انواع کیفوز چیست؟ علت و راه درمان آن
انواع کیفوز، معرفی روش های درمان و علائم آن، از جمله موضوعاتی است که در این مقاله از سری مقاله های کلینیک ارتوپدی فنی پایار می خواهیم در مورد آن صحبت کنیم. اگر در این رابطه، اطلاعات زیادی ندارید در ادامه با ما همراه باشید.
کیفوز چیست؟ در مورد آن چه می دانید؟
کیفوز چیست، اولین سوالی است که می خواهیم در مورد آن صحبت کنیم. کیفوز در زبان انگلیسی به صورتkyphosis نوشته می شود و یک نوع بیماری است که در ستون فقرات بروز پیدا می کند. در کسانی که کیفوز ندارند، ستون فقرات، کاملا صاف است، اما کسی که کیفوز دارد ستون فقرات او ظاهری گرد پیدا کرده و به سمت بیرون متمایل شده است. احتمالا می دانید که به کیفوز، گوژپشتی نیز گفته می شود. هر چند که این بیماری را می توان از روی ظاهر فرد نیز تشخص داد، اما پزشکان برای آنکه به تشخیص قطعی از این بیماری دست پیدا کنند از بیمار می خواهند تا از کمر خود با اشعه ایکس، عکس بگیرد. در عکس تهیه شده، چنانچه زاویه انحنای ستون فقرات از 50 درجه بیشتر باشد، آن زمان است که می گوییم فرد به کیفوز دچار شده است.
یکی از موضوعاتی که خوب است در خصوص این عارضه مورد توجه قرار دهید این است که گوژپشتی، در هر سنی ممکن است رخ دهد و پیر و جوان ندارد و علت بروز آن در هر سنی با سنین دیگر متفاوت است. زمانی که کیفوز، خفیف است نیازی نیست که نگران عوارض کیفوز بود، اما زمانی که شدت پیدا می کند بدشکلی و درد در بدن ظاهر می شود.
با توجه به اینکه انواع کیفوز وجود دارد و ما نیز قصد داریم در ادامه در مورد آن صحبت کنیم، خوب است بدانید که روش های درمان متفاوتی برای این عارضه پیشنهاد می کنند که یکی از آنها اقدام برای تهیه و ساخت ارتز ستون فقرات است؛ این ارتزها کاملا اختصاصی هستند و ممکن است که هیچ نیازی به تهیه آن نباشد. ارتزهای مخصوص ستون فقرات در فروشگاه هایی که لوازم پزشکی نیز می فروشند ارائه می شود.
دریافت مشاوره رایگان برای اطلاع بیشتر از قیمت ارتز ستون فقرات و ارتز شانه با ما تماس بگیرید.
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
آیا اسکولیوز باعث فلج شدن میشود؟
علت کیفوز چیست؟ در مورد علت بروز انواع کیفوز چه می دانید؟
قبل از آنکه به معرفی انواع کیفوز بپردازیم لازم است که در مورد علت بروز کیفوز نیز اطلاعاتی به شما بدهیم و در خصوص سوال علت کیفوز چیست، بحث کنیم. عللی که باعث می شوند یک فرد به گوژپشتی یا کیفوز مبتلا شود به این شرح است:
1- شکستگی
گاهی اوقات در اثر شکستگی که در ستون فقرات ایجاد می شود، ستون فقرات دچار انحنا شده و کیفوز به وجود می آید. به صورت معمول، استخوان هایی که ضعیف تر هستند، بیشتر در اثر شکستگی فشاری دچار این حالت می شوند. البته، در برخی موارد نیز هست که شکستگی ها هیچ گونه علامتی ندارند.
2-پوکی استخوان
پوکی استخوان را یک بیماری خاموش می دانند و وقتی که علائم آن ظاهر شد فرد متوجه می شود که به آن مبتلا شده است. این بیماری باعث ضعیف شدن مهره ها شده و درصد شکستگی فشاری را افزایش می دهد. این بیماری در سنین بالا و در خانم ها بیشتر مشاهده می شود. البته بیمارانی که داروهای کورتیکواستروئیدی مصرف کرده اند نیز در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند و احتمال بروز کیفوز در آنها بیشتر است.
3- تخریب شدن دیسک ها
یکی از مهم ترین قسمت های ستون فقرات، دیسک ها هستند. دیسک ها همان بالشتک های نرمی هستند که بین مهره ها قرار گرفته اند. وقتی که سن فرد زیاد می شود، این بالشتک ها منقبض و صاف شده و کیفوز ایجاد می شود.
انواع کیفوز چیست؟
بعد از آنکه متوجه شدید کیفوز چیست، می بایست در مورد انواع کیفوز نیز اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. انواع این عارضه به شرح زیر است:
1- کیفوز مادرزادی
کیفوز مادرزای، همانطوری که از نام آن مشخص است، به صورت مادرزادی است و برخی نوزادان با همین عارضه به دنیا می آیند. وقتی که ستون فقرات جنین در رحم مادر، به صورت عادی رشد نمی کند و یا زمانی که مهره ها با هم ترکیب می شوند، کیفوز مادرزادی رخ می دهد. با رشد کودک، این وضعیت بدتر شده و بهتر است که کودک به جای بستن و نصب ارتز ستون فقرات، تحت عمل جراحی قرار گیرد. لازم به ذکر است که برخی کودکانی که با عارضه کیفوز به دنیا می آیند قلب و کلیه شان نیز دچار مشکل است.
2- کیفوز موقعیتی
از دیگر انواع عارضه کیفوز می توان به کیفوز موقعیتی اشاره کرد. به این نوع، پاسچرال نیز گفته می شود و اولین علائم آن در سنین نوجوانی ظاهر می شود. این نوع، یکی از شایع ترین انواع کیفوز به شمار می رود و معمولا با کمک ورزش، انجام فیزیوتراپی و پرداخت قیمت ارتز ستون فقرات و نصب آن به صورت کلی درمان خواهد شد. کیفوز موقعیتی در دختران بیش از پسران به چشم می خورد و معمولا نیز با درد همراه نیست. اگر هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام شود، این بیماری و عارضه پیشرفت نکرده و به همین خاطر عوارض جدی را در سنین بزرگسالی برای فرد ایجاد نخواهد کرد.
3- کیفوز شوئرمن
کیفوز شوئرمن را برای اولین بار یک رادیولوژیست دانمارکی معرفی و توصیف کرد. علامت های این بیماری، در سنین نوجوانی آشکار شده و بد شکلی که در این نوع به چشم می خورد بیش از کیفوز موقعیتی است. یکی از دلایلی که باعث می شود فرد به این نوع دچار شود ناهنجاری های ساختاری است که در ستون فقرات وجود دارد. وقتی که از ستون فقرات عکس برداری می شود، می توان به راحتی متوجه شد که چند مهره از مهره های ستون فقرات به جای آنکه شکل مستطیلی داشته باشند، مثلثی شکل شده اند.
علائم کیفوز (انواع کیفوز) چیست؟
بعد از شناخت کیفوز، لازم می دانیم در خصوص علائم کیفوز نیز نکاتی را بیان کنیم. از جمله علامت های این بیماری می توان به این موارد اشاره کرد:
- گرد شدن شانه ها
- حساس شدن ستون فقرات
- خستگی
- کمر درد و احساس سفتی
علائمی که در ادامه نام می بریم برخی علائم نادر این عارضه است که ممکن است برخی ها مشاهده کنند:
- سفت شدن ماهیچه های پشت ران
- بی حسی و یا گزگز شدن پاها
- تغییر عادت های مثانه و روده
- تنگی نفس و یا بروز برخی مشکلات تنفسی
شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :
کیفوز چیست؟ (علت و راه درمان کیفوز بدون جراحی)
علت و درمان کمردرد شبانه (کمردرد موقع خواب)
با درمان قطعی کیفوز آشنا شوید؟
برای درمان و توقف پیشرفت انواع کیفوز باید کاری کرد که مهره ها تغییر شکل دهند. انتخاب روش های درمان، به شدت بیماری، نوع کیفوز و همین طور میزان انحنای ستون فقرات بستگی دارد که معمولا، پزشکان با توجه به همه این موارد یک روش درمان معرفی می کنند. برای مواقعی که کیفوز از نوع وضعیتی و یا شوئرمن است و انحنای ستون فقرات زیر 70 تا 75 درجه است، جراحی توصیه نشده و یکی از روش های زیر را برای درمان تجویز می کنند:
1-درمان با فیزیوتراپی
یکی از روش های درمان این عارضه، فیزیوتراپی است. با مراجعه به فیزیوتراپیست ها، تمرین هایی جهت تقویت عضلات کمر و شکم آموزش داده می شود. گاهی در کنار این تمرین ها، عضلات همسترینگ که تحت تاثیر این ناهنجاری قرار گرفته اند تقویت می شوند.
2- داروها
از دیگر روش هایی که می توان برای درمان انواع کیفوز پیشنهاد کرد، داروها هستند. البته، داروها باعث از بین رفتن این عارضه نشده و تنها باعث می شوند که فرد، دردی را که ناشی از این عارضه است کمتر حس کنند. از جمله داروهای مناسب برای این گروه می توان به ایبوپروفن و یا استامینوفن های ساده اشاره کرد. در مواقعی که درد ناشی از کیفوز زیاد است از داروهای مسکن قوی تری باید استفاده شود. با مصرف دارو و کاهش درد، اقدامات موثرتری را می توان برای درمان انجام داد.
کلام آخر
انواع کیفوز، معرفی روش های درمان و بیان علائم از جمله موضوعات مطرح شده در این مقاله بود. کسانی که نیاز دارند برای ساخت ارتزهای اختصاصی اقدام کنند می توانند به کلینیک های ارتوپدی فنی معتبر در کشور همچون پایار مراجعه کنند. این کلینیک شما را در جریان قیمت ساخت پروتز زیر زانو نیز قرار می دهد.