انواع ارتز چیست؟ [معرفی و بررسی انواع ارتز]

معرفی انواع ارتز، موضوع صحبت ما در این مقاله است. چنانچه این کلمه به گوشتان خورده، اما نمی دانید از آن در کجاها استفاده می کنند در ادامه این مقاله از مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار با ما همراه باشید.

ارتز چیست؟

اولین موضوعی که می خواهیم در مورد آن صحبت کنیم پاسخ به سوال ارتز چیست است. ارتزها وسایل کمک پزشکی هستند و با وارد آوردن یا برداشتن فشار به فرد کمک می کنند تا مشکل جسمانی که برایش پیش آمده است، حل شود. ارتزها در راستای اندام یا مفصل قرار می گیرند و به همین دلیل است که می توانند به فرد کمک کنند تا عارضه جسمانی اش درمان شود.

موضوع دیگری که خوب است در مورد ارتزها بدانید این است که آنها را در همه مفصل های انسان می توان استفاده کرد. جمجمه، ستون فقرات و اندام های فوقانی و تحتانی از جمله جاهایی هستند که می توان در صورت نیاز از ارتزها جهت اصلاح آنها استفاده کرد.

اهداف حاصل از نصب ارتز به شرح زیر است:

  • بهبود وضعیت مفاصل آسیب دیده و بازیابی آنها
  • کاهش میزان نیروی وارد شده به مفصل
  • بهبود حرکت های فرد
  • اصلاح کردن دفورمیتی های ساختاری؛ مانند انحراف در ستون فقرات، صافی کف پا و غیره.
  • درمان آسیب دیدگی های رباط ران
  • درمان کوتاهی های عضلات و رباط ها
  • مشکلات حرکتی در معلولان

انواع ارتز با توجه به محل آسیب دیده توصیه می شود. اینکه فرد چه نوع ارتزی را می بایست نصب کند، مساله ای است که پزشکان تشخیص می دهند. ارتزها با توجه به محلی که دچار آسیب شده اند تجویز می شوند و می توانند به درمان و اصلاح ناهنجاری های فرد کمک قابل توجهی کنند. خوب است قبل از آنکه ناهنجاری ایجاد شده وضعیت وخیمی پیدا کند برای تهیه و نصب ارتزها اقدام کرد. بریس های میلواکی یکی از انواع ارتزها به شمار می رود. ما در مقاله بریس میلواکی به صورت کامل و مفصل در مورد این نوع ارتز توضیح داده ایم.

دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از ارتز دست و ارتز پا با ما تماس بگیرید.

برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید

همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊

اشنایی با انواع ارتز

با انواع ارتز آشنا شوید؟

موضوع اصلی این مقاله، معرفی انواع ارتز است که در اینجا می خواهیم به صورت کامل و جامع در مورد آن توضیحاتی را بیان کنیم. انواع ارتزها به این شرح است:

1- کفش ها و کفی های طبی

کفش ها و کفی های طبی را می توانیم یکی از انواع ارتزها بدانیم. آنها نیز در کاهش فشارهای وارده به پا نقش مهمی ایفا می کنند. کسانی که برای ساخت کفش و کفی طبی اقدام می کنند باعث می شوند که پای آنها در شرایطی ایده آلی قرار گیرد و به برخی ناهنجاری ها مبتلا نشود. از طرف دیگر، برخی ها نیز هستند که برای درمان از این کفش ها استفاده می کنند. مثلا کسانی که به صافی کف پا دچار شده اند می توانند به کلینیک های معتبر ارتوپدی فنی در کشور، همچون پایار مراجع کرده و برای ساخت کفش ها و کفی های طبی اقدام کنند. این مرکز و برخی مراکز ارتوپدی فنی مطرح در کشور، هزینه مناسبی برای قیمت کفش و کفی طبی در نظر گرفته اند.

2-  ارتز مخصوص اندام های فوقانی

یکی از انواع ارتزها، ارتز اندام فوقانی است. این نوع ارتزها را برای قسمت های فوقانی بدن می سازند. این ارتزها روی دست و یا ستون فقرات قرار می گیرند. با کمک ارتزهای فوقانی، مشکلات اسکلتی عضلانی که در این قسمت به وجود آمده است، درمان می شود. از جمله ارتزهای اندام فوقانی می توان به این ها اشاره کرد:

  • ارتز دست
  • ارتز شانه
  • ارتز گردن
  • ارتز ستون فقرات
  • ارتز ارنج
انواع ارتز

3- ارتز اندام تحتانی

ارتز مخصوص اندام های تحتانی نیز همان طوری که از نامشان پیداست در اندام های تحتانی فرد نصب می شوند. همان نقشی که ارتزهای فوقانی در کاهش درد، برداشتن فشار و یا وارد کردن فشار بر عهده دارند این ارتزها نیز همان نقش را داشته و به فرد کمک می کنند تا بتواند قدمی مثبت در جهت درمان مشکلات و ناهنجاری های جسمانی اش بردارد. از جمله ارتزهای مخصوص اندام تحتانی می توان به این موارد اشاره داشت:

  • ارتز مچ پا
  • ارتز زیر زانو
  • ارتز بالای زانو

5- ارتز برای اصلاح کردن موقعیت لگن

مفصل لگن ما یکی از مهم ترین قسمت های بدن ماست که در صورت آسیب دیدگی ممکن است همه حرکت های ما از جمله راه رفتن، نشستن و خوابیدن ممکن است با مشکل رو به رو شود. برای آنکه لگن در شکل درست و صحیح قرار گیرد، می بایست از ارتز اصلاح موقعیت لگن استفاده کرد. ارتز مخصوص اصلاح کردن موقعیت لگن، از جمله ارتزهای اصلاحی است که این هدف را محقق می کند. از جمله قطعات و جزئیات به کار برده شده در این ارتز می توان به مفصل ران، کاف ران و کمربند اشاره کرد. بازیابی توانایی حرکت و حفظ دامنه حرکت در زمان درمان از جمله مزیت های استفاده از این ارتز به شمار می رود.

6- ارتز راه رفتن متقابل

از دیگر انواع ارتز می توان به ارتز برای راه رفتن متقابل اشاره کرد. از این نوع ارتز برای بیمارانی استفاده می کنند که به بیماری هایی مانند اسپینا بیفیدا، میلومانینگوسئل و آسیب های نخاعی دچار شده اند. کسانی که به اندام تحتانی آنها فلج شده است برای آنکه بتوانند بهتر راه بروند به این ارتز نیاز دارند. فرد با استفاده از این ارتز، توانایی و قدرت لازم برای آنکه بتواند بهتر و طبیعی تر راه برود را به دست می آورد.

انواع ارتز اندام تحتانی

با انواع ارتز اندام تحتانی آشنا شوید!؟

در بالاتر به صورت خیلی خلاصه در مورد انواع ارتز مخصوص اندام تحتانی نکاتی را بیان کردیم. در اینجا می خواهیم در خصوص انواع ارتزهایی که برای برای این قسمت نصب می شود به صورت مفصل تر و کامل تر حرف بزنیم.

1- ارتز مچ پا (APO)

یکی از انواع ارتزهایی که برای قسمت های تحتانی بدن ساخته می شود، ارتز مچ پا (AFO) است. معمولا در ساخت این نوع ارتز از پلاستیک استفاده می کنند و مدل آن به گونه ای است که قسمتی از پا تحت پوشش قرار می گیرد. این نوع ارتز به صورت خارجی اعمال شده و از جمله مزیت های آن، اصلاح ناهنجاری ها، جبران ضعف و کنترل موقعیت و حرکت های مچ پا است. نکته ای که افراد باید مورد توجه قرار دهند این است که در صورت نادرست پوشیدن این نوع ارتز، ممکن است فرد به ضعف در عضلات دچار شود. این نوع ارتز به صورت مستقیم مچ پا را تحت کنترل خود در می آورد و طراحی آن به شکلی است که بتواند مفصل زانو را به شکلی کاملا غیر مستقیم کنترل کند.

2- ارتز مچ پا KAFO

ارتز مچ پا KAFO، یکی از انواع ارتزهایی است که پا، مچ پا و زانو را درگیر کرده و کنترل می کند. حرکت هر سه قسمتی که نام بردیم تحت کنترل این ارتز قرار دارد. در ساخت ارتز مچ پا KAFO از لولاهای برقی و مکانیکی و مواد اولیه ای همچون، پارچه، فلز، پلاستیک و چرم استفاده می شود.

در مورد انواع ارتز چه میدانید؟

3- کفی کفش

یکی از انواع ارتز پا، کفی کفش است. برای آنکه فشار به صورت یکنواخت، روی همه سطوح پا وارد شود از کفی های طبی استفاده می کنند. با کمک این کفی ها، فشار اضافه ای که به برخی نقاط پا وارد می شود کاهش پیدا کرده و مشکلاتی از جمله خار پاشنه به وجود نخواهد آمد. بهبود پیدا کردن تراز و وضعیت کلی پا و به صورت کلی، اندام های تحتانی از جمله مزیت های قرار دادن کفی های طبی در داخل کفش است. ارتزها یا کفی های طبی که برای کف پا ساخته می شوند سه نوع سخت، نرم و نیمه سخت دارند.

4- ارتزهای عملکردی زانو

از دیگر انواع ارتز اندام تحتانی می توان به ارتزهای عملکرد زانو اشاره کرد. این نوع ارتزها برای آنکه در مفصل زانو ثبات ایجاد شد استفاده می کنند. برای زمان هایی که مفصل زانوی فرد آسیب دیده و یا تحت عمل جراحی قرار گرفته است از این ارتزها استفاده می کنند. مواقعی که زانو به شدت آسیب دیده و رباط زانوی نمی تواند عملکرد درست و صحیحی از خود نشان دهد بستن این ارتزها، لازم، واجب و ضروری است. افرادی که این ارتز را استفاده می کنند به بدن خود اجازه می دهند تا دوباره خود را بازسازی کند.

ارتز کف پای صاف چیست؟ آیا آن نیز یکی از انواع ارتز است؟

5- ارتز های مخصوص شکستگی پا

کسانی که به هر دلیلی پای آنها دچار شکستگی می شود یکی از بهترین کارهایی که می توانند در جهت درمان هر چه سریع تر خود انجام دهند اقدام برای تهیه ی ارتزهای مخصوص شکستگی پا است. این نوع ارتز به فرد کمک می کند تا هر چه سریع تر بتواند به کمک آن راه برود. برای آنکه بدانید بهترین و مناسب ترین ارتز، برای شرایط حال حاضر شما چیست می بایست با پزشکان مشورت کنید. آنها به شما خواهند گفت که کدام یک از انواع ارتز برای شما از همه مناسب تر است و می تواند کمک بیشتری به شما کند.

6- ارتز برای پشتیبانی کردن از مچ پا

یکی از قسمت های بدن که تحت فشار زیادی قرار دارد، مچ پا است. کسانی که فشار زیادی به مچ پای آنها وارد می شوند اولین کاری که می توانند انجام دهد تهیه و بستن ارتزهایی است که از مچ پای آنها پشتیبانی به عمل می آورد. این ارتزها کشیدگی های مزمن را درمان می کنند و در محکم نگه داشتن مچ پا نیز تاثیر خوبی از خود نشان می دهند.. از جمله انواع ارتزهای مناسب برای حمایت و پشتیبانی از مچ پا می توان به ارتز نیمه سخت، سخت و نرم اشاره کرد. برخی ارتزها نیز می بایست به صورت اختصاصی برای فرد ساخته شوند که برای ساخت این ارتزها بهتر است به کلینیک های ارتوپدی فنی معتبر در کشور همچون پایار مراجعه کرد.

ارتز کف پای صاف چیست؟ آیا یکی از انواع ارتز است؟

یکی از ناهنجاری هایی که ممکن است برای هر کسی پیش آید صافی کف پا است. در این عارضه، هیچ قوسی در کف پا دیده نمی شود و هنگامی که فرد، روی زمین ایستاده، تمامی سطح کف پا با زمین در تماس است. صافی کف پا با درد همراه نیست، اما عوارضی که به دنبال دارد باعث بروز برخی مشکلات می شود. زانو درد، لگن درد، درد در پاشنه و مچ پا و همینطور کمر درد از جمله عوارضی هستند که صافی کف پا باعث ایجاد آن می شود.

یکی از بهترین کارهایی که می توان برای درمان این عارضه انجام داد استفاده از ارتز کف پای صاف است. ارتز کف پای صاف، در فروشگاه های تجهیزات پزشکی و برخی کلینیک های ارتوپدی فنی از جمله پایار به فروش می رود. این نوع ارتز، به مرور زمان باعث درمان می شود؛ البته باید به خاطر بسپارید که این ارتزها به شرطی می توانند در درمان کمک کننده باشند که به صورت مداوم و پیوسته و مطابق با دستور پزشک مورد استفاده قرار بگیرند. با توجه به اینکه ارتزهای مخصوص کف ها به عنوان یک ابزار کمک درمانی هستند، می توان آنها را نیز از جمله انواع ارتز به حساب آورد.

با انواع ارتز اندام تحتانی آشنا شوید!؟

تفاوت ارتز و پروتز چیست؟

سوال مهمی که با شنیدن عبارت انواع ارتز ممکن است برای برخی ها ایجاد شود این است که تفاوت بین ارتز و پروتز چیست. یکی از مهم ترین تفاوت هایی که بین ارتز و پروتز وجود دارد، هدف از نصب آنهاست. کسانی برای ساخت و نصب پروتز، مانند ساخت پروتز پا بالای زانو اقدام می کنند که پای آنها از بالای زانو قطع شده باشد. اما الزام برای نصب ارتز زانو زمانی به وجود می آید ک هیچ قطع عضوی در پا اتفاق نیفتاده است و افراد به علت ناهنجاری که در قسمت زانوی خود دارند مجبورند برای نصب این وسایل کمک پزشکی اقدم کنند.

دیگر تفاوتی که بین ارتزها و پروتزها که به آنها اندام های مصنوعی نیز گفته می شود، وجود دارد قیمت است. ارتزها به صورت وسایل کمک درمانی آماده در بازار موجود هستند و به همین دلیل شاید قیمت زیادی نداشته باشند، اما پروتزها به صورت اختصاصی و با توجه به نیازهایی که هر فرد دارد ساخته می شود و در اختیار او گذاشته می شود و به همین دلیل، قیمت آنها بالاست و گاهی اوقات یک فرد باید چند ده میلیون تومان برای ساخت پروتز پرداخت کند.

در ضمن، پروتزها یک اندام کمک درمانی نیستند؛ آها برای این ساخته شده اند که افراد درگیر با قطع عضو بتوانند راه بروند، کارهای خود را انجام دهند، با دست هایشان چیزی را بلند کنند و حتی ورزش کنند. بسیاری افراد که به صورت حرفه ای ورزش می کردند و بعدها دچار قطع عضو از ناحیه پا با دست شده اند به واسطه نصب پروتزهای مخصوص می توانند به دوران اوج خود بازگردند و ورزش را ادامه دهند.

کلام آخر

انواع ارتز، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. امیدواریم با توضیحاتی که بیان کردیم متوجه شده باشید که ارتز چیست و تفاوت بین ارتز و پروتز در چیست. در ضمن خوب است بدانید که افراد، گاهی نیاز دارند برای ساخت ارتزهای اختصاصی اقدام کنند. این گروه می بایست به کلینیک هایی همچون پایار مراجعه کنند. در این کلینیک متناسب با شرایطی که فرد دارد، یک  ارتز مناسب ساخته می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *