مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن ⚡ (پروتز دیسک گردن)
پروتز دیسک گردن نوعی از جراحی بر روی گردن است که در آن جراح، دیسک گردن آسیب دیده را بر می دارد و با دیسک مصنوعی جایگزین می کند. جراح برای انجام این پروتز، مجبور است برش کوچکی در قسمت جلویی گردن ایجاد نماید که البته عوارض چندانی ندارد. با این حال مراقبت های قبل و مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن (پروتز دیسک گردن) اهمیت بسیار زیادی دارد و روند بهبودی را تسریع خواهد کرد.
مقاله “درمان دیسک گردن بدون جراحی” را حتما مطالعه کنید؛ نکات کاربردی زیادی برای درمان ریسک در آن ذکر شده است.
مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن
وقتی از پروتز دیسک گردن صحبت می کنیم، اشاره ما به یکی از روش های نوین جراحی گردن است که جایگزین روشهای جراحی قدیمی عمل دیسک گردن شده و عوارض چندانی ندارد. با پروتز دیسک گردن، فشار کمتری به مهره های باقیمانده در گردن وارد می شود و بیمار اجازه حرکت بیشتری دارد و این ها امتیازات پروتز نسبت به دیگر شیوه های جراحی دیسک گردن است.
جراحی دیسک گردن، جنبه های خاص زندگی بیماران را هفته ها تحت تاثیر قرار می دهد. مسلماً آن ها نمی توانند مانند قبل فعالیت های روزمره خود را در خانه و محیط کار انجام دهند و با محدودیت های شدیدی رو به رو خواهند شد. هدف از مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن، تسریع در روند بهبودی بیماران است. هر اندازه این مراقبت ها (مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن) با دقت بیشتری انجام شود، بیماران زودتر به زندگی عادی باز می گردند.
بخش مهمی از مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن، بر عهده خود بیمار است. با این حال همراهان و اعضای خانواده نیز باید صبورانه در کنار بیمار باشند و در انجام مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن او کمک کنند.
مدت زمان لازم برای بهبود زخم جراحی دیسک گردن
برخی از افراد می پرسند چه مدت زمان طول می کشد تا زخم جراحی پروتز گردن (پروتز دیسک گردن) بهبود یابد؟ همه چیز بستگی به کیفیت مراقبت های بعد از عمل دیسک گردن دارد. چنانچه مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن برای بیمار به درستی انجام شود و تغذیه او مناسب باشد، زخم در مدت زمان کوتاهی بهبود می یابد.
مدت زمان لازم برای بهبود زخم جراحی، به صورت میانگین بین ده روز تا دو هفته است. اگر جراح از بخیه های غیر قابل جذب استفاده کرده باشد، با گذشت این مدت زمان باید بخیه ها کشیده شوند.
همانطور که می دانید روند بهبود زخم جراحی در برخی از افراد طولانی می شود، برای مثال مبتلایان به دیابت. این بیماران عزیز باید بیش از دیگران مراقب سلامت خود باشند و نسبت به رعایت مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن توجه بیشتری نشان دهند.
مصرف سیگار در کسانی که عمل پروتز انجام داده اند تا چند هفته ممنوع است. پزشکان عقیده دارند که مصرف سیگار روند ترمیم بافت ها (بافت های سخت استخوانی و بافت های نرم) را مختل می کند و لذا دوری از آن پس از جراحی گردن اهمیت زیادی دارد. برخی از جراحان برای تسریع در روند بهبودی بیماران خود از بخیه های قابل جذب استفاده می کنند که بیمار برای کشیدن آن به زحمت نیفتد.
از مراقبت های قبل از عمل دیسک گردن چه می دانید؟
اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که فکر می کنند اصول مراقبت، تنها برای دوران نقاهت از یک بیماری تعریف شده، سخت در اشتباهید! بخش مهمی از نکات مراقبتی برای بیمارانی که جراحی پروتز دیسک گردن انجام داده اند، به قبل از انجام عمل مربوط می شود. اما حدس می زنید این مراقبت ها چه مواردی را شامل شود؟
برخی از اصول مراقبتی قبل از جراحی دیسک گردن (مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن)
- آیا سیگار مصرف می کنید؟ اگر اینطور است حتماً به فکر ترک سیگار باشید و حداقل یک دوره قبل از جراحی مصرف آن را کنار بگذارید تا روند بهبودی برای شما طولانی نشود. این، یکی از مهم ترین کارهایی است که در خصوص مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن باید مورد توجه قرار داد.
- درباره داروهایی که استفاده می کنید، (اعم از داروهای شیمیایی و گیاهی) حتماً با پزشک معالج خود صحبت کنید. چنانچه این داروها رقیق کننده خون باشد، احتمالاً پزشک استفاده از آن را برای شما منع می کند.
- شاید در خانواده شما حساسیت نسبت به بیهوشی عمومی سابقه دار باشد. در این صورت حتماً موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
- شما باید قبل از جراحی پروتز دیسک گردن، کاملاً ناشتا باشید و از شب قبل از جراحی هیچ ماده غذایی مصرف نکنید. با این حال از پزشک بپرسید که آیا می توانید داروهای معمولی تان را مصرف کنید یا نه.
به یاد داشته باشید، همان قدر که مراقبت های قبل از عمل مهم است، مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن نیز اهمیت دارد.
مراقبت های قبل و بعد از جراحی گردن در مرکز درمانی
هدف از انجام مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن این است که شما هر چه سریعتر به زندگی عادی بازگردید. در بخش های گذشته به مراقبت های قبل از عمل دیسک گردن اشاره کردیم و گفتیم که اگر قصد انجام چنین جراحی را دارید، باید آماده باشید و همه چیز را رعایت و پرهیز کنید، که قدم اول از ترک سیگار شروع میشود. ولی منظور از مراقبت های بعد از عمل چیست؟
اولین قدم در مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن، تحت نظر گرفتن بیمار توسط کادر درمان است تا به هوش بیاید. پس از به هوش آمدن، بیمار با درد مواجه می شود که کاملاً طبیعی است. پزشک با تجویز مسکن ها ، درد جراحی را کاهش می دهد.
مایعاتی که بیمار می بایست دریافت کند از طریق سرم به او می رسد. وقتی اجازه نوشیدن مایعات به بیمار داده شد، به تدریج می تواند رژیم غذایی معمول خود را دریافت کند.
بخشی از مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن بر عهده کادر درمان است. بویژه تا زمانی که بیمار در مرکز درمانی بستری است. این پرستار است که باید به بیمار کمک کند که از تخت پایین بیاید و به سرویس بهداشتی برود. و یا اینکه پرستار داروهای مسکن را به بیمار داده و پانسمان را مدام بررسی می کند. وقتی بیمار حس کند که خود می تواند از تخت پایین بیاید و راه برود، آماده مرخص شدن از بیمارستان خواهد شد.
نکاتی درباره مراقبت های بعد از جراحی دیسک گردن در منزل
مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن تاثیر مهمی در بهبودی بیماران دارد. مسلماً کسانی که با دقت بیشتری اصول مراقبتی (مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن و بعد از آن) را انجام می دهند، سریع تر بهبود می یابند و به انجام فعالیت های روزانه می پردازند.
همانطور که می دانید مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن برای همه بیماران یکسان نیست. به همین دلیل نباید انتظار داشت که همه بیماران یک بازه زمانی یکسان را برای بهبودی طی کنند.
مراقبت های بعد از عمل جراحی پروتز گردن (مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن):
- بیمار برای یک دوره زمانی کوتاه، باید از گردنبند طبی استفاده کند.
- تغذیه او به روند عادی بازگردد و بتواند از غذاهای مختلف استفاده کند.
- وقتی زخم جراحی بهبود یافت، برای کشیدن بخیه به دکتر مراجعه نماید.
- دقت کنید فیزیوتراپی از مهمترین اصول مراقبتی بعد از عمل پروتز دیسک گردن است.
- در صورت مشاهده علائمی نظیر سردرد، تب، درد شدید، خونریزی، دشواری در بلع، ضعف، گرفتگی صدا، مشکل در تنفس، گرفتگی صدا و ورم به پزشک مراجعه کند.
آیا بعد از جراحی گردن فعالیت های روزانه تغییر می کند؟
یکی از موضوعات حاشیه ای و مهم در مورد مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن، انجام فعالیت های روزانه است. درست است که شما به دلیل آسیب هایی که به گردنتان وارد شده است، مجبور شُدید برای انجام عمل جراحی گردن اقدام کنید، اما به یاد داشته باشید که در طی روزهای بعد از جراحی، به هیچ وجه نباید به صورت مطلق استراحت کنید. این، یکی از مهم ترین اصول مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن است.
تا زمانی که کلیه زخم های پروتز دیسک گردن به صورت کامل بهبود پیدا کند، از اینکه به صورت کامل بنشینید و یا دراز بکشید، خودداری کرده و سعی کنید به صورت طولانی مدت نیز راه نروید. هر گونه فعالیتی، مانند استفاده از موبایل، که باعث می شود سر شما به سمت پایین خم شود، در این دوران باید به حداقل رسانده شود. تا وقتی که پزشک به شما اجازه نداده است، رانندگی نکنید و حتما مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن را با دقت انجام رعایت کنید.
کسانی که به رعایت مناسک دینی خود اهمیت می دهند، باید بدانند که نماز خواندن به صورت عادی را باید تا مدتی عقب بیندازند. این افراد باید نماز خود را پشت میز بخوانند و گردن خود را خم نکنند؛ با بالا آوردن مهر، از خم کردن گردنتان جلوگیری کنید. این نکات، مهم ترین مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن هستند.
آیا فلج شدن بعد از عمل دیسک گردن، با مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن ارتباط دارد؟
یکی از عوارض جبران ناپذیری که بعد از عمل پروتز دیسک گردن ممکن است مشاهده شود، فلج شدن فرد است. عمده ترین و اصلی ترین دلیلی که می توان در این رابطه بیان کرد، وارد آمدن آسیب به نخاع در زمان عمل جراحی است. برخی پزشکانی که در کار خود تجربه و مهارت بالایی ندارند، ممکن است باعث ایجاد این عارضه خطرناک و غیر قابل جبران شوند. هر چند که فرد می تواند بعد از بروز چنین اتفاقی درخواست غرامت کند، اما آیا پول می تواند سلامتی از دست رفته را بازگرداند؟ پس، توصیه می کنیم برای انجام این عمل جراحی بسیار حساس به پزشکان و جراحانی زبده و ماهر مراجعه کنید.
با توجه به نکته ای که در بالا اشاره کردیم، مشخص شد که فلج شدن بعد از عمل دیسک گردن هیچ ارتباطی با مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن ندارد و علت این اتفاق، قصور و کوتاهی پزشکان در زمان جراحی است.
البته، برای آنکه نتیجه این عمل، رضایت بخش باشد، می بایست مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن به خوبی انجام شوند. نه تنها مراقبت های بعد از عمل اهمیت زیادی دارند، بلکه به دلیل بالا بودن حساسیت ناحیه گردن، می بایست در مورد مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن نیز وسواس داشت و آنها را مو به مو اجرا کرد.
سوالات پرتکرار درباره مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن
با توجه به آنچه درباره اهمیت مراقبت های قبل و بعد از عمل پروتز گردن گفتیم، احتمالاً در ذهن شما نیز سوالاتی به وجود آمده است. ما در این بخش تصمیم داریم پرتکرارترین سوالات را در مورد مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن گزینش کنیم و به آنها پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
سوالات مهم درباره مراقبت بعد از جراحی دیسک گردن:
- آیا پس از گذراندن دوران نقاهت پروتز دیسک گردن می توان مثل گذشته ورزش کرد؟ قطعاً بله، حتی اگر یک یا چند مهره گردنی به هم جوش خورده باشند. با این حال اگر جراحی پروتز در قسمت فوقانی گردن شما انجام شده ، توصیه می کنیم از انجام ورزش های تماسی خودداری کنید.
- آیا بستن گردنبند طبی یا همان بریس پس از انجام جراحی پروتز دیسک گردن ضروری است؟ اکثر بیمارانی که عمل پروتز گردن انجام می دهند، ملزم به بستن گردنبند نیستند. دیگر بیماران نیز تنها به مدت محدودی از گردنبند طبی یا کمربندهای طبی استفاده خواهند کرد.
- چه مدت زمان مرخصی لازم است؟ اگر پیش میز نشین هستید و در اداره های دولتی و خصوصی کار می کنید، بهتر است سه تا شش هفته مرخصی بگیرید و در محل کار حاضر نشوید. البته این مدت زمان بستگی به میزان بهبودی شما دارد. و اما چنانچه کارگر هستید و کار فیزیکی بسیار سختی را انجام می دهید، به فکر مرخصی سه، چهار ماهه باشید. علاوه بر رعایت مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن، باید به این موضوع مهم نیز توجه داشت.
- بیمارانی که جراحی پروتز گردن انجام داده اند، چه زمانی می توانند استحمام کنند؟ یکی از سوالات مهمی که در مورد مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن به وجود می آید، استحمام کردن است. مسلماً تا زمان التیام زخم جراحی، که این مدت زمان، دو تا سه هفته طول می کشد. البته به شرط داشتن پانسمان ضدآب و با گذشت سه روز از جراحی، می توانید دوش بگیرید. اما توجه داشته باشید: اگر در فرآیند حمام، آب به پانسمان برسد، باید پانسمان را تعویض نمود.
- برای تسکین درد گردن چه باید کرد؟ پزشکان برای اکثر بیمارانی که جراحی پروتز دیسک گردن انجام داده اند، مسکن های مخدر را تجویز می کنند. مصرف این داروها ممکن است با حالت تهوع، خواب آلودگی، اختلال در تصمیم گیری و… همراه باشد که چندان نگران کننده نیست.
- در دوران نقاهت بعد از جراحی دیسک گردن، آیا می توان رانندگی کرد؟ طبق اصولی که در تعریف مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن بیان شده، یک بیمار 1 تا 2 هفته پس از جراحی دیسک گردن می تواند رانندگی کند. اما به شرط آنکه پزشک شما را ملزم به استفاده از گردنبند طبی نکرده باشد؛ چرا که با وجود این گردنبند، دید شما از جاده محدود شده و نمی توانید به درستی اطراف را ببینید. این ریسک بروز تصادفات جاده ای را افزایش می دهد.
طرز خوابیدن بعد از عمل دیسک گردن
یکی از کارهایی که از آن به عنوان مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن یاد می کنند، توجه به نحوه خوابیدن است. وقتی شما به خواب می روید این فرصت را به مهره های گردن خود می دهید که استراحت کنند.
بهترین کاری که می توانید در خواب انجام دهید تا در روزهای بعد از عمل، کمترین فشار به مهره های گردن شما وارد شود، قرار دادن گردن در یک وضعیت مناسب و مطلوب است. به این منظور، بهتر است یک بالش مناسب انتخاب کنید. سعی کنید اگر به پهلو می خوابید ارتفاع بالش تان زیاد باشد؛ گردن به این شکل، هم راستاتر با بدن قرار می گیرد.
اگر عادت دارید به پشت بخوابید بهتر است بالشی که برای قرار دادن زیر سرتان انتخاب می کنید به گونه ای باشد که سر شما را بالاتر از نخاع قرار ندهد؛ اگر ارتفاع بالش کم باشد، گردن در راستای نخاع قرار داده می شود. کسانی که روی شکم می خوابند در صورتی که می خواهند به اصول و مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن به خوبی عمل کنند، بهتر است بالشی که انتخاب می کنند از نوع صاف باشد تا فشار اضافی به گردن وارد نیاید.
آیا عمل دیسک گردن خطرناک است؟ آیا قرار دادن پروتز دیسک گردن می تواند عوارضی با خود به همراه داشته باشد؟
آیا عمل دیسک گردن خطرناک است؛ یکی از سوالات پر تکرار کسانی است که مجبورند برای انجام این عمل جراحی اقدام کنند. همان طوری که در بالاتر نیز عنوان کردیم، اگر نتوان با هیچ روش دیگری، درد ناحیه گردن را کاهش و یا تخفیف داد، می بایست فرد، تحت عمل جراحی پروتز دیسک گردن قرار گیرد. موضوعی که نباید آن را از خاطر برد، انجام مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن است. انجام این مراقبت ها از بروز خطرات عمل جراحی می کاهد. برخی از عوارضی که جراحی دیسک گردن می توان با خود به همراه داشته باشد، به شرح زیر است:
- ایجاد صدمه در اعصاب گردن
- خونریزی
- عفونت
- بهبود پیدا نکردن علائم بیمار
- عدم ایجاد ثبات در ستون فقرات
- ایجاد درد در ناحیه گردن و یا بازو
توجه و رعایت مراقبت های قبل جراحی دیسک گردن، می تواند از بروز خطراتی که در بالا عنوان کردیم، کم کند. علاوه بر تاکید به نکات مراقبتی قبل از جراحی گردن، می بایست به مراقبت های بعد جراحی دیسک گردن نیز توجه داشت. یکی از بدترین عوارضی که می تواند این بی توجهی داشته باشد، آسیب به طناب نخاعی است که خیلی کم و به ندرت پیش می آید.
مهم ترین عوارض بعد از عمل دیسک گردن چیست؟
عمل کردن به مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن، ممکن است موجب کاهش عوارض بعد از عمل دیسک گردن شود؛ اما خوب است برای آنکه بدانید این عوارض را چگونه درمان کنید، اول از همه با آنها آشنایی داشته باشید. عوارض مربوط به عمل دیسک گردن به شرح زیر است:
1- عوارض مربوط به بیهوشی؛
یکی از مراحلی که بین همه عمل های جراحی، مشترک به نظر می رسد، بیهوشی است. بیهوشی به دو شکل موضعی و عمومی انجام می شود. در نوع عمومی، داروهایی به بیمار داده می شود تا به صورت عمومی به خواب موقت برود. معمولا عوارض ناشی از بیهوشی، تعداد کمی از افراد را به خود درگیر می کند.
2- ترومبوفلبیت؛
در راستای آشنایی با مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن، می توان به ایجاد لخته خون در داخل رگ ها اشاره کرد. به لخته شدن خون در داخل رگ ها، ترومبوز وریدی عمیق گفته شده و بیماران باید به شدت مراقب آن باشند. این مشکل، از جمله مشکلات رایج در عمل های جراحی است و علت آن هم می تواند وارد آمدن آسیب به رگ های خونی باشد که اطراف ناحیه جراحی قرار گرفته اند. بهتر است برای جلوگیری از بروز این مشکل حتما با پزشک خود مشورت کنید.
با بی حسی دست بعد از عمل دیسک گردن، درد گردن و شانه چه کنیم؟
بی حسی دست بعد از عمل دیسک گردن، درد گردن و درد در شانه، یکی از مشکلات و عوارضی است که روزهای بعد از عمل جراحی گردن باید مورد توجه قرار داده شود. درست است که رعایت نکات مربوط به مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن باعث کاهش این مشکلات می شود اما باید توجه داشت که عضو حساسی از بدن به نام گردن، عمل شده است و وجود درد در این ناحیه طبیعی به نظر می رسد. اگر دردی که از گردن تان به سمت دستتان تیر می کشید، کمتر شده، به این معنی است که عمل جراحی شما با موفقیت به پایان رسیده است.
گزگز کردن دست ها، هم ممکن است قبل از عمل حس شود و هم بعد از عمل، و این نیز برای بهبودی به صورت کامل به زمان نیاز دارد. کسانی که دیابت دارند گزگز کردن دست را زیاد مشاهده می کنند و حتی با وجود مراقبت های قبل و بعد جراحی دیسک گردن که بعد از انجام عمل نیز نباید انتظار داشت که از بین برود.
علائمی که باید به شدت نگران آنها بود، ورم کردن همراه با درد، قرمزی و سفت شدن عضله های پا است. این علائم نشان می دهند که یک لخته در عروق ایجاد شده است. لخته اگر حرکت کند ممکن است عوارض بسیار بدی داشته باشد.
کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی با شماره نظام پزشکی ا-پ-۹۷۲ با تخصص ارتوزیست و پروتزیست تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز با بیش از ۲۵۰۰ مراجعه کننده راضی در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز شانه ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز گردن (سر و گردن) و …