علائم چشم دیابتی چیست؟⭐ سریع تر پیشگیری کنید!
علائم چشم دیابتی، یکی از موضوعات مهمی است که در این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار قصد داریم در مورد آن صحبت کنیم. اگر در این رابطه اطلاعات زیادی ندارید با ما همراه باشید.
بیماری دیابت چگونه باعث بروز علائم چشم دیابتی می شود؟
دیابت از جمله بیماری هایی است که قسمت های مختلفی از بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. چشم ها نیز یکی از قسمت هایی هستند که تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته و دچار آسیب می شود. کسانی که دیابت دارند می بایست سالانه به پزشکان و متخصصان پزشک مراجعه کنند تا چشم های شان بررسی و ارزیابی شود.
کسانی که نسبت به قند خون خود بی توجه هستند و در یک دوره طولانی، قند خون شان بالاست باید نگران آسیب به چشم هایشان باشند. دیابت، به چشم ها آسیب وارد می کند و در کنار آن، بافت های بدن نمی توانند به درستی خود را ترمیم کنند. این دو مورد از جمله نگرانی هایی است که در مورد دیابت و تاثیر آن بر سلامت چشم ها وجود دارد.
در ضمن، وقتی که میزان قند خون زیاد می شود اعصاب چشم نیز عملکرد درستی از خود نشان نخواهند داد و یکی از بیماری هایی که در اثر این عارضه به وجود می آید نوروپاتی دیابتی است. در خصوص این بیماری در ادامه توضیحات بیشتری را ارائه خواهیم کرد و شما با مطالعه آن متوجه خواهید شد که چرا از شما می خواهیم به خاطر چشم هایتان هم که شده مراقب قند خون خود باشید.
دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت پروتز چشم با ما تماس بگیرید.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
با بیماری ها و علائم چشم دیابتی آشنا شوید!؟
از اینکه می خواهیم در مورد بیماری های چشم افراد دیابتی نکاتی را بیان کنیم، نباید نگران و مضطرب شوید. تنها هدف ما این است که شما تلاش بیشتری برای کنترل قند خون خود به کار ببرید. بیماری های چشمی که افراد دیابتی بیش از سایرین با آنها درگیر هستند به این شرح است:
1- رتینوپاتی دیابتی؛
یکی از بیماری های شایع چشم در کسانی که دیابت دارند، رتینوپلاستی دیابتی است. در این بیماری، رگ های خونی شبکیه چشم دچار آسیب می شوند و علائم خونریزی چشم دیابتی بروز پیدا می کند. در ابتدایی که این مشکل برای فرد به وجود می آید، علامت خاصی مشاهده نمی شود اما به مرور زمان و در صورتی که بیماری، درمان نشده باقی بماند علائمی چون تار شدن دید و پیدا شدن لکه در چشم ظاهر می شود. حتی در برخی مواقع ممکن است فرد به صورت کامل بینایی خود را از دست بدهد. متاسفانه تنها کاری که در این شرایط می توان انجام داد اقدام برای ساخت چشم مصنوعی است. اگر یکی از عزیزانتان درگیر این اتفاق تلخ شده است، مطالعه صفحه قیمت ساخت پروتز چشم به دردتان می خورد.
علائم چشم دیابتی در بیماری رتینوپاتی به این شرح است:
- کاهش درد به خصوص در زمان هایی که فرد در یک محیط تاریک حضور دارد
- فرد رنگ ها را به صورت محو شده مشاهده می کند
- برخی ها ممکن است بینایی شان را در اثر این بیماری از دست بدهند
- فرد در میدان دید خود نقاط تیره ای را مشاهده می کند
- فرد در هوا ذراتی شناور می بیند
- دید بیمار تار می شود
علائمی که در بالا اشاره کردیم در هر دو چشم فرد وجود دارد و معمولا کسانی که به این بیماری مبتلا هستند، علائم ذکر شده را در هر دو چشم شان مشاهده می کنند.
2- آب مروارید؛
کسانی که دیابت دارند، 2 تا 4 برابر بیشتر از کسانی که سالم هستند به آب مروارید دچار می شوند. متاسفانه کسانی که دیابت دارند و در سن زیر 40 سال قرار گرفته اند بیش از بقیه با این مساله درگیر می شوند. از جمله علائم چشم دیابتی کسانی که آب مروارید می گیرند این است که آنها معمولا همه چیزهای اطراف خود را تار می بینند. خبر بدی که در مورد این عارضه داریم این است که گاهی یک جوان دیابتی در طی چند هفته به آب مروارید مبتلا می شود. درمان به موقع این بیماری، تعویض عدسی چشم و قرار دادن یک عدسی مصنوعی به جای عدسی طبیعی است.
علائم چشم دیابتی در کسانی که به آب مروارید، یکی از انواع اختلالات بینایی، مبتلا شده اند نیز به این شرح است:
- فرد زمانی که در تاریکی حضور پیدا می کند با مشکل در بینایی مواجه می شود
- کسانی که آب مروارید دارند به نور زیاد حساسیت نشان می دهند
- این گروه، تاری دید دارند
- دوبینی و مشاهده دو تصویر از یک جسم واحد از دیگر علائم کسانی است که آب مروارید دارند
- این گروه، زمانی که می خواهند مطالعه کنند به نور بیشتری در زمان مطالعه نیاز دارند
در صورتی که یک دیابتی هر یک از علائم ذکر شده در بالا را مشاهده کرد می بایست هر چه سریع تر به پزشکان متخصص مراجعه کند. اینکه فقط بدانید اختلال بینایی چیست، به درمان کمکی نکرده و می بایست حتما به پزشکان مراجعه کنید.
3- آب سیاه؛
آب سیاه که به آن گلوکوم هم گفته می شود از دیگر بیماری ها و علائم چشم دیابتی است. در این بیماری، رگ های خونی جدیدی در شبکیه به وجود می آید که مانع از جریان پیدا کردن مایعات به سمت خارج از چشم می شوند. در اثر این اختلال، فشار داخل چشمی زیاد شده و آب سیاه بروز پیدا می کند. با توجه به شدت بیماری، لیزر، دارو درمانی و جراحی از جمله روش های درمانی آب سیاه به شمار می روند.
4- ایجاد تغییرات ناگهانی در دوربینی و نزدیک بینی افراد؛
از دیگر علائم چشم دیابتی می توان به ایجاد تغییرات در دوربینی و نزدیک بینی افراد اشاره کرد. کسانی که دیابت آنها در مرحله کنترل نشده قرار دارد و هیچ اقدامی برای مدیریت آن انجام نمی دهند دیر یا زود این علامت را مشاهده خواهند کرد. این عارضه در کسانی که دیابتشان تحت کنترل است رخ نخواهد داد.
5- فلج شدن عضلات چشم؛
در کسانی که دیابت دارند، عصب عضلات نیز درگیر شده و این قسمت صدمه می بیند و در نهایت نیز فلج می شود. از جمله عوارضی که این فلج شدن ممکن است به دنبال داشته باشد می توان به افتادگی پلک، لوچی و دوبینی اشاره کرد. اگر این عارضه نیز برای شما اتفاق افتاده است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
6- اِدم ماکولار؛
اِدم ماکولار نیز یکی از علائم چشم دیابتی بوده و زمانی ظاهر می شود که مایعات در ماکولار شبکیه چشم ها تجمع پیدا کنند. وقتی که این اتفاق می افتد شبکیه چشم فرد ورم می کند و به دنبال آن عوارضی چون ایجاد اختلال در بینایی، تاری دید و محو شدن رنگ ها پدید می آید. در صورتی که این عارضه، درمان نشده و گسترده شود فرد بینایی خود را برای همیشه از دست می دهد.
7-گلوکوم بینایی
در داخل چشم، آب وجود دارد و چشم ما به صورت خودکار به تنظیم آب در این قسمت می پردازد. این کار، با ایجاد تعادل میان آب جریان یافته در داخل چشم و آب خارج شده از آن صورت می گیرد. گاهی اوقات که این تعادل از بین می رود، گلوکوم بینایی بروز پیدا می کند. در این بیماری، عصب چشم دچار آسیب شده است. این آسیب می تواند باعث ایجاد اختلال در بینایی شود. تار دیدن، سرخ شدن چشم ها، درد در چشم ها، سردرد، حالت تهوع، کاهش بینایی و دیدن تصویرها و هاله های نورانی از جمله علائم این بیماری به شمار می رود.
8- تغییر شکل عدسی
تغییر پیدا کردن شکل عدسی نیز از دیگر بیماری های ناشی از دیابت است. وقتی که میزان قند خون به سرعت تغییر می کند، عدسی دچار عارضه و تغییر شکل می شود. البته، این علائم چشم دیابتی، وقتی که قند خون به حالت طبیعی باز می گردد بهبود پیدا می کند. از جمله علائمی که این عارضه به دنبال دارد می توان به تاری دید اشاره کرد. توصیه می شود، قبل از تجویز لنز، حتما قند خون چک شود تا بهترین نوع لنز برای افراد انتخاب و ساخته شود.
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
بهترین مرکز ساخت پروتز چشم در مشهد یا تهران؟
اسکرال شل چشم چیست؟هر آنچه که باید بدانید
چرا ارزیابی علائم چشم دیابتی و بررسی عکس چشم دیابتی توسط پزشک، ضروری است؟
کسانی که دیابت دارند باید مراقبت زیادی از چشم های خود به عمل آورند. همه کسانی که دیابت دارند می بایست همیشه تحت نظر پزشک باشند. پزشک با عکسی که از چشم این گروه گرفته می شود به بررسی چشم ها پرداخته و در صورت مشاهده هر گونه علائم بیماری، اقدامی در جهت درمان انجام می دهد. توصیه می شود همه کسانی که به سن 12 سالگی و بیشتر رسیده اند در صورت داشتن دیابت، به صورت سالانه توسط پزشکان معاینه شوند. اینکه چرا این معاینه باید صورت گیرد دلایلی به شرح زیر دارد:
- با معاینه سالانه، می توان پی به وجود بیماری های چشمی برد و هر چه سریع تر برای درمان مشکل به وجود آمده اقدام کرد. هر قدر که درمان زودتر انجام شود احتمال کاهش بینایی کمتر خواهد شد.
- قبل از آنکه بیماری ها بینایی را تحت تاثیر قرار دهند می توان خیلی زودتر آنها را تشخیص و درمان کرد.
- برخی از بیماری های چشم باعث کوری فرد می شوند. با تشخیص به موقع این بیماری ها می توان جلوی کور شدن فرد را گرفت.
- برخی از بیماری های چشم دیابتی، همچون رتینوپاتی دیابتی در مراحل اولیه ای که ایجاد می شوند هیچ گونه علامتی ندارد و فرد متوجه نمی شود که به یک بیماری چشمی مبتلا شده است.
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
چشم مصنوعی چیست؟ایا چشم مصنوعی حرکت میکند؟
پروتز چشم اوربیتال چیست؟هر آنچه که باید بدانید
علائم چشم دیابتی چیست؟
موضوع مهمی که دیابتی ها باید به آن توجه و دقت داشته باشند، علائمی است که در چشم ها در اثر بیماری دیابت ظاهر می شود. از جمله علائم چشم دیابتی می توان به این موارد اشاره داشت:
1- ترشح و عفونت
چشم یک دیابتی باید همیشه توسط پزشکان معاینه شده و از نظر وجود ترشح بررسی شود. درست است که ترشحات همیشه به نشانه عفونت نیستند، اما برخی از آنها نیز می توانند به این نشانه باشند که در بدن فرد دیابتی عفونت وجود دارد. اگر ترشحات همراه با خارش و قرمزی باشند نباید نسبت به آنها بی توجهی کرد و حتما می بایست برای درمان، قدمی موثر برداشت.
2- تغییر کردن بینایی در شب
اگر دیابت دارید و متوجه شده اید که میزان بینایی شما در روز، کاملا عادی است اما در شب، بینایی تان تغییر می کند بهتر است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید و علت این کاهش بینایی را دریابید.
3- سردردهای مدام و پیوسته
سردرد، علت های متفاوتی دارد و می تواند به خاطر زیاد بودن استرس و اضطراب نیز باشد. چنانچه سردرد شما با تغییر بینایی تان در شب همراه شده است، توصیه می کنیم حتما به پزشک مراجعه کنید و در مورد علت این سردردها از او سوال بپرسید.
چه کسانی می بایست نگران علائم چشم دیابتی و تاثیر قند بر شبکیه چشم باشند؟
حال که می دانید علائم چشم دیابتی چیست، خوب است در مورد گروه هایی حرف بزنیم که باید بیش از بقیه نگران تاثیر بیماری قند روی بدنشان باشند. یکی از تاثیراتی که بیماری دیابت دارد، تاثیر آن روی شبکه چشم است. ما در اینجا می خواهیم گروه هایی را معرفی کنیم که باید بیش از بقیه نگران تاثیر قند بر شبکیه چشم خود باشند. این گروه ها به این شرح هستند:
- کسانی که مبتلا به دیابت های نوع 1 و 2 هستند.
- افرادی که به مدت طولانی است در معرض خطر ابتلا به بیماری دیابت هستند.
- کسانی که میزان گلوکز خون آنها همیشه و به صورت مداوم بالاست.
- کسانی که به بیماری هایی مانند فشار خون بالا مبتلا شده اند.
- افرادی که کلسترول خون آنها بالا گزارش شده است.
- مادرانی که باردار هستند.
افرادی که در یکی از گروه های بالا قرار دارند، نباید نسبت به کنترل قند خون خود بی توجه باشند. این افراد می بایست به صورت مرتب، قند خون خود را اندازه گیری کرده و با داشتن رژیم غذایی مناسب، کنترل کردن میزان فشار خون و میزان کلسترول، ورزش کردن و غیره از افزایش قند خون جلوگیری کنند.
برای درمان چشم دیابتی چه کنیم؟
حال که می دانید بیماری ها و علائم چشم دیابتی چیست خوب است در مورد روش های درمانی نیز چند نکته را بیان کنیم.
1-دارو
یکی از بهترین کارهایی که می توان برای درمان بیماری های چشم در فرد دیابتی انجام داد مصرف دارو است. برخی از داروها از رشد عروق خونی غیر طبیعی در شبکیه جلوگیری به عمل می آورند. این داروها، باعث کاهش ریسک ناشی از آسیب به پرده چشم شده و احتمال نابینایی فرد را کاهش می دهند. حتی در برخی مواقع، این داروها باعث بهبود وضعیت بینایی فرد نیز می شوند.
2- لیزر
از دیگر روش های درمان علائم چشم دیابتی می توان به لیزر اشاره کرد. این روش، نتیجه بخش تر از دارو بوده و احتمال آنکه بینایی فرد با این روش برگردد بیش از زمانی است که فرد فقط دارو مصرف می کنند. در لیزر، التهاب بافت شبکیه کاهش پیدا می کند. در روش لیزر که به روش انعقاد نوری هم معروف است از پرتوهای نوری استفاده می شود که قدرت آنها مشخص است و در واقع نقش عملکردی و درمانی دارند.
3- جراحی
اینکه پزشک برای درمان عوارض چشم فرد دیابتی به سراغ روش جراحی برود به شرایطی بستگی دارد که بیمار در آن قرار گرفته است. اگر بیماری چشمی فرد به گونه ای باشد که بتوان آن را با کمک عمل جراحی درمان کرد، پزشک، قطعا و حتما جراحی را انتخاب می کند. آب مروارید که در بالاتر اشاره کردیم، در بیماران دیابتی شایع تر از سایر گروه ها است. این بیماری، با کمک عمل جراحی و تعویض عدسی چشم با یک عدسی مصنوعی درمان می شود. کسانی که این عمل جراحی را انجام می دهند و دیابت دارند، بعد از مدتی وضعیت بینایی چشم آنها بهبود پیدا خواهد کرد.
از روش های مدرن درمان علائم چشم دیابتی چه می دانید؟
برخی انواع بیماری های چشم در دیابتی ها هستند که با دارو و یا روش های سنتی درمان می شوند. اما برخی دیگر از آنها به مانند رتیونوپاتی دیابتی نیز در دیابتی ها شناسایی شده است که می توان آن را به کمک روش های درمانی جدیدتر درمان کرد. البته، چه بهتر که بیماران دیابتی به جای آنکه به دنبال درمان این عارضه باشند همواره با کنترل قند خون کاری کنند که اصلا چنین عارضه ای در آنها ایجاد نشود. اگر به این مورد بی توجهی شده و فرد دیابتی اقدام خاصی برای کنترل قند خون انجام ندهد رتینوپاتی، حالت پیشرفته تری پیدا کرده و درمان آن با کمک روش های ساده امکان پذیر نخواهد بود.
از جمله روش هایی که امروزه در پزشکی مدرن صورت می گیرد تا بیمار بتواند به کمک آن عوارض ناشی از دیابت در چشم را کاهش دهد می توان به این ها اشاره کرد:
- جراحی کردن چشم و برداشتن خون و یا بافت اسکار ایجاد شده در چشم
- لیزر درمانی
- تزریق کردن دارو در داخل چشم و پشت شبکیه
چشم از جمله اعضای بسیار حساس در بدن ما به شمار می رود و لازم است که دیابتی ها برای درمان و استفاده از روش های درمانی مدرن به سراغ متخصصان و افراد با تجربه بروند.
چگونه از بروز علائم چشم دیابتی جلوگیری کنیم؟
کسانی که دیابت دارند و نمی خواهند علائم چشم دیابتی آنها وخیم تر شود بهتر است برخی اقدامات پیشگیرانه برای درمان آن انجام دهند. از جمله کارهایی که یک دیابتی می تواند انجام دهد این ها هستند:
- کسانی که دیابت دارند باید به صورت مرتب و روزانه قند خون خود را کنترل کنند.
- کسانی که دیابت دارند باید همیشه تحت نظر یک پزشک متخصص چشم باشند تا معاینات چشم پزشکی روی چشم آنها انجام شود. به دیابتی ها توصیه می شود که حداقل هر سال، یک بار به نزد پزشک بروند.
- کسانی که دیابت دارند نباید فعالیت های سنگین انجام دهند و کاری کنند که فشار داخل چشم آنها افزایش پیدا کند. این مورد، خطرات زیادی را به دنبال خواهد داشت. بهتر است افراد از انجام ورزش های سنگین نیز خودداری کنند.
- یک دیابتی بهتر است تا جایی که می تواند سیگار نکشد.
- کنترل فشار و کلسترول از جمله کارهایی که است دیابتی ها برای کاهش میزان ریسک مشکلات چشمی خود باید آنها را انجام دهند.
- خانم هایی که سابقه دیابت داشته و می خواهد باردار شوند باید قبل از دوران بارداری و در حین این دوران، مرتبا قند خون را کنترل کرده و زیر نظر پزشک باشند.
کلام آخر
علائم چشم دیابتی، موضوع صحبت ما در این مقاله بود. در قسمتی از مقاله بیان کردیم که افراد ممکن است در اثر نابینا شدن نیاز به ساخت چشم مصنوعی پیدا کنند. یکی از بهترین کلینیک هایی که می تواند در این رابطه به شما کمک کنند، پایار است. پایار سابقه و تجربه بالایی در حوزه ساخت پروتزهای زیبایی از جمله چشم مصنوعی دارد.