اسکولیوز چیست؟⭐(علائم و علت و درمان اسکولیوز)

اسکولیوز چیست

اسکولیوز به عنوان یکی از بیماری های مرتبط با ستون فقرات مطرح است که تشخیص زود هنگام آن، روند درمان را تسهیل خواهد بخشید. اما قبل از هر چیز، ضروری است که بدانید اصلاً اسکولیوز چیست، علائم آن کدام است و چگونه می توان این بیماری را درمان کرد. این مقاله برای آشنایی هرچه بیشتر شما با این بیماری گردآوری شده؛ حتماً با ما همراه باشید.

مقاله “روماتیسم ستون فقرات چیست؟ علائم و روش های درمانی” را نیز مطالعه کنید؛ این مقاله اطلاعات خوبی در مورد یکی دیگر از مشکلات شایع ستون فقرات در اختیار شما قرار می دهد.

اسکولیوز چیست؟

 اسکولیوز چیست؟ احتمالاً این سوالی بوده که در ذهن شما نیز ایجاد شده است. اسکولیوز، از بیماری های مرتبط با ستون فقرات است. در افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، ستون فقرات به یک سمت متمایل می شود. هر اندازه شدت بیماری بیشتر باشد، میزان خمیدگی و انحنا نیز افزایش می یابد. خمیدگی ناشی از بیماری اسکولیوز، در دوران کودکی و نوجوانی خود را نشان می دهد و تا سنین بالاتر با فرد همراه خواهد بود.

از علت اسکولیوز چه می دانید؟

در بخش گذشته دانستید که اسکولیوز چیست. اما آیا می دانید علت بروز اسکولیوز چیست و چرا برخی از افراد به آن مبتلا می شوند؟ آیا می توان زمینه بروز این بیماری را از بین برد؟

از اسکولیوز به عنوان یک ناهنجاری سه بعدی یاد می شود. این ناهنجاری زمانی اتفاق می افتد که ستون فقرات بر اثر چرخش به پهلو خم شود. برخی فکر می کنند خوابیدن به پهلو و حمل کوله پشتی سنگین، زمینه ساز بروز اسکولیوز است؛ در صورتی که عوامل ایجاد اسکولیوز، فراتر از این موارد است و بسیاری از عوامل پدید آورنده آن، هنوز شناخته نشده اند.

از جمله دلایل بروز اسکولیوز:

  • برخورداری از ژن خاص: برخی محققان می گویند حداقل یک ژن، نقش مهمی در ایجاد اسکولیوز خواهد داشت.
  • سندروم اسکولیوز: اسکولیوز گاه بخشی از یک بیماری پزشکی نظیر سندرم مارفان یا نوروفیبروماتوز است.
  • پوکی استخوان: با تحلیل رفتن استخوان بر اثر افزایش سن، احتمال بروز اسکولیوز ثانویه افزایش می یابد.
  • طول پاها: آیا افرادی را دیده اید که طول یک پای آن ها بلندتر از پای دیگر است؟ چنین افرادی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری اسکولیوز قرار دارند.
  • برخی مشکلات عصبی عضلانی: اختلالاتی که بر سیستم عصبی و وضعیت عضلانی تاثیر می گذارد، ریسک ابتلا به اسکولیوز را افزایش می دهد. منظورمان بیماری هایی مانند فلج اطفال و دیستفرونی عضلانی است.
  • اسکولیوز با زمینه مادرزادی: وقتی از اسکولیوز مادرزادی صحبت می کنیم، منظورمان نوعی بیماری است که از بدو تولد در بدن فرد وجود داشته است. اگر در هنگام رشد جنین، استخوان های ستون فقرات او، به صورت غیر طبیعی رشد کند، اسکولیوز مادرزادی رخ می دهد که البته بسیار نادر است.

این ها مواردی است که ریسک ابتلا به پوکی استخوان را در افراد افزایش می دهد. همچنین وضعیت بد بدن و یا حمل نادرست کیف و کوله پشتی، می تواند افراد را یک قدم به اسکولیوز نزدیک نماید.

اسکولیوز چیست؟ (علائم و علت و درمان اسکولیوز)

 علائم ابتلا به اسکولیوز چیست؟

 انحراف ستون فقرات یا همان اسکولیوز، معمولاً بدون علامت است. اسکولیوز خفیف و حتی متوسط، به ندرت نشانه های خود را نشان می دهد. تعداد انگشت شماری از کسانی که به اسکولیوز مبتلا شده اند، علائمی نظیر مشکلات عصبی، درد در گردن و کمر، مشکلات اندام های داخلی، اختلال در تنفس و… را تجربه کرده اند. اسکولیوز عارضه ای دردناک نیست و ناراحتی های جسمی چندانی برای مبتلایان ایجاد نخواهد کرد. در ادامه با برخی از نشانه های رایج اسکولیوز آشنا خواهید شد.

علائم رایج اسکولیوز چیست:

  • پاها هم اندازه به نظر نمی رسد.
  • سر با بقیه بدن هم محور نیست.
  • گویی بدن بیمار به یک سمت متمایل می شود.
  • دنده های یک سمت از بدن برجسته تر می باشد.
  • یکی از مفاصل ران جلوتر از دیگری قرار می گیرد.
  • مفصل های ران ارتفاع یکسانی ندارند و یکی بلندتر است.
  • یکی از شانه ها از شانه دیگر جلوتر است.
  • شانه ها هم ارتفاع نخواهد بود و یکی از دیگری بلندتر است.
  • انحراف ستون فقرات از پشت قابل مشاهده است. (البته در موارد شدید)
  • سر نسبت به بدن در موقعیت جلوتری قرار دارد.

کسانی که انحراف ستون فقرات در آن ها کمتر از 10 درصد باشد، از علائم اسکولیوز در امان هستند. حتی کسانی که انحراف 10 تا 20 درصد در ستون فقرات خود دارند، به ندرت با این علائم روبرو می شوند.

انحراف جزئی و خفیف در ستون فقرات اصلاً نگران کننده نیست. بدن به گونه ای طراحی شده که تغییرات اندک ناشی از اسکولیوز را به خوبی جبران می کند و با وجود آن، بیمار به راحتی فعالیت های خود را انجام خواهد داد.

استفاده از بریس برای درمان اسکولیوز

اگر می خواهید از بریس برای درمان بیماری اسکولیوز استفاده کنید، دو گزینه درمانی پیش روی شما است. نخست، بریس تمام وقت؛ چنین بریس هایی به گونه ای طراحی شده اند که بیماران 16 تا 23 ساعت از شبانه روز می توانند آن را به همراه داشته باشند. یعنی به غیر از ساعاتی که به ورزش و یا استحمام می پردازید، باید بریس همراهتان باشد.

دومین گزینه بریس شبانه است. شما باید 8 ساعت شب را که مشغول استراحت هستید، از بریس شبانه استفاده کنید. طراحی بریس شبانه کمی متفاوت است. به گونه ای که در زمان استفاده، بدن را از حالت ایستاده خارج خواهد کرد. شما نمی توانید در حالی که مشغول انجام فعالیت های روزانه هستید از آن استفاده کنید.

بریس از جنس پلاستیک ساخته شده و در زیر لباس ها بسته می شود. در واقع دیگران نمی توانند آن را ببینند. فرد با بستن آن به راحتی می تواند فعالیت روزانه خود را انجام دهد و بستن بریس برای او آزاردهنده نیست.

روش تشخیص اسکولیوز چیست؟

پزشک متخصص، فرآیند تشخیص بیماری اسکولیوز را با بررسی وضعیت ظاهری بیمار آغاز می کند. لذا از بیمار خواهد خواست، بدن خود را به جهت های مختلف خم کند. پزشک باید بداند نوع اسکولیوز چیست و از نظر پیشرفت در چه مرحله ای است. چنانچه در همان مراحل اول، خمیدگی مشاهده شود، برای انجام بررسی های بیشتر پزشک ،  بیمار را به رادیوگرافی ارجاع می دهد.

اگر در رادیوگرافی انحنای بیش از 10 درجه تشخیص داده شود، فرد به اسکولیوز مبتلا است و باید هر چه سریع تر روند درمانی او آغاز شود. برخی از متخصصان آزمایش MRI را نیز مبنای تشخیص خود قرار می دهند. آزمایش MRI برای تشخیص احتمالی تومورهایی است که گاهاً در اطراف ستون فقرات مستقر می شوند و گاه مسبب بروز اسکولیوز هستند.

اعلائم و علت و درمان اسکولیوز

شایع ترین عوارض اسکولیوز چیست؟

از جمله پاسخ هایی که می توانیم در پاسخ به سوال شایع ترین عوارض اسکولیوز چیست، بدهیم، مسائل و مشکلات جسمانی زیر هستند:

  • همان طوری که گفتیم، اسکولیوز یک نوع بیماری است که در آن ستون فقرات تغییر شکل پیدا می کند. این تغییر در شکل و انحنای ستون فقرات، به قسمت های متفاوتِ اسکلت و اندام ها فشار زیادی وارد می کند.
  • به دلیل افزایش فشار به قسمت ریه و قفسه سینه، مشکلات تنفسی نیز از دیگر عوارضی است که در پی این بیماری ایجاد می شود.
  • در افراد مبتلا به این مشکل، همراه با افزایش سن، تجربه کمر درد نیز بیشتر می شود.
  • در پی بی توجهی به درمان این مشکل، قسمت هایی از بدن مانند باسن، دنده و شانه ها بیرون زدگی پیدا می کنند.

مشکلاتی که در بالا ذکر کردیم، مشکلات جسمانی هستند که برای فرد مبتلا به اسکولیز ایجاد می شوند. متاسفانه به دلیل تغییر شکلی که در اندام بیمار ایجاد شده است، او اعتماد به نفس کافی برای حضور در اجتماع را ندارد و نمی تواند به فعالیت های اجتماعی خویش به مانند گذشته ادامه دهد. تحت تاثیر قرار گرفتن سلامت روان فرد، یکی دیگر از عوارض بد و ناخوشایند این عارضه است.

حرکات اصلاحی اسکولیوز چیست؟

حرکات اصلاحی اسکولیوز چیست؟

در مورد عارضه اسکولیوز چیست، نکاتی را بیان کرده و برای درمان نیز راهکارها و پیشنهادهایی را ذکر کردیم. حال می خواهیم به یک سوال مهم دیگر بپردازیم و آن هم حرکات اصلاحی اسکولیوز چیست، است. نحوه انجام این حرکت ها به شرح زیر است:

1- حرکت کششی گربه سگ

یکی از حرکت های اصلاحی که می توان برای درمان اسکولیوز بیان کرد، حرکت کششی گربه سگ است. در این حرکت می بایست کف دست ها، پنجه های پا و سرزانوها را روی زمین بگذارید و به شکل میز روی زمین قرار بگیرید. بعد از آن، سر را به گودی گردن نزدیک کرده، پشت خود را گرد کنید و مجددا آن را به سمت عقب ببرید و پشتتان را صاف کنید. در این حرکت، کشش خوبی در ناحیه کمر ایجاد می شود. هم، وقتی سر را به گودی گردن نزدیک می کنید و هم، زمانی که سر را به سمت عقب می برید، بهتر است چند ثانیه در وضعیت شرح داده شده باقی بمانید.

2- حرکت پل

از دیگر پاسخ هایی که می توانیم به سوال حرکات اصلاحی مناسب اسکولیوز چیست، بدهیم حرکت پُل است. برای انجام درست این حرکت می بایست به پشت روی زمین بخوابید و بعد از آن ناحیه لگن و شکم خود را تا قسمت سرشانه از روی زمین بلند کنید. چند ثانیه در این حرکت باقی بمانید و مجددا به آهستگی روی زمین برگردید.

3- سوپرمن

در ادامه پاسخ به سوال بهترین حرکت های اصلاحی برای اسکولیوز چیست، باید به حرکت سوپرمن نیز اشاره داشته باشیم. یکی از بهترین حرکت هایی که به درمان اسکولیوز کمک می کند، حرکت سوپرمن است. برای انجام این حرکت می بایست به شکم روی زمین دراز بکشید، دست را در بالای سر صاف کرده و پاها را نیز کاملا صاف کنید. بهتر است در این موقعیت برای آنکه به کمر شما فشار زیادی وارد نیاید، شکم و باسن را کاملا منقبض کنید و سپس به صورت همزمان با هم، دست ها و پاها را با هم بلند کنید.

بهتر است گردن در مدت انجام این حرکت در راستای ستون فقرات قرار گیرد. 5 بار و در هر بار 15 حرکت از این تمرین توصیه می شود. اگر این تمرین به شما کمکی نکرد، انجام آن را متوقف کنید و با کارشناسان مشورت کنید.

4- کشش دادن بر خلاف جهت قوس ستون فقرات

از دیگر پاسخ هایی که می توانیم به سوال بهترین حرکت اصلاحی اسکولیوز چیست بدهیم، کشش دادن بدن بر خلاف قوس ستون فقرات است. برای انجام درست این حرکت می بایست قبل از هر کاری با پزشک مشورت کنید تا جهت قوس ستون فقرات خود را شناسایی کنید. سپس، در مقابل یک دیوار قرار گرفته و در جهت خلاف قوس، بدن خود را تحت کشش قرار دهید.

آیا بیماری اسکولیوز خطرناک است؟ خطرات اسکولیوز چیست؟

آیا بیماری اسکولیوز خطرناک است؟ خطرات اسکولیوز چیست؟

آیا بیماری اسکولیوز خطرناک است؛ یکی از سوالاتی است که ممکن است برای برخی افراد پیش آید. اینکه خطرات اسکولیوز چیست، و چرا برخی ها نگران عوارض آن هستند، موضوعی است که می بایست در مورد آن نیز صحبت شود. افرادی که در این خصوص، اطلاعات زیادی ندارند، ممکن است تصور کنند که کج شدن قسمت ستون فقرات و یا همان اسکولیوز باعث فلج شدن افراد می شود. درست است که این بیماری نقش مهمی در کج شدن ستون فقرات افراد دارد، اما موضوعی که نباید از یاد برده شود، آن است که این عارضه نمی توان موجب شود که افراد فلج شوند.

فلج شدن افراد در صورتی اتفاق می افتد که نخاع و اعصابی که در این ناحیه وجود دارد، آسیب های جدی ببینند. همان طوری که در مورد کج شدن ستون  فقرات بیان کردیم، این عارضه باعث کاهش عملکرد افراد می شود و خصوصا کسانی که روی ویلچر هستند، بیش از بقیه در معرض ابتلا به آن قرار دارند. در این عارضه، یک قسمت ستون فقرات، ضعیف می شود و فرد نمی تواند به مانند قبل، کارهای عادی خود را از قبیل غذا خوردن، راه رفتن و غیره انجام دهد. با انجام تکنیک های اصلاحی و درمانی می توان به این عارضه غلبه، و آن را درمان کرد.

روش های درمان عوارض اسکولیوز چیست؟

سوالات پرتکرار درباره اسکولیوز

افزایش آگاهی، گامی مهم برای رسیدن به سلامت جسمی و روانی است. با توجه به اینکه در سال های اخیر، روند ابتلا به اسکولیوز رو به رشد بوده، بد نیست اطلاعات بیشتری درباره این بیماری به دست آورید و بدانید که اصلاً اسکولیوز چیست و آیا می توان آن را درمان کرد یا خیر؟ در این بخش، به چند پرسش متداول درباره بیماری اسکولیوز پاسخ خواهیم داد. همچنان با ما همراه باشید.

مهم ترین سوالات راجع به اسکولیوز:

  • آیا می توان اسکولیوز را درمان کرد؟ بله؛ خوشبختانه به مدد پیشرفت هایی که در حوزه پزشکی شاهد آن هستیم، اسکولیوز با شیوه های مختلفی قابل درمان است.

 

  • روش های درمانی اسکولیوز چیست؟ اسکولیوز با روش های مبتنی بر جراحی درمان می شود. البته پزشکان، روش های غیر جراحی را برای موارد متوسط و خفیف این بیماری توصیه می کنند.
  • جراحی اسکولیوز به چه صورت است؟ دو روش اصلی برای جراحی اسکولیوز وجود دارد. روش اول فیوژن یا همان خشک کردن ستون فقرات و دومین شیوه، محدود کردن جسم مهره است.
  • روش های درمان اسکولیوز بدون جراحی کدام است؟ چنانچه پزشک تشخیص دهد که بیمار نیازی به جراحی ندارد، دیگر شیوه های درمانی را برای رفع اسکولیوز پیشنهاد می دهد. یکی از بهترین روش های درمانی، بریس اسکولیوز است که خوشبختانه تاثیرات بسیار مثبتی در درمان این بیماری نشان داده است. به علاوه ورزش درمانی و فیزیوتراپی، دو مورد دیگر از شیوه های درمانی اسکولیوز بوده که بسته به وضعیت بیمار، توسط پزشک تجویز خواهد شد.
  • آیا قد بلندتر شدن بعد از درمان اسکولیوز حقیقت دارد؟ بله؛ فرقی نمی کند از روش جراحی برای درمان اسکولیوز استفاده کنید یا روش غیر جراحی. در هر صورت افزایش قد جزئی بعد از اصلاح اسکولیوز مشهود خواهد بود. البته اندازه ای که به قد شما اضافه می شود، بستگی به میزان انحراف ستون فقرات و میزان اصلاح آن دارد.

 

جمع بندی

اسکولیوز به عنوان یکی از بیماری های شناخته شده ستون فقرات، غالباً کودکان و نوجوانان را درگیر می کند. این بیماری در مراحل اولیه به سختی تشخیص داده می شود. اما وقتی کودک رشد می کند و وارد سن نوجوانی می شود، نشانه های آن ظاهر خواهد شد.

اگر شما علائمی از اسکولیوز را در کودک خود مشاهده کردید، (مهم ترین این علائم عدم تقارن در شانه ها، کمر، دنده، باسن و سر کودک است.) با یک پزشک حاذق در این باره مشورت کنید و اجازه دهید کودک تحت نظر او باشد.

همان طور که پیشتر نیز اشاره کردیم، درمان اسکولیوز با استفاده از بریس، از رایج ترین روش های درمانی محسوب می شود که احتمالاً پزشک برای بهبود وضعیت بیمار تجویز می کند. اما کلینیک پایار ما چه کمکی می تواند به شما بکند؟

ما در کلینیک ارتوپدی فنی پایار ، اقدام به ارائه خدماتی از جمله انواع پروتز و ارتز (بریس) نموده ایم. جهت دریافت مشاوره و تهیه اسکولیوز می توانید با شماره ای موجود در سایت تماس بگیرید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی با شماره نظام پزشکی ا-پ-۹۷۲ با تخصص ارتوزیست و پروتزیست تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز با بیش از ۲۵۰۰ مراجعه کننده راضی در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز شانه ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *