ارتز شانه (بریس شانه) چیست؟ (انواع ارتز شانه)
افراد ممکن است از طرق مختلفی به آسیب های شانه مبتلا شوند به عنوان مثال فرد ممکن است هنگام انجام فعالیت های ورزشی، استفاده کردن بیش از حد از مفاصل و یا هنگامی که از ارتفاع سقوط می کند شانه اش آسیب ببیند. دوره ی درمان صدمات شانه برخی از افراد جزئی است و مدت زمان کمی طول می کشد اما برای برخی دیگر از افراد ممکن است بهبود شانه آسیب دیده مدت طولانی به طول انجامد. پزشکان معمولا به کاربردن ارتز شانه را برای افراد زیر توصیه می کنند:
- افرادی که شانه ی آن ها رگ به رگ شده است
- افرادی که به کشش شانه دچار شده اند
- افرادی که به در رفتگی شانه مبتلا شده اند یا شانه آن ها جابه جا شده است
- کسانی که عضله ی چرخاننده شانه شان پاره شده و یا ثبات خود را از دست داده است.
ما این مطلب را برای کسانی آماده کرده ایم که می خواهند در خصوص ارتزهای شانه اطلاعات ضروری را دریافت کنند. لطفا تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
ارتز شانه چیست؟
ارتز یا بریس شانه به وسیله ای درمانی گفته می شود که پزشکان از آن به منظور معالجه ی بسیاری از صدمات و بیماری ها استفاده می کنند. بریس شانه آسیب های زیادی را درمان می کنند مانند:
- شکسته شدن استخوان هومروس
- در رفتن گلنوهیومرال
- در رفتن آکرومیال کلاویکولار
- عارضه آرتروز
- صدمات رتاتور کاف
پزشکان ارتز شانه را به نحوی نصب می کنند که در تماس مستقیم با پوست بدن قرار گیرد. این کار باعث می شود که اثر گذاری آن بیشتر شود. دستورالعمل های ویژه ای برای استفاده کردن از ارتز شانه وجود دارد. پزشک متخصص این دستورالعمل ها را به خوبی برای بیمار خود توضیح می دهد. پزشک معالج همچنین در خصوص زمان استفاده از پروتز، برنامه ی استفاده از ارتز و شیوه ی تمیز کردن آن را به بیمار یاد می دهد.
توجه داشته باشید ارتز ستون فقرات مانند : ارتز سر و گردن ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز دست جزو ارتز های اندام های فوقانی می باشد. و برخلاف آنها ، ارتز هایی مانند : ارتز مچ پا ، ارتز لگن ، ارتز زانو ، کفش و کفی طبی جزو ارتز های اندام تحتانی محسوب می شوند.
آناتومی شانه به چه صورت می باشد؟
مفصل شانه دارای چندین استخوان می باشد مانند:
- استخوان بازو که به آن استخوان هومروس هم گفته می شود.
- استخوان کتف که به آن اسکاپولا هم گفته می شود.
- ترقوه که نام دیگر آن کلاویکل می باشد
ساختار شانه همچنین شامل بخش های دیگری همچون عضله ها، تاندون ها، رباط ها و عصب ها می باشد. پزشکان مفصل گلنوهومرال را به دو بخش زیر تقسیم می کنند:
- استخوان اسکاپولا
- استخوان هومروس
آنان همچنین مفصل آکرومیو کلاویکولار را به دو بخش مهم تقسیم می کنند:
- استخوان کتف
- استخوان ترقوه
هدف استفاده از ارتز شانه چیست؟
پزشکان به دلایل مختلفی ارتز شانه را برای فرد بیمار تجویز می کنند. برخی از اهداف درمانی پزشکان عبارتند از:
- به منظور پایدار کردن شانه بیمار
- به منظور کنترل کردن هماهنگی بیومکانیکی شانه
- به دلیل محافظت کردن از شانه
- به دلیل توزیع کردن دوباره ی فشار وارد شده بر شانه
طراحی بریس شانه چگونه است؟
پزشک متخصص ابتدا شانه بیمار را معاینه می کند و اگر نیاز باشد یک قالب سه بعدی برای شانه تهیه می کند. پزشکان پروسه ی قالب گیری را زمانی انجام می دهند که فرد در حالت طاق باز دراز کشیده باشد و یا اینکه بیمار نشسته باشد. پزشک متخصص بعد از آن که از درست قرار گرفتن شانه اطمینان حاصل کرد نسبت به ساخت قالب اقدام می کند. ارتز های شانه انواع مختلفی دارند پزشک معالج با توجه به اهداف و نیاز های بیمار بهترین گزینه را برای بیمار انتخاب می کند. گاها برخی از ارتزهای شانه دارای نوارهای کمکی می باشند تا به بیمار کمک کنند که به خوبی از ارتز شانه خود استفاده کند.
تا چه مدت باید از ارتز شانه ای استفاده کرد؟
یکی از سوالاتی که برای افراد نیازمند به ارتز شانه ای ایجاد می شود، این است که تا چه مدت باید از این ابزار استفاده کنند. دردی که در ناحیه شانه ایجاد می شود، به دلیل فشار مازادی است که به آن وارد می گردد و برای آنکه این درد کاهش پیدا کند، می بایست میزان فشار، کمتر شود. انواع ارتز شانه به همین دلیل ساخته شده اند؛ این ارتزها، شانه را در بر گرفته و وزن دست را به جای مفصل تحمل می کنند. ارتزها برای کاهش خستگی در عضو آسیب دیده و کاهش محدوده حرکت نیز مفید هستند.
موضوعی که اکثر متخصصان در مورد آن توافق نظر دارند، این است که فرد نباید برای مدت طولانی از ارتز شانه استفاده کند؛ زیرا خطر خشک شدن مفاصل وجود دارد. اگر فردی در ناحیه دست و یا شانه دچار شکستگی شده، مدت زمانی که اجازه دارد از ارتزهای شانه استفاده کند، حدود 2 تا 4 هفته است. در مورد جراحی و مدت زمان به کارگیری این نوع ارتز، باید نظر پزشک را جویا شده و طبق توصیه او عمل کرد.
چه زمانی برای تعویض ارتز شانه ای جدید باید اقدام کرد؟
ارتز شانه ای از جمله ابزارهایی است که نیاز به تعویض دارد. اگر در اثر بی توجهی و یا هر عامل دیگری، تسمه های ارتز پاره شود و یا یکی از قسمت های حیاتی آن آسیب ببیند، فرد باید برای تعویض بریس اقدام کرده و یک بریس و یا ارتز شانه جدید تهیه کند. وقتی ارتز خراب می شود، کارایی و عملکرد خود را از دست می دهد و نمی تواند به مانند قبل، اثرات درمانی و یا محافظتی داشته باشد. قیمت ارتز شانه و تعویض آن برایتان اهمیتی نداشته باشید؛ سعی کنید در هر شرایطی به سلامتی خود فکر کنید.
اگر ارتز، فرسوده باشد و یا اگر به دلیل تغییر در اندام، دچار تغییر اندازه شده باشد، فرد باید آن را تعویض کند. معمولا بریس هایی که بیش از اندازه شل و یا سفت هستند، باید تعویض شوند.
انواع دیگر اقدامات نگهدارنده بریس شانه چیست؟
به برخی روش های مراقبتی بریس شانه در این متن اشاره کردیم. برای آنکه طول عمر و دوام بریس و یا ارتز افزایش پیدا کند و شما مجبور نباشید در فواصل زمانی کوتاه مدت، برای خرید یک بریس جدید اقدام کنید، کارهای دیگری نیاز است که باید به آنها نیز توجه داشته باشید.
نگهداری از بریس با توجه به نوع بریس و نوع طراحی که دارد، صورت پذیرد. برای مثال، برخی از بریس هایی که حاوی پیچ هستند نیاز به تنظیم و یا سفت کردن دارند. برای آنکه کارایی و عملکرد بریس افزایش پیدا کند، توجه به نکات مراقبتی لازم و ضروری است.
تسمه های بریس را همیشه چک کنید؛ اگر یکی از تسمه ها دچار فرسودگی باشد، ممکن است مشکلاتی برایتان ایجاد کند. چک کردن دائمی بریس موجب افزایش دوام و عمر آن خواهد شد. موضوعی که خوب است در هنگام خرید به آن توجه داشته باشید، بالا بودن کیفیت بریس و کارا بودن آن است.
استفاده از خدمات ارتز شانه (بریس شانه) کلینیک پایار
با عرض سلام و احترام !
کلینیک ارتوپدی فنی پایار، در راستای توانبخشی به عزیزانی که نقص عضو دارند خدماتی با کیفیت و با قیمت منصفانه ای ارائه می دهد که در صورت تمایل میتوانید از دو راه زیر ، وقت ملاقات خود را با جناب آقای محمد کفیلی تنظیم کنید.
پذیرش تماس تلفنی
برای پذیرش لطفا با شماره زیر تماس بگیرید
همکاران ما بی صبرانه منتظر خدمت به شما هستند 😊
انواع ارتز شانه کدامند؟
ارتز های شانه از طیف تنوعی بسیار بالایی برخوردار می باشند. برخی از معروفترین ارتز های شانه عبارتند از:
- سارمینتو: این ارتز مخصوص شکستگی در ناحیه ی هیومرال می باشد
- شکل 8 یا نوار کلاویل
- ROM
- ارتز مدل هواپیما
- ارتز پس از عمل جراحی
- ارتز مدل سالی
- بریس شانه یک طرفه
- ارتز شانه دو طرفه
- ارتز نگه دارنده ی حالت
بریس شانه یک طرفه چیست؟
پزشکان از این بریس برای فرآیند توانبخشی نقص ها و عیوب شانه استفاده می کنند. نام دیگر این ارتز DOMمی باشد. متخصصان این حوزه طی تحقیقات فراوانی این ارتز منحصر به فرد را طراحی کرده اند. این ارتز شانه ضمن اینکه شانه را به سمت عقب هدایت می کند از بخش آسیب دیده ی شانه محافظت می کند. همچنین این نوع بریس باعث پایدار شدن مفص شانه می شوند. ارتز شانه یک طرفه علاوه بر ایجاد راحتی بیشترو بهبود دامنه ی حرکتی به بهتر شدن وضعیت بیمار هم کمک می کند. از دیگر مزایای بریس شانه ی یک طرفه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان فلج ارب
- درمان آسیب های وارد شده بر شبکه ی عصبی شانه
- درمان در رفتگی ناحیه ی شانه
- معالجه ی ناپایداری ها و در رفتگی های شانه
- مداوا کردن درد عصبی شانه
- درمان آسیب های نشات گرفته از بیماری ام اس
- درمان صدمات ناشی از سکته مغزی
- معالجه آسیب های نخاعی
- مداوا کردن صدمات نشات گرفته از فلج مغزی
بریس های شانه یک طرفه چه پیامد هایی را با خود به همراه دارند؟
این بریس ها باعث پایدار و ثابت شدن شانه می شوند. علاوه بر این این نوع ارتز عملکرد دیستال یا دور برد را بهبود می بخشد. ارتز شانه یک طرفه همچنین باعث افزایش یافتن دامنه حرکتی، بهبود یافتن وضعیت قرار گیری شانه شده و به کاهش درد شانه کمک می کنند.
مشخصات ارتز شانه یک طرفه چیست؟
- این بریس ها جنس کشی برخوردار هستند و باعث می شوند که تعادل خوبی میان تثبیت شانه و انعطاف پذیری آن به وجود آید.
- این بریس ها هم برای دست های کوتاه قابل استفاده اند و هم برای دست های بلند
- حلقه ها وقلاب هایی که در این بریس ها تعبیه شده اند قابل تنظیم می باشند
- این نوع ارتز از قالب بندی محکمی برخوردار می باشد.
ارتز شانه دوطرفه چیست؟
متخصصان این حوزه به منظور رفع عیوب شانه و توان بخشیدن به آن از بریس دوطرفه شانه استفاده می کنند. این نوع ارتز ساختار ویژه ای دارد. مزایای فروان بریس دو طرفه باعث شده است که در میان مردم طرفداران زیادی داشته باشد. برخی از مزایای ارتزهای شانه دوطرفه عبارتند از:
- درمان نیمه در رفتگی شانه
- مداوا در رفتگی شانه
- معالجه ناپایداری شانه
- معالجعه درد عصبی شانه
- معالجه نئوریتیس
- درمان فلج ارب
- مداوا سندرم گیر افتادگی شانه
- مداوا ناپایداری شانه پس از سکته
- درمان آسیب های وارد شده بر شان پس از تجربه فلج مغزی یا ام اس
پیامد های ارتزهای دوطرفه شانه کدامند؟
- پایدار نبودن شانه
- بهتر شدن وضعیت قرار گرفتن اندام های فوقانی
- بهتر شدن قرار گرفتن کمربند شانه ای
- کاهش یافتن درد
مشخصات بریس دوطرفه شانه
- این نوع بریس هم مانند بریس یک طرفه شانه از خاصیت کشسانی برخوردار است و توانسته است به خوبی تعادل میان انعطاف پذیری و تثبیت شانه را نگه دارد.
- دارای قالب مستحکمی می باشد
- برای دست های کوتاه و بلند قابل استفاده است
- قلاب ها و حلقه های به کار رفته در این نوع ارتز قابل تنظیم هستند
نکات مهم هنگام انتخاب جنس یک بریس شانه
برای انتخاب یک بریس شانه ایده آل فاکتور های مهمی وجود دارند. مهم ترین نکته در انتخاب یک بریس خوب در نظر گرفتن جنس آن است. ارتز های شانه را از مواد مختلف با جنس های متفاوتی می سازند.
برخی از رایج ترین موادی که در تهیه ارتز های شانه از آن ها استفاده می شود عبارتند از:
- نئوپرن: این ماده از وزن کمی برخوردار بوده و از مقاومت بالایی برخوردار می باشد. این ماده از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است. علاوه براین نئوپرن از گیر افتادن رطوبت جلوگیری کرده و باعث می شود که هوا در شانه جریان پیدا کند.
- پلی استر: این ماده برای پک یخ فشاری بسیار مناسب می باشد. مقاومت پلی استر بالا بوده و توانایی تحمل فشار های مداوم را دارا می باشد. بعلاوه این ماده از دام افتادن رطوبت و تعریق پیشگیری می کند.
- نایلون: از نایلون برای ساخت بند ها و بانداژ ها استفاده می کنند. این ماده از تحمل وزن بالایی برخوردار بوده و می تواند به بهترین شیوه بازو را در بر گیرد.
- تور نایلون: از تور نایلون برای تهیه ی شانه بازو استفاده می کنند. تور نایلون باعث می شود جریان هوا در ناحیه ی آسیب دیده حفظ شده و از گرم شدن و تعریق بیش از حد عضو جلوگیری شود.
مراقبت و نگهداری از بریس شانه چه فوایدی را به همراه دارد؟
مراقبت و نگهداری از ارتز های شانه بسیار حائز اهمیت است. نظافت صحیح بریس موجب جلوگیری از ایجاد بوی نامطبوع می شود. طریقه ی صحیح نگهداری از بریس باعث می شود که طول عمر مفید آن افزایش یابد. اگر بیمار به خوبی از ارتز خود مراقبت نکند ممکن است به بیماری هایی همچون فولیکولیت، عفونت قارچی و عفونت های استافیلوکوک اورئوس مبتلا شود.
استفاده ی بیش از حد از ارتز موجب بروز چه مشکلاتی می شود؟
اگر بیمار به طور مرتب از ارتز شانه خود استفاده کند باعث می شود دما ی بدن افزایش یابد و در نتیجه رطوبت آن ناحیه زیاد می شود. اگر این حالت تداوم یابد پوست بدن تخریب می شود. اگر بیمار فرد فعالی نیست بایستی ارتز را از دست خود خارج کنند. این کار باعث می شود پوست و ارتز دست خشک شود. بیمار بایستی به توصیه های پزشک خود در خصوص نحوه ی تمیز کردن ارتز های شانه عمل کند. همچنین اگر در خصوص نحوه ی استفاده از ارتز و تمیز کردن آن با مشکل مواجه شده اید می توانید به پزشک خود اطلاع داده و راهنمایی های مورد نیاز را از او کسب کنید.
چند وقت یکبار می توانیم ارتز را تمیز کنیم؟
بریس ها از انواع مختلفی برخوردار هستند و هر کدام وظیفه ی انجام فعالیت خاصی را برعهده دارند. اگر از بریس های روزمره استفاده می کنید بایستی هر 4 روز یا هر 6 روز یکبار آن را تمیز کنید. اما اگر از بریس هنگام انجام فعالیت های ورزشی و باغبانی و … استفاده می کنید و بریس شما زود کثیف می شود بهتر است که پس از تمام شدن فعالیت خود ارتز را تمیز کنید. به طور کلی بریس های ورزشی را باید هر 2 روز و نهایتا هر 3 روز یکبار تمیز کرد.
بهترین راه برای تمیز کردن ارتز شانه
به طور کلی تمامی بریس ها دستورالعمل های خاصی برای تمیز کردن دارند و بایستی بر اساس آن ها عمل کرد. به منظور تمیز کردن اکثر بریس ها فرد می تواند از یک صابون ملایم و یا یک شوینده ی معمولی استفاده کند. به منظور خشک کردن بریس ها باید از هوای عادی استفاده کرد. برای خشک کردن ارتز نباید از خشک کننده ها استفاده کنید. بریس های ورزشی را می توان با مواد ضد عفونی کننده تمیز کرده و با هوای معمولی خشک کرد.
آیا می توانیم هنگام خواب ارتز های شانه را بپوشیم؟
استفاده از بریس شانه در شب ها باعث می شود که فرد دردش کاهش یابد اما بایستی هنگام استفاده از آن احتیاط لازم را به خرج داد. به همین جهت رعایت نکات زیر الزامی می باشد:
- بیمار بایستی سعی کند بریس را روی لباس بپوشد. این کار باعث می شود که از حساس شدن پوست جلوگیری شود.
- بیمار باید هنگام خواب روی پشت دراز بکشد. این کار باعث می شود که فشار زیادی روی مفاصل او وارد نشود.
- بیمار باید سعی کند همیشه محل نصب ارتز را خشک و تمیز نگه دارد.
- اگر بیمار هنگام استفاده از ارتز در ناحیه ی شانه ی خود احساس درد و ناراحتی کرد باید از ارتز استفاده نکند و هرچه زودتر پزشک خود را در جریان بگذارد.
آیا ارتز های شانه به کاهش درد کمک می کنند؟
افراد ممکن است به دلایل مختلفی در ناحیه ی شانه ی خود درد را احساس کنند. به همین دلیل بهتر است پیش از آنکه سر خود دارو مصرف کنید با پزشک متخصص ملاقات کرده و با او مشورت کنید. با این وجود پزشکان برای کاهش بسیاری از درد های ناشی از بیماری ها از ارتز یا بریس شانه استفاده می کنند. بیماری های همچون آرتریت، در رفتگی و کشیدگی بافت نرم از دلایل ایجاد درد در ناحیه ی شانه به شمار می آیند.
مطلب خیلی خوبی بود. عالی توضیح دادید.
ممنون از ثبت نظرتون