایست برای تشخیص به موقع روماتیسم ستون فقرات قدم موثری بردارید. این بیماری، بیماری ای نیست که اگر به حال خود رها شود، خود به خود بهبود پیدا کند؛ این نکته را همیشه به یاد داشته باشید.
علاوه بر اقدام به موقعی که برای تشخیص و درمان روماتیسم ستون فقرات انجام می دهید، بهتر است برخی تمرینات زیر را نیز زیر نظر پزشک متخصص انجام دهید. این تمرین ها در درمان و بهبود هر چه سریع تر کمکتان می کند:
- یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای درمان این مشکل بردارید درازکشیدن به پشت است. روی زمین و به شکم دراز بکشید و یک عدد بالش زیر سینه و پیشانی خود قرار دهید. اوایلی که این تمرین را انجام می دهید بهتر است 1 تا 2 دقیقه برای آن زمان در نظر بگیرید ولی در ادامه، آن را به 20 دقیقه افزایش دهید.
- انجام حرکت هایی که در ورزش یوگا انجام می شود نیز انجام یک قدم موثر برای درمان روماتیسم ستون فقرات است. تمرینی به نام تای چی که شامل یک سری حرکت های ساده است، موجب افزایش پیدا کردن تعادل و قدرت فرد می شود.
- برخی تمرین های انعطاف پذیری نیز برای افراد مبتلا به این بیماری می توانند موثر و کارگشا باشد.
خاطر نشان می کنیم، اینکه نخواهید مفاصل خود را حرکت دهید باعث می شود که استخوان های ستون فقرات به هم بچسند. متاسفانه با این اتفاق، استخوان ها همزمان با هم رشد می کنند و این موجب ایجاد سفتی در ستون فقرات می شود.
عاقبت بیماران روماتیسم ستون فقرات چه خواهد بود؟
یکی از سوالاتی که برای مبتلایان به روماتیسم ستون فقرات به وجود خواهد آمد این است که عاقبت بیماران روماتیسم ستون فقرات چیست. اگر این گروه نسبت به روش های درمانی، بی تفاوت و بی توجه باشند و برای درمان آن هیچ اقدامی انجام ندهند به مشکلات و عوارضی به شرح زیر مبتلا خواهند شد:
- درد پا
- درد در بازو
- کمر درد
- گردن درد
- مشکلات ستون فقرت
- زوال مفصل در مراحل پیشرفته
موضوع مهمی که می بایست در مورد این بیماری مورد توجه قرار دهید، این است که این بیماری از جمله بیماری های پیشرونده است و ممکن است است که سایر مفاصل را نیز به خود درگیر کند. به ویژه این بیماری ممکن است در ناحیه چشم، روده، قلب و ریه را تاثیر بگذارد.
درست است که روماتیسم ستون فقرات باعث مرگ فرد نمی شوند اما کاهش کیفیت زندگی و کاهش میزان فعالیت های فرد از جمله بدترین تاثیراتی است که می توان در مورد این بیماری بیان کرد. با وجود این بیماری، انجام برخی کارهای ساده از جمله خوابیدن، نشستن، بلند کردن و گرفتن اشیاء و راه رفتن به کار بسیار سختی برای افراد تبدیل خواهد شد.
برای پیشگیری از روماتیسم ستون فقرات چه کنیم؟
از بروز بسیاری بیماری ها، مانند روماتیسم در ستون فقرات می توان پیشگیری کرد. برخی از اقدامات و کارهایی که می توان برای پیشگیری از این عارضه انجام داد به شرح زیر است:
- یکی از مهم ترین کارهایی که برای پیشگیری از بروز این نوع روماتیسم می توان انجام داد، پرهیز کردن از مصرف غذاهایی است که التهاب زا هستند. از جمله این غذاها می توانیم به فست فود، گوشت هایی که فرآوری شده اند مانند سوسیس و کالباس، غذاهای سرخ شده و غیره اشاره کرد.
- کسانی که اضافه وزن دارند باید وزن خود را کاهش دهند. اضافه وزن و چاقی، فشاری دو برابر به ستون فقرات وارد می کند و باعث می شود که ستون فقرات به روماتیسم مبتلا شود.
- از مصرف هر نوع خوراکی و نوشیدنی که باعث می شود تراکم استخوان ها کاهش پیدا کند باید اجتناب کرد. مشروبات الکلی یکی از همان چیزهایی است که باعث می شود تراکم استخوان ها کاهش پیدا کرد، پوکی استخوان به دنبال آن روماتیسم ایجاد شود.
- سیگار کشیدن نیز از جمله کارهایی است که باعث می شود مفصل های بدن ما و استخوان هایمان آسیب ببینند. برای جلوگیری از این آسیب بهتر است سیگار ترک شود.
تفاوت دیسک کمر با روماتیسم ستون فقرات چیست؟
سوالی که برای برخی ها ممکن است ایجاد شود این است که تفاوت دیسک کمر با روماتیسم ستون فقرات چیست. یکی از تفاوت هایی که بین روماتیسم ستون فقرات وجود دارد این است که در دیسک کمر، فرد دچار حمله می شود و بعد از چند هفته مشکل او حل شده و درد از بین می رود، اما در روماتیسم، درد از مقدار کم شروع می شود، پیشروی کرده و به سمت اندام های بالاتر حرکت می کند. این گروه از بیماران حتی زمانی که از خواب بیدار می شوند نیز درد دارند و در اندام های شان احساس خشکی می کنند. خشکی که این گروه حس می کنند، معمولا طولانی مدت است و یک ساعت طول می کشد تا از بین برود.
دیگر تفاوتی که بین روماتیسم ستون فقرات و دیسک کمر وجود دارد نوع دردی است که فرد حس می کند. در شخص مبتلا به روماتیسم، وقتی که بیدار می شود درد را حس می کند و بعد از آنکه مدت فعالیت کرد، درد او کمتر شده و بهتر می شود. این گروه، زمانی که می خواهند در شب استراحت کنند این درد را بیشتر حس می کنند. اما، کسانی که دیسک کمر دارند این نوع دردها را کمتر تجربه می کنند.
روماتیسم ستون فقرات، باعث خشکی و بروز اسپاسم در ناحیه ستون فقرات می شود و فرد زمانی که می خواهد بنشیند، درد حس می کند. در دیسک کمر، دیسک دچار بیرون زدگی شده و به رشته های نخاع فشار وارد می کند. این درد از کمر شروع شده و به پاها نیز سرایت می کند.
جمع بندی
خوشبختانه این روزها با پیشرفت علم پزشکی، روش های مختلفی برای درمان روماتیسم مفصلی وجود دارد که پزشک متناسب با وضعیت بیمار اقدام به تجویز آن خواهد کرد. اگر شما عزیزان به عنوان یک بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی این مقاله را می خوانید، به مطالعه آن بسنده نکنید و مقالات مرتبط با این بیماری را حتماً مورد مطالعه قرار دهید. بدون تردید با افزایش آگاهی، بهتر می توانید با روماتیسم مفصلی رو به رو شوید و روند درمانی خود را پیگیری کنید.
کلینیک ارتوپدی فنی پایار، در خدمت شما عزیزان است. در این کلینیک بهترین محصولات ارتز و پروتز ارائه می شود و شما می توانید با مشورت پزشک مناسب ترین محصولات را خریداری کنید. البته خدمات پایار به این موارد محدود نمی شود؛ ارائه مشاوره و راهنمایی بیشتر درباره این بیماری، از اقدامات ارزشمند کادر متعهد این مجموعه است.
کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی با شماره نظام پزشکی ا-پ-۹۷۲ با تخصص ارتوزیست و پروتزیست تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز با بیش از ۲۵۰۰ مراجعه کننده راضی در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز شانه ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز گردن (سر و گردن) و …