عوارض پروتز لگن چیست؟⭐(شایع ترین عوارض پروتز در لگن)
عوارض پروتز لگن موضوعی است که باید در مورد آن نگران بود. کسانی که بنا به توصیه پزشک، نیاز دارند تحت عمل جراحی پروتز مفصل لگن قرار گیرند، باید با این عوارض آشنایی داشته باشند و سعی کنند اقداماتی پیشگیرانه برای بروز آنها انجام دهند.
موضوعی که ما در این متن قصد داریم به صحبت در مورد آن بپردازیم، عوارض شایع در تعویض مفصل پروتز لگن است. در ادامه نیز چند نکته برای جلوگیری از بروز این عفونت ها بیان خواهیم کرد؛ پس با ما در ادامه همراه باشید.
اگر مجبورید برای ساخت پروتز لگن اقدام کنید، مقاله” قیمت پروتز لگن در سال ۱۴۰۰” را حتما بخوانید. ما در این مقاله در مورد عوامل تاثیرگذار بر قیمت این پروتز صحبت کرده ایم.
شایع ترین عوارض پروتز لگن چیست؟ آنها را بشناسید
قبل از آنکه در خصوص عوارض پروتز در لگن نکاتی را با شما به اشتراک بگذاریم، خوب است بدانید که برخی افراد تصور می کنند، پروتز مفصل لگن، همان پروتزی است که در مفصل لگن نصب می شود. ما در علم پزشکی و ارتوپدی، نوع دیگری از پروتز به نام پروتز لگن داریم که برای افراد مخصوص قطع عضو ساخته می شود. این نوع پروتز یک نوع پای مصنوعی است و برای افرادی نصب می شود که پای خود را از ناحیه لگن از دست داده اند. قیمت پروتز لگن با قیمت پروتز مخصوص مفصل لگن متفاوت است و خوب است به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشید.
حال که فهمیدید انواع پروتز لگن چیست، خوب است به سراغ مبحث اصلی رفته و هولناک ترین و شایع ترین عوارض پروتز در لگن را معرفی کنیم:
1- شل شدگی در پروتز مفصلی جدید
یکی از عوارض پروتز لگن، شل شدگی در پروتز است. برخی از بیماران ممکن است با این مشکل رو به رو شده و در اثر آن احساس درد و ناراحتی داشته باشند. وقتی استخوان به تدریج از ناحیه پروتز جدا می شود، این مشکل پدیدار می گردد.
دقت داشته باشید، شل شدگی دقیقا در روزها و یا هفته های بعد از عمل بروز نکرده و ممکن است 10 تا 15 سال بعد از عمل این اتفاق برای فرد بیفتد. اگر با چنین مشکلی رو به رو شدید، نیاز دارید تحت یک عمل جراحی دیگر قرار بگیرید.
2- عفونت
از دیگر عوارض پروتز لگن که تعویض مفصل لگن برای فرد ایجاد می کند، عفونت است. اگر اعمال جراحی این چنینی در اتاق عمل کاملا استریل و با پرسنل و جراح حرفه ای صورت گیرد، احتمال بروز این عارضه به شدت کاهش پیدا می کند.
اگر بیمار این عارضه را نشان دهد، باید به پزشک مراجعه کند. پزشک برای درمان چنین مشکلی آنتی بیوتیک تجویز می کند. معمولا بعد از مصرف آنتی بیوتیک ها، مشکل برطرف می شود. البته برخی مواقع نیازاست که مفصل شستشو شود و یا تعویض گردد که احتمال وقوع این دو عارضه خیلی کم است. این، یکی از شایع ترین عوارض پروتز در لگن است.
3- تغییر پیدا کردن طول پا
از دیگر مشکلاتی که در پی انجام عمل جراحی تعویض مفصل لگن ایجاد می شود، تغییر پیدا کردن طول پا در فرد است. جراحانی که این عمل جراحی را با دقت بالایی انجام می دهند، کمتر از سایر جراحان، بیماران خود را در معرض ابتلا به تغییر طول پا قرار می دهند. این مورد نیز می تواند شایع ترین عوارض پروتز لگن به شمار رود.
4-احساس درد در زمان انجام فعالیت های عادی
یکی از عوارض پروتز لگن(شایع ترین عوارض پروتز در لگن) که می تواند بسیار آزاردهنده و غیر قابل تحمل به نظر آید، احساس درد در زمانی است که فرد می خواهد کارهای عادی خود را انجام دهد. درست است که ریسک چنین اتفاقی بالا نیست و در تعداد کمی از افرادی این عارضه بروز پیدا می کند، اما نباید به آن بی تفاوت بود؛ زیرا قادر است زندگی عادی فرد را با چالش های زیادی مواجه کرده و کیفیت زندگی را کاهش دهد.
به یاد داشته باشید، بروز درد می تواند نشانه عفونت باشد. اگر هفته های بعد از انجام عمل جراحی احساس درد کردید، حتما به پزشک معالجتان و کسی که شما را جراحی کرده است، مراجعه کنید و در خصوص علت این درد با او صحبت کنید. اگر پروتز، عفونت کرده باشد، با توجه به گستردگی که در موضع به چشم می خورد، برخی اقدامات از سوی پزشک توصیه می شود.
5- آسیب عروقی و عصبی
از دیگر عوارض لگن (شایع ترین عوارض پروتز لگن)، آسیب های عروقی و عصبی است. این عارضه یکی از عوارض نادر بعد از جراحی تعویض مفصل لگن است. اگر این عمل را پزشکان مجرب انجام دهند، احتمال بروز این عارضه کاهش پیدا می کند.
6- دررفتگی مفصل تعویض شده
از دیگر عوارض پروتز لگن که آن نیز می تواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کند، در رفتگی مفصلی است که به تازگی تعویض شده است. این عارضه ممکن است در چند هفته ابتداییِ بعد از عمل جراحی و یا حتی بعد از گذشت چند سال بروز پیدا کند. البته احتمال وقوع این مشکل در روزها و هفته های اول بعد از جراحی بیشتر است و بیمار در این دوران باید به نکات مراقبتی توجه زیادی نشان دهد. از این عارضه نیز به عنوان شایع ترین عوارض پروتز در لگن یاد می کنند.
7- ساییده شدن مفصل تعویض شده
مشکل دیگری که آن نیز می تواند از عوارض پروتز لگن باشد، ساییده شدن مفصل لگن است. کسانی که نکات مراقبتی بعد از عمل جراحی را به خوبی رعایت نمی کنند، در آینده ای نه چندان دور مجبور خواهند شد برای ساخت پروتز مخصوص لگن اقدام کنند. معمولا ساییدگی لگن هیچ علامت و نشانه ای ندارد و فرد بعد از مدتی خواهد فهمید که این مشکل برای او به وجود آمده است. این مورد نیز از جمله شایع ترین عوارض پروتز لگن است.
8- لخته شدن خون
از شایع ترین عوارض پروتز لگن که ممکن است عمل جراحی تعویض مفصل لگن برای فرد به دنبال داشته باشد، ایجاد لخته خون و آمبولی است. این عارضه یکی از مهم ترین عوارض این عمل جراحی است و باید برای جلوگیری از بروز آن، اعمال مراقبتی از جمله تحرک داشتن و خوردن داروهای رقیق کننده خون را مورد توجه قرار داد. به توصیه های پزشک برای کاهش احتمال بروز لخته توجه کرده و حتما آنها را رعایت کنید؛ به نفعتان است.
9- مشکلات ناشی از بیهوشی
مانند هر عمل جراحی بزرگ که شامل بیهوشی عمومی است، جراحی پروتز لگن هم نیاز به بیهوشی دارد. در برخی افراد، بیهوشی عمومی با عوارضی همراه خواهد بود. متاسفانه برای کاهش عوارض ناشی از بیهوشی هیچ راه حلی وجود ندارد و نمی توان برای این شایع ترین عوارض پروتز در لگن کاری انجام داد.
10- ملتهب شدن
تورم و التهاب محل عمل تا چند ماه پس از جراحی، طبیعی بوده و از عوارض پروتز لگن است. اگر تورم، افزایش پیدا کرد و زیاد شد، باید به پزشک متخصص مراجعه کرد و به دنبال درمان آن بود.
11- ناپایداری
معمولا بیمار، مدتی پس از جراحی تعویض مفصل لگن، ممکن است همچنان احساس بی ثباتی در مفصل لگن خود داشته باشد؛ این ناپایداری، از عوارض پروتز لگن به حساب می آید. این عارضه به مرور زمان و با تقویت مفاصل اطراف مفصل مصنوعی و همچنین بهبود دامنه حرکتی بیمار برطرف می شود.
12- سفت بودن محل عمل
سفت بودن ناحیه جراحی شده، ممکن است به خاطر متورم بودن و التهاب داشتن محل بر اثر جراحی و تزریق داروها باشد. اگر این وضعیت بهبود نیافت و ادامه پیدا کرد، لازم است به پزشک متخصص اطلاع داده شود تا برای درمان آن چاره ای اندیشیده شود.
آیا عوارض پروتز لگن، زندگی بعد از تعویض مفصل لگن را تحت تاثیر قرار می دهد؟
ما در این متن در مورد عوارض پروتز لگن نکاتی را با شما در میان گذاشتیم و هشدارهایی را که می بایست در اختیار شما قرار دادیم. حال وقت آن است که در مورد زندگی بعد از تعویض مفصل لگن نیز صحبت کنیم. روزهای بعد از تعویض مفصل در ناحیه لگن، با محدودیت هایی به شرح زیر همراه است:
- فردی که مفصل لگن خود را عوض کرده است، تا زمانی که تشخیص پزشک تشخیص می دهد، باید برای غذا خوردن و برخی کارها، از میز و صندلی استفاده کند. این نکته به کاهش بروز شایع ترین عوارض پروتز در لگن کمک می کند.
- فردی که تحت عمل جراحی تعویض لگن قرار گرفته، مجبور است تا مدتی روی تخت بخوابد. این افراد باید از خوابیدن و نشستن روی زمین اجتناب کنند.
- این گروه، تا آخر عمر خود مجبورند از توالت فرنگی استفاده کنند.
- فردی که نمی خواهد بعد از تعویض مفصل لگن خود، بر مفصل مصنوعی تعویض شده فشار مضاعفی آورد، می بایست با رعایت درست رژیم غذایی، از چاقی و اضافه وزن خود جلوگیری به عمل آورد و از بروز شایع ترین عوارض پروتز لگن پیشگیری کند.
- انجام ورزش های سنگین، مانند والیبال و فوتبال به کسی که مفصل لگن خود را عوض کرده است، توصیه نمی شود. این گروه، بهتر است فعالیت های ساده ای، مانند پیاده روی انجام دهند.
چه کنم تا به عوارض پروتز لگن دچار نشوم؟
بدترین و نگران کننده ترین عوارض پروتز لگن را در فوق معرفی کردیم. نکته ای که احتمالا با مطالعه این عوارض متوجه آن شده اید، این است که نه تنها برای عمل جراحی تعویض مفصل لگن برای هر نوع عمل جراحی دیگر، چه ساده و چه پیچیده، باید به جراحان متخصص و با تجربه مراجعه کرد. این، یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از بروز شایع ترین عوارض پروتز لگن است.
گاهی اوقات، یک عمل جراحی بسیار ساده، اگر توسط یک جراح نابلد و بی تجربه انجام شود، ممکن است عوارض بسیار بدی از خود به جای بگذارد. پس توصیه می کنیم هر جا که پای سلامتی تان در میان است، تا جایی که می توانید هزینه کرده و نزد متخصص ترین پزشکان و جراحان بروید.
جراحان با تجربه، کمک خواهند کرد تا نتیجه عمل، کاملا رضایت بخش باشد و نه تنها بیمار شرایط بهتری را تجربه کند، بلکه تا جای ممکن، عوارض کمتری او را به خود دچار کند. پس اگر می خواهید به عوارض بد پروتز لگن (شایع ترین عوارض پروتز در لگن) دچار نشوید، یک پزشک مجرب پیدا کرده و برای ادامه پروسه درمان به او مراجعه کنید.
برای سفارش پروتز لگن به کجا مراجعه کنیم؟
متن حاضر که در مورد عوارض پروتز لگن بود، به همت و تلاش کارشناسان کلینیک ارتوپدی فنی پایار آماده شده است. پایار یکی از کلینیک های ارتوپدی مطرح در کشور است و در حوزه ساخت انواع اندام های مصنوعی و ارتز فعالیت می کند.
کسی که عضوی از بدن خود را از دست داده، مانند کسی که دست و پایش در اثر یک اتفاق قطع شده است، می تواند به این کلینیک مراجعه کرده و درخواست خود را برای داشتن یک پروتز مصنوعی ثبت کند. علاوه بر اندام های مصنوعی مانند دست مصنوعی و پای مصنوعی، این مجموعه ارتز یا ابزار کمکی نیز تولید می کند. برخی ارتزها سفارشی هستند و باید توسط کلینیک های ارتوپدی ساخته شوند. اگر خدای ناکرده دچار قطع عضو شدید و نیاز داشتید از انواع ارتز استفاده کنید، با ما تماس بگیرید.
آیا ورم پا بعد از عمل تعویض مفصل لگن، شایع ترین عوارض پروتز در لگن است؟
یکی از شایع ترین و بدترین عوارض پروتز لگن، ورم پا است. ورم پا بعد از عمل تعویض مفصل لگن می تواند یک نشانه خطرناک باشد و بیمار در صورت مواجه با این علامت، نباید به آن بی توجهی کند. یکی از مهم ترین دلایل ایجاد ورم در پا می تواند ایجاد یک لخته باشد. اگر در رگ های ناحیه ساق پا، لخته ایجاد شود، ورم پا اولین نشانه ای است که بروز پیدا می کند. این علامت، هم جزء شایع ترین عوارض پروتز لگن به شمار می رود و هم یکی از خطرناک ترین آنهاست؛ زیرا ممکن است، لخته از محلی که تشکیل شده، به کمک جریان خون به سمت قلب حرکت کرده و سپس به رگ ها و شریان های ریوی برود.
وقتی لخته ها به شریان های ریوی می رسند، عارضه ای به نام آمبولی ریه رخ می دهد. آمبولی ریه، باعث ایجاد انسداد در مویرگ ها شده و اختلال در همودینامیک قلبی ریوی را سبب می شود. اگر هر چه سریع تر به این مورد رسیدگی نشود، این عارضه که یکی از عوارض پروتز لگن است، فرد را به سوی مرگ سوق می دهد.
آیا دویدن، در روزهای بعد از تعویض مفصل لگن می تواند باعث تشدید عوارض پروتز لگن شود؟
اگر نمی خواهید عوارض پروتز لگن، در شمایی که مفصل لگن را تعویض کرده اید، شدت پیدا کند باید به روزهای بعد از عمل، توجه زیادی نشان دهید. اگر می خواهید ورزش کنید و فعالیت داشته باشید بهتر است از انجام فعالیت هایی که برای شما مضر هستند خودداری کنید. تحرک داشتن برای کسانی که مفصل لگن را تعویض کرده اند، کار ناردستی نیست، اما باید بدانید که چه نوع فعالیت هایی را انجام دهید.
دویدن بعد از تعویض مفصل لگن یکی از کارهایی است که نباید انجام شود. این نوع فعالیت، فشار زیادی را به ناحیه مفصل لگن وارد می کند و باعث ایجاد برخی مشکلات در شما خواهد شد. علت اینکه می گوییم این ورزش را انجام ندهید افزایش احتمال در رفتگی و سایش در مفصل لگن است. ورزش هایی مانند راگبی، ورزش های رزمی و یا برخی ورزش هایی که میزان تحرک در آنها بالاست، مانند بسکتبال، نباید بعد از آنکه فرد مفصل لگن خود را تعویض کرد، انجام شوند.
اگر دوست دارید فعالیت داشته باشید در مورد نوع فعالیتی که می خواهید انجام دهید، حتما با پزشک خود مشورت کنید. آنها به شما می گویند که چه نوع ورزشی انجام دهید برای شما بهتر است.
در مورد مزایا و معایب تعویض مفصل لگن چه می دانید؟
حال که در مورد عوارض پروتز لگن اطلاعاتی را به دست آوردید خوب است در مورد مزایا و معایب تعویض مفصل لگن نیز نکاتی را بیان کنیم. ابتدا به مزیت هایی که نصب این پروتز به دنبال دارد نکاتی را بیان خواهیم کرد:
- یکی از کسانی که می بایست برای تعویض مفصل لگن اقدام کنند آنهایی هستند که درد زیادی در این ناحیه حس می کنند. با تعویض مفصل لگن، درد به میزان زیادی کاهش پیدا خواهد کرد.
- از دیگر مزیت هایی که می توان برای نصب این پروتز عنوان کرد، حذف شدن عصا یا واکر است. افرادی که در ناحیه لگن احساس درد می کنند ناچارند از عصا یا واکر استفاده کنند. وقتی مفصل تعویض می شود، درد نیز از بین رفته و فرد مجبور نخواهد بود با وسایل کمکی، همچون عصا و واکر راه برود.
- افزایش کیفیت زندگی از دیگر مزیت هایی است که می توان در خصوص مزیت های تعویض مفصل لگن بیان کرد. شاید برخی افراد بعد از عمل تعویض مفصل با عوارض پروتز لگن درگیر باشند، اما این گروه اگر به پزشکان متخصص مراجعه کنند شاهد افزایش کیفیت زندگی خود خواهند بود. متقاضیان ساخت پروتز پا بالای زانو نیز کیفیت زندگی شان بعد از نصب این پروتز افزایش پیدا می کند.