ساخت پروتز مچ دست برای بچه ها، زمانی الزام پیدا می کند که بچه یا به صورت مادرزادی و یا در اثر یک حادثه مچ دستش قطع شده است. در این مواقع بهترین کاری که می توان برای جبران این فقدان عضو انجام داد، ساخت پروتز است. پروتز ها در واقع یک اندام مصنوعی هستند و به عنوان یک جایگزین برای قطع عضو مطرح اند. در این مقاله از سری مقالات کلینیک ارتوپدی فنی پایار با ما همراه باشید تا در مورد ساخت پروتز دست بچه نکاتی را با شما در میان بگذاریم.
توصیه می کنیم در کنار این مقاله، مقاله پروتز ثابت دست را نیز مطالعه کنید؛ این پروتز یکی از انواع پروتزهای دست است.
یکی از مهم ترین سوالاتی که می بایست در مورد ساخت پروتز دست برای بچه ها عنوان کنیم، این است که آیا اقدام برای ساخت بازوی مصنوعی کودکان انتخاب خوبی است یا خیر. تصمیم گیری برای ساخت پروتز به کاری که کودک می خواهد انجام دهد، بستگی دارد. در همین راستا، اول از همه باید اهداف و نیازهای کودک شناسایی شده و سپس با کارشناسان ساخت پروتز در میان گذاشته شود. افرادی که به عنوان کارشناسان ساخت پروتز دست در کلینیک های ارتوپدی فنی کار می کنند، منبعی معتبر و معتمد برای دریافت قیمت پروتز مچ دست نیز به شمار می روند.
برای ساخت بهترین پروتز دست بچه، می بایست به سن کودک نیز توجه و دقت داشت. تا زمانی که کودک در سنین پایینی قرار دارد، گزینه های زیادی برای ساخت پروتز نمی توان معرفی کرد؛ اما به محض اینکه کودک، رشد کرده و سن او بیشتر می شود، انتخاب های گسترده تری برای ساخت پروتز وجود خواهد داشت.
جهت تصمیم گیری برای ساخت بهترین نوع پروتز دست برای کودکان، می بایست به فعالیت هایی که او در طی روز دارد نیز توجه داشت. اگر کودک شما نمی خواهد به صورت دائم از پروتز استفاده کند، بهتر است برای ساخت پروتزی اقدام کنید که با فعالیت های او در طی روز متناسب بوده و بتواند هر زمان که نخواست پروتز را خارج کند.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
زمانی که والدین می خواهند برای ساخت پروتز دست بچه شان اقدام کنند اول می بایست به این نتیجه برسند که کدام یک از پروتز های دست برای کودک آنها مناسب تر است. انواع دست های مصنوعی که می توان برای کودکان ساخت به این شرح است:
1- پروتزهای مایوالکتریک
یکی از انواع دست های مصنوعی، پروتز مایوالکتریک نام دارد. این نوع دست مصنوعی به خاطر وجود ریزپردازنده هایی که در آن به کار برده شده است، کار می کند. این نوع پروتز یکی از مدرن ترین انواع دست های مصنوعی است و بچه ها به کمک آن می توانند بسیاری کارهای خود را به صورت مستقل انجام دهند.
2- پروتزهای زیبایی
از دیگر انواع پروتز دست بچه می توان به پروتزهای زیبایی اشاره کرد. این نوع، به دلیل شباهت زیادی که به دست واقعی انسان دارد مورد توجه بسیاری خانواده ها قرار دارد. برای ساخت این مدل پروتز از سیلیکون استفاده می کنند. با استفاده از سیلیکون می توان یک پروتز دست که هم از نظر رنگ و هم از نظر بافت شباهت زیادی به دست انسان دارد، ساخت. به خاطر داشته باشید، اینکه می گوییم این پروتز، فقط نقش زیبایی دارد به این معنا نیست که کارکرد دیگری را نمی توان برای آن مثال زد. با دست های مصنوعی زیبایی انجام برخی کارهای ساده امکان پذیر است.
3-پروتزهای بدن محور
از دیگر انواع پروتز دست بچه می توان به پروتزهای بدن محور اشاره کرد. همانطوری که از نام آنها مشخص است، این پروتزها با نیروی بدن، کنترل و هدایت می شوند. مفصل مکانیکی قفل شونده و سیستم کششی یا کمربندی که به شانه و یا بازوی کودک وصل شده است این امکان را برای او به وجود می آورد که بتواند دست پروتزی اش را حرکت دهد.
4- دست های مصنوعی هیبریدی
از دیگر انواع دست های مصنوعی مخصوص کودکان می توان به پروتزهای هیبریدی اشاره کرد. این نوع، از قسمت های متفاوتی تشکیل می شود. قیمت از این نوع پروتز، به صورت الکترونیکی و خارجی کنترل می شود و برخی دیگر از قسمت های پروتز به شکلی کاملا مستقل و یا با استفاده از سیستم کشش و تسمه هدایت می شوند.
5- پروتز برای قابلیت های خاص
پروتز دست بچه با قابلیت های خاص را برای افرادی می سازند که می خواهند فعالیت های خاصی را انجام دهند. از جمله فعالیت های خاص می توانیم به دوچرخه سواری و یا نواختن یکی از سازهای موسیقی اشاره کنیم. کودکانی که به صورت حرفه ای در این حوزه ها کار می کنند بهتر است برای ساخت و نصب این نوع دست های مصنوعی اقدام کنند.
پروتز دست بچه به دلیل شرایط خاصی که کودکان در آن قرار دارند، با محدودیت ها و موانعی همراه است که ممکن است این محدودیت ها و موانع تاثیر مستقیم بر قابلیت های پروتز داشته باشد. برخی از مهم ترین مسائل و مشکلات پروتز کودک را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:
1-سن
یکی از فاکتورهای مهم در ساخت پروتزها، سن است. کلینیک هایی که در حوزه ساخت پروتز فعالیت می کنند، پیش فرض خود را بر آن قرار داده اند که یک بزرگسال می خواهد برای ساخت پروتز اقدام کند. کودکان خردسال به دلیل کم بودن سنشان، در زمان استفاده از پروتز نمی توانند به شکل درست و صحیح از آن استفاده کنند و این محدودیت هایی را در زمان نصب پروتز ایجاد می کند.
برای مثال، کودکی را در نظر بگیرید که بدون پا به دنیا آمده است. از آنجایی که کودکان تا یک سن مشخص راه نمی روند، به همین دلیل، نیازی نیست که برای ساخت پروتز بالای زانو برای آنها اقدام شود. یکی از دلایلی که می گوییم سن کودک عاملی تعیین کننده برای ساخت پروتز دست کودک است، همین مورد است. علاوه بر سن کودک باید به محیط و فضایی که کودک در آن رشد می کند نیز باید توجه و دقت داشت.
نکته مهم دیگری که در ساخت پروتز دست بچه، نقش بسیار مهم و سرنوشت سازی دارد، سطح و میزان تحرک او است. کودکان در سنین مختلف به یک اندازه تحرک ندارند و در طی دوران رشد خود کارهایی چون راه رفتن، دویدن، ایستادن و یا خزیدن نیز انجام می دهد. در زمانی که قرار است برای یک کودک پروتزی ساخته شود می بایست با توجه به نوع و میزان فعالیت او برای ساخت پروتز اقدام کرد. به این شکل، پروتز با بیشترین کارایی همراه خواهد بود. نکاتی که گفتیم نه تنها برای ساخت پروتز دست به کار برده می شود، بلکه در زمان ساخت پروتز پا نیز باید به همین مسائل توجه کرد و آنها را مد نظر داشت.
2- اندازه پروتزها
یکی از موانع و چالش های جدی که در سر راه ساخت پروتز دست بچه وجود دارد، اندازه پروتز است. برای ساختن یک پروتز برای بچه ها، ابتدا می بایست پروتزهای مخصوص بزرگسالان ساخته شود. در ادامه، در صورتی که مشاهده شود پروتز ساخته شده می تواند عملکرد قابل قبولی از خود نشان دهد، پروتز را متناسب با سایز کودکان تغییر می دهند. این تغییر سایز و اندازه پروتز، نیاز به تخصص و مهارت بالایی دارد، و موضوع مهم در آن، این است که کاهش اندازه نباید موجب کاهش عملکرد و قابلیت های پروتز شود.
3- رشد کودکان
حتی اگر پروتزهای بزرگسالان، با تغییر اندازه به یک پروتز کاربردی تبدیل شوند، باز هم هیچ تضمینی وجود ندارد که کودکان بتوانند از پروتز در بازه زمانی طولانی استفاده کنند. کودکان در سن رشد هستند و استخوان های آنها، هم از نظر طولی و هم از نظر عرضی رشد می کند. همین رشد طولی و عرضی باعث می شود که کودک نتواند پروتزی که اندازه های آن ثابت و غیر قابل تغییر است، برای مدت طولانی استفاده کند. همین مساله، فشارهای مالی زیادی را به خانواده هایی وارد می کند که کودکشان با قطع عضو درگیر شده است و مجبور است برای ساخت پروتز اقدام کند.
4- مراقبت کردن از پروتز
از دیگر موانع و محدودیت هایی که در مورد پروتز دست بچه وجود دارد، می توان به مراقبت کردن از پروتز اشاره کرد. معمولا کودکان به دلیل سنی که در آن قرار دارند، ممکن است نتوانند خیلی خوب از اندام مصنوعی خود مراقبت کرده و آن را نگهداری کنند. اما، چاره ای که در اینجا وجود دارد، چیست؟ چگونه می توان به کودکان آموخت که از اندام مصنوعی خود به بهترین شکل ممکن مراقبت کنند؟
وقتی صحبت از مراقبت و نگهداری پروتز دست بچه به میان می آید، نباید از همکاری والدین و کودک غافل شد. درست است که والدین کودک درگیر با قطع عضو می بایست در این فرآیند کمک کنند، اما کودکان نیز باید در این حوزه به خودکفایی برسند و در جاهایی خودشان، مواظب اندام مصنوعی شان باشند.
یکی از کارهایی که می توان از کودک خواست تا برای مراقبت از پروتز خود انجام دهد، خارج کردن پروتز در هنگام خواب است. نکته دیگری که خود کودک در انجام آن نقش تاثیرگذاری دارد، معاینه کردن اندام باقیمانده است. کودک باید بداند، اگر پروتز او باعث اذیت و آزارش می شود، حتما به پدر و مادر خود بگوید و آنها را در جریان این موضوع قرار دهد.
بهتر است، حین فرآیند معاینه، والدین نیز به کودک خود کمک کنند؛ اندام باقیمانده و پروتز را تمیز کرده و با استفاده از مرطوب کننده های مخصوص، از ناحیه باقیمانده در برابر تحریکات پوستی محافظت کنند.
وقتی بچه ها پروتز نصب می کنند، مشکلاتی برایشان ایجاد می شود. برخی از چالش ها و مشکلات نصب پروتز دست بچه به شرحی است که در ادامه بیان می کنیم:
1- وزن پروتز، کودک را اذیت می کند
برخی پروتزهایی که برای کودک ساخته می شود، وزن زیادی دارند. کودکانی که از نظر جسمانی ضعیف هستند، نمی توانند این بالا بودن وزن را تحمل کنند و همین باعث می شود که کودک نخواهد از پروتز استفاده کند.
2- پروتز، اعتماد به نفس کودک را تحت تاثیر قرار می دهد
از دیگر مشکلات و چالش هایی که پروتزهای دست مخصوص کودکان ایجاد می کند، کاهش اعتماد به نفس است. وقتی کودک در جمعی قرار می گیرد و مشاهده می کند که همه هم سن و سال هایش دست طبیعی دارند و دست او مصنوعی و غیر طبیعی است، خجالت می کشد. اگر در این شرایط، کودک از نظر روحی و روانی پشتیبانی نشود، مشکلات زیادی برای او به وجود خواهد آمد.
3- پروتز به او اجازه نمی دهد برخی فعالیت ها را انجام دهد
برخی از پروتزهایی که برای کودکان ساخته می شوند، به شکلی نیستند که کودک بتواند به کمک آنها بازی کند. این مورد، محدودیت ها و چالش هایی را برای بچه ایجاد می کند و باعث نارضایتی او از زندگی می شود.
در مورد پروتز دست بچه نکاتی را بیان کردیم و گفتیم که شرایط کودکان، محدودیت هایی را برای ساخت پروتز ایجاد می کند. حال می خواهیم در مورد برخی از نکات اساسی و مهم نگهداری از پروتز دست کودکان نیز صحبت کنیم؛ این نکات به شرح زیرند:
یکی انواع دست های مصنوعی که در کلینیک های زیبایی ساخته می شود، دست مصنوعی زیبایی است. همان طوری که از نام این نوع پروتز مشخص است، برای زیبایی از آن استفاده می کنند. در ساخت دست های مصنوعی زیبایی از ماده ای به نام سیلیکون استفاده می کنند. سیلیکون یک ماده نرم و انعطاف پذیر است و به کارشناسان ساخت اندام های مصنوعی این قدرت و اجازه را داده تا بتوانند دست های مصنوعی شبیه به دست طبیعی انسان بسازند و در اختیار او قرار دهند. به دلیل شباهت زیادی که دست های مصنوعی سیلیکونی به دست طبیعی انسان دارند به آنها دست های مصنوعی زیبایی گفته می شود.
ساخت پروتز دست بچه، به این علت که آنها در سن رشد قرار دارند با محدودیت های زیادی همراه است، اما با این حال آنها نیز می توانند برای ساخت دست های مصنوعی زیبایی اقدام کنند. هر چند که ممکن است به دلیل کوچک شدن اندازه پروتز، مجبور شوند زودتر از بزرگسالان برای تهیه مجدد پروتز های زیبایی مخصوص دست اقدام کنند. در کل، برای آنکه بهترین نوع پروتز در اختیار شما قرار داده شود خوب است برای ساخت آن به کلینیک هایی مراجعه کنید که در حوزه ساخت اندام های مصنوعی فعالیت می کنند؛ از جمله پایار.
بعد از ذکر برخی نکات مهم در خصوص پروتز دست بچه، خوب است در مورد قیمت آن نیز نکاتی را بیان کنیم. یکی از بهترین راه ها برای دریافت قیمت این نوع پروتز مراجعه کردن به کلینیک های ارتوپدی فنی است. در این کلینیک ها تجهیزات مورد نیاز برای ساخت پروتز وجود دارد.
به خاطر داشته باشید، هزینه ساخت پروتز دست، با بیمه و بدون بیمه یکسان است؛ زیرا بیمه های دولتی در کشور ما این مقوله را تحت پوشش نداشته و بیماران و افراد درگیر با قطع عضو مجبورند خودشان هزینه آن را پرداخت کنند. البته، بیمه های تکمیلی می توانند به افراد در کاهش هزینه ساخت این پروتزها کمک قابل توجهی کنند. هر فرد اگر بخواهد خود را تحت پوشش این بیمه ها ببرد، می بایست حق بیمه ای را به صورت ماهانه به شرکت بیمه انتخابی اش پرداخت کند. به این شکل می توان امیدوار به کاهش هزینه ناشی از ساخت پروتز دست بود.
از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت پروتز دست برای کودکان می توان به موارد زیر اشاره داشت:
کلنیک های ارتوپدی فنی، مانند پایار با توجه به مسائل ذکر شده در بالا مناسب ترین نوع پروتز را ساخته و در اختیار کودک قرار می دهند.
اگر در اثر حادثه و یا هر علت دیگری، فرزند دلبند شما دچار قطع عضو از ناحیه دست شده است، اولین و بهترین کاری که می توانید برای او انجام دهید، مراجعه کردن به مراکزی است که اندام های مصنوعی در آنجا ساخته می شود. این مراکز، تجربه و سابقه ساخت انواع و اقسام پروتزها را داشته و می توانند به کودکان کمک کنند تا با داشتن پروتز به مشکلات ناشی از قطع دست پایان دهند.
برخی مراکز در تهران، مانند پایار که از آنها به عنوان بهترین مرکز پروتز دست در تهران یاد می کنند، آمادگی و توانمندی تخصصی کافی را دارند تا بتوانند یک پروتز با عملکرد قابل قبول برای کودکان این سرزمین بسازند. انواع و اقسام دست های مصنوعی، از دست های مصنوعی با عملکرد ساده و غیر پیچیده گرفته تا دست های مصنوعی هوشمند که بسیاری از محدودیت ها و مشکلات اندام های مصنوعی قدیمی را از پیش رو برداشته اند، در این کلینیک ها ساخته می شوند. نه تنها برای ساخت دست های مصنوعی، بلکه برای ساخت پروتز پا زیر زانو نیز می توان به این مجموعه ها مراجعه کرد و از آنها کمک خواست.
نصب پروتز دست بچه یک اقدام و یا تجربه ترسناک برای او است، به همین دلیل است که حتما می بایست آمادگی لازم برای پذیرش چنین چیزی در کودک فراهم شود. ما در اینجا می خواهیم چند نکته کاربردی برای آماده کردن کودکان جهت نصب پروتز معرفی کنیم. این نکات به این شرح هستند:
کلام آخر
پروتز دست بچه، قیمت آن و برخی مسائل مرتبط، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. توصیه می کنیم برای دریافت بهترین و کاربردی نوع پروتز دست برای کودک خود به سراغ مجموعه ها و کلینیک هایی در کشور بروید که در حوزه ساخت انواع پروتز، از جمله پروتز انگشت دست و پروتز آرنج مهارت بالایی دارند.