عفونت مفصل چیست؟⭐ و چگونه درمان می شود؟

عفونت مفصل چیست؟ و چگونه درمان می شود

عفونت مفصل چیست؟ و چگونه درمان می شود؟ در این مقاله ضمن پاسخ دادن به این دو سوال مهم، علت های بروز این بیماری، علائم، روش های تشخیص و درمان آن را نیز با هم مرور می کنیم. همراهمان باشید.

 

عفونت مفصل چیست و میکروب ها از چه راهی به مفصل می رسند؟

عفونت مفصلی زمانی ایجاد می شود که میکروب ها از راه های مختلف خود را به مفصل برسانند و در آنجا تکثیر شوند.

اما راه های ورود میکروب به مفصل کدام است:

  • عفونت در هر نقطه از بدن (چرک گلو یا حتی عفونت های پوستی) می تواند به جریان خون نفوذ یابد و از آن طریق به مفصل برسد. البته گاهی هیچ عفونت کانونی در کار نیست و میکروب ها از راه بینی یا روده ها خود را به جریان خون می رسانند.
  • گاهی در اثر برخورد اشیاء برنده و تیز به مفصل، شاهد ورود مستقیم میکروب ها به مفصل هستیم؛ به علاوه پارگی مفصل می تواند راه ورود میکروب ها را هموار کند.
  • استئومیلیت یا عفونت استخوان نزدیک مفصل و نیز عفونت بافت های مجاور مفصل، زمینه را برای سرایت میکروب ها به درون مفصل فراهم می کند.
  • آرتروسکوپی و یا عمل های جراحی مفصلی، باعث انتقال میکروب به داخل مفصل و بروز عفونت می شود.

آنطور که به نظر می رسد، بیش از نیمی از عفونت های مفصل در زانو و 20 درصد از آن در مفاصل ران اتفاق می افتد. عفونت مفصل ممکن است آرنج، مچ دست و پا و حتی مفاصل شانه را نیز درگیر کند.

 

عفونت مفصل چگونه ایجاد می شود؟

در پاسخ به سوال عفونت مفصل چیست گفتیم که این عفونت، بر اثر ورود میکروب ها به مفصل ایجاد می شود. شایع ترین میکروب های عامل عفونت مفصل، باکتری استافیلوکک طلایی، مننگوکک، استریتوکک، ای کولای و هموفیلوس آنفولانزا نام دارند.

قصه ورود و استقرار این میکروب ها در مفاصل جالب است؛ جالب تر این که وقتی میکروب های عامل عفونت به مفصل می رسند، ترجیح می دهند در بافت سینوویال که پرخون تر از دیگر بخش های مفصل است جا خوش کنند و تکثیر شوند.

خب همان طور که می دانید وظیفه مقابله با میکروب ها در بدن بر عهده گلبول های سفید است. در اینجا هم گلبول های سفید بی کار نمی نشینند و سریعاً خود را به نقطه تجمیع عوامل عفونت زا می رسانند. در نبردی که بین گلبول های سفید و میکروب ها آغاز شده، هر دو طرف اقدام به ترشح مواد سمی می نمایند تا یکدیگر را نابود کنند. این ماده سمی که اصطلاحاً چرک نامیده می شود، به درون مفصل راه پیدا می کنند و به غضروف مفصلی آسیب می زنند.

چرک، با تجمیع در فضای مفصل، خواص آن را تغییر می دهد. نتیجه این فرایند، اختلال در تغذیه غضروفی است که از طریق مایع مفصلی به آن می رسید. به علاوه، با انباشت مواد چرکی در فضای بسته مفصل، فشار درون آن افزایش می یابد و این خطر انسداد عروق خونی را در پی دارد. مثلاً اگر این انسداد در عروق خونی سر استخوان های ران اتفاق بیافتد، این بخش دچار نکروز و مردگی شده و افزایش فشار در آن، موجب بروز دررفتگی خواهد شد.

پاسخی که بدن به التهابات ناشی از عفونت می دهد، تولید بافت تازه فیبرو است که خاصیت ارتجاعی ندارد؛ در نتیجه مفصل خشک شده و دامنه حرکتی آن تا حد زیادی محدود می شود.

عفونت مفصلی باید هرچه سریع تر درمان شود. در غیر این صورت، مواد چرکی از راه پوست خود را به بیرون می رسانند و یا در استخوان های مجاور مفصل منتشر می شوند.

عفونت مفصل چیست

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت مفصل اند؟

عفونت مفصلی سن و سال و یا جنسیت نمی شناسد. هر فرد در هر سن و شرایطی ممکن است به آن مبتلا شود.

با این حال خطر بروز آن در افراد با شرایط ذیل بیشتر است:

  • کسانی که از التهاب مفصل رنج می برند. به عنوان مثال مبتلایان به روماتیسم مفصلی، بیش از سایرین در خطر هستند.
  • مبتلایان به بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی؛ مثلاً ایدز، نارسایی کلیه یا کبد، دیابت و…یا بیماری کنوره (سوزاک مبتلا هستند)
  • بیمارانی که با عفونت استخوان یا استئومیلیت دست و پنجه نرم می کنند.
  • افرادی که مفاصلشان بر اثر ضربه دچار آسیب شده است.
  • کسانی که عمل جراحی در مفصل انجام داده اند.
  • معتادانی که مواد مخدر تزریق می کنند.
  • افرادی که مفصل مصنوعی در بدن دارند.

عوامل موثر در ایجاد عفونت مفصل چیست؟ آنها را بشناسید

چندین پاسخ را می توانیم در جواب سوال عوامل موثر بر ایجاد عفونت مفصل چیست، بیان کنیم. این چند عامل به شرح زیرند:

  • مشکلات مفصلی موجود: بیماری‌های مزمن، همچون آرتروز، روماتیسم مفصلی، نقرس و لوپوس که مفاصل را درگیر می کنند، باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت مفصل می شوند.
  • مصرف دارو برای درمان روماتیسم مفصل: مصرف برخی داروها در افراد مبتلا به روماتیسم، سیستم ایمنی را سرکوب می‌ کند که این موضوع باعث بروز عفونت مفصل می شود. تشخیص آرتریت سپتیک در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی، سخت است؛ زیرا این بیماران علائم و نشانه‌های مشابه دارند.
  • شکنندگی پوست: پوست های شکننده و پوست هایی که بهبودشان زمان بر است،  این فرصت را به باکتری‌ها می ‌دهند که به راحتی به بافت زیر پوست دست پیدا کنند. بیماری‌های پوستی همچون پسوریازیس، اگزما و زخم‌های پوستی عفونی، خطر بروز عفونت مفصل را افزایش می دهند. افرادی که مدام در حال تزریق مواد و دارو می باشند بیشتر در خطر بروز عفونت هستند.
  • ضعف سیستم ایمنی: افرادی که سیستم ایمنی ضعیف ‌تری دارند، بیشتر از سایرین در معرض خطر بروز عفونت مفصل هستند. افراد مبتلا به دیابت، مشکلات کبد و کلیه و افرادی که داروهای سرکوب کننده دستگاه ایمنی مصرف می ‌کنند، جز این دسته به شمار می روند. بی توجهی به این نوع عفونت، شما را به سمت ساخت انواع پروتز، مانند ساخت پروتز آرنج سوق می دهد.

علائم عفونت مفصل چیست؟

نشانه هایی که خبر از وجود عفونت در مفصل می دهند، به صورت سریع و ناگهانی شروع می شوند و امکان فعالیت عادی را از بیماران می گیرند.

نشانه های عفونت مفصل چیست:

  • درد در مفصل که با حرکت دادن آن، شدید و غیر قابل تحمل می شود. میزان درد در آرتریت عفونی، ساعت به ساعت افزایش می یابد. بیمار با احساس این درد شدید، تنها می تواند مفصل را ثابت و بی حرکت نگه دارد تا حداقل از تشدید آن جلوگیری کند.
  • در مفاصل درگیر عفونتی که نزدیک به پوست باشند، می توان تغییر رنگ پوست به قرمزی را مشاهده کرد.
  • بیمار اشتهای خود را از دست می دهد و دچار حالت تهوع و استفراغ خواهد شد.
  • تب و لرز و افزایش تعداد نبض از علائم آرتریت عفونی است.
  • مفصل آسیب دیده از عفونت، گرم شده و دچار تورم می شود.
  • بیمار از ضعف ناشی از عفونت رنج می برد.

علائم عفونت مفصل، در همه افراد با سنین مختلف یکسان نیست؛ مسلماً نشانه های این بیماری در نوزادان با بزرگسالان بسیار متفاوت است. مثلاً نباید انتظار داشت علائمی که در قسمت بالا ذکر شد، برای نوزادان نیز اتفاق بیافتد. نوزادان مبتلا به آرتریت عفونی، بی قرار می شوند، وزن شان کاهش می یابد، سینه مادر را نمی گیرند و از خوردن شیر امتناع می ورزند.

روش های تشخیص عفونت مفصل چیست؟

در بیمارانی که از عفونت مفصل رنج می برند، علائم بالینی مشخصی وجود دارد؛ البته برای تشخیص، بررسی علائم آزمایشگاهی این بیماری نیز لازم است. در آزمایش خون بیماران مبتلا به آرتریت عفونی، دو تست CRP و ESR مثبت می شود و در آزمایش کشت خون این بیماران، میکروب عامل عفونت رشد می کند.

برای تائید عفونت مفصل، مایع مفصلی کشیده شده و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرد. معمولاً در مایع مفصلی دارای عفونت، تعداد گلبول های سفید بسیار زیاد است. همچنین میزان قند در پایین ترین سطح و پروتئین بالا است.

برای تشخیص بهتر آرتریت عفونی در مراکز آزمایشگاهی، مایع مفصلی کشت داده می شود؛ هدف از این اقدام، رشد دادن باکتری های مولد عفونت است تا نوع آن ها مشخص گردد. محققان با پژوهش بر روی باکتری های شناسایی شده، متوجه می شوند که این عوامل، به کدامین آنتی بیوتیک حساس و نسبت به کدام یک مقاوم اند. پزشکان با ارزیابی چنین اطلاعاتی، بهترین نوع آنتی بیوتیک را برای بیمار انتخاب می کنند.

و اما تشخیص عفونت مفاصل در رادیولوژی؛ در رادیولوژی، مفصل بیماران مبتلا به آرتریت عفونی، بررسی می گردد تا وجود تورم کپسول مفصلی در آن تائید شود. البته در رادیولوژی، کاهش تراکم استخوان های اطراف مفصل نیز قابل مشاهده است. همانطور که پیش تر نیز اشاره کرده بودیم، در مراحل پیشرفته بیماری عفونت مفصل، دررفتگی مفاصل رخ می دهد که این مورد نیز در رادیولوژی قابل تشخیص است.

درمان عفونت مفصل

آیا عفونت مفصلی خطرناک است؟ این خطرات چیستند؟

عفونت مفصل چیست، موضوعی بود که ما در این مقاله در مورد آن صحبت کردیم و اطلاعاتی را به صورت کامل و جامع در اختیارتان قرار دادیم. قطعا، وقتی تاکید ما را بر تشخیص و درمان این بیماری دیده اید، این سوال برایتان ایجاد شده است که آیا عفونت مفصلی، خطرناک است؟

یکی از پاسخ هایی که می توانیم در خصوص سوال خطرات عفونت مفصل چیست، بیان کنیم، درد، تب و التهاب در ناحیه مفصل است. وقتی یکی از مفاصل بدن عفونت می کند، بدن واکنش نشان داده و علائمی مانند تب و درد بروز پیدا می کند.

از دیگر مسائل و مشکلاتی که عفونت مفصل، خصوصا عفونت در مفصل زانو می تواند برای افراد مختلف به وجود آورد، تورم در زانو است. وقتی زانوی فرد ورم می کند، راه رفتن برایش به کار بسیار سختی تبدیل خواهد شد.

البته، کسانی که این عارضه را دارند و برای درمان زودهنگام آن اقدام نمی کنند، با مشکلات بیشتری دست و پنجه نرم خواهند کرد. این افراد، برای درمان این عفونت نیز راه سختی در پیش داشته و قطعا مشکلاتشان بیش از کسانی است که خیلی زود عفونت مفاصل بدن را درمان می کنند.

خطرات عفونت مفصل چیست

درمان عفونت مفصلی در طب سنتی، یا روش های درمانی سنتی عفونت مفصل چیست؟

در سال های گذشته، به طب سنتی بهای زیادی داده می شود و بسیاری افراد سعی می کنند برای درمان مشکلات و بیماری های خود از روش های توصیه شده در این طب بهره ببرند. در پاسخ به کسانی که نمی دانند روش های طب سنتی برای درمان عفونت مفصل چیست، می توانیم چند راهکار به شرح زیر ارائه کنیم:

  • یکی از ترکیبات موثر در درمان عفونت مفصلی در طب سنتی، زردچوبه است. زردچوبه از جمله موادی است که اثرگذاری بالایی در کاهش التهاب از خود نشان می دهد. برخی مطالعات از خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این ماده خبر می دهند. این ماده می تواند ورمی که در ناحیه مفاصل و یا زانو ایجاد شده است تسکین دهد. در مصرف این ماده، زیاده روی نکنید؛ زیرا باعث افزایش غلظت خون می شود.
  • عده ای از مطالعات نشان می دهد که استفاده از زنجبیل باعث کاهش دردهای عضلانی می شود. این ماده را می توان به صورت تازه، پودر، ترشی و یا شیره مصرف کرد و از خواص آن به نحو احسن بهره برد. در مصرف این ماده نیز اسراف نکرده و حتما قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
درمان عفونت مفصلی در طب سنتی، یا روش های درمانی سنتی عفونت مفصل چیست؟

روش های درمان عفونت مفصل چیست؟

عفونت مفصل، با استفاده از آنتی بیوتیک قابل درمان است. جالب است بدانید که درمان آرتریت عفونی، از جمله موارد اورژانسی ارتوپدی است. وقتی فرد با علائم این بیماری به ارتوپدی مراجعه می کند و وجود عفونت در آزمایشات تائید می شود، در بیمارستان بستری شده و روند درمان او با استفاده از آنتی بیوتیک آغاز خواهد شد.

سه شیوه رایج درمان عفونت مفصل چیست:

  • درمان دارویی: پزشک، با بررسی نتایج کشت میکروبی، موثرترین آنتی بیوتیک را برای درمان بیماران مبتلا به آرتریت عفونی تجویز می کند. در ابتدای درمان، آنتی بیوتیک به صورت تزریقی وارد بدن بیمار می شود و با گذشت زمان، می توان آنتی بیوتیک خوراکی را جایگزین آن نمود. احتمالاً می پرسید چقدر طول می کشد تا آنتی بیوتیک ها بتوانند عوامل عفونت در مفاصل را نابود کنند؟ در پاسخ باید گفت دوره درمان عفونت مفاصل با استفاده از دارو، کمی طولانی است و حداقل چند هفته طول می کشد؛ البته همه چیز بستگی به پاسخ درمانی بیمار دارد.
  • عمل جراحی: روش دیگر درمان عفونت مفاصل، عمل جراحی است. اساس عمل جراحی، خارج کردن چرک جمع شده در مفاصل است. پزشک با ایجاد شکاف در پوست، عضلات و کپسول مفصلی، مفصل را باز کرده و عفونت را از آن خارج خواهد کرد. وقتی تمامی چرک از مفصل خارج شد، نوبت شستشوی محل با سرم است. پزشک، در انتها لوله ای درون مفصل می گذارد و با خارج کردن از آن، به محفظه ای پلاستیکی در بیرون بدن وصل خواهد کرد؛ بدین ترتیب باقی مانده ترشحات عفونی، طی چند روز از مفصل خارج خواهد شد. جراحی آرتریت عفونی در مفاصل سطحی مثل زانو، با استفاده از آرتروسکوپ قابل انجام است؛ ولی پزشک برای جراحی مفاصل عمقی مانند ران و شانه، حتماً باید از عمل جراحی استفاده کند.
  • استفاده از آتل: سومین روش درمان عفونت مفصل، استفاده از آتل یا همان کشش پوستی است. با این کار، مفصل بی حرکت می ماند و درد آن کاهش می یابد. البته به محض اینکه علائم آرتریت عفونی فروکش کرد، بیمار باید حرکات مفصل را آرام آرام آغاز کند تا دچار خشکی نشوند.

 

جمع بندی

گفتیم که عفونت مفصل چیست، چگونه ایجاد می شود و چه کسانی در معرض ابتلا به آنند. در نهایت نیز روش های تشخیص و درمان این عارضه را با یکدیگر بررسی کردیم. امیدواریم این اطلاعات مفید بوده باشد و بتواند به درمان بیماران مبتلا به آرتریت عفونی یا همان عفونت مفصل کمک کند. . در کلینیک پایار ، خدمات ارتز و پروتز با بهترین قیمت در اختیار بیماران قرار می گیرد. پس فرصت را از دست ندهید و هم اکنون با ما تماس بگیرید.

کلینیک ارتوپد فنی پایار توسط دکتر محمد کفیلی لاریمی تاسیس گردیده است. مرکز ارتوپد فنی پایار با بیش از ۲۰ سال سابقه و همکاری با ارگان های خصوصی و دولتی از جمله بنیاد شهید و امور ایثارگران در عرصه ساخت و طراحی انواع پروتز و ارتز در کشور عزیزمان ایران و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس مشغول فعالیت است. از جمله خدمات ارتز و پروتز کلینیک پایار که ارائه می دهد، عبارتند از : پروتز انگشت پا ، پروتز زیر زانو و روی زانو ، پروتز بالای زانو ، پروتز لگن ، پروتز مچ پا ، پروتز مچ دست ، پروتز آرنج (زیر آرنج و روی آرنج و بالای آرنج) ، پروتز انگشت دست ، پروتز چشم ، ارتز مچ پا ، ارتز زانو ، ارتز لگن ، ارتز دست ، ارتز شانه ، ارتز آرنج ، ارتز ستون فقرات ، ارتز  گردن (سر و گردن) ، کفی طبی و کفش طبی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *