مراقبت بعد از عمل پروتز لگن باید چگونه باشد⚡آنچه باید بدانید
مراقبت بعد از عمل پروتز لگن موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. فردی که از پروتز لگن استفاده می کند، نباید تصور کند که روز بعد از عمل جراحی، کار به اتمام رسیده و می تواند هر جوری که بخواهد، عمل کند.
اگر به کلینیک های ارتوپدی فنی با سابقه و مطرح در کشور مراجعه کرده باشید، تمام توصیه های مراقبتی لازم ارائه شده و شما را با اهمیت این مراقبت ها به خوبی آشنا می کنند. ما در این متن به صحبت در مورد برخی از مهم ترین مراقبت های بعد از عمل پروتز لگن اشاره خواهیم کرد؛ پس با ما همراه باشید. مقاله “عفونت مفصل مصنوعی لگن (عفونت پروتز لگن) چیست” را نیز مطالعه کنید؛ به دردتان می خورد.
چرا باید به مراقبت بعد از عمل پروتز لگن اهمیت دهید؟
فردی که لگن خود را تحت عمل جراحی قرار داده و مفصل لگن را با یک مفصل مصنوعی تعویض کرده است، باید به نکات مراقبت بعد از عمل پروتز لگن به خوبی توجه کرده و آنها را رعایت کند. این مراقبت ها در شرایط متفاوت با هم فرق می کند و فرد باید با همه این نکات به خوبی آشنا باشد.
هر قدر در رعایت مراقبت های بعد با دقت بیشتری عمل شود، عملکرد پروتز مفصل لگن کاهش پیدا نکرده و فرد می تواند با سرعت بیشتری به زندگی عادی و روزانه خود باز گردد. معمولا کسانی که در این حوزه به خوبی عمل کنند، قادرند به مدت طولانی تری از پروتز استفاده کنند. اگر هزینه پرداخت شده برای قیمت پروتز لگن برایتان مهم است، باید نسبت به انجام نکات مراقبتی، وسواس بیشتری به خرج دهید.
خوب است بدانید، کسانی که دچار قطع عضو می شوند نیز مجبورند برای دریافت پروتز لگن مصنوعی اقدام کنند. کسی که یک یا هر دو پای خود را از ناحیه لگن از دست دهد، چنانچه نخواهد زندگی اش تحت تاثیر این اتفاق قرار گیرد، می تواند برای سفارش و ساخت پروتز لگن یا اندام مصنوعی لگن اقدام کند. این اندام مصنوعی، به فرد کمک می کند راه برود و فعالیت هایش را بدون هیچ کم و کاستی انجام دهد.
مراقبت های بعد از عمل کسانی که فقط مفصل لگن خود را تعویض کرده اند، با نکات مراقبتی کسانی که پروتز لگن یا اندام مصنوعی مخصوص لگن نصب کرده اند، تفاوت دارد و این موضوعی است که لازم دیدیم به آن اشاره کنیم.
مراقبت بعد از عمل پروتز لگن در هنگام نشستن چگونه است؟
فردی که پروتز مفصل لگن خود را عمل کرده است، باید در موقعیت های گوناگون، به شکل های متفاوت عمل کند. یکی از پرتکرارترین و شایع ترین کارهایی که ما در طی روز انجام می دهیم، نشستن است. کسی که لگن خود را جراحی کرده است باید روی صندلی های دسته دار بنشیند. دسته های صندلی باید از نظر ارتفاع و بلندی در شرایط خوب و مناسبی باشند و فرد از نشستن روی آن احساس راحتی کند.
نحوه نشستن روی صندلی، در زمان مراقبت در روزهای بعد از عمل پروتز لگن نیز در نوع خود بسیار اهمیت دارد. اگر پروتز لگن خود را عمل کرده اید، در موقع نشستن، لگن خود را عقب ببرید؛ به گونه ای که زانوهایتان در لبه صندلی قرار گیرد. موقع نشستن، دست های خود را به دسته صندلی بگیرید و خیلی آرام بر روی آن بنشینید.
آیا در مورد ساختار پروتز لگن و روش های تعویض آن چیزی می دانید؟
در حال حاضر پیشرفت علم در حوزه پزشکی باعث شده است، انواع مختلفی از پروتزهای ران و لگن تولید گردد و با توجه به نیاز بیمار مورد استفاده قرار گیرد. پروتزهای مور و تامسون در گذشته بیشترین استفاده را در میان انواع پروتز داشتند، ولی ارتوپدها، پروتز پای پولار را به دیگر نمونه های پروتز ترجیح می دهند. به یاد داشته باشید، موردی که از نوع پروتز و ساخت آن مهم تر است، مراقبت بعد از عمل پروتز لگن می باشد که باید به آن توجه ویژه ای داشت.
قسمت اصلی پروتز لگن یک گوی فلزی است که در واقع به عنوان جانشین سر استخوان ران بیمار قرار می گیرد. اتصال این سر فلزی با تنه استخوان ران از طریق یک زائده متصل به آن به نام دسته (Stem) صورت می گیرد. پزشک ارتوپد با قرار دادن دسته پروتز در کانال مرکزی استخوان ران باعث میشود، پروتز محکم به استخوان ران متصل شود.
تعویض مفصل لگن اغلب با دو روش قدامی و لترال صورت می گیرد. اگر چه این عمل از نظر پروسه انجام با سختی هایی برای جراح همراه است، اما برای بيماران فوايد بسيار بالایی دارد؛ زيرا هيچ عضله ای در این تکنیک كات نخواهد شد و بيماران همان شب راه افتاده و روز بعد مرخص می گردند.
روزهای بعد از جراحی مفصل لگن چگونه بخوابیم؟
در مراقبت بعد از عمل پروتز لگن به نحوه خوابیدن نیز باید توجه کرد. وقتی می خواهید روی تخت بروید، به هیچ عنوان نباید به پایی که تحت عمل جراحی پروتز لگن قرار گرفته است، فشاری وارد کنید.
موقع بالا رفتن از تختخواب، ابتدا آن پایی را روی تخت بگذارید که تحت عمل جراحی قرار نگرفته است. وقتی می خواهید پایی را که مفصل آن عوض شده است، روی تخت قرار دهید، با احتیاط عمل کرده و آن را آرام بلند کنید. ارتفاع تختخواب شما نباید کم باشد؛ اگر چنین است، یک تشک اضافه روی تشک قبلی، و یا یک بلوک زیر پایه های تخت قرار دهید.
در روزهای مراقبت بعد از عمل پروتز لگن، برای آنکه دچار در رفتگی لگن نشویم، باید چه کار کنیم؟
یکی از بدترین اتفاقاتی که در روزهای بعد از عمل تعویض مفصل لگن ممکن است بیفتد، در رفتگی است. برای در امان ماندن از این اتفاق، در مراقبت بعد از عمل پروتز لگن، باید برخی کارها به شرح زیر انجام شود:
- اگر قرار است تمریناتی را در طی روزهای بعد از عمل انجام دهید، ران را بیش از اندازه به سمت داخل چرخش ندهید. این کار شما، احتمال در رفتگی را افزایش می دهد.
- وقتی می خواهید ران را خم کنید، دقت داشته باشید که زاویه بین پای عمل شده تان و تنه، کمتر از 90 درجه نشود؛ این کار، فوق العاده خطرناک است.
- اگر عمل تعویض لگن انجام داده اید، سعی کنید روی صندلی های راحتی ننشینید. با نشستن روی این صندلی ها، قسمت لگن از زانوها پایین تر قرار می گیرد و شرایط برای در رفتگی لگن فراهم خواهد شد.
- روی یک صندلی مناسب بنشینید. صندلی های مناسب، صندلی هایی هستند که وقتی روی آنها می ننشینید، ارتفاع قرار گیری لگن، از ارتفاعی که زانوها در آن قرار گرفته اند، بالاتر باشد. به این شکل، فشار کمتری روی لگن تعویض شده وارد می آید.
بعد از جراحی مفصل لگن چگونه به حمام برویم؟
مراقبت بعد از عمل پروتز لگن در هنگام استحمام نیز باید مورد توجه قرار گیرد. وقتی شما به حمام می روید، باید خیلی احتیاط کنید. در حمام، لیز بودن کف ممکن است باعث زمین خوردن شما و وارد آمدن آسیب به ناحیه لگن و پروتزتان شود.
وقتی به حمام می روید، یک صندلی و یا فرش زیر پای خود پهن کنید تا لیز نخورید. اگر امکانش برایتان فراهم است، دوش های دستی و یا شلنگ دار در حمام نصب کنید. در اطراف محل دوش، چندین دستگیره قرار دهید تا به کمک آنها بتوانید به خوبی در حمام جا به جا شوید.
کلام آخر
مراقبت بعد از عمل پروتز لگن موضوع صحبت ما در این متن بود. این متن به همت کارشناسان ما در کلینیک ارتوپدی فنی پایار تهیه شده است. ما سعی کردیم یکی از مشکلات شایع را که همان تعویض مفصل لگن است، توضیح داده و در مورد نکات مراقبتی روزهای بعد از عمل جراحی تعویض این پروتز اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. پایار در حوزه ساخت انواع پروتز مصنوعی یا همان اندام مصنوعی فعالیت کرده و ارتزهای سفارشی نیز می سازد.